Вашата “дефиниција“ за Бог...

• Креатор на темата Креатор на темата Dark Angel
  • Време на започнување Време на започнување
God exists only in the most wicked minds of twisted persons, all else is only an ilusion, an experiment gone wrong, a terrible invention!

Let the force be with u-Obi Van Canobi

А зошто некогаш не помислите дека нема ништо трето,и дека сево ова функционира на ист начин како што функционорате и самите вие,без никаква помош од нешто невидено и имагинарно.
Во господ некои го бараат одговорот за неодговореното,а некои сигурноста и внатрешниот мир.Ако не ги бараш овие ништо нема да изгубиш,зошто се добиваат и без барање.

Што ако не сакам да барам, а не сакам да ги добијам, во тој формат во кои се нудат на когнитивните суштества?
Што ако сакам да немам перцепција од тој вид?
Што ако сакам со отворен ум да пристапам кон нешатата и да си поставувам суштински прашања, ама суштински за мене, од моја перспектива?

Нема бог, особено не во понудената форма.

Прашањето треба да биде повнатрешно, како на пример, кој сум јас во поглед на се околу мене? Што сум јас во однос на се околу мене? Како јас корелирам со се околу мене и што тоа предизвикува, на кој начин се одразува, отсликува?

Чинам, нели!

Она што е причина и последица на се.
Она кое никогаш(барем додека сум жива) нема да можам да го преточам во зборови, слика, музика затоа што е поголемо и покомплексно од било кој збор, мисла, тон, боја.
Она од кое фаќам одблесоци кога го слушам Моцарт, кога го читам Достоевски, кога го гледам Да Винчи, кога љубам, кога држам дете во раце...Но, само фрагменти и мали зраци...Никогаш целата светлина.

Smert напиша:
Ne mozam da dadam definicija za nesto sto ne postoi.
Значи и јас не мозам да дадам дефиниција за умот твој,зс не постоит!!!
Верувај за да бидиш спасен,неверникууууууууууу

Dark Walker напиша:
само нешто пред да почнеме: сетете се на 10-те Божји заповеди... една од нив вели дека несмееме да пробуваме да си правиме претстави за НЕГО... :jaj::tapp:
Втората Заповед е од прилика:немој да правиш идоли од тоа што е на небото,на земјата и во водата и немој да им се поклонуваш а ние сепак градиме цркви исцртани со фрески а куќите се полни со икони на кои им се поклонуваме и ги обозаваме.не е то грев?

Бог е како планина, гледано од секоја страна изгледа различно, а сепак се работи за истата планина.

Ke si dadam za pravo da razmisluvam "renesansno" :)

Bog e covekot.Od obicen molekularen sudir stanuva gospodar na planetava,iden gospodar na univerzumot.Prebroditel na site evolutivni sopki,predator,oformuvac na prirodata i okolinata....seuste sme vo zacetokot na ona sto mozeme da bideme,i bas onoj den koga ke se oslobodime od dogmatskiot teret narecen "Bog" ke go dostigneme nasiot vistinski potencijal.

Fallen`Angel напиша:
definicii ima 100000 za bog ... ali ipak ne postoi ... ja stvarno ne razbiram kako mozete taka da gledate na bog ... kako da e nesto najsveto , najdobro , najjako , najubavo i so znam so .... mislam deka e stvarno pateticno .. ! i samo zatoa sto nekoj napisal biblija , ne znaci deka treba cel svet da verue u toa ... ! ali sekoj so svoi misli !

Верувањето во било каков Бог не се ограничува само на Библијата. Има луѓе у светов што не веруваат у таа книга, а сепак веруваат у Виша Сила.

Ја лично не знам каква дефиниција да му одредам на Бог. Само во едно сум сигурна - дека секој верник (вистински верник, а не еден само на збор) се стреми да се врати и да стане едно со него, затоа што секој има дел од него во нас. :toe:

Bog vo Biblijata e definiran kako ljubov, sto go dokaza koga go isprati svojot edinoroden sin da umre za nasite grevovi.
A inaku Bog e licnost so volja, emocii, cuvstva i seto toa so sto nie raspolagame samo sto e sovrsen.

Интересно е како луѓето секогаш сметаат дека овој свет се врти околу нив, и мислат дека нивното его доволно големо, и можат де гледаат на работите поставени од нивни агол. Да дефинираат нешто што неможе да се дефинира. Дали нависитина мислите дека можете да го опишете Бог и да го ограничите на неколку ваши зборови? Ако има некој овде кој му бил со Господ кога го созадавал овој свет нека се јави, неговата дефиниција ќе биде најточна.

Prisustvo na silna i dobra licnost na koja sto nisto ne moze da i se sprotivstavi.

Бог е целото замрсено клопче на постоењето расплеткано. Контрадикциите помирени, парадоксите разрешени... совршена смисла и анулирање на апсурдното.

Штета што не постои.

Sith

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom