Абортус (општо) и дали оправдувате или не?

• Креатор на темата Креатор на темата ThA-BiTcH
  • Време на започнување Време на започнување
~*~

Во некој мој претходни постој кажав кога оправдувам.

Значи, ако е медицински оправдано и ако е чупата жртва на силување.

Ахам, секако, а ако девојката по некоја веројатност има брилијантна иднина пред себе, има само15-16 години и ја направила најголемата грешка во својот живот.
Тогаш ќе го роди детето и како тинејџерка ќе биде само уште една самохрана мајка, животот ќе го помине осудувана и сите сонови ќе и пропаднат.
На крајот ќе си го мрази сопственото дете затоа што го упропастила својот живот.

Јеееј, ама не треба да абортира, нормално + папата не дава, грев е тоа!:vozbud:

Ахам, секако, а ако девојката по некоја веројатност има брилијантна иднина пред себе, има само15-16 години и ја направила најголемата грешка во својот живот.
Тогаш ќе го роди детето и како тинејџерка ќе биде само уште една самохрана мајка, животот ќе го помине осудувана и сите сонови ќе и пропаднат.
На крајот ќе си го мрази сопственото дете затоа што го упропастила својот живот.

Јеееј, ама не треба да абортира, нормално + папата не дава, грев е тоа!:vozbud:

Или даа бе, да абортира, да.. Мислам шојма врска, важно ќе можи пак да се клецка :vozbud: Не е важно дека ради себичност уништила еден живот.. Оу јеа! :vozbud:

Или даа бе, да абортира, да.. Мислам шојма врска, важно ќе можи пак да се клецка :vozbud: Не е важно дека ради себичност уништила еден живот.. Оу јеа! :vozbud:

Себично е да сакаш да го живееш животот, да сакаш да застанеш на свои 2 нозе пред да раниш некој, да се образуваш и да стекнеш животно искуство кое подоцна ќе го пренесеш?!?
А не е себично на мама и на тато да им донесеш уште една уста за ранење и да најдеш нископлатена работа само колку да преживееш и да имаш социјален живот нула...
Е извини ама коа веќе спомнуваме уништување животи,ја мислам дека за повеќе од еден живот станува збор!

Бремени жени и жени после деца имаат забрана за секс???
Иииии не знаев, еј фала ме информираше!
Ц ц ц, јас како можев да не знам, како во 21 век?

А ако е нејзиниот уништен, битно да биде благородна!Ооо ... 18 век философија.

Себично е да сакаш да го живееш животот, да сакаш да застанеш на свои 2 нозе пред да раниш некој, да се образуваш и да стекнеш животно искуство кое подоцна ќе го пренесеш?!?
А не е себично на мама и на тато да им донесеш уште една уста за ранење и да најдеш нископлатена работа само колку да преживееш и да имаш социјален живот нула...
Е извини ама коа веќе спомнуваме уништување животи,ја мислам дека за повеќе од еден живот станува збор!

Срцко, не се труди, некои луѓе, не разбираат!:smir:

A не мислела та на мама и тато и на последиците кои можат да бидат дур на 15 години се ебавала?!

Бремени жени и жени после деца имаат забрана за секс???
Иииии не знаев, еј фала ме информираше!
Ц ц ц, јас како можев да не знам, како во 21 век?

Ти ова сама го заклучи, јас воопшто не го реков. Не знам од кај ваква глупост.

А ако е нејзиниот уништен, битно да биде благородна!

Не бе па ти, нека ужива и нека се клецка, и нека абортира секој пат кога ќе остани бремена. Така ќе ужива во нејзиниот прекрасно неуништен живот.

Ооо ... 18 век философија.

Ооо.. филоЗофија.

браво за девојките ја откривте америка по втор пат.не е мое да кажувам али сепак се вртите во круг со овај муабет.за се има крај мислам дека и на оваа тема и е крајот.или ако сакате да продолжите клецкајте се раѓајте и абортирајте.додека има овци ќе има и наситени волци.лелелеле што се случува со девоќиве или премногу сте занесени во филмови или незнам што:smir:

A не мислела та на мама и тато и на последиците кои можат да бидат дур на 15 години се ебавала?

Опа, мислам дека го лоциравме проблемот. Ти на мама и тато мислиш додека се ебаваш? :)

А со оглед на тоа дека можиш да им го слушниш дишењето, срцето? То ќе го занемариме, а?

Имаме различни гледишта. Прифати дека има луѓе кои размислуваат различно од тебе и не туку ми паѓај во несвест, туку пробај да ги разбереш причините.

* Мислам дека дискусијава станува бесмислена, истите луѓе ги изнесуваат истите ставови по 100-ти пат. Можеби треба привремено да оди под клуч.

Парче месо? Ти плодот што си го создала го нарекуваш парче месо? Нешто шо е дел од тебе и расти во тебе а и подоцна (ако му дозволиш) ќе се роди од тебе?! Не ми се верва шо читам..
Како што кажа некој погоре (не знам кој беше), сите имаме различни мислења и не можеш ништо никому да туриш со инка, а и не треба. Сите имаме различни мислења, а во врска со "парчето месо", се гледа дека не си доволно информирана. Додека нема срцева акција, не е убиство, или да кажам, не му е ни животот почнат. Па сигурно јас нема да абортирам во 10-та недела.

Не можеш да наречеш парче месо, нешто што станало дел од тебе. Од првиот момент на оплодувањето на јајце клетката од сперматозоидот, со самото создавање на зачетокот, вие две станувате едно. Зар би можела да отидеш на гинеколог и туку-така да г уништиш "парчето месо"? Нема ли да се чувствуваш дека пола од тебе го снемало, нема ли да имаш грижа на совест дека си уништила нечиј живот?
И те молам немој да збориш дека може да уништиш нечиј живот, кој не е ни почнат, само за да не би си го уништила твојот веќе започнат. Затоа што тој живот се одвива во тебе, се храни преку тебе, ги обавува сите животни функции преку тебе. Не значи дека неговиот живот започнува во тој момент кога ќе излезе на светлина и кога ТИ ќе го родиш.
Ти ќе продолжиш понатака? И што? Како ли само ќе живееш со таа мисла дека си го убила тоа мало суштество? Ќе бидеш жива, ќе дишеш, срцето ќети работи, но во душата ќе бидеш мртва. Ќе уништиш два живота во тој случај, не само еден. И не е само психата. Постојат уште десетици други компликации кои би можеле да настанат после абортусот. Да, веројатноста е мала да се јават, но секогаш постои.

Според мене, нема ни да дозволам да дојде до таква работа. Исто како што живееме во 21 век и да мислиме дека можеме секоја грешка да ја поправиме само затоа што постојат начини за тоа (а не е важно со кои методи ќе се послужиме), па мајката, 21 век е и постојат и средства со кои би се послужиле за таква грешка да не се ни појави.
Но, доколку животот ме донесе во таква ситуација, дефинитивно не би направила абортус. Не се впуштам во однос со некој кој сметам дека доволно не го познавам, така да претпоставувам дека ќе разговарам со другата личност која учевствувала во правењето и ќе најдеме решение, кое го исклучува абортусот.
А доколку ме остави сама, ќе се снајдам, ќе бидам сама, ќе страдам поради тоа што некој ме извисил, избегал од одговорноста, но барем нема никого да убијам.
А и мое е, со самата помисла кога би знаела дека во мене постои се раѓа љубов тооолкуууу голема што не би ми ни дозволила да помислам на таква работа.
Твое мислење, ама јас мислам дека е поважен веќе почнатиот живот, што значи животот на мајката, и наречи ме себична, ама не би чувствувала грижа на совест. Тоа е мое мислење и како сакате наречете ме, нема да го сменам.

* Мислам дека дискусијава станува бесмислена, истите луѓе ги изнесуваат истите ставови по 100-ти пат. Можеби треба привремено да оди под клуч.
Нема потреба за клуч,а бесмислена ја правиме јас,ти бате и тате :)Нека си стои,во секоја дискусија има за и против..така да...
Инаку јас прекинав да „дискутирам„ на темава,ко што сами велите со инка грам мозок не се става.Тоа е ко да точиш вода во буре со дупки на дно :)
Ако го напишам мојот став-осудувам,ако вие напишете ваш став-ве осудувам,секогаш сум во криво :) Затоа баталив.

Мојот став е дека секоја жена го има индивидуалното право на избор дали да абортира или не!

За скоро се` се согласувам... Дебилно е донесеш дете на овој свет ако не можеш да му пружиш се што му треба...
Но, не си во право дека жената го има индивидуалното право на избор дали ќе абортира или не.
Забораваш дека има уште некој којшто умешал прсти (во случајов нешто друго :) ) во целава ситуација... Или, мислиш... еј жената го носи, само она има чувства бла бла бла... :nenene:

Дебилно е донесеш дете на овој свет ако не можеш да му пружиш се што му треба...
Но, не си во право дека жената го има индивидуалното право на избор дали ќе абортира или не.
Забораваш дека има уште некој којшто умешал прсти
Абе конзервативец со суканици... :pos:

Сакам да кажам... Нема маж кој без согласност на жената ќе направи дете. А доколку го сторил тоа со умисла, и жената не се согласила, тогаш погрешно е да се каже дека и другата страна умешала прсти (се разбираме со прстите нели).

Позицијата на Грција да стави вето ја има само жената. Мажот во случајот е Македонија, никој ништо не го прашува, бидејќи нема моќ да смени нешто. :pos: Каков пример, божеееее... :pop:

Сакам да кажам... Нема маж кој без согласност на жената ќе направи дете. А доколку го сторил тоа со умисла, и жената не се согласила, тогаш погрешно е да се каже дека и другата страна умешала прсти (се разбираме со прстите нели).

Позицијата на Грција да стави вето ја има само жената. Мажот во случајот е Македонија, никој ништо не го прашува, бидејќи нема моќ да смени нешто. :pos: Каков пример, божеееее... :pop:

Реален брат, реален пример :pos:

За скоро се` се согласувам... Дебилно е донесеш дете на овој свет ако не можеш да му пружиш се што му треба...
Забораваш дека има уште некој којшто умешал прсти (во случајов нешто друго :) ) во целава ситуација... Или, мислиш... еј жената го носи, само она има чувства бла бла бла... :nenene:

Хехе, не заборавам само сум забораила да спомнам:wink:
А не викам дека зашто го носи ќе ги донесе сите одлуки, таман работа.. It takes 2 to tango...

Епа го оправдувам, ама за 14 - 16 годишни :vozbud:

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom