9.10 Коала проблеми

• Креатор на темата Креатор на темата A__
  • Време на започнување Време на започнување

A__

Супер модератор
Член од
16 март 2005
Мислења
5.259
Поени од реакции
12.530
Пред некое време излезе последната верзија на Убунту и со сите луѓе што разговарав и направиле апдејт или фреш инстал имаат проблеми...Немојте да се префрлате сеуште на Коала веројатно ќе имате главоболки додека не се среди се.

Пишете ако некој веќе се префрлил.

Не издржав и морав да ја инсталирам да ја видам и оваа верзија :) Засега немам никакви проблеми, од 9.04 на 9.10 потребни се околу 800 мега и барем 3-4 часа инсталирање...

На прв поглед е ептен брза, не знам дали поради подобрени 64 битни својства или едноставно зошто претходните верзии и кернели се избришани па нема што да зема ресурси тука...Но дефинитивно е побрза. Доста е освежена од икончиња, интерфејс и автоматски доаѓа со апдејтирани и нови програми.

Ако мислите дека ќе имате проблеми наместете да не ги бриши претходните кернели за да може да се вратите на старата верзија без многу мака (при крајот на апдејтот прашува).

Jас директно инсталирав Убунту 9.10.....од инсталационо ДВД
...сега засега....16/17 дена ... не сум приметил проблеми........стварно е доста брза....
..ај да не ја уречам!

Јас update си направив уште истиот ден ко се појави официјалната верзија и супер си е засега. Плус ми се среди багот со батеријата на лаптопот, можам да си гледам сега колку ми е полна. :)
Само еден баг најдов на 9.10-кава, ама истиот го имав и на Ubuntu 9.04 - не можам да направам Suspend на лаптопот, т.е. лаптопот не се „буди“ од Suspend модот, туку се рестартира.
Во секој друг поглед 9.10кава е уште посредена, побрза и постабилна од 9.04ката. Барем засега. :)

Прочитав многу статии за порблеми со 9.10, но јас немав таква (не)среќа.
Мое искуство:
Upgrade од 9.04 сервер на 9.10 без апсолутно никаков проблем.
Свежа инсталација на 9.10 сервер, и тоа на ext4, без никаков проблем.
Свежа инсталација на Kubuntu 9.10 декстоп на ext4, без никаков проблем.
:toe:

После 20 минути весела работа - бум убунтуто замрзна. Откако направив рестарт при бутирање таман да покаже декстоп повторно замрзнува. Ми доаѓа да го треснам лаптопот од земја.

Расчитав и има еден мал милион луѓе со истиов проблем и засега решение. Јас пробав со бришење комплетно на компиз (преку рут шел при рековери мод) и освен што се бутира декстоп позадината повторно заглавува тука. (многу имаат ваков проблем графичката и драјверите зезаат) Утре или враќам на 9.04 или чекам некоја недела да го средат проблемов со некој пач или ја чекам 9.11.

Го користам уште од кога излезе, чиста инсталација поради тоа што го инсталирав нетбук ремиксот. Неам забелешки, освен на софтвер центарот што ги нема оние ѕвездичките за да видам која програма е поупотребувана.

Го инсталирав 9.10, ама сеуште не сум ги подесил екстра ефектите, оти се плашам да не иам проблем. Така да кажете ми, има проблем со Убунту 9.10 или не?

Го инсталирав 9.10, ама сеуште не сум ги подесил екстра ефектите, оти се плашам да не иам проблем. Така да кажете ми, има проблем со Убунту 9.10 или не?

Шо графичка имаш?

nVidia GeForce 7300 256 MB. На 8.04 (апдејтувам на 8.10) немав никаков проблем со екстра ефектите и компиз.

Види дали ти е активиран драјверот во System > Administration > Hardware Drivers. Ако ти е активен најновиот драјвер, ќе си работаат без проблем ефектите.

Прв буг што го приметив, дсл конекцијата!!!!!
Неможам да се конектирам на дсл конекција, дури ни во live cd.

Овој баг го има распространето на гугл:
Код:
http://ubuntuforums.org/showthread.php?t=1311265

Прв буг што го приметив, дсл конекцијата!!!!!
Неможам да се конектирам на дсл конекција, дури ни во live cd.

Овој баг го има распространето на гугл:
Код:
http://ubuntuforums.org/showthread.php?t=1311265

Преку NetworkAppletManger креираш конекција? Ако е така, пробај во терминал напиши
Код:
sudo pppoeconf
и пробај така подеси ја конекцијата, па види дали ќе ти прави проблеми.

Момци, шо бидна од бизнисот, ќе се чека новата верзија или планираат апдејти за поправање на баговите ? :/

Хух, еве багови кои ја ги забележав:

1. Коа стискам кат пејст, ми ги снемува иконите па морам да се одлогирам.
2. Кога бришам со дилит, наместо префрли во ѓубре, пак истото се случува.
3. Коа стискам ctrl + backspace не ме одлогира.

Хух, еве багови кои ја ги забележав:

1. Коа стискам кат пејст, ми ги снемува иконите па морам да се одлогирам.
2. Кога бришам со дилит, наместо префрли во ѓубре, пак истото се случува.
3. Коа стискам ctrl + backspace не ме одлогира.
Ова и на минатата верзија ми се случуваше, страшно ме нервира.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom