Абортус (општо) и дали оправдувате или не?

• Креатор на темата Креатор на темата ThA-BiTcH
  • Време на започнување Време на започнување
kade dadi mi odgovor na prasaneto konkreten

TheBestTipster напиша:
Мислиш да си маж на таа жена која е силувана или воопшто со жената да не сакате да имате дете ?

Ако е детото од силувач , со согласност на жената , дефинитивно абортус .

Кога е мое и нејзино , тогаш е подруго , некако ќе се снајдеш , ќе има големи проблеми , финансиски , психички , социјални итн.. , а ако веќе немаш избор , тогаш пак би се одлучил за абортус , како крајна цел . Зошто ? Која е целата да го родиш и да го фрлиш , други да се грижат за него , на тој начин тоа дете ќе има многу тешок живот .

Сега најде ?

Абе каква нација сме бе! Абе кај култура бе море!? Форумов има многу висока репутација, на добро сконтани теми и подфоруми, секоја од нив со адекватни постови за истата. Дајте бе малу обрнете внимание на тоа што пишувате...АБОРТУС? Разговарај за него. Дозволи другите да го кажат своето мислење и не навредувај, „христијанину“! Почитувај туѓо мислење ако сакаш да ти го почитуваат и твоето.

Shift+Alt, долу десно да има МК знакче. Македонски и читливо напишано.

Е сега он-топик:
Ако не бил потребен, воопшто немало да биде востановен како акција во медицинската пракса. Значи, факт е дека постојат случаи на бременост кога фетусот, уште во првите периоди на неговото развивање, се среќава со компликации, кои се одразуваат и на здравјето на мајката. Тогаш е потполно оправдан.

Душата се развива тогаш кога човекот станува свесен за себе, кога свесно расудува за постапките кои ги врши. Не кога е во утробата на мајката. Нема да уништиш ничија душа ако абортираш, доколку имаш причина за тоа. Можеш само да си ја спасиш твојата.

Ситуација? 16 годишна девојка се секса со 20 годишен дечко, со кого одат пола година. Девојката останува бремена, им се случува агонија во животот на двајцата, млади и сеуште во тек на индивидуален развој, комплетно неспособни да развиваат и некој трет. Се одлучуваат на абортус, наоѓаат пари и го извршуваат приватно, без да дознаат родителите на девојчето (за ова последново не ме фаќајте за збор, причава ми е прераскажана). Како и да е...Дали тоа девојче со решението дека ќе абортира, направило грев кон нечија душа, или само спасила една душа од мачен живот, а со тоа се спасила и себеси?

А што ако човекот никогаш не се освести и ако не стане зрел човек а и ме интересира која е оваа религија која го оправдува абортусот

А што ако човекот никогаш не се освести и ако не стане зрел човек а и ме интересира која е оваа религија која го оправдува абортусот

не се врти целиот свет околу религијата ..

Ова јас што ти го пушувам е од Етика и Морал , нема допирна точка со било која религија .

Тоа болтуваното , што сакаше да кажеш ?

Тоа ако тој човек никогаш не се освести, тоа е негов личен проблем. Ние не сме нити Бог, нити негови гласници, и немаме право да му судиме за неговата свест.

Јас не реков дека постои религија која го оправдува абортусот. Читај убаво. Абортусот е медицинска пракса регулирана со закон. Постојат правила во кои случаи и под кои услови е тој оправдан.

дека постојат кои со својот ум остануваат вечно деца со децки мозок

Нивен проблем ...

Ние збориме за абортус , религиозно гледање и научно и етичко-морално , така ?

дека постојат кои со својот ум остануваат вечно деца со децки мозок

Не можеш да го спасиш светот. Ако си прав верник, може да ти биде криво за нив, но не смееш да им судиш, а по најмалку да даваш вакви претпоставки.

Kaj nas vo Crkvata mnogu retko se zboruva za takvite raboti. Hristos veli: "Bidete kako deca za da go nasledite carstvoto Nebesno". Ne se veli deka samo decata ke vlezat vo Carstvoto Nebesno, tuku i sekoj dusa sto ke bide nezlobliva, nelicemerna, sto ne pravo zlo, ne se srdi,ne misli zlo sto na nepravdata ne se raduva tuku na vistinata se raduva se izvinuva vo se veruva na se se nadeva se pretrpuva, e samo takvat dusa ke dobie zivot vecen.

Kaj nas vo Crkvata mnogu retko se zboruva za takvite raboti. Hristos veli: "Bidete kako deca za da go nasledite carstvoto Nebesno". Ne se veli deka samo decata ke vlezat vo Carstvoto Nebesno, tuku i sekoj dusa sto ke bide nezlobliva, nelicemerna, sto ne pravo zlo, ne se srdi,ne misli zlo sto na nepravdata ne se raduva tuku na vistinata se raduva se izvinuva vo se veruva na se se nadeva se pretrpuva, e samo takvat dusa ke dobie zivot vecen.

Тоа што ретко се зборува, не значи дека го нема. Напротив, за абортусот треба и те како да се зборува за младиот човек (а и тие кои се во брак) знае што е тоа. Во Црквата Христова не треба да има ТАБУ ТЕМИ.
Ако да, тогаш со право ќе ги нарекуваат заостанати.:helou:

cRKVATA GO SMETA ZA GREV, I TOA SMRTEN.

Deteto mora da se rodi bez razlika od kogo e pa zatoa postojat i domovi za zgrizuvane i na takvite deca no da se pazi da ne se pravi biznis so prodavane na deteto

да не заборавиме дека живееме во македонија и домовите за деца без родителе нудат “прекрасни“ можности за чување на децата

Deteto mora da se rodi bez razlika od kogo e pa zatoa postojat i domovi za zgrizuvane i na takvite deca no da se pazi da ne se pravi biznis so prodavane na deteto

Мора да се роди???абе ајде
А демек ако го родиш и го оставиш во некој дом си се извадила од смртниот грев(како што го нарекуваш ти) и сега си чиста и можеш да подолжиш да живееш мирно и со чиста совест,а?

ме4ката не е женска ...:pos2: :pos2:

Прашањево не ми беше на мечка туку општо,генарализирано,а го напишав во женски род зашто абортусот можат да го направат нели само жените.
Еве ајде ќе го формулирам конкретно за мечка и останатите машки:Како би се чувствувале вие доколку вашата женска роди дете и демек не абортира зашто било смртен грев и го дадете во некој дом?Значи ли дека сега и двајцата сте го избегнале гревот?

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom