Зелениoт чаj - извор на убавина и долг живот

• Креатор на темата Креатор на темата TWEETY***
  • Време на започнување Време на започнување
Zeleniot caj vi e gaden na vkus bidejki ne go prigotvuvate soodvetno. Imeno, za negoviot vkus da ne bide gorcliv, temperaturata na vodata treba da bide 80- setina stepeni a ne da bide zovriena, a ekstraktot od zelen caj da ne se drzi podolgo od 4 minuti vo vodata.
И јас го приметив истото.Многу подобар вкус има кога не е зовриена водата. И секако не треба да се пие пред да се излади барем малку. Ја зголемува енергијата и го забрзува метаболизмот. Секако ефектот е уште поголем кога се применуваат и другите параметри кои подразбираат здрав начин на живот.

Zeleniot caj vi e gaden na vkus bidejki ne go prigotvuvate soodvetno. Imeno, za negoviot vkus da ne bide gorcliv, temperaturata na vodata treba da bide 80- setina stepeni a ne da bide zovriena, a ekstraktot od zelen caj da ne se drzi podolgo od 4 minuti vo vodata.

Точно, подобро е водата да не биде зовриена...ама бидејки не е баш практично да седиш со термометар в рака и да чекаш до 80 степени, јас гледам само кога ке се наближи до степенот на вриење и пред да почне да врие ја тргам водата.

А за тие што не ви се допага вкусот на зелениот чај, или може да почекате додека се навкнете (затоа што првиот впечаток е секогаш чуден) или пак за почеток пробајте од некои чаеви кои се мешавина на зелен чај и некои други билки.
Од Липтон, на пример, имаат баш богата колекција на зелен чај, со Јасмин, Цитрус, Мента, Мед и Лимон, итн.

Некои од нив пак се прилично јаки па кесичката не треба да се чува повеке од 3-4 минути....ама тоа зависи од видот на чајот и од вашиот вкус. Првиот пат можеби ке утнете ама што повеке го пиете, така подобро ке знаете да препознаете колку време е доволно дури и по бојата на чајот :smir: .

На здравје...:smir:

green_tea.jpg

кажете некој квалитетен производител на зелен чај, кој е најдобар бренд.

Зелен чај едниствено сум пробал од оние купечките со наликват поќе на сок отколку на чај, и вкусот беше ужас.
Јас мислам дека во Македонија имаме толку добри планински чаеви така шо е поарно е да одиш на планина, да си поминиш еден слободен ден супер со друштвото и да скиниш неколку гранчиња чај отколку да одиш во супермаркет и да земиш некое с#_!ње шо е со којзнај какво потекло.

Зелен чај е права ствар, го конзумирам одамна, а едно време пред да направам туш кабина, ја полнев кадата со врела вода и лупав зелен чај ко бајаги...си се опушташ господски и ти го чисто телото како и внатре организмот и се по список така и однадвор :) закон!

Ne sum sigurna dali postojat vakvi ogranicuvanja.Sepak mislam deka se zema po potreba

нема врска, во Кина дури кажуваат подобро денес ништо да не јадеш ако воопшто не си се напил зелен чај.
Таму си имаат посебни традиции на приготвување и сервирање на чајов и посебен дел од денот и во посебни простори одвојуваат за него, т.е. порано вака се ценеше тоа, сега не знам
Битно не се зема само по потреба.

gorcliv e pa zatoa ja go pijam so limon :pov:podobro da mi e kiselo otkolku da mi gorci...:cheeky1:

Zeleniot caj e definiivno najubav,jas si nosam vo sise kade i da odam ( a dozvoleno e da se pie 1 solja na den) jas go pijam namesto voda, a i cudna rabota od koga pocnav da go pijam imam cuvstvo deka sum mn poraspolozena ( da ne recam kako pod dejstvo na trava) i za sekoja sitnica mene me faka smea :vozbud:
THE BEST TEE

јас многу го сакам. го пијам без шекер ама си купувам еден што е мешавина со лимон...многу е убав.

Е јас го мрзам горчи не го пијам не ми е убав , а ако веке пијам знам безшекер се пие ама ставам кило шекер

уште нешто...

чувар на срцето
природните антиоксидантни својства на зелениот чај го штитат организмот од болести на срцето,бидејки ги намалуваат ризичните фактори како висок холестерол,зголемени триглицериди и зголемен крвен притисок.нивото на холестерол во крвта се намалува правопропорционално на внесената количина зелен чај.

заштита од рак
истражувањата на јапонското министерство за здравство покажаа значително намален број на смртни случаи од рак,особено на рак на желудник ,во оние делови на земјата во кои зелениот чај прекумерно се пие. во објавените истражувања се наогаат податоци дека со пиење на 5-7 шољи зелен чај дневно се намалуваат метастазите кај дел од пациентите.

здрави заби
зелениот чај е богат со флуор.редовното внесување на флуор ги штити забите од кариес. само 1 шоља зелен чај содржи 0,3-0,5мг флуор.

против целулит
зелениот чај помага и против целулит бидејки ја ограничува апсорпцијата на маснотиите и ја поттикнува површинската циркулација.исто така го помага и слабеењето.

тромбоза
ја спречува аглутинацијата на крвните плочки-тромбоцити,со што се намалува ризикот од појава на тромбоза.

дијабетис
зелениот чај делува инхибиторно и на зголемување на шекерот во крвта.

богат е со флавоноиди или полифеноли,кои имаат силно антиоксидантно дејство.полифенолите ги неутрализираат слободните радикали кои се причинители за оштетување на клетките(причина за разни болести) и за забрзаниот процес на стареење на организмот.

Кога почнав да пијам зелен чај у почетокот одвај пиев една шолја затоа што многу ми горчеше па додавав мед , шеќер воопшто не конзумирам , сега го пијам нон стоп 2 шољи на ден ообавезно !!! Иначе стварно многу ми годи, стварно има неверојатно дејство врз огранизмот ! Еве мене на пример кога ме боли стомакот, ќе испијам шоља зелен чај , стомакот одма ми се смирува :pipi: Зависна сум од зелениот чај!!!!!!!

јас го пијам без додаток (мед) па супер ми е...
инаку зелениот чај за зголемува концентрацијата, ја зајакнува физичката(кондицијата) и психичката состојба итн....

јас го пијам без додаток (мед) па супер ми е...
инаку зелениот чај за зголемува концентрацијата, ја зајакнува физичката(кондицијата) и психичката состојба итн....

Па и јас сеа го пијам без додаток (мед) го навикнав :pipi: сеа немам гајлееее :D

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom