А ромази јадете ли?

• Креатор на темата Креатор на темата cige
  • Време на започнување Време на започнување
Некои викаа ТРУПКИ ( вид керелаба) ,некои каракушки,некои ромази,зимска јаболка и друго ,а меѓународно го викаат ЃУМБИР(питом и див ѓумбир) и се вкусни и многу се здрави како за телото така и за забите се посадува само лушпи или цело парче и брзо расте се созрева средината на есен или крајот на есен зависи од почвата и бара многу вода ,а тешко да одкорнеш колку и да одкорнеш и пак ќе расте и цената во ЕУ се движат во (денари) 230-350 денари по килограм.

Наречете како сакате сепак официјална ботаника тоа не е ТРУПКИ туку Ѓумбир е дали е див или питом појма немам
А трупки е келераба така го викаа некои селани еве сликава онаа големото парче тоа е трупка или келераба :D
karas-15978.jpg

http://karas4training.com/mk/nutrition/no-recipie/filuvani-trupki

Не се секирај ќе разбере кај зелен пазар ако речам трупки нема да знае оти има многу значење,а ако речам келераба и оп одма ќе разбере :D

Ејјј татко ми одгледуваше такви до пред некое време, ги викавме шарлаган, тоа шо се јаде е под земја а над површината е високо и зелено растение, се ставаат у туршија ама ја ги јадев така, со нож ги излупам и ги јадам

Јас ги знам како репи, тоа што се јаде е коренот, нагоре растат прилично високо и имаат сладок вкус.

kaj nas gi vikaat kocani vo ednina: kocan. vo mnozina kocani: :icon_mrgr::pos::icon_mrgr:

Ејјј татко ми одгледуваше такви до пред некое време, ги викавме шарлаган, тоа шо се јаде е под земја а над површината е високо и зелено растение, се ставаат у туршија ама ја ги јадев така, со нож ги излупам и ги јадам
И как нас се вика шарлаганки се вадат на есен и се многу вкусни исто и во туршија не скиселени се убави

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom