Што мислите за новиот закон за сообраќај?

• Креатор на темата Креатор на темата Volkswagen
  • Време на започнување Време на започнување
Е ај на примеров што ке речите... Иди бате од Германија (со брзинско) во 11 часот на вечер на граничен премин кај Скопје (појма немам кој не е ни битно) и сака да оди за Грција. Што ке му речат? Забрането е да се возат мотори навечер во нашава држава и нема да можиш да поминиш? Ај сега?

Струмикс напиша:
Важи ретроактивно а? Штознам, чудно ми е малце...ама се си бива...
I mene, sepak da pocekame malku.
Pola soobrakjajci i onaka nema da go razberat vo narednive dve godini.

Dzish напиша:
Е ај на примеров што ке речите... Иди бате од Германија (со брзинско) во 11 часот на вечер на граничен премин кај Скопје (појма немам кој не е ни битно) и сака да оди за Грција. Што ке му речат? Забрането е да се возат мотори навечер во нашава држава и нема да можиш да поминиш? Ај сега?
Gis, 86 bese. Znaes li zosto kje ne vratea za malku od Avstriska granica. Merea kolku e dlaboka sarata na gumite.
Gajle mi e mene za nekoj si bate od Germanija dali kje pomine za Grcija ili ne od 23-06.
Problemot e vo toa sto policijata treba da si ja raboti svojata rabota i na drug nacin da go resi haosot. Ne moze poradi 10% nesovesni vozaci da stradaat site. Najlesno bi bilo da se zabrani sekakvo dvizenje od 22-06.
Pa sto. Ucetelkata moja od 1vo do 4to ne ucese "V'devet V'krevet":vozbud:

МВР ги смири моторџиите (извор Дневник)

Забраната за возење мотори во периодот од 23 часот навечер до 5 часот наутро ќе се однесува само на моторџиите од категоријата возачи-почетници и за моторите со зафатнина поголема од 125 кубни сантиметри, објаснуваат од МВР.

- Новиот закон нема намера да ги спречи искусните возачи да возат навечер, туку напротив, да ги заштити младите возачи. При донесувањето на овој закон се користевме со искуствата на некои западни земји, но пример земавме и од поновите членки на ЕУ со кои имаме сличен менталитет :tapp: . Законот предвидува максимална заштита на децата и на лицата со посебни потреби - потенцираше министерката за внатрешни работи Гордана Јанкуловска.

Моторџиите-почетници покрај забраната за возење во ноќните часови нема да смеат да возат мотори со јачина поголема од 25 киловати.

Доколку не го почитуваат законот, се предвидуваат парични казни од 400 евра во денарска противвредност и одземање бодови.

Новите законски одредби, освен за моторџиите-почетници, ќе важат за сите почетници од категоријата „А“, во која спаѓаат трицикли и четирицикли со зафатнина на моторот поголема од 125 кубни сантиметри и чија сила на моторот е поголема 11 киловати. Одредбите ќе важат и за поткатегоријата „А1“, во која спаѓаат мотоцикли, трицикли и четирицикли со работна зафатнина помала од 125 кубни сантиметри.

Новата категорија „возач-почетник“ ќе ги опфати сите возачи до 21 година, како и постарите почетници, во првите две години откако ќе го положат возачкиот испит. За почетниците нема да има толеранција за алкохол во крвта како што е дозволено за другите возачи (ова го нема во предлог законот, само ако е повеќе од 0,5).

Nikoj ne mi kaza od koga ovoj zakon ke bide pocituvan bitno mi e.Jas denes poloziv pecen vozac sum bil sega me ceka zeskiot asfalt.:)))

законот е шит, ама е за наша "европеизација". не верувам дека делува ретроактивно, туку од момент на стапување на сила после периодот на спознавање на законот.

пази сеа
си купуам мотор 1000кц и го користам како примарно превозно сретство.
идам на гости и се задржувам после 22:00 а за враќање дома ке си
фатиш такси па наредниот ден ке идеш пак за да си го собереш. :tapp:
стварно нема што да се каже, ај да важи само за велосипеди со мотор
и за помали од 18/19 да кажеш да, ај многу млади гинат пошто после
град и кафана накај дома лешови не ти бега некоја кола. но да му забраниш
на некој што му е потреба моторот, незнам.

па дај нешто да се организира протест и едно 30000 мотори парада после
22:00 по улициве па може ке се свестат.

Hmmm mislam deka zakonot e za motorni vozila - znaci velosiped ne e motorno vozilo ama velosiped SO MOTOR e .. ili gresam ...

Inace ima nekolku sprotivnosti vo noviov zakon - ima i dobri i losi raboti ....

Razor напиша:
lelee gospod da gi zeme,abe u amerika avstralija i drugi zemji od 16 godini mozes da vozes(mislam deka bez postar) a kaj nas do 20 godini nema da mozes da vozes sam. Voa go nema nikade,jas koa ke napolnam 18 ke odam ke shtrajkuvam pred vladata,zimi se,voa ne moze vaka,ako ne go smenat ovoj zakon ke se utepam. Ke izlezam u grad so tatko mi i ke ne voze on mene i zenskata *_*

e milo si se zeznal barem za usa znam bev i vidov,od 16 do 21 vozat so pridruzba, bidejki retki se tie sto nemaat vozacka na 16. inaku bi bilo kako kaj nas. um za ponatamu da si polagate na 18 do 21 ke vi pominat tie bubackite i ke bide se vo red :) bez ljutis za vase arno e

gale_vlae напиша:
пази сеа
си купуам мотор 1000кц и го користам како примарно превозно сретство.
идам на гости и се задржувам после 22:00 а за враќање дома ке си
фатиш такси па наредниот ден ке идеш пак за да си го собереш. :tapp:
стварно нема што да се каже, ај да важи само за велосипеди со мотор
и за помали од 18/19 да кажеш да, ај многу млади гинат пошто после
град и кафана накај дома лешови не ти бега некоја кола. но да му забраниш
на некој што му е потреба моторот, незнам.

па дај нешто да се организира протест и едно 30000 мотори парада после
22:00 по улициве па може ке се свестат.

I ja sum za protest!!! Iako nemam motor, ama ako treba ke pozajmam samo za da protestiram protiv ovaa glupost.

Bidikov напиша:
Hmmm mislam deka zakonot e za motorni vozila - znaci velosiped ne e motorno vozilo ama velosiped SO MOTOR e .. ili gresam ...

Inace ima nekolku sprotivnosti vo noviov zakon - ima i dobri i losi raboti ....
од 49 па надоле чинам дека се велосипед го мотор

Зависи некои ги заведуваат како велосипед со мотор а некои како моторцикл.
Јас имав Aprilia SR и ми беше заведена во сообраќајната како моторцикл, а еден другар има Italjet Dragster него му е заведен како велосипед со мотор. Двете се 50cc :toe:

-=}{VLATCHE}{=- напиша:
Зависи некои ги заведуваат како велосипед со мотор а некои како моторцикл.
Јас имав Aprilia SR и ми беше заведена во сообраќајната како моторцикл, а еден другар има Italjet Dragster него му е заведен како велосипед со мотор. Двете се 50cc :toe:
мислам дека по ново ги регистрираат како моторцикл

I jas sum za protest.Inaku i kaj mene apriliata e zapisana kako Velosiped so Motor

Volkswagen напиша:
Не знаев дали темава да ја напишам овде или на Автомобилизам, ама сепак овде е најприкладно.

Инаку за тие што не разбраа, еве за што се работи...

Веќе нема полагања во авто-школите, ќе се креираат нови комсии од „професионалци-правници“ за теорискиот дел на полагањата. За практичниот дел не знам како го решија, нешто слично претпоставувам.

Второ, кога ќе ја земете возачката на 18 години, не смеете да возите возило со сила на моторот повисока од 75KW - 100КС, т.е можете, но со присуство на искусен возач.

Што се подразбира под искусен возач?

Ако лицето зело на 18 години возачка дозвола, мора да има 3 годишно искуство со управување на моторно возило, значи 21 година (нешто слично како за да можете да полагате...мислам Е категорија така беше?), ако пак лицето добило возачка дозвола на 22 години, мора да има минимум 2 годишно искуство. Тоа значи ако на 22 години сте зеле возачка дозвола мора до 24 години да возите возило под 75KW. Плус, после 10ч навечер мора(овие што спаѓаат во неискусните возачи) да возат со искусен возач. И нешто што јас многу го оправдувам (ова горното потполно НЕ го оправдувам) не смее неискусен возач да има НИТУ 0,5 промили алкохол во крвта...значи ниту капка, исто како таксистите и возачите на автобуси.

Што се однесува до моторциклистите, не смеат да ги возат своите миленици после 10ч навечер се до 6ч наутро!

Сега се наметнува прашањето, што ќе се случи ако некое разглаено богаташко дете од З.Европа доаѓа тука со Ferrari со 19 години и патува за Грција еве да речеме, полицијата го застанува...вози автомобил со 300KW мотор (скоро 4 пати над дозволеното), на полноќ?!

Законот е апсурден.

Второ, со моторциклите, ...некои немаат автомобил, па единствен транспорт им се скутерите, што е толку важно да не се вози после 10ч навечер. Плус тоа сега доаѓа летото, време на возење на моторциклите, забрана за слободно движење anyone?

За некои работи се согласувам (за алкохолот на пример), ама за другите не и покрај тоа што има некои логичности тоа се само минорни позитивности, сепак глобалната слика е друга. Некои немаат возила со послаб мотор од 75KW, а имаат потреба да возат и што? Ќе им забраниме да возат? :tapp:

Глупости Глупоси Глупости а излегол Уште еден закон со Казнени бодови или плакање на казни од 10 - 45 евра за секој сторен прекршок
-незапалени светла
-користење мобилен
-неставен појас
-непрописно паркирање
-прскање на пешак
:tapp::tapp: ташаци

Не сум запознает со детаљите, но законот си е на место. Не може секој будала да добива возачка, да пие и да вози, да вози побрзо од пропишаното и сл. Со новиот закон само се стегаат критериумите, се придава поголемо значење на сигурноста.
За.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom