Абортус (општо) и дали оправдувате или не?

• Креатор на темата Креатор на темата ThA-BiTcH
  • Време на започнување Време на започнување
Слободата за одлука во случајов е целосно во рацете на жената.
Таа има секое право, безусловно право да прави што сака со она кое е во неа.
Интересно ми беше, за дискусија се разбира, дали можеме да ги сметаме жените одговорни за нивните постапки.
Дали тие се способни за рационално размислување, не само за конкретнава проблематика, туку општо или е нужна дали некоја комисија или некој авторитет кој би дејствувал против нејзината можеби нехумана желба.
Да се разгледа исто и терминологијата.
Како може фетусот минути пред раѓање на пример да е фетус и да може да се абортира и убие, а секунда после раѓањето да е веќе човечко суштетсво со сите права кои му следуваат.
Која би била границата за декларирање на истото како човек.

п.с. генетски пореметени деца, со разни деформитети, како цистична фиброза, елефантизам, можност за детето да е хомо (требаат уште податоци додека има можности за откривање) дете зачнато поради силување, опасност по животот на мајката со бременоста и слично, нормално дека се оправдани по секоја основа.
Проблемот исто денес е тоа што мажот нема никаква улога ако мајката реши да абортира и тоа не е баш во ред. Сепак тоа е и негово дете.

:bow:
Епа со ова сосема се согласувам. Не како што кажа дека е тотално неспособна жената, него не треба САМО нејзина одлука да биде.

Не е склоп на клетки, туку склоп на живот кој нажалост настанал и е направен од морони. Туку да си ја испразнат душата ќе речат и дека е некој вирус кој треба да се отстрани и излекува.

Мачору имаш нешто друго да кажеш бе? Аман ко спамер си :helou:

Ok, eve da ne spamiram, za tebe:

Roe v. Wade, 410 U.S. 113 (1973), a landmark case decided by the United States Supreme Court on the issue of abortion, is one of the most controversial and politically significant cases in U.S. Supreme Court history.

The Court held that a woman may abort her pregnancy for any reason, up until the "point at which the fetus becomes 'viable.'" The Court defined viability as the potential "to live outside the mother's womb, albeit with artificial aid," adding that viability "is usually placed at about seven months (28 weeks) but may occur earlier, even at 24 weeks." The Court said that, after viability, abortion must be available when needed to protect a woman's health, as defined in the companion case of Doe v. Bolton. The Court rested these conclusions on a constitutional right to privacy Due Process Clause of the Fourteenth Amendment, also known as substantive due process.
Ili sto bi se reklo: MY BODY, MY CHOICE, Наташо, моја драга форумска опонентко!

Медицински последици од абортусот
Инфекции - и покрај користењето на стерилни инструменти и задолжително примање на антибиотици после извршениот зафат, инфекцијата претставува најчеста компликација на абортусот. Значи инфекции се висока температура, болки во стомакот и појава на непријатен мирис на вагиналниот секрет. Ако не се излечи,инфекцијата може да предизвика озбилни заболувања, стерилитет, сепса и смрт.

Долготрајното крварење - големо крварење од матката во текот на абортусот и после завршувањето на абортусот најчесто се случува кај абортус кој се извршва во текот на третото тромесечие На бременоста. Понекогаш прекумерното крварење може да биде знак на заостанато ткиво, перфорација или неможност матката да се собере.
Неуспешен абортус (продолжување на бременост) - многу ретко се случува абортусот да биди неуспешен, односно жената да продолжи со бременоста. Заради тоа после секој абортус се проверва дали е секое ткиво извадено. Привремено прекин на бременоста се случува во ситуации кога е плодот целосно промашен, кога е во прашање на повеќекртна бременост па само едниот фетус да бидe изваден, и кога постои така наречена дупла бременост. Ова пореметуваење е почесто ако абортусот се изврши пред време т.е. ако има поминато помалку од 6 недели од првиот ден на последната менструација. Ако се вакво нешто случи, знаши бременоста нема да се прекини, и абортусот мора да се повтори за недела дена.

Заостанато ткиво - лекар кој го изведува абортусот неможе да ја види внатрешноста на матката, па може да се случи во матката да остане извесна количина на ткиво од плодот. Значи заостанатото ткиво е јако крварење кое може да трае повеке од две недели, исфрлање на парчиња од згрутчена крв, грчеви или можни знаци на бременост. Понекогаш се даваат лекови кои предизвикуваат контракции на мускулите на матката и го исфрлаат остатокот од ткивото.

Постабортален синдром (крв во матката ) до овие компликации доаѓа кога матката не се собира нормално, па се задржува крвта во неа и кога згрутчената крв го блокира излезот. Собраната крв ја зголемува болката, предизвикува грчеви и тешкотии. Понекогеш е можно да се истисни згуснатата крв со јако притискање директно над матката, а ако ова не успее се извршува аспирација.

Перфорација - перфорацијата претставува пробивање на ѕидот на матката со помош на инструмент со кој се врши абортусот. Матката е јак мускул и доколку се оштети површно, раната зараснува сама. Доколку се повреди поголем крвен сад или некој орган неопходна е операција. Затоа абортусот се извршува во клиники кои имаат операциони сали.

Кинење на cerviks (грлото на матката)скај абортусот кој се изведува во второто тромесечие од бременоста поголема веројатноста да дојди до повреда до грлото на матката отколку кај абортусот кој се изведува до 10 недела од бременоста. Можеби жената нема да ја почуствува повредата која се случила, но лекарот мора да ја извести и внеси податоци за повредите во нејзиниот картон. Малите процепи зараснуваат и без интервенции. Сериозните повреди бараат зашивање.

Емболија - Емболија претставува затнување на крвните садови на некое telo-embolusom, најчесто со воздух или згрутчена крв. После абортус најчесто доаѓа до клучна емболија, при која embolus затвара гранките на плуќната артерија која доводи до инфаркт на плуќата и попуштање на десната половина на срцето. Клинички се претпоставува дека се појавуваваат болки во градите, отежнато е дишењето, појава на кашлање и искашлување на крв.

Копликација од Анестезија - Локалната анестезија може да предизвика зуење во ушите, пецкање на дланката и стапалата, и се осеќаат празнини во главата. Озбилни алергиски реакции не се ретки. После будењето, после општата анестезија, често се јавува малаксаност, тешкотии и дезориентација. Крварењето е појако бидејки мускулите на матката се опуштени.

Извор: http://www.abortusne.org.mk/index.php/medicinski/128-2009-01-23-14-45-49

Gusar, kolku jas znam, prestanaa berberite i mesarite da pravat abortus, tuku toa do cinat obuceni, specijalisti doktori, vo sterilni uslovi, na klinika, so moderna aparatura, a ne so naostrena lazica ili kuka od zakacalka, taka sto rizicite se minimalni t.e nikakvi!
E sega, jasne znam kako e vo Darfur ili Severno Kongo, ama kaj nas nema rizik poradi gorenavedenoto!

Inaku, pokraj seto sto se slucuva vo i so drzavata, ne mislis deka biblizacijata, koja se propagira, vrsi regres, nazaduvanje, ogranicuvanje na mislata i razvojot?
Nemam nisto protiv religiite kako motivacija, tradicija, od istoriska gledna tocka, no imam mnogu protiv koga se koristat za natamosna represija na narodot, regresija vo nadminatoto minato, unazaduvanje na razvojot itn!
Neka se fokusira Gwujona realnite i postojni problemi, a ne so crkveizacija i inkvizicijatizacija na Makedonija!
Bigjaa taka?!

ако збориш за силување, сум ЗА.
ако збориш за деформитети исто така.
Али жити се не ми збори за кеиф без памет. Имаш разно-разни контрацептивни методи. Ќе кажеш 99 посто се сигурни така? Па апстинирај бе! Затоа што во секој случај се сведува на ми се онадеше, ама нејќев да ми влезе.

Не разбра, прочитај пак полека сега.

Кога според тебе настанува живот? Значи во кој момент?

Следствено прашање, дали апчињата за после однос прекинуваат живот? (пошто нели оплодена јајце клетка промиват)

Не се убиство апчињата за контрацепција (ако е така, секогаш кога ќе се исфрли сперма, се убиваат не знам ти колку деца :tupak: ). Поентата е дека од 21от ден (3та недела) од зачнувањето, плодот веќе реагира на допир и навистина осеќа болка. Животот е створен (јесте дека е недоразвиен ама живот е).
Треба доста јака причина за абортусот да биде оправдан. И не "нема да можам да си живеам ко другите" или "немам нерви за деца" и слично. Него стварно добра причина.

Кога почнува живот според тебе? 1 ден на оплодување на јајце клетка? 1 стотинка на оплодување? 1 недела? 1 месец? .... ОДГОВОРИ!

И апчиња за контрацепција (оние за после однос барем кои делуваат до 72 часа по однос) “абортираат“ евентуално оплодена јајце клетка. Треба да се забранат?!

Оправдувам абортус, или не сум против абортирањето, кратко и јасно.....

коа го :drk: милиони потенцијални животи гаснат:toe: па никому ништо....

Не разбра, прочитај пак полека сега.

Кога според тебе настанува живот? Значи во кој момент?

Следствено прашање, дали апчињата за после однос прекинуваат живот? (пошто нели оплодена јајце клетка промиват)

Вака: Дејафтер апчето може да има три дејства. Да ја спречи и оддложи овулацијата, да спречи спермата да ја оплоди јајце клетката ако веќе имало овулација, или да не дозволи вгнездување на веке оплодена јајце клетка. Во период од 72 часа единствено сигурен е стравот од бременост :) Инаку мислам дека да прекинуваат живот, ако е оплодена јајце клетката, ама ако се земе во предвид пресумпцијата на невиност, дека секој е невин додека не се докаже спротивното, а бременост не може да се докаже во тој период, ондак у реду нек ги користат без казна да плаќаат. :)

И прашањево ти е безврска. Сум против абортус, затоа што е 21 век, затоа што има доволно контрацептиви кои можат да спречат бременост.
Се фати за деј афтер, а има деј бифор? Од деј бифор ќе се здебелеле, а инаку деј афтер може, оти нели тогаш јајцето на газот им дошло. И тогаш не прашуваат ни за несакани дејства ни за ништо!

Сум против абортус, затоа што е 21 век, затоа што има доволно контрацептиви кои можат да спречат бременост.

Јас пак сум ЗА абортус токму од овие причини! Според мене, жената е таа што сноси најголема одговорност за тоа. Зошто? Па таа го раѓа детето, таа ќе го гледа... мажот може едноставно да каже не сакам да имам ништо со тоа и евентуално да плаќа алиментација. Како и да го вртиш на крајот се сведува на тоа. Е сега, ако жената не внимавала и сакала да го „прими“ без кондом оти поубаво и било, или оти не можела да поднеси кондом, или на крај краева оти машкото не сакал со кондом... ќе си ги сноси последиците. А последиците се абортус (50% шанса да остане стерилна и ред други негативни работи набројани погоре) или да го роди и да го гледа детето. Изборот е нејзин!

Вака: Дејафтер апчето може да има три дејства. Да ја спречи и оддложи овулацијата, да спречи спермата да ја оплоди јајце клетката ако веќе имало овулација, или да не дозволи вгнездување на веке оплодена јајце клетка. Во период од 72 часа единствено сигурен е стравот од бременост :) Инаку мислам дека да прекинуваат живот, ако е оплодена јајце клетката, ама ако се земе во предвид пресумпцијата на невиност, дека секој е невин додека не се докаже спротивното, а бременост не може да се докаже во тој период, ондак у реду нек ги користат без казна да плаќаат. :)

И прашањево ти е безврска. Сум против абортус, затоа што е 21 век, затоа што има доволно контрацептиви кои можат да спречат бременост.
Се фати за деј афтер, а има деј бифор? Од деј бифор ќе се здебелеле, а инаку деј афтер може, оти нели тогаш јајцето на газот им дошло. И тогаш не прашуваат ни за несакани дејства ни за ништо!

Не ми е без врска прашањето, само докажва колку си хипокритична. Демек би “убила“ ден потоа, а за 2-12 недели потоа си радикално против. Зато прво преиспитај си ги недореченостите во својата етички издржана теорија и после суди на другите.

И јас сум против абортус, ама сметам дека секој треба да ја има можноста да го изврши легално.

Не ми е без врска прашањето, само докажва колку си хипокритична. Демек би “убила“ ден потоа, а за 2-12 недели потоа си радикално против. Зато прво преиспитај си ги недореченостите во својата етички издржана теорија и после суди на другите.

И јас сум против абортус, ама сметам дека секој треба да ја има можноста да го изврши легално.
А ти го погледна ли видеото,пред некоја страна што беше???
Не ти личи тоа на убиство??
Уште не можам да ја заборавам сликата со скинатото ноже на фетусот:nesum:
Не споредувај банални работи,со апчето деј афтер,може да спречиш да не се оплоди јајце клетката,ДА НЕ ДОЈДЕ ДО ЗАЧНУВАЊЕ,а од друга страна имаш веке развиено и умртвено бебе,затоа што некој се чепела и си праела кеиф како сакала и со кој сакала и после и текнало дека мое е телото и мој е изборот...мислам секако дека бил нејзин избор кога решила да не внимава,па после ке го расчерчи бебето на 100 дела бидејки не го сака...за таквите само казна од Господ,никогаш да не видат дете во раце!

Како сум можела јас да внимавам а тие не.
Ебати курвите.

Имаше еден болд во мојот пост. Јас не би убила во ниеден период. :) Ама на тој болд не му обрна внимание. И не судам, туку коментирам.

За деј афтер ти кажав што имам прочитано, а ги немам употребено.

Море да ве видам сите душебрижници трудни кога не сакате, не можете да храните дете, немате услови, немате шанси, во период на развод или кавга со партнерот, без поддршка од околината, родителите, пријателите, без работа, здравствено итн.

Шоубо ќе ве најдам како плачете и молите пред клиника беспари да ве абортираат.

Ми се сере од душебрижници кои не ја гледаат the big picture и проклетата reality околу нас.

Do not judge lest be judged!

Море да ве видам сите душебрижници трудни кога не сакате, не можете да храните дете, немате услови, немате шанси, во период на развод или кавга со партнерот, без поддршка од околината, родителите, пријателите, без работа, здравствено итн.

Шоубо ќе ве најдам како плачете и молите пред клиника беспари да ве абортираат.

Ми се сере од душебрижници кои не ја гледаат the big picture и проклетата reality околу нас.

Do not judge lest be judged!
Мислиш дека сите што имаат деца се добро ситуирани мачору? Ако на некоја не и е кадрен гзот да одрасте едно дете, нека не си ги шири нозете.

И шо толку напнато? Олабави се, има време кога тоа да го велиш (недај боже пупу)

Во групата сум на „душебрижници„ и никогаш со дебели букви никогаш нема да го направам тоа, во било која ситуација да сум и на било каква положба, макар и на најдолната скала од животот.

Трк у wc!

Наташ(а)ке, глеј си деците, си раѓала, раѓај и натаму, жена си во годиње, хахаха!
Но, не вели никогаш - никогаш!

Биди душебрижник колку сакаш!

Не си видела се што имам видено, затоа не суди од страна, со попска иконографија пардон црковна аргументација која е претенциозна и неапликативна доколку реално се погледне светот без розеФките очила!

Ти не мораш, но не суди ги оние кои мораат, сакаат така, така одлучиле.

Интересно, но не си била на најдолното скалило! А судиш!

Не суди, дан' ти биде и теб' судено!

П.С. Не морам у WC, појќе сакам на ќилим, ти текиња!

Јас пак сум ЗА абортус токму од овие причини! Според мене, жената е таа што сноси најголема одговорност за тоа. Зошто? Па таа го раѓа детето, таа ќе го гледа... мажот може едноставно да каже не сакам да имам ништо со тоа и евентуално да плаќа алиментација. Како и да го вртиш на крајот се сведува на тоа. Е сега, ако жената не внимавала и сакала да го „прими“ без кондом оти поубаво и било, или оти не можела да поднеси кондом, или на крај краева оти машкото не сакал со кондом... ќе си ги сноси последиците. А последиците се абортус (50% шанса да остане стерилна и ред други негативни работи набројани погоре) или да го роди и да го гледа детето. Изборот е нејзин!

Што ако мажот, откога и кажал на жената дека не сака да има бебе, дека не се согласува да го има за свое, зошто би бил приморан да плаќа алиментација?
Ако жената е тврдоглава и покрај желбата на мажот да нема дете сепак го има, зошто законите го приморуваат да плаќа алиментација?
На запад е дури и уште позаебано и да не е твое дете, а си бил во брак кога е родено, пак мораш да плаќаш алиментација.
Закони од кои боли глава и во кои машкото нема никакви права.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom