Брат, @
Јефто вели дека му следуваат 100 Mbps според пакетот, а во пракса добива 150 Mbps, додека со претходниот рутер што го користел, добивал 90 Mbps.
Не гледам поплака тука.
А ако му е проблем тоа што во друга просторија безжичниот Интернет е послаб, одговорот е едноставен - до толку стигнува безжичниот сигнал на рутерот. Ако проблемот му е до рутерот, тогаш нека им се јави на Вип и нека им се жали, нека пратат екипа и нека му го средат рутерот, или нека му го заменат со појак рутер, како тој CBN што го користиш ти.
Јас само еднаш сум користел безжичен Интернет од рутер што ми го дал Интернет провајдерот на користење, а тоа беше кога користев 3 Max пакет од тогашен Ти-Хоум, односно денешен Македонски Телеком, а причината зошто го користев безжичниот Интернет од нивниот рутер е бидејќи со нив секогаш се добива високо квалитетна услуга - па и помалку не би очекувал од нив за тие пари кои ми ги собраа.
А кога се префрлив на тогашен Близо, односно денешен Вип, иако ми дадоа кабелски модем, а не рутер, сепак веќе имав купено безжичен рутер и без разлика дали ќе ми дадеа кабелски модем или безжичен рутер со сопствен кабелски модем, ќе го користев безжичниот Интернет од мојот рутер.
Сега го откри ова дека 3G е побрз од обичниот безжичен Интернет ?
Па 3G, исто како и 4G, првично беше наменет за видео повици, но набрзина почна да се користи и за Интернет преку мобилен телефон.
Безжичниот Интернет од друга страна, е наменет претежно за домашни и за деловни корисници, а не за јавна мрежа како мобилната телефонија.
Во зависност од тоа кој безжичен мрежен стандард поддржува твојот рутер, брзината може да биде поголема или помала на одредена далеченост.
Еве ти поедноставно објаснување.
https://en.wikipedia.org/wiki/IEEE_802.11#Protocol
Провери на Интернет дали твојот модел на рутер кој ти го дале Вип на користење поддржува Wireless B (802.11b), Wireless G (802.11g), Wireless N (802.11n) или било кој друг стандард, и провери колкав е мрежниот опсег во табелата и ете ти го одговорот.
Но чисто информативно, ова не зависи само од безжичниот рутер, туку исто така зависи и од мобилниот телефон и од лаптопот.
Ако безжичните мрежни картици на мобилниот телефон и на лаптопот не поддржуваат ист безжичен мрежен стандард како и рутерот, тогаш целата безжична мрежна моќност на рутерот е бескорисна од другата страна на ѕидот.
Доколку и рутерот и мобилниот телефон и лаптопот поддржуваат еден ист безжичен мрежен стандард кој би требало да покрива опсег колку твојот стан, тогаш јави им се на Вип и пожали им се дека брзината на безжичниот Интернет не ти е иста и од другата страна на ѕидот.