Абортус (општо) и дали оправдувате или не?

• Креатор на темата Креатор на темата ThA-BiTcH
  • Време на започнување Време на започнување
Убаво за тебе. Дали 1 или 12, ич не ми е гајле. Твој проблем.
Тогаш шо се качиш за мене ко циган на цреша? Мислиш со твојата иронија ќе ме засегнеш? Не бе, кај мене тоа минува низ...

Тогаш шо се качиш за мене ко циган на цреша? Мислиш со твојата иронија ќе ме засегнеш? Не бе, кај мене тоа минува низ...

Никој не те спомна тебе. Бар јас не те спомнав.
Ама кој си ја има мувата на капата....

Ти самиот си се презентираш дека си педер, што пак сега тоа ти смета? Сликата е ѓоа ставена како аргумент од твоја страна, ја утна па сега ѓоа паметен и налутен? :eek: Да не имаш добиено случајно? Или депресија те мава од секојдневниот канабализам...

Јас како се презентирам си е моја одлука и право. Кога друг ме презентира на некој одреден начин, тогаш можам да реагирам. Не значи дека во секоја тема мора да потенцирате каков тип на човек сум сексуално.

Не, не сум лут, него имам слаба толеранција кон буквалисти (од твојот калибар). И пак треба да повторам, или постави се како што треба на темата, или одјеби бе бејби, не замарај за беспотребни работи. Ваљда насловов на темата ти е во ранг на твоите способности да го перцепираш.

За оваа тема јас имам поделено мислење.
Од една страна се согласувам дека не секоја жена го заслужува големиот подарок дарен од природата - да биде мајка. Од причина што повеќето жени незнаат како да се соочат со големата одговорност, а ѓи има таквите.
Значи не зборувам за оние кои се во тешка материјална состојба и неможат да скрпат крај со крај, туку стрикно за оние кои едноставно детето го гледаат како терет низ призмата на својот планер, кој не вклучува ништо повеќе од долг разуздан живот во кој нема место за поколение. :unsure:
Е, токму во овие случаи абортусот од моја страна е неоправдан бидејки ваквите жени првенствено направиле огромна грешка, (најчесто по сопствена воља), не биле заштитени, па зачнале. И сега секако, не се подготвени да ја сносат одговорноста па се решаваат на еден ваков чекор.
И да додадам дека имам контрадикторен став околу стадиумите на бременост во кои се наоѓа носилката. Бидејки клучното прашање е во кој месец е? Колку подолго се чека толку се поголеми шансите и ризикот за жената да има трајни последици по своето репродуктивно здравје.
Затоа не треба предолго да се чека. Ако веќе е решена да се оди на еден таков чекор нека се стори тоа веднаш. Уште во првите 2-3 месеци најдоцна.

Од друга страна го оправдувам абортусот во многу случаи. На пример како што претходно наведов погоре, да нема доволно финансиски средства за да го исхрани детето а воедно истовремено да треба да се соочи и со одговорноста да биде самохрана мајка.
Или доколку е силувана во најмала рака..Секако дека нема да сака да го роди, освен ако самата таа не одлучи поинаку. Итн. да не должам повеќе.

За оваа тема јас имам поделено мислење.
Од една страна се согласувам дека не секоја жена го заслужува големиот подарок дарен од природата - да биде мајка. Од причина што повеќето жени незнаат како да се соочат со големата одговорност, а ѓи има таквите.
Значи не зборувам за оние кои се во тешка материјална состојба и неможат да скрпат крај со крај, туку стрикно за оние кои едноставно детето го гледаат како терет низ призмата на својот планер, кој не вклучува ништо повеќе од долг разуздан живот во кој нема место за поколение. :unsure:
Е, токму во овие случаи абортусот од моја страна е неоправдан бидејки ваквите жени првенствено направиле огромна грешка, (најчесто по сопствена воља), не биле заштитени, па зачнале. И сега секако, не се подготвени да ја сносат одговорноста па се решаваат на еден ваков чекор.
И да додадам дека имам контрадикторен став околу стадиумите на бременост во кои се наоѓа носилката. Бидејки клучното прашање е во кој месец е? Колку подолго се чека толку се поголеми шансите и ризикот за жената да има трајни последици по своето репродуктивно здравје.
Затоа не треба предолго да се чека. Ако веќе е решена да се оди на еден таков чекор нека се стори тоа веднаш. Уште во првите 2-3 месеци најдоцна.

Од друга страна го оправдувам абортусот во многу случаи. На пример како што претходно наведов погоре, да нема доволно финансиски средства за да го исхрани детето а воедно истовремено да треба да се соочи и со одговорноста да биде самохрана мајка.
Или доколку е силувана во најмала рака..Секако дека нема да сака да го роди, освен ако самата таа не одлучи поинаку. Итн. да не должам повеќе.

А како ќе заклучиме која има ,,разуздан планер,, а која навистина не може да се грижи за детето?
Чим една жена одлучува да абортира, тоа не го прави од забава. Абортусот не е забавен. Го прави од што не гледа друг излез, без оглед дали е причината што нема партнер да се грижи за детето, нема доволно финансии, кариера итн.
Има многу жени кои непланирано зачнуваат и ги раѓаат децата, затоа што едноставно - така сакаат.
Не е наше да судиме која има ,,вистински причини,, зошто само кога ние сме во таа ситуација, нашите причини би ни биле вистински.
За мене лично, недоволна причина ми е да се омажам со некого само затоа што сум забременила, па сепак многу бракови се склучуваат од таа причина.
За некого, бременоста е ,,вистинска,, причина, негов избор, негово право :)

А како ќе заклучиме која има ,,разуздан планер,, а која навистина не може да се грижи за детето?
Чим една жена одлучува да абортира, тоа не го прави од забава. Абортусот не е забавен. Го прави од што не гледа друг излез, без оглед дали е причината што нема партнер да се грижи за детето, нема доволно финансии, кариера итн.
Има многу жени кои непланирано зачнуваат и ги раѓаат децата, затоа што едноставно - така сакаат.
Не е наше да судиме која има ,,вистински причини,, зошто само кога ние сме во таа ситуација, нашите причини би ни биле вистински.
За мене лично, недоволна причина ми е да се омажам со некого само затоа што сум забременила, па сепак многу бракови се склучуваат од таа причина.
За некого, бременоста е ,,вистинска,, причина, негов избор, негово право :)

Не ме разбра. Јас никого не осудувам, ни под разно. :) Башка по природа не сум таква личност.
Само сакав да ѓи наведам случаите, околноститите, и причините или причината поради која не е во ред да се случи абортусот. А не да ги ставам на таргет и сега да одлучувам која имала причина да абортира а која не. И секако дека абортусот не е забавен, напротив тоа е многу сериозен чекор во животот на една жена.
Јас само само кажувам дека поголемиот број на жени во оваа денешница се премногу зафатени за да појдат до трафика и да купат презерватив. Или пак таа одговорност ја препуштаат на партнерот кој по некоја случајност исто така заборавил :tapp: па ете ради силниот наплив на страсти биднала работата...
Ај, арно што биднала ама си оставила и последици. И што сега? Кој им е виновен кога двајцата кога се зелени во умот и не планираат ниту долга врска а не пак да станат родители? Освен доколку двајцата сакаат. :)

Не ме разбра. Јас никого не осудувам, ни под разно. :) Башка по природа не сум таква личност.
Само сакав да ѓи наведам случаите, околноститите, и причините или причината поради која не е во ред да се случи абортусот. А не да ги ставам на таргет и сега да одлучувам која имала причина да абортира а која не.
Само кажувам дека поголемиот број на жени во оваа денешница се премногу зафатени за да појдат до трафика и да купат презерватив. Или пак таа одговорност ја препуштаат на партнерот кој по некоја случајност исто така заборавил :tapp: па ете ради силниот наплив на страсти биднала работата...
Ај, арно што биднала ама си оставила и последици. И што сега? Кој им е виновен кога двајцата кога се зелени во умот и не планираат ниту долга врска а не пак да станат родители? Освен доколку двајцата сакаат. :)

Е никому ништо де. Секој по својот пат. Повеќе ум следниот пат.
Поентата ми е, како и сите, тргнуваш од лични критериуми. Тоа е ок, ти не би абортирала заради ова, ама би абортирала заради она. Без оглед која и е причината на некоја за тој чекор, нејзино право.

Е никому ништо де. Секој по својот пат. Повеќе ум следниот пат.
Поентата ми е, како и сите, тргнуваш од лични критериуми. Тоа е ок, ти не би абортирала заради ова, ама би абортирала заради она. Без оглед која и е причината на некоја за тој чекор, нејзино право.

Ама Puma, јас те разбирам. Но, не и по секоја цена.
И не е баш така едноставно да се каже, никому ништо и ајде, секој по свој пат.
Бидејки сепак постои нешто кое се вика РАЗУМ кој служи за расудување. Кој треба да ни овозможи да размислиме и согледаме последиците пред некои дела да бидат сторени.
Не го зборувам ова бидејки сум строго против абортусот, или сум член на оние кампањи кои ради недоволна информираност шират невистини и побожни жалопојки дека со абортусот се убива човечки живот и бла бла бла..
Туку конкретно ова е случај кој ги отсликува човековите инстикти и нагони, врз кои треба да се воспостави контрола. Сепак ние не сме животни нели?
Затоа треба да се размисли пред да се стори вакво нешто.
Абортусот не е играчка, и сама кажа. Па ако е така, подобро да се спречи отколку да се лечи што велат старите.
Бидејки сепак не е баш правилно да се има секс само затоа што сакале и СЕ НАДЕВАЛЕ дека нема ништо да се случи. Па си играла без шатор... :D
Јес да секој си има право да си прави што сака во животот колку год да е тоа неморално, меѓутоа ова едноставно не е во ред.

Ама Puma, јас те разбирам. Но, не и по секоја цена.
И не е баш така едноставно да се каже, никому ништо и ајде, секој по свој пат.
Бидејки сепак постои нешто кое се вика РАЗУМ кој служи за расудување. Кој треба да ни овозможи да размислиме и согледаме последиците пред некои дела да бидат сторени.
Не го зборувам ова бидејки сум строго против абортусот, или сум член на оние кампањи кои ради недоволна информираност шират невистини и побожни жалопојки дека со абортусот се убива човечки живот и бла бла бла..
Туку конкретно ова е случај кој ги отсликува човековите инстикти и нагони, врз кои треба да се воспостави контрола. Сепак ние не сме животни нели?
Затоа треба да се размисли пред да се стори вакво нешто.
Абортусот не е играчка, и сама кажа. Па ако е така, подобро да се спречи отколку да се лечи што велат старите.
Бидејки сепак не е баш правилно да се има секс само затоа што сакале и СЕ НАДЕВАЛЕ дека нема ништо да се случи. Па си играла без шатор... :D
Јес да секој си има право да си прави што сака во животот колку год да е тоа неморално, меѓутоа ова едноставно не е во ред.

Ама не е во ред од твоја перспектива. И за мене не е во ред тоа, затоа и имам секс со заштита. Што не значи дека секој ќе се согласи со мене.
Муабетот ми е, не е мое да судам ,,ааааа убаво ти беше без шаторчето!!! ееее така ти е, раѓај, глупачо!!!,, или ,,ооо кутрата, дечкото ја напумпа и ја остави,, . И во двете ситуации резултатот е ист - несакана бременост.
Разумот и расудувањето се индивидуални, колку што е и моралот индивидуален. За мене е аморално јадење на животни, затоа и не ги јадам, а познавам луѓе кои лично присуствуваат на колење свиња на пример. Ама не е мое да им судам, живеам за себе, онака како што за мене е исправно, а кој што сака нека прави, се додека е во законски рамки ;)

познавам луѓе кои лично присуствуваат на колење свиња на пример.

Od kaj sega mene me mesas vo prikaznava?

Kolam, treba da se jade zimoska. Poeftino e cela svinja, pa tranzirana, vo kesicki, vo zamrznuvac, pa vadi, jadi. A ne, po vero ili Tineksi kaj sto kradat naveliko na meso.
Edno svinje i edno tele,. od noemvri do bar maj trae.
:pos::pos::vozbud:
I sto ima toa vrska so abortusot??

• Ми се допаѓа
Reactions: wot
Od kaj sega mene me mesas vo prikaznava?

Kolam, treba da se jade zimoska. Poeftino e cela svinja, pa tranzirana, vo kesicki, vo zamrznuvac, pa vadi, jadi. A ne, po vero ili Tineksi kaj sto kradat naveliko na meso.
Edno svinje i edno tele,. od noemvri do bar maj trae.
:pos::pos::vozbud:
I sto ima toa vrska so abortusot??

Има врска со моралот и дека моралот е индивидуален :)

Aj, aj, ti mene, posle ke vikas, moralno bese.

;):)

Izborot ne e slucaen, toj e licen, a moralot nema vrska so toa.

Ako ne e oralno, ne e ni moralno. Ama keif e.

23875_301146969997118_1552443390_n.jpg

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom