Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Забелешка: This feature may not be available in some browsers.
Me interesira ovie od blizoo kakvi IP adresi davaat, staticni ili dinamicki?
ај брзината, туку јачината на сигналот е срање. Некој има фирма му треба стабилен сигнал а не сигналот да ми зависи дали тие околу мене се на работа или се во ВЦ или се на ПЦ.Вчера вечер тиња у буквална смисла, па овие у 90% од денот не ја испорачуваат максималната брзина од 20 mbps![]()
Me interesira ovie od blizoo kakvi IP adresi davaat, staticni ili dinamicki?
динамични
Од гледна точка на мрежната картица или рутерот со кој се поврзува кабелскиот модем, IP адресата е динамична, бидејќи нема потреба од рачно внесување на IP адреси во мрежната конфигурација на мрежната картица на компјутерот, или во мрежната конфигурација на рутерот.
Но од гледна точка на самиот кабелски модем, IP адресата е статична, односно - ако го исклучиш кабелскиот модем од струја и го вклучиш повторно, IP адресата не се менува, истото важи и ако го ресетираш кабелскиот модем, IP адресата останува иста.
Така да, IP адресата на кабелскиот Интернет од Близо е статична.
а зашто да го искклучуваш модемот нема потреба си седи упален цело време, само повзуваш мрежна и модем и имаш интернет
Поентата ми беше во тоа дека кај динамична IP адреса, со исклучување на модемот од струја и вклучување повторно, односно со рестартирање на модемот, се доделува нова IP адреса.
Така функционираат DSL модемите и рутерите со вграден DSL модем на Ти-Хоум, така функционира и безжичниот Интернет на ОНЕ, но така не функционира кабелскиот Интернет на Близо.
Кај кабелскиот Интернет на Близо, со исклучување на кабелскиот модем од струја и вклучување повторно, односно со рестартирање на кабелскиот модем, IP адресата не се менува, односно е статична, а не динамична.
јас секој ден проверував и различна ип адреса имав
Кај мене и кај мој пријател кој исто како и јас користи кабелски Интернет од Близо, IP адресата не се менува после исклучување од струја и вклучување повторно, односно после рестартирање на кабелскиот модем.
не со исклучување на модем зашто да го исклучувам не свакам? денес седам гледам имам 1 ип адреса утредента пак проверувам друга ип адреса имам