Што мислите за новиот закон за сообраќај?

• Креатор на темата Креатор на темата Volkswagen
  • Време на започнување Време на започнување
dungeon master напиша:
Vaka sega, za prvoto, sto si pominal pred dzandar i ne te kaznil, u pravo si, samo pa zavisi dali policaecot imal moze nekoja pobitna rabota, moze da ti izgleda deka si stoi taka ama moze da ceka nesto drugo, ova od licno iskustvo ti kazuvam, do dusa kolegive sum pisal deka da mi dadat vlast pola ce gi izbrkam od rabota zaradi ovie raboti. Ama treba da priznaes i deka ima mesta niz skopje kade sto e podobro da ne prevzimas merki zosto se pominuva na angro, i dzabe ako go kaznis eden koga drugi sto vo momentot preminuvaat ( primer kaj Gradska bolnica )

Za vtoroto, so dzipot, i jas sum mu daval instrukcii nekad na nekoj stranec da napravi kako gorenavedenoto, pod uslov da ima uslovi za toa, a ako ima gust soobracaj nema sansi, ama toa e zaradi sranecot sto pobrzo da go upatam da odi kaj sto saka, a ne ako mu kazuvam da odi od okolu nesto ne sum mu pomognal ( pak zavisi od situacijata ), jas mislam deka ne e nekoj grev da mu pomognes na stranec polesno da se snajde, i ti da odis vo stranstvo bi sakal taka da ti pomognat

Абе разбирам јас помош на странец-возач, ми се има случено во Грција и Италија, ама со детално објаснување на патишта и сл.
Ама, НИКОГАШ во стилот „сврти полукружно”, а на средината две полни линии...
Е сега, барем по мене, а и според Уставот, законите важат за сите подеднакво, а сообраќајците се тие кои ги почитуваат и применуваат селективно. На една друга тема сум пишал многу повеќе за овие девијации кај сообраќајната полиција, да не се повторувам и тука. Значи, ако казниш еден, мора и сите други да ги казниш ако вршат непрописно дејствие. Во спротивно, тоа е главната причина за негативната репутација која ја уживаат сообраќајците, како и погрдните називи како „лешинари” и сл.

Vaka, prvo da mu repliciram na VIKTORGGGG :), za kaj gradska bolnica, ako mozes site da gi kaznis dojdi i prijavi se slobodno da gi kaznis site, ama ako ne uspees sto pravime posle, ne si bil u takva pozicija i zatoa taka zboris, ne deka ne sum sakal da gi kaznam site, ama eden zaco na 200 metra e malku, da ti kazam iskreno nekad mi doagalo da imam pravo, bi zemal eden sharec i bi mu ja sednal i bi kosel sve sto preminuva preku ulica, pa ne moze be em stoi policaec em preminuvaat i se pravat budali, i koga ce trgnes prema niv begaat be, trcaat kako ludi samo da ne gi fatis, abe smeski u zivo :pos2: , ja im vikam dojdete malku a tie strafta, kako da im rekov dojdi da te utepam, tek da treba toa da im go napravam, pa koga ce pises kazna, ti vika ene i onoj pominuva, nekoj na 50 metri od tebe i vise, sto treba ad go izvadam snajperot i da go resam odma od daleku ?

Strumiks, za strancite, ako nema koli po ulica, jas mislam deka ne e grev da mu recam da svrti preku dve puni, duri sum izlagal na sred ulica i sum mu obezbeduval za sekoj slucaj da ne ispadne nekoj od nekade. Ova se slucuvalo retko, ama se slucuvalo. Sum sakal da mu pomognam na covekot ako gledam ne moze da se snajde, takov sum jebi ga sakam da pomognam, ama da ti kazam i kolku sum kaznuval, oko ne mi trepnuvalo, begale od mene preku dve ulici koga ce me videle ( ne deka se falam), a eve i druga rabota doaga nekoj od drugive gradovi u skopje, i covekot ne naviknat na tolkav soobracaj, i sto d mu napravam, da go utepam sto ne znae da se snajde, ako ne ja zgresil mnogu i ako mozam da mu zamizam mu prostuvam, zavisi za sto e sekako, ako ja utnal mnogu jebi ga ce go jade stapo !!!
malku sme kako se vikase toa off topik ama mala ( malku pogolema replika :) ) valda moze

noviov zakon moze ima nekoi dobri novini, ama ne znam kolku ce gi resi rabotite, zosto i dosegasnive ne bea losi, ama ne se primenuvaa kako sto treba. Da ne zboram deka i policajcite se nepismeni, dali 1 %, aj neka bide 10% go imaat procitano zakonot za soobracaj, a raboti vo soobracajna policija :tapp: :tapp: :tapp: , i koga ce sum im rekol za da go procitaat malku zakonot me pravele budala. E sega ima od vreme na vreme pravat nekoi testiranja, ama sve e toa po mene gola voda, zosto mvr kako prvo ne ti dava nikakvi materijali da se obrazuvas i da si u tek so zakonite, zakonot za soobracaj sam sum si go kopiral, i go baram po prijateli sto dobivaat sluzben vesnik, namesto da mi go dadat na rabota, da ne zboram deka ne sme u tek so izmeni dopolnuvanja na zakoni, a kamoli za ponisteni clenovi i sl. od ustaven sud. Ne ti davaat nikakvi materijali a sakaat da znaes nesto, samo mene mi bilo sram musterijata da znae povece od mene i sam sum si gi baral zakoncinjava
Ima mnogu za kazuvanje, nekoi raboti duri i mi e sram da gi kazam, moze treba da im pratam meil na sajtot na MVR, ama ce me najdat, pa ce mi ebat takvoto samo sto sum se zalel, ima i ovde sigurno nekoj sto ce procita sega, nekoj jatak, pa ce saka na mene da sobere nekoj poen, aj ja da si gi izvadam slikite, a ? :)

dungeon master напиша:
noviov zakon moze ima nekoi dobri novini, ama ne znam kolku ce gi resi rabotite, zosto i dosegasnive ne bea losi, ama ne se primenuvaa kako sto treba. Da ne zboram deka i policajcite se nepismeni, dali 1 %, aj neka bide 10% go imaat procitano zakonot za soobracaj, a raboti vo soobracajna policija :tapp: :tapp: :tapp: , i koga ce sum im rekol za da go procitaat malku zakonot me pravele budala. E sega ima od vreme na vreme pravat nekoi testiranja, ama sve e toa po mene gola voda, zosto mvr kako prvo ne ti dava nikakvi materijali da se obrazuvas i da si u tek so zakonite, zakonot za soobracaj sam sum si go kopiral, i go baram po prijateli sto dobivaat sluzben vesnik, namesto da mi go dadat na rabota, da ne zboram deka ne sme u tek so izmeni dopolnuvanja na zakoni, a kamoli za ponisteni clenovi i sl. od ustaven sud. Ne ti davaat nikakvi materijali a sakaat da znaes nesto, samo mene mi bilo sram musterijata da znae povece od mene i sam sum si gi baral zakoncinjava
Не само ова.... Работата е тоа што законот за едните важи а за други не важи. Тоа е работата. Јас со регистриран мотор и Б-категорија возачка + возачка потврда 6 години, а некој вози мотор без документи, абер нема од правилата и мене ме застанува а него не пошо татко му бил незнам што. Е тоа е што ме лути. А не друго. Има забрана за возење, нема да возиме сите. А не некој да се курчи и да вика мене не ми можат ништо.

Данџн, абе на www.pravo.org.mk има се комплет што ти треба, така да не мораш наоколу да се молиш.
А шпиони шетаат наоколу по нетот и си вршат работа најчесто безвеза тресејќи и преувеличувајќи муабети, најчесто партиски послушници, еве еден поздрав до нив :).
Тоа се буквално лешинари, кои сакаат да ќарат некој поен, ама изгледа сеуште не им текнува како завршуваат шпионите, и дека се само за една употреба.

Се извинувам на читателите и членовите на оваа тема заради офтопикот, ама морав да напишам!

Abe kakov internet, mene mi bese muabeto deka MVR ne gi informira i snabduva policajcite, i da najdam na internet, sto ce bide na moj trosok, treba na moj trosok i cel zakon da go pecatam :nenene: :nenene: :nenene: , nema sansi be, baska do vcera nemav pristap do internet

Ja si gi trgnav slikite za svaki slucaj, se izvinuvam na forumdzikite sto se palea na moite sliki :pos2: :smeshko: :smeshko:

[FONT=Arial, Helvetica, sans-serif] МВР подготвува нови измени во Законот за сообраќај, со цел да се намали бројот на сообраќајните незгоди.
Со новите измени се предвидува тазе возачите, две години по полагањето, да не смеат меѓу 23 и 5 часот наредното утро да управуваат возила сами, туку задолжително во присуство на друг искусен возач. Со измените, на новопечените возачи, покрај ова ограничување, им се забранува да користат јаки коли. Дозволено е тие да управуваат автомобили со јачина под 1.300 кубика.
Како една од новините која одамна функционира во западните земји е и воведувањето казнени поени за секој возач.
На возачите ќе им се даваат одредени казнени поени. За секој прекршок се предвидуваат различни казнени поени, кои се многу строги. Доколку несовесниот возач го потроши бонусот, тогаш следуваат ригорозни казни, како што се одземање на возачката дозвола, забрана за управување на моторно возило, повторно преполагање на возачкиот испит.
При изработката на новиот предлог- закон за сообраќај користени се искуствата на соседните земји и светските искуства.
Причина за ваквиот построг закон е зголемениот број сообраќајни несреќи, пред се, со тешки последици и човечки жртви.
Дека нешто треба да се менува во законската регулатива покажуваат и статистичките податоци. Колку за илустрација.
Минатата година имало над 3.000 сообраќајни несреќи со потешки последици, но со помалку човечки жртви во однос на претходната година. Според аналитичките податоци на полицијата, во 2004 година имало 2. 278 сообраќајни незгоди со потешки последици во кои 158 лица го загубиле животот.
Најчести причини за сообраќајките се пребрзото возење, возење под дејство на алкохол, но и непрописното претекнување.
За новиот предлог-закон за сообраќај возачите имаат различни мислења. Според едни, редно е да се стави ред во сообраќајот, а според други, тој е многу ригорозен. Велат дека и постојниот Закон за сообраќај и предвидените казни биле доволно превентивни за граѓаните и дека причините не треба да се бараат во работењето на полицијата, туку во судот кој ги одолговлекува постапките и не ретко кривичните дела од оваа област застаруваат.
[/FONT]

dungeon master напиша:
Vaka, prvo da mu repliciram na VIKTORGGGG :), za kaj gradska bolnica, ako mozes site da gi kaznis dojdi i prijavi se slobodno da gi kaznis site, ama ako ne uspees sto pravime posle, ne si bil u takva pozicija i zatoa taka zboris, ne deka ne sum sakal da gi kaznam site, ama eden zaco na 200 metra e malku, da ti kazam iskreno nekad mi doagalo da imam pravo, bi zemal eden sharec i bi mu ja sednal i bi kosel sve sto preminuva preku ulica, pa ne moze be em stoi policaec em preminuvaat i se pravat budali, i koga ce trgnes prema niv begaat be, trcaat kako ludi samo da ne gi fatis, abe smeski u zivo :pos2: , ja im vikam dojdete malku a tie strafta, kako da im rekov dojdi da te utepam, tek da treba toa da im go napravam, pa koga ce pises kazna, ti vika ene i onoj pominuva, nekoj na 50 metri od tebe i vise, sto treba ad go izvadam snajperot i da go resam odma od daleku ?
Ех... твоето присуство треба да претставува авторитет... ама не си ти крив... јас сум убеден дека некој ви дава наредби да не мавате казни...
у едно друго време да бегаш од џандар беше залудно, ќе те најдат за петнае минути... денес можеш и да го плукнеш и гајле да ти е... А за тоа не е крив народот, крива е полицијата затоа што не работи...

Викторгг напиша:
Ех... твоето присуство треба да претставува авторитет... ама не си ти крив... јас сум убеден дека некој ви дава наредби да не мавате казни...
у едно друго време да бегаш од џандар беше залудно, ќе те најдат за петнае минути... денес можеш и да го плукнеш и гајле да ти е... А за тоа не е крив народот, крива е полицијата затоа што не работи...
Abe vidi sega, porano imalo avtoritet oti se tepalo be batka :zlo: , pa ce go soberes u stanica i ce mu gi kazes pravata :sakas_ust :sakas_ust :sakas_ust , pa uste ednas ce mu gi kazes pravata, i posle ce go kaznis, i posle go pustas da raskaze na drugite zosto go kaznile i kako go kaznile :)

E zatoa imalo avtoritet, a ne zosto zakonot bil podobar. Porano ne si smeel da napravis nesto i sto go nema vo zakonot, koj smeel da mu rece na policaecot ,,Kaj go pisuva toa be" ili ,,Koj si ti da ti dadam dokumenti". Toa ti e, denes ako mu udris nekoja poucna na nekoe kopile, ce dojde so mama ili tato, ili i da e nekoj povozrasen, ce se javi nekade gore i ce frli nekoj rucek, a tebe vo najmala merka ce te kaznat na plata, a imalo kolegi i sto gi menuvale so rabotno mesto, samo zatoa sto go kaznile nekoj ,,JAK" covek, sto ne si smeel da go kaznis :toe:

Denes go jade samo siromastijata, i mozda po nekoj od bogatite ama od onie sto ima sram, i ne saka da brka vrski za prekrsoci, tuku ima pari i ce si ja plati kaznata

Zaklucok: Znaci ne e sekogas do policaecot, a avtoritet ce ima koga ce se ceni policaecot, i koga ce kaze nesto toj, da ne moze nekoj odozgora da go poprava, demek toj imal pravo da se mesa vo merkite na policaecot, a normalno i koga ce se vrati gospodin COTEK :zlo:

Е вака, јас мислам дека у Велес полицијава е најнепочитувана.Си играат со неа и казнуваат само деца и слично што знаат дека можат да ги казнат и дека се над нив.А додека постојат и одредени личности што на радар се фаќани со по 120-30 па никому ништо и не од тоа дека се некој јаки луѓе туку од причина дека им е страв и тоа сигурно се над 50 луѓе.Си играат со полицаецот кога ќе ги сопре, а давањето па возачка и документи научна фантастика е.Затоа мислам што и закон да се донесе во Велес за џабе е.А дури и ми се има случено кога ме запра полицаец за кацига ме малтретираше пола саат и му викам а оти девојчиња не запираш и ми одговори "жалам што не си девојче одма ќе те пуштев" ете глеато од ова у Велес на кој принцип работи полицијата.

OK, sega stvarno ne znam, zosto cenive na kaznive se vo evra, neli platezno sredstvo kaj nas e denarot, sto e sea ova so evrava. Vo denesen vest ima izvestuvanje za novive promeni na zakonot za soobracaj i vo nego ima deka cenite se vo evra. Gi prasuvam kolegite pravnici dali e ova zakonski-ustavno ili kako sakate kazete go, dali ce padne na ustaven sud. Ili se lazat uste deka ce vlezeme vo evropska unija :tapp: :tapp: :tapp: . Ja sum licno mnogu iznerviran za ovaa rabota, ne znam za vas :toe: :toe: :toe:

Spored ova sto go pisuva ovde, od sega za mobilen ce se kaznuva samo ako GO DRZIS :) vo raka, a ako imas nesto STAVENO vo uvoto nema da te kaznat :pos2:

Глупаво е да се оценува автомобил спрема кубикажа! во однос на јачината...

Може да возите автомобил од 1285 ccm3 со два турбо полначи, ојачени бреагасти и аксијални оски, ковани цилиндри и клипначи, super flow издув и полирани грани...да испумпате преку 200КС...

А што со Wankel моторите?

Mazda RX-8 e 1300 кубика и развива (кај одредени модели) и до 250КС!

Да не зборувам за Smart Brabus итн итн...

А ако возите Буба од 1600 кубика и 50КС?

Zakonite se i taka za siromastijata, ne vazat za bogatite :toe:

Siromavio nema sigurno da kupi mazda rx koja bese :)

Over and out !!!

dungeon master напиша:
Zakonite se i taka za siromastijata, ne vazat za bogatite :toe:

Siromavio nema sigurno da kupi mazda rx koja bese :)

Over and out !!!

Абе ако од богатите не соберете пари за непрописно возење од кого ќе соберете?

Така ама колку има богати во државава? А колку посиромаси кои неможат да се луксузираат и да имаат 2-3 коли (само 1000 евра за регистрација) за неискусните возачи да има што да возат додека не стекнат одредено искуство... Ама тоа е. Пр. јас имам 2 коли и двете имаат 1.8 мотор со 44 KW (Форд 1.8 дизел 60 коња). И да не возам оти е појака од пропишаното? А некој вчера положил купил бмв и се курчи низ град нема гајле пошо татко му има врски во полиција.

Чекајте бе малце луѓе, чекајте!
Дај прво да дефинираме дали е ограничувањето по kw или cm3. Мислам дека нема шанса на кубикажа да е ограничено!

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom