Зелениoт чаj - извор на убавина и долг живот

• Креатор на темата Креатор на темата TWEETY***
  • Време на започнување Време на започнување
Зелен чај обожавам:)На почетокот тешко ми беше да се навикнам но сеа го пијам без проблеми минумум две шољи на ден:)Го подобрува расположението дефинитивно и воедно го прочистува организмот,иако некои подразбираат под чистење на организмот-слабеење.Го пијам без некои додатоци како шеќер мед..одличен е:)

uzivam koga go pijam zakon e, posebno so metce ili limon mmmmmmmmm
zavisna sum od caevi i postojano pijam razlicni zozto sekoj caj si ima razlicni svojstva i dejstvo vo organizmot :pipi:

Poznato e deka zelenio caj deluva smiruvacki i gi namaluva masnotiite i visokiot krven pritisok ali kaj onie koi imaat normalen pritisok ili nizok ne e preporaclivo da se pie cesto, bigejki poveke go smaluva pritisokot.Inaku i cajot od magdonos go preporacuvaat za topenje na masnotii

зелениот чај е добар за слабеење, претставува вистински чај бидејќи се добива од растението Camellia sinensis, доколку ти се пријаде благо или некоја стрвост треба да се испие зелен чај и по 20 мин потребата ќе исчезне.....потоа зелениот чај е поздрав од водата и секако помага во топењето на калориите (инаку за тоа да се случи потребно е да се пие од 1,5-2 литри на ден)

исто така помага во чистење на кожата

zeleniot caj go pijam poveke godini, ke kazam samo deka nema kofein , nema ogranicuvanje za pienje , bezbeden e, edinstveno sto treba da se pazi e da se kupuva vo bilni apteki refus , ne zemajte pauvan vo filter kesicki itn, zasto toj e 20% zelen caj a ostanatoto e melen r'z ,kopriva itn ,inace cenata e okolu 800 denari kilo , izgleda kako polzavcinja isuseni i mali ,a od koga ke odstoi vo topla voda ima golemina na pokazalec ,pozdrav

Интересен ми е вкусот, особено зелените чаеви, со различни додатоци во вкусот, како што е лимон, портокал, ментол и слично, дали може да се најде зелен чај, ама да не е во ќесичка, или сите пиете во ќесички?

Me interesira dali ima vistina ona sto e spomnato vo nekoj od prethodnote postovi deka najdobr zelen caj (so najdobar efekt) e onoj refus sto se kupuva od bilnite apteki, dodea onoj vo kesicki bil mesan so drugi raboi i go nema onoj 100 % efek. Neka mi kaze nekoj so podobro poznavanje da znam koj da go kupuvam.

Зелениот чај е познат по тоа што го намалува холестеролот и со тоа се балансира неговото ниво во крвта. Спречува да се создаваат масни наслаги во телото и го забрзува метаболизмот. На овој начин тој помага при губењето на килограмите и одржување на линијата.

Зелениот чај штити од болести.Докажано е дека зелениот чај содржи корисни полифеноли, кои се многу јаки антиоксиданси кои го зајакнуваат имунолошкиот систем ,кои помагаат во борбата против ракот (го намалуваат дејството на ензимите кои овозможуваат канцерогените клетки да се населуваат во организмот и со тоа ги намалува шансите за заболување од рак. Кинеска студија која била спроведена на 6.928 жени покажала дека тие кои редовно конзумираат зелен чај имаат 12 % помал ризик да заболат од рак на дојка). Полифенолите помагаат и кај луѓето кои имаат проблем со спор метаболизам како и при диети (докажано е да при диети, луѓето побрзо губат килограми доколку наместо вода пијат зелен чај. Лицата кои пиеле зелен чај изгубиле повеќе од 7% масни наслаги отколку луѓето кои пиеле други напитоци, со ист број на калории).

Зелениот чај исто така штити од срцев удар и мозочен удар (врз основа на 9 научни истражувања било докажано благотворното дејство на зелениот во превенцијата на мозочниот удар. Лицата кои пијат 2 до 3 шољи чај дневно имаат 21 % помал ризик да доживеат мозочен удар).

Зелениот чај ги намалува токсините на црниот дроб вклучувајќи ги и оние од цигарите и алкохолот.

Доколку редовно го конзумирате или ја перете усната шуплина со него, тој спречува појава на кариес и ги штити непцата и грлото (во студија, во која учествувале 940 мажи, било докажано дека оние мажи кои пиеле зелен чај имале појаки и поздрави забни непца)

Ја намалува појавата на тромбоза, односно ја спречува аглутинацијата на крвните плочки - тромбоцитите.
Може да се користи и како средство за чистење и освежување на кожата на лицето.

Честото конзумирање на зелен чај може да ја зголеми јачината на коските (благодарение на катехинот кој го содржи зелениот чај) , да го стимулира растот на коскената срж, да го успори нивното распаѓање и да спречи појава на остеопороза (тајвански научници откриле дека високата содржина на полифеноли во зелениот чај ја одржува густината на коските и со тоа ја спречува остеопорозата. Затоа на жените, посебно во периодот на менопаузата им се препорачува да пијат зелен чај во поголеми количини)

Пијам Липтонов леден во кесечки за растворање, зедов од Виталиа рефус ама вкусот не можем да го навикнам сеуште. Отприлика по два литри во ден го тепам

Зелениот чај покрај тоа што е добар од многу причини,главно добар за стомакот и работата на дигестивниот систем,секој чај е добар и помага,на пр. чајот од камилица помага да заспиеш итн. Порано не пиев многу многу чај ама се разбоелев и почнав да пијам,па почнав да читам за чаеви и видов дека се многу здрави да ги пиеш и сега често пијам чај најчесто навечер пред легнување со медче може и малку лимон и топ си е :)

Сега зелениот чај е толку изкомерцијализиран, да домашниве фирми не го прават како што треба.
Ви препорачувам да купувате од странскиве фирми, а уште подобро како тревка.

Сега зелениот чај е толку изкомерцијализиран, да домашниве фирми не го прават како што треба.
Ви препорачувам да купувате од странскиве фирми, а уште подобро како тревка.

Kако трева да се купува.
Нашите учат од странските фирми.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom