96 американски филмски награди (Оскари 2023)

Кој филм е твој фаворит за Оскар за најдобар филм од 2023?

• Вкупно гласачи
    19
  • Гласањето е завршено на .
Член од
17 октомври 2011
Мислења
15.010
Поени од реакции
37.339
It's the most wonderful time of the year! Почнува сезоната на филмски награди, ladies and gents! По 12 пат на форумов, добредојдовте на нова тема за наградите на Американската филмска академија (AMPAS) - Оскарите 2023. Следново морам да го copy-paste-ирам од минатогодишната тема, зашто сигурен сум дека никој нема ни да го прочита и забележи, а некако убаво сум го срочил :D : Од година во година се помалку интерес има за манифестацијата, ама темава останува во аналите, и верувам дека ќе помогне на оние кои сакаат да пробаат да најдат „квалитетен“ нов филм (доколку воопшто постои такво нешто). Оскарите доживуваат толкав дебакл (особено тука), што јас сум убеден дека повеќе од половина од членовите на форумов не знаат кој е минатогодишниот освојувач на Оскар за најдобар филм (без да гуглаат). :D

96 доделување на Оскарите ќе биде за најдобар филм прикажан низ американските кина во периодот 01 јануари 2023 до 31 декември 2023, и имале минимум непрекинато прикажување од една недела. Оскарите ќе бидат традиционално доделени во Dolby Theatre во Холивуд, на 10 март 2024. По четврт пат водител на шоуто ќе биде Џими Кимел (по Оскарите во 2017, 2018 и 2023 (нормално, за претходните години)).

Заради штрајкот на актерите во Холивуд, почесните Оскари кои требаше да бидат доделени на 18 ноември се поместени за 9 јануари 2024, но добитниците на тие Оскари се веќе познати: актерите Анџела Басет и Мел Брукс и монтажерката Керол Литлтон се освојувачи на Оскарите за животно дело, а продуцентката Мишел Сатер го освои хуманитарниот Оскар. Овие Оскари се доделуваат по 14 пат.

Инаку, за жал, ова е прва година каде во категоријата „Најдобар филм“ филмовите мораат да ги почитуваат стандардите за „репрезентација и инклузија“ за да можат да се натпреваруваат. Постојат 4 општи стандарди од кои еден филм мора да исполнува минимум 2 за да може да учествува:
  • претставување на инклузивност на малцинства, теми и наративи на самиот екран
  • креативно водство и управување со самиот проект
  • пристап во индустријата и можности
  • целна група (развивање за одредена публика)
Со други зборови, ова означува:
  • дел од ликовите да се припадници на традиционално помалку вклучените: расни и етнички групи, жени, LGBTQ+ лица, или лица со когнитивни и физички недостатоци, или глуви и со проблеми со слухот, или темите во филмот да се поврзани со тие малцинства
  • дел од тимот кој го снимал филмот или актерската екипа да се припадници на традиционално помалку вклучените: расни и етнички групи, жени, LGBTQ+ лица, или лица со когнитивни и физички недостатоци, или глуви и со проблеми со слухот,
  • овозможуваат вработување во филмската индустрија на било кој начин на лица од расни и етнички групи, жени, LGBTQ+ лица, или лица со когнитивни и физички недостатоци, или глуви и со проблеми со слухот,
  • филмовите се наменети за лица од расни и етнички групи, жени, LGBTQ+ лица, или лица со когнитивни и физички недостатоци, или глуви и со проблеми со слухот.
Ќе видиме какви новитети овие глупости ќе донесат, но по мое мислење и онака веќе се беше доволно сјебано и воведувањето на ваквата регулатива нема да смени многу.

Реков, ова е ваква 12 (моја) тема по ред, значи ја почнуваме втората Оскаровска деценија на Кајгана! За тие кои не знаат што всушност е сето ова, може да ги ѕирнат старите теми:

2012
2013
2014
2015
2016
2017
2018
2019
2020/21
2021
2022

Минатата година „го пензионирав“ системот кој го користев цела деценија пред тоа за одредување на главните фаворити, зашто сметав дека е непотребен затоа што The Gold Derby рангирањето го прави на сличен начин, па затоа не гледам потреба од дупла работа кога горе-долу ќе ги добијам истите резултати. Затоа ви ги презентирам филмовите кои се главни фаворити за Оскар во главните категории на начин како што The Gold Derby ги има презентирано на ден 23.11.2023 во 18:15 часот:

01. Oppenheimer
- Christopher Nolan
1700759675401.png

02. Killers of the Flower Moon - Martin Scorsese
1700759756049.png

03. Poor Things - Yorgos Lanthimos
1700759816337.png

04. Barbie - Greta Gerwig
1700759885007.png

05. The Holdovers - Alexander Payne
1700759942332.png

06. Maestro - Bradley Cooper
1700760000226.png

07. American Fiction - Cord Jefferson
1700760057447.png

08. Past Lives - Celine Song
1700760121692.png

09. The Color Purple - Blitz Bazawule
1700760174206.png

10. Anatomy of a Fall - Justine Triet
1700760231300.png

11. The Zone of Interest - Jonathan Glazer
1700760292232.png

12. Spider-Man: Across the Spider-Verse - Joaquim Dos Santos, Justin K. Thompson, Kemp Powers
1700760366229.png

13. Saltburn - Emerald Fennell
1700760436820.png

14. Napoleon - Ridley Scott
1700760476302.png

15. Air - Ben Affleck
1700760537757.png

16. Rustin - George C. Wolfe
1700760591680.png

17. All of Us Strangers - Andrew Haigh
1700760648104.png

18. Origin - Ava DuVernay
1700760704322.png

19. Are You There God? It’s Me, Margaret. - Kelly Fremon Craig
1700760766579.png

20. Asteroid City - Wes Anderson
1700760821111.png

...to be continued

Член од
17 октомври 2011
Мислења
15.010
Поени од реакции
37.339
21. Freud's Last Session - Matt Brown
1700760932277.png

22. The Iron Claw - Sean Durkin
1700760985986.png

23. NYAD - Elizabeth Chai Vasarhelyi, Jimmy Chin
1700761044709.png

24. Next Goal Wins - Taika Waititi
1700761101537.png

25. The Boys in the Boat - George Clooney
1700761156964.png

26. May December - Todd Haynes
1700761211088.png

27. The Killer - David Fincher
1700761263931.png

28. Ferrari - Michael Mann
1700761315612.png

29. The Creator - Gareth Edwards
1700761364646.png

30. Dream Scenario - Kristoffer Borgli
1700761496301.png

31. Priscilla - Sofia Coppola
1700761564627.png

32. The Boy and the Heron - Hayao Miyazaki
1700761619652.png

33. Beau is Afraid - Ari Aster
1700761680806.png

34. The Bikeriders - Jeff Nichols
1700761738070.png

35. Wonka - Paul King
1700761794813.png

36. BlackBerry - Matt Johnson
1700761845885.png

37. Blue Jean - Georgia Oakley
1700761900561.png

38. The Burial - Margaret Betts
1700761954235.png

39. Carmen - Benjamin Millepied
1700762004619.png

40. Cassandro - Roger Ross Williams
1700762066029.png

Член од
3 март 2020
Мислења
2.413
Поени од реакции
5.066
Гледани 1 и 23, во план ми беа уште неколку од списоков.

Skorp

That guy...
Член од
30 јуни 2010
Мислења
1.200
Поени од реакции
2.296
Со ненормалниве нови правила за кој филм смее да биде номиниран за оскар, се надевам ќе имаат најмала гледаност до сега и ќе им пропадне целата манифестација. БОЛЕСТ!

Член од
17 октомври 2011
Мислења
15.010
Поени од реакции
37.339
Со ненормалниве нови правила за кој филм смее да биде номиниран за оскар, се надевам ќе имаат најмала гледаност до сега и ќе им пропадне целата манифестација. БОЛЕСТ!
Тоа важи само за категоријата - Најдобар филм. Во сите останати категории нема никакви ограничувања.

Инаку, да, екстремно глупави се правилата, ама ко што можам да забележам од филмовиве кои имаат најголеми шанси, некако бројот на филмови со црнци ко да е намален, LGBTQ+ видов само еден филм. Тоа некако ко да алудира дека без правилата сите тие малцинства биле позастапени. Сега, со правилата ко да се менува на подобро. Не знам, ајде, ќе видиме што ќе добие номинација на крај, ама наговестува дека ова со правилата ќе им се удри од глава. И ако им е!

Член од
17 октомври 2011
Мислења
15.010
Поени од реакции
37.339
Објавени кратките листи во 10 категории:

American Symphony
Apolonia, Apolonia
Beyond Utopia
Bobi Wine: The People’s President
Desperate Souls, Dark City and the Legend of Midnight Cowboy
The Eternal Memory
Four Daughters
Going to Mars: The Nikki Giovanni Project
In the Rearview
Stamped from the Beginning
Still: A Michael J. Fox Movie
A Still Small Voice
32 Sounds
To Kill a Tiger
20 Days in Mariupol
The ABCs of Book Banning
The Barber of Little Rock
Bear
Between Earth & Sky
Black Girls Play: The Story of Hand Games
Camp Courage
Deciding Vote
How We Get Free
If Dreams Were Lightning: Rural Healthcare Crisis
Island in Between
The Last Repair Shop
Last Song from Kabul
Nǎi Nai & Wài Pó
Oasis
Wings of Dust
Armenia, Amerikatsi
Bhutan, The Monk and the Gun
Denmark, The Promised Land
Finland, Fallen Leaves
France, The Taste of Things
Germany, The Teachers’ Lounge
Iceland, Godland
Italy, Io Capitano
Japan, Perfect Days
Mexico, Totem
Morocco, The Mother of All Lies
Spain, Society of the Snow
Tunisia, Four Daughters
Ukraine, 20 Days in Mariupol
United Kingdom, The Zone of Interest
Beau Is Afraid
Ferrari
Golda
Killers of the Flower Moon
The Last Voyage of the Demeter
Maestro
Napoleon
Oppenheimer
Poor Things
Society of the Snow
American Fiction
American Symphony
Barbie
The Boy and the Heron
The Color Purple
Elemental
The Holdovers
Indiana Jones and the Dial of Destiny
Oppenheimer
Poor Things
Saltburn
Society of the Snow
Spider-Man: Across the Spider-Verse
The Zone of Interest
"It Never Went Away" from American Symphony
"Dear Alien (Who Art In Heaven)" from Asteroid City
"Dance The Night" from Barbie
"I'm Just Ken" from Barbie
"What Was I Made For?" from Barbie
"Keep It Movin" from The Color Purple
"(Superpower) I" from The Color Purple
"The Fire Inside" from Flamin' Hot
"High Life" from Flora and Son
"Meet In The Middle" from Flora and Son
"Can't Catch Me Now" from The Hunger Games: The Ballad of Songbirds & Snakes
"Wahzhazhe (A Song For My People)" from Killers of the Flower Moon
"Quiet Eyes" from Past Lives
"Road To Freedom" from Rustin
"Am I Dreaming" from Spider-Man: Across the Spider-Verse
Boom
Eeva
Humo (Smoke)
I’m Hip
A Kind of Testament
Koerkorter (Dog Apartment)
Letter to a Pig
Ninety-Five Senses
Once upon a Studio
Our Uniform
Pachyderme
Pete
27
War Is Over! Inspired by the Music of John & Yoko
Wild Summon
The After
The Anne Frank Gift Shop
An Avocado Pit
Bienvenidos a Los Angeles
Dead Cat
Good Boy
Invincible
Invisible Border
Knight of Fortune
The One Note Man
Red, White and Blue
The Shepherd
Strange Way of Life
The Wonderful Story of Henry Sugar
Yellow
Barbie
The Creator
Ferrari
The Killer
Maestro
Mission: Impossible – Dead Reckoning Part One
Napoleon
Oppenheimer
The Zone of Interest
The Creator
Godzilla Minus One
Guardians of the Galaxy Vol. 3
Indiana Jones and the Dial of Destiny
Mission: Impossible – Dead Reckoning Part One
Napoleon
Poor Things
Rebel Moon – Part One: A Child of Fire
Society of the Snow
Spider-Man: Across the Spider-Verse

Член од
17 октомври 2011
Мислења
15.010
Поени од реакции
37.339
Номинациите за Оскар објавени:

1706028309806.png
1706028341458.png
1706028374339.png
1706028403121.png
1706028428596.png

По број на номинации, не се сеќавам кога дури три филма заработиле двоцифрен број:

1706028486965.png

Кога сме кај изненадувања и разочарувања: кај категоријата најдобар филм нема буквално ни едно изненадување, буквално 10/10 се очекуваа да бидат номинирани.

Но, Грета Гервиг недостасува за најдобра режија, што е прилично големо изненадување. Исто така, таму ја има Џастин Триет која е горе-долу - позитивно изненадување. Исто така - фали и Александар Пејн за The Holdovers кој освои доста од режисерските награди сезонава.

За најдобар актер фали Леонардо ди Каприо, што е навистина големо разочарување. Морале да стават некој црнец, па така Колман Доминго е номиниран за Rustin.

Кај актерките големо разочарување е Марго Роби за Barbie. Анет Бенинг за Nyad веројатно е изненадувањето.

За споредна машка фали Вилем Дефо за Poor Things, додека Стерлинг Браун (пак црнец) за American Fiction е изненадување.

Кај споредна женска - Америка Ферера е големо изненадување, уште поголемо е што за истиот филм Марго Роби не е номинирана. Ја нема Џулиен Мур за May December.

Исто така - огромно разочарување е Fallen Leaves за странски филм. Фали дури и францускиот The Taste of Things кој беше предложен наместо Anatomy of a Fall (ако им е, ќе имаа сигурен Оскар!) Германскиот Teachers Lounge и италијанскиот Io Capitano се изненадувањата.

Интересно е што Killers of the Flower Moon на Скорсезе не е номиниран за сценарио, што е навистина чудно. Последен филм кој освоил Оскар без номинација за сценарио беше Titanic во 1997. Значи тешко дека филмот на Скорзсезе може да го земе Оскарот на Oppenheimer.

Друго вредно да се спомене - браво за Anatomy of a Fall и Zone of Interest - дури 2 европски филмови номинирани и за најдобар филм, и за најдобра режија.

И најголемо разочарување за мене - на најдобар краток анимиран фали Once Upon a Studio. :(

Анкетата креирана, може да гласате!

Член од
3 март 2020
Мислења
2.413
Поени од реакции
5.066
Killers of the Flower Moon и Anatomy of a Fall само уште би ги гледала,
а од списокот: Барби, Опенхајмер, Nyad, Society of the snow, гледани.
И доста ќе е од мене, ми се чини :D

Член од
29 јуни 2014
Мислења
26.022
Поени од реакции
42.745
Опенхајмер и Килијан Марфи ќе ги земат главните оскари. Очигледно е.

Член од
5 август 2016
Мислења
315
Поени од реакции
229
Едвај чекав да излегнат номинациите, ама оваа ќе биде втора година по ред како нема да го гледам преносот од оскарите. КАТАСТРОФА од номинации. Барби 8 номинации хахахахаха. Секоја година полошо и полошо. Оваа американска woke култура уништува се.

Член од
4 јуни 2009
Мислења
11.536
Поени од реакции
29.100
Непопуларно мислење, мислам дека Пол Џиамати повеќе го заслужува оскарот од Марфи. Иако Maestro и American Fiction не ми се гледани. Али сметам дека Опенхајмер ќе издоминира со Killers of the Flower Moon.

Член од
17 октомври 2011
Мислења
15.010
Поени од реакции
37.339
The Zone of Interest се уште го нема никаде онлајн, така што сега за сега не постои можност да го гледам. Тој веројатно и ќе го освои Оскарот за најдобар странски филм, зашто има номинација и за главниот Оскар.

Но, ги гледав сите останати номинирани, и би ги подредил вака, од најлошиот кон најдобриот:

04. Das Lehrerzimmer / The Teachers’ Lounge - İlker Çatak - ГЕРМАНИЈА
1707078303084.png

Ако сакам да го опишам со неколку збора - ова е помладото сестриче на Jagten / The Hunt. Многу слична динамика и многу слична тематика. Станува збор за одделенска наставничка во училиште во кое се случуваат ситни кражби. Наставниците не знаат како да постапат, зашто постојат премногу и законски, но и морални пречки кои оневозможуваат да го откријат сторителот. Најпрво вршат претреси меѓу машките деца, што отвара низа морални прашања и дилеми меѓу наставниците, од кои најзаштитнички се однесува наставничка со полско потекло - Карла Новак. Но подоцна самата прави нешто што максимално ги комплицира работите и ништо веќе не е како на почетокот. Не се знае ни кој е жртва, ни кој е виновен. Буквално секој еден наставник и секој еден ученик е фрлен во една калакурница од која очигледно нема излез. Ова е филм што отвара навистина многу прашања - и за моралот, и за воспитувањето на децата, може да се гледа и како сатира на образованието во западните земји... Но во сета таа калакурница режисерот се решил за амбивалентен крај кој барем за мене, иако цел филм ми се допаѓаше, му спушти цели две оценки. Зашто на крајот нити дознаваме нешто, нити нешто може да се наговести. Затоа од мене само 6/10 за филмов. А да не беше таков крајот, сигурно ќе добиеше осмица.

03. La sociedad de la nieve / Society of the Snow - J. A. Bayona - ШПАНИЈА
1707078830055.png

Мислам дека пишував некаде за филмов - станува збор за римејк на нам добро познатиот ТВ филм Alive. Снимен според вистински настан: уругвајски рагби тим патува за Чиле со авион во 1972. Поради грешка на пилотот, авионот се урива некаде на Андите каде група рагбисти кои го преживуваат падот успеваат да преживеат во екстремно суровите услови без храна и вода цели 72 дена (ако не сум грешка). Приказната по чија идеја е направена и серијата Yellowjackets е по малку тажна и морбидна и отвара низа морални прашања, како што било и во реалноста, но тоа не е она за што најмногу му замерував на филмот. Туку додека Alive беше повеќе да покаже, Society of the Snow е повеќе да прикаже емоции, внатрешни чувства, низ што преживувале ликовите одвнатре. Затоа ми беше малку долг и досаден. Инаку технички совршен, овој филм е номиниран и за најдобра шминка, и мислам дека заслужено треба да ја освои таа награда. Тука - 7/10

02. Io Capitano / The Captain - Matteo Garrone - ИТАЛИЈА
1707079289523.png

Многу тензичен, многу тежок филм за тешкиот пат на двајца сенегалски тинејџери: Сејду и Муса кои решаваат да го напуштат Сенегал и да одат во подобар живот во Европа. Ја пропатуваат пола Африка, низ пустини, и цело Средоземно море за да стигнат до бреговите на Италија. Им се случуваат многу тешки работи, се спасуваат од многу смртоносни ситуации многу пати, но нивната верба, храброст и сила ги води на патот кон успехот. Вака кажано не дека е нешто ново, веќе видена приказна повеќепати, за суровата судбина на бегалците. Но самиот филм е така добро режиран, а и перформансот, особено на младиот Сејду навистина оставаат без здив. За мене голем плус во филмот е и малата доза на магичен реализам, доста својствен за филмовите на Матео Гароне (ги имам гледано неговите Pinocchio и Tale of Tales и навистина почнува да ми станува еден од омилените режисери). Убав филм, не би ми било криво да освои Оскар и овој. 8/10

01. Perfect Days - Wim Wenders - ЈАПОНИЈА
1707079690080.png

Пре-пре-пре-прекрасен филм! Ги сакам малите филмови како овој кои повеќе се moody отколку што раскажуваат приказна. Ова е всушност филм за животот и филм за убавините во животот. А што е животот ако не серија од милијарди мигови исполнети со неверојатни убавини! Убавината е насекаде околу нас: во зраците на сонцето кои се пробиваат помеѓу листовите на дрвата, во музиката, филмовите, книгите, поезијата... во насмевката на случаен минувач или некој кој седи на соседната клупа до вас додека го јадете појадокот во паркот. На нас е оставено дали ќе ја одбереме целата оваа убавина, или ќе одбереме да ја игнорираме. Животот е убав, светот околу нас е прекрасен, ние само треба да ја зграпчиме цела таа убавина и прекраснотии. И се ќе биде во ред!

И што најмногу ме импресионираше - колку се чисти јавните тоалети во Јапонија, упм!

9/10, преубава поезија од филм!

Член од
15 јули 2007
Мислења
15.875
Поени од реакции
8.257
Постои апликација која се вика Award Expert и има во неа можност да ја креирате листата на номинации по категгории за Оскари според вас кој има шанси за да освои Оскар.

Kajgana Shop

На врв Bottom