Што мислите за новиот закон за сообраќај?

• Креатор на темата Креатор на темата Volkswagen
  • Време на започнување Време на започнување
Птичји Грип напиша:
Не сум запознает со детаљите, но законот си е на место. Не може секој будала да добива возачка, да пие и да вози, да вози побрзо од пропишаното и сл. Со новиот закон само се стегаат критериумите, се придава поголемо значење на сигурноста.
За.
И јас сум против пиење за тие што возат и секако за побрзо возење од пропишаното. Но не е фер овој нов закон со тоа искуство од две три години. Јас имам искуство една година и во таа година нема ден да сум без авто. За разлика од мене има некои кои имаат возачка и неколку години а авто возат три четири пати годишно што неможам да ги наречам искусни возачи. Тоа не е мерило на искуство. Инаку за светло, зборување на мобилен, паркирање и појас се согласувам и многууу ретко кога ќе прекршам некое такво правило :)

Мислам дека беше редно да се донесе еднаш! Го поддржувам целосно од А до Ш!

Да образложам малку ...

Мислам дека е во ред шофер да е трезен без грам алкохол, а доколку се фати пијан или поднапиен сум и за одземање дозвола, за да му текне пак да не пие.

Тоа со полагањето, исто е одлична работа!
Сите знаеме како се полагало досега по автошколите и како секој кој сака можел да има возачка.
Тргнувам од себе ... немав пријатели кои ги бркав за да ме пуштат од прва, но и бев некако мила на инструкторката, па кога дојде на ред градска (тестови и гаражи си поминав одма без грешка), ме виде испаничена што е многу нормално и ми вика да не се плашам, ги знела тие од комисија, ќе ме пуштеле. Откако се вратив со нив, цела стресена, излегуваат и ми викаат ајде помина, ама некако со половина уста. Ги прашав дали сум за возачка дозвола бидејќи не ми се сигурни некако, а едниот ме праша мене дали јас се осеќам како шофер кој знае да вози. Јас му кажав не, и тој ми вика е па гледаш, затоа ќе вежбаш повеќе и ќе возиш со други за почеток. А зошто ги платив јас сите нив заедно? Ќотек за таквите ...
Јас немаше сигурно да им кажам пак да ме носат на полагање, но ете, ме пуштија така несигурна. И што ... да возев после тоа сама???
Сосема е нормално некое време да се вози со поискусен шофер, дека не се доволни часовите за да биде секој спремен на нашиов несреден сообраќај, но автошколиве пуштаат да земе возачка баш секој. Имам и други полоши примери од мене, но да не давам, не е тоа најважно ...

Друго ... тоа за моторите кои не смеат после 22h да возат исто така го поддржувам. Баш пред некој ден одев за Охрид после 23h, па на една лоша кривина кај Св. Еразмо доаѓа од другата страна друга кола, а баш пред да се разминиме, од нејзина лева страна излетаа два брзи мотори и поминаа меѓу нас со прејаки светла ... може некој да замисли каква сообраќајка може да падне тука?

Секој кој не размислува на вакви работи има право да пцуе до бескрај, а јас се надевам дека ќе остане законов токму ваков и исто така дека ќе се спроведува.

А кој се сметаат за возачу почетници во категоријата за мотори?

Ako e veke rabotata vo iskustvo neka se stegne tamu kaj so treba (koj ke polozi a koj ne) Da ne se dava vozacka na sekoj. A koj znae da vozi ke polozi!
Pa nema smisla so kola sum od 16 god i sega odvaj cekam 18 i vidi so pravat. A ima mnogu so znam so imaat vozacka i poveke od 3 god pa ne znaat da parkiraat pa kamoli da vozat kako sto treba.

A za kaznite za parkiranje, svetla, pojas, alkohol.. slobodno neka ostanat. Tie ne mi smetat i treba da se pocituvaat.

-=}{VLATCHE}{=- напиша:
Зависи некои ги заведуваат како велосипед со мотор а некои како моторцикл.
Јас имав Aprilia SR и ми беше заведена во сообраќајната како моторцикл, а еден другар има Italjet Dragster него му е заведен како велосипед со мотор. Двете се 50cc :toe:
Za kolegava forumdzija i za drugite sto gi interesira, velosiped so motor e do 49 ccm, nagore e motocikl, znaci treba A kategorija, za velosiped so motor treba vozacka potvrda ili vozacka dozvola od B kategorija. Velosipedot so motor mislam deka se vodi kako vozilo na motoren pogon, imate razlika vo zakonot za soobracaj, vozilo na motoren pogon i motorno vozilo :star:
A kako ce bide so noviov zakon, i jas ne znam, najubavo da pocekame da vidime sto ce bide, pa posle komentari, sega samo mlatime prazna slama

8. ,,Велосипед со мотор” е возило на моторен погон со две тркала, чија работна зафатнина на моторот со внатрешно согорување не е поголема од 50см3 и чија брзина на рамен пат е ограничена на најмногу 45 километри/час;
9. ,,Мотоцикл” е возило на моторен погон со две тркала, со странична приколка или без неа, чија работна зафатнина на моторот со внатрешно согорување е поголема од 50см3 и чија конструкциски дозволена брзина е поголема од 45 километри/час;

Додека се појави законот на www.pravo.org.mk, користете го предлог законот, би требало да е 99.9% исто.Законот беше експресно донесен и ќе биде интересно со која брзина ќе се изврши обука на сообраќајците.

Исто така ќе треба да се донесат и 44 правилници кои произлегуваат од законот, така да во иднина, додека не биде се јасно за регулаторите и за учесниците во сообраќајот, ќе има многу: :salut:, :tapp:, :drk:,:ban?:, :toe:.

Sase91 напиша:
А кој се сметаат за возачу почетници во категоријата за мотори?
Нема такви. Не смее никој да вози мотор од 22 до 6.

Epa zosto vo postot na Gorco na 5strana pisuva deka zabranata vazi od 23 do 05, i deka vazi samo za vozaci koi vozat motori pogolemi od 125ccm i sila pomala od 25KW.Super ako e taka ne me faka zakonov.

O gorco abe ova predlogov ima mnogu za citanje, a da cekame da se donese zvanicno, da ne citam dzabe :)

A gledam si pisal deka e donesen ekspresno, mislis za predlogov ili vece go donesoa zakonov, posto ne razbrav dobro, a i ne sum cul deka e zvanicno donesen

Не читав се... но... еве зошто е глупав законот. Нов закон, по некое мое размислување, би требало да се донесе кога сите останати веќе функционираат. Ако јас можам да поминам улица не на пешачки пред џандар без да ми обрне внимание, и (пази сеа) џандар да даде упатство за џип со странски таблички да пресече две полни линии во центарот на Скопје, (видов со свои очи како му вика сврти тука) смешно е да се носат закони. :toe:

Викторгг напиша:
Не читав се... но... еве зошто е глупав законот. Нов закон, по некое мое размислување, би требало да се донесе кога сите останати веќе функционираат. Ако јас можам да поминам улица не на пешачки пред џандар без да ми обрне внимание, и (пази сеа) џандар да даде упатство за џип со странски таблички да пресече две полни линии во центарот на Скопје, (видов со свои очи како му вика сврти тука) смешно е да се носат закони. :toe:
Vaka sega, za prvoto, sto si pominal pred dzandar i ne te kaznil, u pravo si, samo pa zavisi dali policaecot imal moze nekoja pobitna rabota, moze da ti izgleda deka si stoi taka ama moze da ceka nesto drugo, ova od licno iskustvo ti kazuvam, do dusa kolegive sum pisal deka da mi dadat vlast pola ce gi izbrkam od rabota zaradi ovie raboti. Ama treba da priznaes i deka ima mesta niz skopje kade sto e podobro da ne prevzimas merki zosto se pominuva na angro, i dzabe ako go kaznis eden koga drugi sto vo momentot preminuvaat ( primer kaj Gradska bolnica )

Za vtoroto, so dzipot, i jas sum mu daval instrukcii nekad na nekoj stranec da napravi kako gorenavedenoto, pod uslov da ima uslovi za toa, a ako ima gust soobracaj nema sansi, ama toa e zaradi sranecot sto pobrzo da go upatam da odi kaj sto saka, a ne ako mu kazuvam da odi od okolu nesto ne sum mu pomognal ( pak zavisi od situacijata ), jas mislam deka ne e nekoj grev da mu pomognes na stranec polesno da se snajde, i ti da odis vo stranstvo bi sakal taka da ti pomognat

Во секој случај, кога ќе стекнете малце животно искуство и дојдете некаде 25+ години старост, ќе видите дека законот е всушност ОК...
На 18-19 год. и јас се силев со силни машини во рацете, и една беља напраив (летање во нива), за среќа со последици само по колата која тогаш ја имав, и спомен на настанот во вид на крив мал прст на десната рака за век и веков... Додуша, избегнував директен судир со неосветлен трактор, ама тоа е...

dungeon master напиша:
Vaka sega, za prvoto, sto si pominal pred dzandar i ne te kaznil, u pravo si, samo pa zavisi dali policaecot imal moze nekoja pobitna rabota, moze da ti izgleda deka si stoi taka ama moze da ceka nesto drugo, ova od licno iskustvo ti kazuvam, do dusa kolegive sum pisal deka da mi dadat vlast pola ce gi izbrkam od rabota zaradi ovie raboti. Ama treba da priznaes i deka ima mesta niz skopje kade sto e podobro da ne prevzimas merki zosto se pominuva na angro, i dzabe ako go kaznis eden koga drugi sto vo momentot preminuvaat ( primer kaj Gradska bolnica )

Za vtoroto, so dzipot, i jas sum mu daval instrukcii nekad na nekoj stranec da napravi kako gorenavedenoto, pod uslov da ima uslovi za toa, a ako ima gust soobracaj nema sansi, ama toa e zaradi sranecot sto pobrzo da go upatam da odi kaj sto saka, a ne ako mu kazuvam da odi od okolu nesto ne sum mu pomognal ( pak zavisi od situacijata ), jas mislam deka ne e nekoj grev da mu pomognes na stranec polesno da se snajde, i ti da odis vo stranstvo bi sakal taka da ti pomognat

За првиот пасус... Сите ќе ги казниш, за кој кур стоиш таму??? Кога јас одам на работа ако само си стојам ќе ме избркаат од работа... Народот ептен ќе се разузда ако некој не го држи под контрола, што всушност одамна е случено...
за вториот пасус... Сум бил во странство и сум прашувал... и сум се вртел како дундарак и ниеден џандар не ми рекол сврти тука... ми викале ќе одиш сто метра подоле има една уличка, таму ќе свртиш. И не ме интересира, ако законот постои за мене постои и за некој шупак од Тирана... (џипот беше од таму). И сега поентата ми е, ако овие закони веќе донесни не функционираат, кое јако момче може да ме убеди дека новиве ќе функционираат? Кој ќе ме казни??? :toe:

Мислам дека уште е само предлог закон...не е изгласан, или може грешам ??? знае некој дали 100% е изгласан ??
Ок си е законот ни требаше до негде..само што има многу глупости....пример: Не е дозволено да се вози точак од 22 до 6.....ова е чиста глупост и многу ме нервира и намерно ке возам точак у тоа време
А она за аматери возачи дозволена доза е 0,0 промили на алкохол е супер :)...и донекаде после 22 е добро што не е дозволено зашо има многу "фраери" што мислат дека се којзнае какви шофери....

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom