Вадење нов пасош/лична карта

• Креатор на темата Креатор на темата arizanov
  • Време на започнување Време на започнување
Дека ни го турија ни го турија, дека сме гомно од држава сме. Ама тука и граѓаните си се криви. Сите чекаат 5 до 12, а од јули месец се збореше за ова и дека е хаос за закажување. Можеше да се закаже за брза постапка без проблем, разликата е 600ден за возачка. За 600 не вреди да се малтретираш со глупостиве. Плус со истиот термин за возачка можеш и за лична да се сликаш. Сигурно таму нема да ти каже, а не може кога веќе си влегол. 1мин плус му е тоа.

Мене во ноември ми ги украдоа сите документите. Пријавив регулулар и ми рекоа 15 мај. А нема шанси, пријавив послем по брза и за 5 дена се сликав и одма послем тоа ја подигнав.

За пасош е заебано, разликата во цени е голема.

Сите се надеваа дека ќе ги продолжат роковите за вадење нови документи, дури некои и се силеа демек кој бе кој ќе ме натера да сменам документи,за сега истите паника да ги фаќа.
Не знам со кој ум некои се надеваа дека пасошите ќе важат и по 12 февруари.
Јас извадив нов пасош пред два месеци, се сликав без термин, се изначекав два сати во редот ама битно завршив работа.

Една па му напишала во коментар на министерот како да се вратела од соседството оти не и биле сменети документите, нека ја врати тој шо ја убедуваше дека ќе и важат после рокот.

Дека сме дно од држава сме, ама баш дека со оваа багра не си начисто требаше сите со време да си ги средат документите. Гужвите се последниве месеци, претходно мислам дека без проблем вадеа документи

Не знам со кој ум некои се надеваа дека пасошите ќе важат и по 12 февруари.
Затоа што имаш граѓани што смениле лични документи во 2020 и 2021 и не сакаат да плаќаат дупло за хирови на нашите ретардирани политичари. Ок, не е проблем да се донесе закон за промена на документите ама тоа да биде на товар на државата за тие што имаат валидни документи. Вака на што личи ова? Не им работи страната, не им работат телефоните за да закажеш, дури и по некоја случајност да добиеш ќе ти закажат за 2025 година, ставиле еден шалтер да работи на милионски град (за Скопје зборувам) и објасни ми на што личи ова?

Јас обично не сум од тие што веруваат во теории на заговор и личност на кого секогаш му се криви други (читај Западот), ама ова со личниве документи нема сила што ќе ме убеди дека не е намерно вака направено за да соберат што е можно повеќе пари во буџетот на грб на народот. Ок, треба да се менуваат документите, нема збор тука, епа зошто бе прво и основно лани дури го кажаа тоа и дадоа рок до 12.02.2024? Второ, зошто бе кога се знае колку многу документи треба да се сменат се тера со едношалтерски систем? Не можеа како во Ковидот да направат пример во некоја од саливе, Борис, Јане, сеедно, 20 шалтери и да си оди работата без проблем? Што е проблем, немаат луѓе? Милијарда души има што дрват кур во државна администрација, можеа и 20-30 луѓе да ангажираат за ова. Ама не, 2 грама ако имаш мозок ќе сфатиш дека им одговараше ова, многу граѓани се најдоа затекнати и мораа по брза постапка да вадат меѓу кои сум и јас, епа удри ја математиката колку луѓе извадиле само по брза постапка лични документи и која сума на пари е слеана во државата. Да им се слее најтешката болест на сите овие гомна што не уназадуваат константно и не враќаат векови наназад.

Абе одам да вадам пасош по брза постапка, чекам 2 часа, искочив од работа се брукам пред претпоставени за да не ми земат ден од одмор, па 4 дена после тоа отидов после работа пошо до 7 и пол работат навечер и викам ај да си го земам раат пасошот коа видов 453543534534 луѓе чекаат за да земат пасош по итна постапка... :facepalm: Значи за пасош по ИТНА постапка, каде плаќаш 6500 денари чекаш 2 саати и после тоа уште 3 саати да си го земеш пасошот. Како бе да не бидеме револтирани бе све да им ебам најмило што имаат.

Рековме, јас имав важечки пасош кој го извадив крајот 2021 година и сега пак одново се спружив пари. И затоа реков не треба на форум, нека организираат протест ќе излезиме сите.
И јас бев гневна дури вадев пасош ама исто така знам дека ако не го извадам на никој од надлежните нема да му е гајле и ќе си окукам тука, имав потреба и го извадив.

Ne meshaj macki i kvacki!
Avto Shkola e posebna prikazna.
имавме во фамилија пред 13години случка со незгода со туѓо нерегистрирано возило и негова истекната возачка , така да добро ги знам сите работи... А имам видено одамна на паркинг, како возач кој удри невозач од позади, му бара пари за неговата предна маска, го заплашува дека ако дојде полиција ( времето кога идеше полиција и за ситни штети) тој после нема да може да полага, 2 години мислам. Имаше и други луѓе на паркингот кој се видоа, ама виновникот и насилникот ги заплаши и избрка. Всушност во оваа гангстерска вукојебина никој и не сака да сведочи, сите се плашат. А во нормална држава тој што го прател детето кое возело без дозвола, за да го удри одпозади и да му бара пари би завршил во ЗАТВОР.
Еве и трет случај, вози возило со кука и допираш малку во куката. Ако викнеш полиција ти ќе платиш 250 евра за увид, а тој само казна за возење со кука, за штетата си сам виновен, не си држел РАЗМАК, тоа е наша ехЈугословенска работа која остана.
Дури и со рикверц да те удри со кука, да имаш сведок, осигурителна не исплаќа пари од полиса , треба да го тужиш ти или зоил, па тој приватно да ја плати штетата, ако успее да му се наплати..
Ама затоа југословенски камион, кој на автострадата на сонцето во Италија заспа и удри во возило, предизвика ланчан судар на 52 коли и Кроација Осигурање тогаш отиде во стечај, огромна штета со многу повредени, а по нивен закон РАЗМАКот не е битен.
Значи ЕДНО е виновност за сообраќајка, друго е казна за немање возачка или нерегистрирано возило.
Но ФАКТ е, дека Осигурителните ако можат, НЕМА да даваат пари ако возел правиот со неСеверна возачка.
Мислам и виновниот ако нема валидна возачка, нема пари од полиса без тужење?
Има уште многу да пишувам за нашиот комуњарско- идиотски закон кој е во служба на осигурителните компании, ама да не го оптеретувам овој топик.

Рековме, јас имав важечки пасош кој го извадив крајот 2021 година и сега пак одново се спружив пари. И затоа реков не треба на форум, нека организираат протест ќе излезиме сите.
И јас бев гневна дури вадев пасош ама исто така знам дека ако не го извадам на никој од надлежните нема да му е гајле и ќе си окукам тука, имав потреба и го извадив.
Имаше протести 2018та и 2019та година. Незнам кај бевете во кој подрум ама си имаше протести против ова.

Имаше протести 2018та и 2019та година. Незнам кај бевете во кој подрум ама си имаше протести против ова.
Јас прв пат слушам дека имало протести, можи да не бев во државата тој период

Шака народ, се сеќавам ладно беше...пред влада завршуваа протестите. Како у страв, знам затоа што пцуев како кочијаш а луѓе гледаа у мене како да имам чума. Народот беше истрауматизиран начисто, ама тоа беше некое будење минимално, дури незначајно...зборам за протестите што ги организираше ВМРО. Ни еден човек не искочи од тие што ги прашав да дојдат, им студеше на господата :toe:

Еве, не квичете форумџии, со 90 гласа ЗА, собранието ги донесе измените на законот и возачките без северна ке важат до нова година.

Еве, не квичете форумџии, со 90 гласа ЗА, собранието ги донесе измените на законот и возачките без северна ке важат до нова година.
Ќе важат кај нас..

Ама плачкиве се за одмори по Халкидики и шопинг по Солун!
А таму пилето не пее рано на сабајле ;)

Ќе важат кај нас..

нели кај Гркљаните треба Меѓународна ?? Само Германија мислам не бараше ??
Автоматски споено мислење:

Ќе важат кај нас..

за возачка лесно, на граница ќе седне на волан тој што има Северна :cool:

samo za doma vazat vozacki dozvoli i soobrakjajni so Republika Makedonija do 31.12.2024. Nadvor ne. Na tablici sekako treba lepenka nmk.
сообраќајна на секој кош се вади, а колата може да ја вози на граница и друг( што има северна возачка), па и без полномошно ако газдата е во кола

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom