Што мислите за новиот закон за сообраќај?

• Креатор на темата Креатор на темата Volkswagen
  • Време на започнување Време на започнување
Законов е боранија!
Преку ден е многу поголема џунгла и хаос во сообраќајот и ти треба „поголемо возачко искуство” за да се снајдеш него навечер!
Ама добро еве да речеме дека ќе го почитувам, дали ќе ми обезбедат автобуси (ЈСП) после 00:30 или можеби ќе ја намалат цената на такси превозот?
Како што е поставена ситуацијава јас кога ќе излезам во град ќе мора да се вратам пред 00:30 дома, да плаќам високи цени за такси или да не излагам воопшто (ограничување на слоботата на движење) - а колата дома за украс ќе ја чувам.

Што се однесува за одредбата за моторцикли и велосипеди -> :tapp:

p.s. законов се однесува на тие што допрва ќе полагаат или за сите?

И ја што имам година и нешто возачка после 10 несмеам да возам,а? И како ќе се враќам навечер од сикотека? Ало мамо/тато дај дојди до клубов за да можам да возам до дома?!

Тогаш испаѓа дека ја џабе сум полагал,пошто за преку ден не ми ни треба,а навечер сакам да идам ваму-таму,да ја вратам девојката до дома.

И како тоа над 75kw неможам сам да возам? Значи ако имам само 1 кола и е појака од 100 коња ја нема да можам да си ја возам.Епа ај ако не да ми купат уште една кола само ради законот?!
Значи си полагал само за курчење во доцните часови со јаката кола на твоите, во град и пред цурата, и затоа законот е апсурден... :tapp: :tv:
Преку ден е многу поголема џунгла и хаос во сообраќајот и ти треба „поголемо возачко искуство” за да се снајдеш него навечер!
Ама добро еве да речеме дека ќе го почитувам, дали ќе ми обезбедат автобуси (ЈСП) после 00:30 или можеби ќе ја намалат цената на такси превозот?
Како што е поставена ситуацијава јас кога ќе излезам во град ќе мора да се вратам пред 00:30 дома, да плаќам високи цени за такси или да не излагам воопшто (ограничување на слоботата на движење) - а колата дома за украс ќе ја чувам.
Коментарот за се цитираното, освен онаа што е болдирано: :uvo: :tapp: ... до сега како ти успеваше да опстанеш?

Е сега, македонците не се единствени во донесување на вакви правила на балканот, пред нас се словенците, хрватите, босанците и србите. Скоро и да не постои држава која нема воведено ограничување во вечерните термини, разликите се во годините на возачите и времетраењето. Ограничувањето од 23-5 доаѓа од една студија од 2003, извршена во USA, која покажала дека најголем број на несреќи се случуваат токму во овој период. И после тоа се е историја, т.е. copy-paste на тој заклучок во законските регулативи. Оставете го тоа со ноќно возење, каде и да е, 2 години ќе поминат, но, во законот има интересен дел за наплата на казни и бодовен систем со кој се губи возачката дозвола...

Струмикс напиша:
Законот се однесува за тие што допрва ќе полагаат :)
Значи јас сега имам 16 години имам веспа и нормално возачка потврда издадена на 20.03.2006 со што имам повеќе од една година возачко искуство. Не ми е јасно нешто, никаде во законот нема наведено што е со оние што имаат возачка потврда за која можеш да полагаш на 14. Што пак ќе чекам до 21 за да ја возам веспата од 49кубика и 2,3kW многу е непромислен.
пс. од колку часот важи забраната прочитав 15 претпоставки

Струмикс напиша:
СИгурен си? А тие што немаат 21 година бла бла бла (како јас на пр?) а имаат 2 години искуство?

a nekoj da mi kaze kaj danajdam f1 igricka on-line da ja igram
odnapred glagodaram
pozdrav

ne mi e jasno kako po amerika deckite od 16 godini vozat koli i po 200-300 konja? a kaj nas do 20 godini ne moze ni edna posrana 100 konja da vozis,demek tuka ima nogu jaki koli pa da gi namalat soobrakjajkite. Ovie nemat mozok be.

вчера разбрав дека ако натепаш 100 казнени поени ти ја одземаат возачката и полагаш одново :lud:

Дали ова важи само за граѓани на Република Македонија или и за странци кој живеат овде?

smatka напиша:
Дали ова важи само за граѓани на Република Македонија или и за странци кој живеат овде?
Законот важи за граѓани на Република Македонија, но и за странци :ruza:

Gorco напиша:
...Коментарот за се цитираното, освен онаа што е болдирано: :uvo: :tapp: ... до сега како ти успеваше да опстанеш?
Па не сум излагал толку често како што излагам сега. У краен случај за што полагав ја, за да се возам во такси?! :tapp:

Значи си полагал само за курчење во доцните часови со јаката кола на твоите, во град и пред цурата, и затоа законот е апсурден... :tapp: :tv:

А да те прашам зашто сметаш дека враќање на девојка му и искачање во град со кола е курчење?!:zapek:

Gorco напиша:

Не,јас убаво напишав дека дење не ми треба колата,ми треба за навечер,да идам од маало на кафе па у ноќен клуб па да ја вратам девојката дома (која btw ја запознав уште пред да имам кола што значи дека не се курчам).

И друг ми беше муабетот за 75Kw.Еве да речеме дека имам само една кола од 75+kw.И како ќе ја возам ја,а?

Ако имаш 5186721854874189 години природно е да ни мрчиш нас,помладите али бар прави го тоа аргументирано,а не на претпоставки:baeh:

Струмикс напиша:
Jok burda, vazi i za tie sto polozile a nemaat 21, kako i za onie nad taa vozrast koi polozile pred pomalku od dve godini.
Takva info mi dadoa od soobrakjajna vo skopje.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom