Родителско право на шамар?

• Креатор на темата Креатор на темата Мистичен
  • Време на започнување Време на започнување
Се е во ред дури е во границите на нормалата ... Значи едно метро и на работа ...

Има деца што претеруваат, што се едноставно преневоспитани. Со тие да се чуваш како од ѓавол. Мене ми иде да ги земам и да им дадам една воспитна, а да не замислувам на родителите што ги трпат цел ден ... Значи за мене шамарот, никогаш не е на одмет ... Ама ако збориме шамар за опаметување, а не за скршување ...
Две, три, пет годишно дете не се разбира со зборови, па некои како што се неможеш да ги тргнеш кога ќе намислат нешто па така да подобро мала воспитна мерка за памет ...
Нема да ја сфати поентата инаку ... :helou:

Кога веќе нема друг начин за да го „натерам” непослушното дете да си ја сфати грешката, би му удрила шлаканица без двоумење.
Нит му кршам коски, нит му пуштам крв-болката е кратка, но лекцијата си е запамтена. Барем кај мене ова делувало супер.:)
Но шамар без претходна опомена и друг вид на казна не оправдувам.

Serpico напиша:
Се согласувам Мистичен.

Иако, условниот рефлекс може да услови очекувана реакција на акцијата. Кога тогаш. Ако е претерана.

И ова е од основно :)
Во секој случај, подобро него без никаков рефлекс :wink:

Мистичен напиша:
Во секој случај, подобро него без никаков рефлекс :wink:

Abso-fuckin-lutely :)

Teлетабиси бе....:pos:

Samarot na sekoj mu doaga kako usloven refleks, bas ko sto kaza Misticen! Zatoa, smetam deka sekoj ima pravo na samar, pa duri i na tupanica! Duri i mene mi se slucilo nekoj do tolku da mi se kaci na glava, i edvaj da se zadrzam za da ne go isamaram!
Sepak, tepanjeto kako pedagoska/vospitna merka spored mene e ocajna postapka!

Треба шамар, ко што рече скул ниту е некоја сериозна повреда, ниту пак некоја долготрајна болка, ако е некое неразбрано детиште еден шамар добро ќе му дојде :)

eci^^^ напиша:
Samarot na sekoj mu doaga kako usloven refleks, bas ko sto kaza Misticen! Zatoa, smetam deka sekoj ima pravo na samar, pa duri i na tupanica! Duri i mene mi se slucilo nekoj do tolku da mi se kaci na glava, i edvaj da se zadrzam za da ne go isamaram!
Sepak, tepanjeto kako pedagoska/vospitna merka spored mene e ocajna postapka!
Очајна постапка, а оправдуваш тупаница?!
Со тупаница може да му го пукне носот, да му ја раскрвари устата, да му остави видливи модрици, да му го помодри окото, ако го удри по глава премногу силно, а детето е мало и ранливо, може трајни последици дури да остави!
Ај замисли си 4 годишно дете и тродупло поголем од него татко кој му мава бокс.
Не условен рефлекс, свети условен рефлекс ако сака нека е.:) На дете бокс не му мавам, па нека ја запали куќата ако сака.:)

Шамар... Веројатно мало лесно плеснување не би му наштетило, ама не значи ни дека би му укажало на грешката и дека ќе престане да го прави тоа. Може баш контра ефект да се добие.
Куче се мава со весник кога ќе се измочка на килимот. :) Разликата меѓу човек и животно е тоа што човекот има способност да перципира и увидува логично нешта за кои кај животното мора да се оди на условен рефлекс.

Прво убав, разумен муабет, после други алтернативи.
Мада, јас сепак сум за тоа дека со добар збор кажан на правилен начин и во право време од соодветен авторитет може многу повеќе да постигне отколку шамар по лице.

Доколку било што влијае повеќе на воспитувањето на моето дете и во одредени моменти преминува некои граници во било какво однесување, би го зашамарала, но и во такви афектни моменти би се трудела да биде тоа по газе, колку да го потресам и уплашам малку. Нејќам да го боли, нејќам да го здивам, нејќам да стане насилно еден ден, а шамар по лице или глава не мислам баш дека сигурно не би оставил никаква трага.
Од друга страна пак децата во денешно време се многу покултурни и пофини од нивните родители, така да незнам баш дали секому е во ред да се даде тоа право и да не одговара никако ... што знам, никаквата ми е некако ...:toe:

Па како мал се љутев кога ke ме зашамараше татко ми и притоа мислев дека е најболно нешто што може да ме снанјде(после видов дека бокс повеќе болело) али пред некое време кога размислив што ке беше со мене да не беа тие моменти :uvo: и дека сега на вести можеби ке ме имаше сватив дека треба на дете да му се постават граници до каде може а од каде ке јаде ''аплаузи'' али со усул како што пишала таа над мене без крвишта

Normalno deka nasilstvoto vrz dectata treba da bide sankcionirano, ama samar be? Otkoga samarot e nasilstvo? Da ve potsetam deka vo Krivicno pravo samarot se smeta za navreda, a ne za nasilstvo.
Ne deka sum za samaranje na decata, vo nikoj slucaj, ama ima momenti koga inaetot na decata se isteruva so samarce, ne sekogas moze se da se resi so zbor.
Taka da preteranoto mesanje na drzavata vo semejstvoto stvarno e kontraproduktivno.

темава ја испишаа луѓе што не се ни родители

нека пише некој родител од искуство

Marina_21 напиша:
Da ve potsetam deka vo Krivicno pravo samarot se smeta za navreda, a ne za nasilstvo.
Зависи кој ќе го мавне, ако го мавнам јас може да биде и кршење врат и убиство :)

Мистичен напиша:
Зависи кој ќе го мавне, ако го мавнам јас може да биде и кршење врат и убиство :)
Ти демек навежбан? box: :pos:

Normalno deka nasilstvoto vrz dectata treba da bide sankcionirano, ama samar be? Otkoga samarot e nasilstvo? Da ve potsetam deka vo Krivicno pravo samarot se smeta za navreda, a ne za nasilstvo.
Па во тој случај, зар има потреба да ги навредуваме нашите деца за да ги научиме на послушност?:)

Ne mi bese toa poentata tuku deka samarot ne e nasilstvo. A normalno deka ne treba da gi navreduvame svoite deca, ali ne mi bese toa poentata.

Гижо напиша:
темава ја испишаа луѓе што не се ни родители

нека пише некој родител од искуство

еве, како родител ќе кажам:

Шамарот не е ништо страшно доколку таа особа се контролира колку силно мава. Ја може ќе ги плеснам децата мои, ама не замафтувам со раката доволно за да им оставам отисци од прсти на обравчињата. Западњациве покушаваат да го забранат и удирањето по газето. Мислат дека со зборови и благи казни (као иди у соба) ќе се реши све. Затоа у продавници слушаш деца како пиштат и гледаш немирни и неконтролирани деца што растрчуваат насекаде

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom