A1 Net кабелски Интернет - генерална дискусија

• Креатор на темата Креатор на темата Swifty
  • Време на започнување Време на започнување
Ај да прашам тука, зошто овој новиот модем со вграден wi-fi (Technicolor) ми дава многу мали брзини на интернетот кога сум поврзан на мобилен или лап-топ, а на компјутерот кога тестирам, имам одлични брзини, дури и над тоа што ми следува?
На мобилен или лап-топ во зависност од локацијата, различна брзина ми дава: во собата каде што е модемот ми дава до 20-30Mbps, а во другата соба ми дава јадни и бедни 2-3Mbps. Upload-от секаде ми го дава максимумот што ми следува, 5Mbps.
На компјутерот, каде што ми е директно со кабелчето поврзан, ми дава и до 150Mbps и покрај тоа што ми следуваат само 100Mbps.

И да, кога го имав поврзано нетот преку Tenda или како и да се вика моето wi-fi уредче што го имав купено, бежичната конеција ми ја даваше со брзина и до 60Mbps, додека пак на компјутерот, 90 и нешто Mbps, зошто?

Има некаде подесувања, нешто?[DOUBLEPOST=1464357788][/DOUBLEPOST]
И да се пофалам, после маките што ги имав со господава, конечно успеав да искусам Интернет во вистинска смисла на зборот.

eve ti slika- stelnigo vaka, ova OBSS-stavigo disable,

Attachments

• 2016-05-27_201811.png
    2016-05-27_201811.png
    18,8 KB · Прегледи: 29

Attachments

• Untitled.png
    Untitled.png
    56 KB · Прегледи: 184
За тоа прашај го @ts01, тој ти предложи да ги направиш таквите промени.
Да бе, што да правам кога веќе не гледам, мешам и луѓе веќе :D

eve ti slika- stelnigo vaka, ova OBSS-stavigo disable,
Другар @ts01 , во ред ли е вака подесено?
untitled-png.147767

Дечки едноставна е работва. Ако сакате големи Wi-fi брзини со 100+ Mbps, морате да имате асален рутер, кој секако чини многу повеќе. :) 5 GHz, минимум N стандард (по можност AC), надворешни антени тоа е решението. :)

Да бе, што да правам кога веќе не гледам, мешам и луѓе веќе :D

Другар @ts01 , во ред ли е вака подесено?
untitled-png.147767
eve ti slika, namesti se kako sto e na neze,posto jas 1 nedela gi probav site mozni resenija, i po net, i sekade samo ovaa konfiguracija dava maxx, rezultati (na wi-fi), e sega dokolku sakas pojako dokolku si imas asolen ruter, prikluci si go,na kabel sekogas brzinata e max toa sto imas , kaj mene na istiot sprat kade sto mie modemot nikogas speedtest nee pod48mbps,na dolniot sprat ama veke se odalecuvam od modemot so mnogu zidovi, skali, itn, slueguva do 40mbps, eve ti i slika na speedtest preku2 zidovi na okolu 10m, od modem-no modemot mie postaven na povisoko mesto 1.70sm,od bez precki okoulu nego,

Attachments

• 2016-05-28_113049.png
    2016-05-28_113049.png
    14,3 KB · Прегледи: 36
  • 2016-05-28_113542.png
    2016-05-28_113542.png
    711,5 KB · Прегледи: 36
eve ti slika, namesti se kako sto e na neze,posto jas 1 nedela gi probav site mozni resenija, i po net, i sekade samo ovaa konfiguracija dava maxx, rezultati (na wi-fi), e sega dokolku sakas pojako dokolku si imas asolen ruter, prikluci si go,na kabel sekogas brzinata e max toa sto imas , kaj mene na istiot sprat kade sto mie modemot nikogas speedtest nee pod48mbps,na dolniot sprat ama veke se odalecuvam od modemot so mnogu zidovi, skali, itn, slueguva do 40mbps, eve ti i slika na speedtest preku2 zidovi na okolu 10m, od modem-no modemot mie postaven na povisoko mesto 1.70sm,od bez precki okoulu nego,
Фала на помошта. :)

Па да, на компјутер не се жалам, ама на лап-топот и мобилниот не ми е океј брзината :unsure: Знам дека не може да биде иста брзината, ама барем нешто пристојно да биде. Испаѓа дека 3G од Vip ми има поголеми брзини од ова моето wi-fi.

Еве резултати што ги направив на мојот мобилен:
d9CxzU7.png

Сите овие се со уредот од Vip, а да напоменам дека станот мој не е од 1.500 квадрати, туку од мноооогу помалку, двособен стан со трпезарија и кујна, така што одалеченоста на собите е премногу мала (еден коцкаст ходник дели се`) :)
Лимитирани се најверојатно. 50Mbps пакет:
3b007b8bb9f3bf8fc52037a40be6ddf8.jpg

Лимитирани се најверојатно. 50Mbps пакет:
3b007b8bb9f3bf8fc52037a40be6ddf8.jpg
Ама јас имам пакет со 100Mbps, на компјутер ми оди до 150Mbps, а на ви-фито имам само мали брзини кога сум во другата соба, а океј брзина додека сум во собата кај што ми е модемот. Деновиве сум зафатен, па заборавив да прашам во вип, ама ај, ќе видиме.

Ама јас имам пакет со 100Mbps, на компјутер ми оди до 150Mbps, а на ви-фито имам само мали брзини кога сум во другата соба, а океј брзина додека сум во собата кај што ми е модемот. Деновиве сум зафатен, па заборавив да прашам во вип, ама ај, ќе видиме.
Ова е мерено со телефонот до рутерот. На компјутер со 60Mbps ми оди. А пошто гледам ти истите брзини ги имаш измерено, најверојатно за лимит се работи.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom