Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Забелешка: This feature may not be available in some browsers.
Оф-топик: Неможе да се објасни во еден пост, самата област е во своите зрели почетоци, а токму спротивно на твојата изјава, се работи за исклучоци од кои треба да се изведе правило :smir: . Ако те интересира, појди од овие линкови: BBC - Bad behaviour linked to gene, Genetics influencing aggression, Biology Of Aggression (books.google.com)pearl напиша:Зошто мислиш така? Објасни. Само немој од исклучоци да правиш правило.![]()
Јаоооо pearl од памет ме извади со постот,дека се однесуваше на мене.Да бев близу до тебе сигурно ќе ми влепеше една „воспитна„ нели:wink:pearl напиша:Шта вам је бре, луди едни!! Какво удирање, какви бакрачи. Да кренам рака на нешто што од моја клетка сум го создала, со љубов сум го родила, нешто што е сиот мој свет, нема никогаш да се случи!! Не ви се другите криви ако вие немате трпение и не знаете да пронајдете начин со збор да се разберете со вашите деца, па им' тресете прашина од газот или ги тресете од тераса. Секое тепање, па било и малку по газето, е ваш минус, ваша слабост и ваше незнаење да се справите со ситуацијата. Работата на воспитување се зема во раце навреме, уште додека не знаат да зборуваат. А детето не е виновно што на родителите им' се поважни шпанските серии и кафињата по комшии.
Јас мое дете нема никогаш да удрам, па колку и да е палаво или неразбрано во моментот. Секогаш има начин со збор да ја исконтролираш ситуацијата. Не велам јас дека не треба да се казнуваат децата, туку велам дека видот на казната никогаш не смее да биде удар, ниту влечење за коса, ниту шлапкање по газето. Било каква форма на физичка сила е out of the question!
Господ ми дал раце за да создавам, а не да тепам. Ми дал усни за да бакнувам, а не да пцуам. И ми дал УМ за да ги користам и двете како што треба.
Ако вашите родители не ви читале бајки од Грим пред спиење, па сте научени со сила да ги терате работите, ме боли мене патка. Мене моите родители никогаш, ниту еднаш, ме немаат удрено. Во животов имам добиено само еден шамар и тоа од дедо ми, но моите немаат рака кренато на мене. И тоа што вие не верувате дека таков начин на воспитување е возможен, па полесно ви е да тресете прашини, нека ви служи на чест!!
Ти збориш за морал,моралисту еден!Garfield напиша:Ја имам деца ма, па не ги малатам, ни на игра и??
Дволичен морал, тука ваму ми дробиш за господ, а тепаш деца,а бе гутла, дволичност.
Сестро златна,"Јас би пробал" е одговор на твоето претходно"ќе ми објасни ли некој"-ок не си разбрала...pearl напиша:Aха, значи абортусот ти прави проблем, така? А да ми ги прочиташе и другите постови на таа тема, пред вака јавно да лавнеш, м? Онаму каде цело време дрндам за контрацепција, заштита и одговорност?? И не се летај пак пред време, оти очигледно дека не си ми ја сфатил убаво мојата позиција околу абортусот. Ако имаш прешање, повели таму, не тука.
Не се филмам ниту за секунд по прашањево. Знам, сигурна сум и тврдам дека мое дете нема никогаш да удрам. Вие сакајте верувајте, сакате не, ваше си е. Не сум луда да мавнам по нешто што ми е најмило на светов, и никогаш, во ниту една состојба нема тоа да ми се случи. Ме ваделе од чорапи толку многу други луѓе, и блиски и подалечни, и ни на крај памет не ми текнало да кренам рака. Рацете ги држам врзани.
А за дволичност, не сум сигурна дека во овој случај јас ја продавам. Особено кога коментар од типот "Јас би пробал" (да удрам н.з.) доаѓа од тврдокорен христијанин. Знаеш, тоа е онаа верата што проповеда мир, љубов, без насилство и сила. Како беше тоа со образот и шамарот, а? Ќе не' потсетиш на тоа учење? Само внимавај, во случајов, ти си тој што прв креваш рака над свое дете, а со тоа и покажуваш сила. Многу христијански Трилчо, многу!
.
Наташа напиша:Ти збориш за морал,моралисту еден!
И заврткај се малку дома не ми соли памет одалечен со километри од децата дека ти си вистинскиот воспитувач на деца...
Моето не е дволичност,моето е искреност!Запрашајте се вашето што е!