Абортус (општо) и дали оправдувате или не?

• Креатор на темата Креатор на темата ThA-BiTcH
  • Време на започнување Време на започнување
Јавно, признавам, дека не би оправдала абортус во никој случај.
Сум била грешка, сум гледала само една страна од приказната.
Абортус ... не!
Подобро би се убила!!!
Жал ми е ако на суров начин си дознала колку и што значи еден човечки живот,колку е сурово да мислиме само на себе и да не дадеме шанса на нешто што е наше.На нешто кое ќе може да се насмее на животот,да го види сонцето и да ја почувствува солзата на своето лице.Сето тоа го скратуваме со абортусот.Не е фер,не е човечки,не е хумано.
Сепак мило ми е што имаш увидено дека човечкиот живот е многу вреден.

Или даа бе, да абортира, да.. Мислам шојма врска, важно ќе можи пак да се клецка :vozbud: Не е важно дека ради себичност уништила еден живот.. Оу јеа! :vozbud:
Curo, ne mi treba doktorski sertifikat za da uvidam deka ne si so site. Dadi eden agument a ne samo da povtoruvas tugi recenici vo sarkasticna forma. I da abortira i da ne abortira ke moze i ke se klecka. I ke se klecka do koa saka , sigurno nema tebe da te prasa.Od kaj znaes ti deka e sebicnost da abortra ? m? wtf? A sto e togas situacijava: Go raga majkata deteto , ne moze da najde rabota, tipot neke da ja zeme za zena, nema kes leb da jade sto se veli i KAKVA SREKA E TOA ZA EDNO MALO DETE?A? Ti za toa ne mozes da kazes verojatno a ni jas od licno iskustvo zaso od mali sve ni e pruzeno, ama razgledaj malce so se desaa so tie luge sto nemaat elementarni uslovi za ziveenje a ne pa da izdrzavaat uste i dete. Dete e krajno seriozna rabota, mnogu poseriozna od kleckanjeto sto go proklamiras za grev . Mozebi ne direktno no sepak... Toa ti e poentata kolku so te sfativ-ako ne si spremen za dete, ne se kleckaj. Idi bre u manastir!

Curo, ne mi treba doktorski sertifikat za da uvidam deka ne si so site. Dadi eden agument a ne samo da povtoruvas tugi recenici vo sarkasticna forma. I da abortira i da ne abortira ke moze i ke se klecka. I ke se klecka do koa saka , sigurno nema tebe da te prasa.Od kaj znaes ti deka e sebicnost da abortra ? m? wtf? A sto e togas situacijava: Go raga majkata deteto , ne moze da najde rabota, tipot neke da ja zeme za zena, nema kes leb da jade sto se veli i KAKVA SREKA E TOA ZA EDNO MALO DETE?A? Ti za toa ne mozes da kazes verojatno a ni jas od licno iskustvo zaso od mali sve ni e pruzeno, ama razgledaj malce so se desaa so tie luge sto nemaat elementarni uslovi za ziveenje a ne pa da izdrzavaat uste i dete. Dete e krajno seriozna rabota, mnogu poseriozna od kleckanjeto sto go proklamiras za grev . Mozebi ne direktno no sepak... Toa ti e poentata kolku so te sfativ-ako ne si spremen za dete, ne se kleckaj. Idi bre u manastir!

:icon_lol:
Знајш шо? :icon_lol:
Патетична си..

леле девојки што станало од вас:pos2::pos2::pos2:

:icon_lol:
Знајш шо? :icon_lol:
Патетична си..
Go znaes znacenjeto na zborot? Se gleda deka ne go znaes:) I sekako, ne procitav ni eden argument zosto predizvikuvam kaj tvojata sveta visost da ja narecam pojava , sozaluvanje? :D Zatoa sto mozokot ne ti dostignal nivo na razvienost na stepen na minimumot potreben za da funkcionira vo soglasnost so realnosta pa site milslenja van tvoeto se nesfatlivi za tebe? Ako se klecka curata mora da ima dete.... E pa....... E OVA E PATETIKA:):):) Ipak, manastir stalno ti ostanue i to so vikas:baeh:

Curo, ne mi treba doktorski sertifikat za da uvidam deka ne si so site. Idi bre u manastir!
Мими преќини да навредуваш,кој колку е развиен и дал е со сите не е твоја работа НЕ СУДИ на луѓето какви се и што се,за тоа има лекари,психолози...Нели приметуваш дека стануваш агресивна?Зошто?

Go znaes znacenjeto na zborot? Se gleda deka ne go znaes:) I sekako, ne procitav ni eden argument zosto predizvikuvam kaj tvojata sveta visost da ja narecam pojava , sozaluvanje? :D Zatoa sto mozokot ne ti dostignal nivo na razvienost na stepen na minimumot potreben za da funkcionira vo soglasnost so realnosta pa site milslenja van tvoeto se nesfatlivi za tebe? Ako se klecka curata mora da ima dete.... E pa....... E OVA E PATETIKA:):):) Ipak, manastir stalno ti ostanue i to so vikas:baeh:
Еве јас гледам тука патетика,а богами и навредување.Ако не се клецкаш треба у манастир?

Мими преќини да навредуваш,кој колку е развиен и дал е со сите не е твоја работа НЕ СУДИ на луѓето какви се и што се,за тоа има лекари,психолози...Нели приметуваш дека стануваш агресивна?Зошто?

Еве јас гледам тука патетика,а богами и навредување.Ако не се клецкаш треба у манастир?
Samo zatoa sto realnosta e takva kakva sto e, sprotivno na vasite razmisluvanja a osobeno neargumentiranite na Tamarce , ne znaci deka sum jas agresivna. A sto ima navredlivo vo manastirite ? bas se top:) I tokmu toa, sto jas sum pateticna ne e navredlivo? :) Neee, samo sto taa go deli tvoeto mislenje pa ne mozes da si objektivna:)

Samo zatoa sto realnosta e takva kakva sto e, sprotivno na vasite razmisluvanja a osobeno neargumentiranite na Tamarce , ne znaci deka sum jas agresivna. A sto ima navredlivo vo manastirite ? bas se top:) I tokmu toa, sto jas sum pateticna ne e navredlivo? :) Neee, samo sto taa go deli tvoeto mislenje pa ne mozes da si objektivna:)
Види сеа ти ја гледаш реалност каква ти сакаш да ја гледаш,додека јас ја гледам како јас сакам да ја гледам...и така до безконечност...Агресивна си и навредуваш и тоа е реалност а ти несакаш да ја прифатиш,и тераш понатака.Е така е и со нашата дискусија.И не спомнав дека манастирите се навредливото,туку твоите недокторски дијагнози.

Види сеа ти ја гледаш реалност каква ти сакаш да ја гледаш,додека јас ја гледам како јас сакам да ја гледам...и така до безконечност...Агресивна си и навредуваш и тоа е реалност а ти несакаш да ја прифатиш,и тераш понатака.Е така е и со нашата дискусија.И не спомнав дека манастирите се навредливото,туку твоите недокторски дијагнози.
Sakas da kazes deka ne e realno deka ima abortusi kolku sakas i deka se klecka sekoj kolku saka i deka site so se kleckaat ne znaci deka sakaat dete?

Sakas da kazes deka ne e realno deka ima abortusi kolku sakas i deka se klecka sekoj kolku saka i deka site so se kleckaat ne znaci deka sakaat dete?
Јас многу добро знам што сакам да кажам,нема потреба на мое место да кажуваш што јас сакам да кажам.Те предупредив за твоето дрско понашање,а ти одма со конта напади како бранам друг.А и плус едвај ти го разбрав напишаното па така да не се пуштам во понатамошна дискусија,доволно зборев на темата...на погрешни луѓе и време.

Знајш зошто предизвикваш? Оти користиш навредливи зборови како контра аргумент. Кога човек се осеќа загрозен почнува да навредува, а ти го направи тоа. Така да, мене не ми остана ништо друго, освен да ти кажам дека си патетична.

Енд хир ви гоу аген „новинарке“. Пак патетитка.

Zatoa sto mozokot ne ti dostignal nivo na razvienost na stepen na minimumot potreben za da funkcionira vo soglasnost so realnosta pa site milslenja van tvoeto se nesfatlivi za tebe?

И немам намера да дебатирам со тебе. Ќе го кажам само ова..

Едвај ти го разбрав напишаното па така да не се пуштам во понатамошна дискусија,доволно зборев на темата...на погрешни луѓе и време.

Гудбај.:helou:

П.С. Вежбај јога. Така ќе ти ги смири нервите :wink:

Ме здоболи ташако од читање неосновани аргументи на бес.

ИЗЈАВА ОД ГИНЕКОЛОГ т.е СТРУЧНО ЛИЦЕ:

1. Кога пациентка инсистира на абортус, што ја советувате?
- Прво, се дискутира дали претходно има раѓано или не. Второ и основно се дискутира мотивот т.е причината поради која таа одлучува да абортира и возраста на мајката.
Ако е прва бременост, се советува да го задржи,износи.
До 2 месеци од бременоста одлуката нејзина во секој случај. Над 2 и пол месеци, случајот се носи пред комисија која се состои од: гинеколог-интернист, социјален работник, и правно лице.
Меѓутоа, гинекологот како стручно лице, најчесто советува да се задржи.

2. Во кои случаи го оправдувате, во кои не?
- Причините можат да бидат: медицински, економски, социјални, и правни. Го оправдуваме во случаи кога: е од здравствени мотиви, односно кога постои медицинска индикација, меѓутоа само во ран стадиум! А во медицинска индикација спаѓа: оштетувања на фетусот, мани,разни хендикепи, болести и сл. Пример: Пациенка чиј плод е без мозок, каде постои т.н “водена глава’’ итн. Кога знаеме дека секако нема да преживее и кога нема причина да го носи.

3. Општо, како гинекологот гледа на абортусот?
- Како рутина,дел од работата. Можи да ја смета за компликација кога е во подоцен стадиум, но во секој случај - рутина.

4. Дали е легализиран?
- Да, абортусот е законски. До 2 месеци е лична одлука ако е полнолетно лице, ако не, согласност од родители,а над 10 недели оди пред комисија.

5. Дали се смета за уништување на човечко битие или не? Дали е убиство?
- Од правен аспект,законски, не е убиство.
Меѓутоа тоа НЕ е во согласност со медицинската етика.
Од личен аспект, исто така не го сметам за убиство, меѓутоа сепак зависи од мотивот. Сепак гинеколозите се стручни лица и за нив претставува рутина, не можат да се поврзуваат емотивно-психички со секој проблем.

6. Колкави се шансите после абортус, да се изгуби можноста за да се роди пак,за сакана бременост?
- Како прв ризик стои секогаш релативно, меѓутоа, мали се шансите. Во денешно време се мали со новата технологија и со овозможените услови. Веројатноста е исто како да влезиме во автомобил и да знаеме дали ќе направиме сообраќајка. Нормално, доколку се одвива во нормални,легални и правилни услови.

7. Дали ги советувате да родат, па да го дадат на посвојување?
- Пред се, тоа е лична одлука и ние таму не можеме да дејствуваме. Не предлагаме такво нешто, а од лично искуство, многу тешко се одлучуваат на таква варијанта.

PHP:
Знајш зошто предизвикваш? Оти користиш навредливи зборови како контра аргумент. Кога човек се осеќа загрозен почнува да навредува, а ти го направи тоа. Така да, мене не ми остана ништо друго, освен да ти кажам дека си патетична.

Енд хир ви гоу аген „новинарке“. Пак патетитка.

И немам намера да дебатирам со тебе. Ќе го кажам само ова..

Гудбај.:helou:

П.С. Вежбај јога. Така ќе ти ги смири нервите :wink:
Jas ne debatiram so tebe , ako ne si primetila ne debatiram so sekoj:pipi:ZAGROZENA?:pos2: Da, imas pravo se osekam zagrozena kako bitie individua, idna majka i tvoeto razmisluvanje za mene dlaboko me pogoduva i ostava brazdi koi tesko ke mozam da gi izbrisam, posebno patetikata koja ja gledas vo mene a ne znaes so e:helou: Koa ke najdes argumenti bujrum. Zosto "novinarke" ? :) Da ne dostigna nivou tvojata kompetencija da odreduva segasni i idni profesii po princip -"vidoviti milan"? Vezbam jas mnogu poveke stvari otkolku so ti mozes da zamislis :) Ova jogava od licno iskustvo mi ja preporacues?:vozbud:

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom