Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Забелешка: This feature may not be available in some browsers.
И јас имам прилив од некој кирии но тоа е ситно. Големата цифра секогаш ја вложувам. Да време немам многу за шетање и преоптеретен сум психички, но со тоа создавам поголем капитал. Мене ми е многу глупо да чувам пари во банка кога можам да ги вртам и дуплирам.[DOUBLEPOST=1452379405][/DOUBLEPOST]
Па не главно ама 30% од годишниот приход ми доаѓа од берза.
Daj spodeli koi akcii da gi kupime ko taka za 2016 cim lesno se zarabotuvalo na berzata
Daj boze da e taka i da imas duplo povekje prihod od berza. Ali generalno ovaa godina da imas 30% prihod mora da gi imas akciite na Okta, Tutunska, Stopanska Skopje... Ovie se akciite koi ostvarija najgolem skok vo 2015. I ovie akcii da gi imas vo portfolioto ne znam dali bi ostvaril 30% na godisno nivo![]()
@Goldie Но трговијата е секогаш подобра од производството.
Трговијата можеби е и најчиста работа. Чист пример за трговијата со земјоделскиве производи што најчесто ја држат Албанците во Скопје како најголем пазар. Летно време купуваат кромид по 8-9 денари го продаваат по 20тина, купуваат по 50 денари кајсија ја продаваат 100 и нешто, купуваат трпезно грозје 15-20 денари го продаваат по 40-50 денари.
Купува производи во вредност од 500е ги продава за 2-3 дена највеќе и им вади дупло..
Значи одат со многу голема маржа а единствено ти требаат контакти (пиљари, продавници итн) и некоја мини инвестиција (многу помала од 80-90к) во комбе и простор/ладнилник за складирање.
A што викаш увоз на жални врби, ги увезуваш 50 еур парче а ги шиткаш 150к парче.увоз на палми
Јас уствари сум за Интер ама дека и ти си за нив, па мора против тебеЌе му ги продаваш на Фереро? Затоа ти го фаворизираш Јувентус... Шала на страна работиш со тоа?
Епа вака ако сакаш конкретно за таа работа не можеш било кои лешници има специјални и ќе дојде Италијански Агроном прво мораш да имаш поголемо земјиште на пример 3 хектари и да се испита земјата и ќе ти зададат услови и ако е погодно земјиштето ќе засадиш. Е сеа проблем е вода едно друго системи капка по капка и така натаму. Точно е дека потпишуваш договор со Фереро Рошер газдиве на Нутела и Киндер и на милион други чоколади, едни од најбогатите во Европа, имаат удел и во Јувентус и цел откуп ти е загаринтаран. Има многу заебанции но ако имаш пари или земјиште што знам ваљда се исплати скап е тој Лешник на кило може по 2000 ден. сеа не знам лупам цена ама сигурно е над 1500 кило. И требало едно 5 години за да почне да се заработува ама можело многу да се заработува. А земјиште може да се најде и да се изнајмува државно нели преку тендери хахахахах(Мвро-Вмро),Јас уствари сум за Интер ама дека и ти си за нив, па мора против тебе
Во врска со бизнисов, не, не работам со тоа ама многу сум разсмилувал на темава. Тетка ми и тетин ми имаат 15тина вакви стебла на село и со нив имам зборено за тоа колку е „тешко“ да се одржуваат истите. Исто така имам и разбрано дека можеш од старт да си склучиш договор со некоја (да не треснам, не знам точно која) италијанска фирма (веројатно ти таа што ја спомнуваш) за откуп и решен ти е проблемот што се однесува до тоа. Проблем со мене а претпоставувам и со другите скопјани (јак кур ебате, скопјани) е што сме ние граЦки деца, знаеш, не сме ние за тие сељачки работи, ние по канцеларии само, од 8 до 4 и тоа е тоа. Затоа ќе чмаеме без работа, сељандури пар екселанс.
Ти, си размишљал на темава?
Исто, имам разбрано дека е доста исплатливо и пчеларството.
Брат, нит земјиште, нит знаење имам ама мора од некаде да се почне, нели? Иначе, нормално дека за земјиште треба да се потклиза под рука, за владеачкава да ти даде зелено светло за државно.Епа вака ако сакаш конкретно за таа работа не можеш било кои лешници има специјални и ќе дојде Италијански Агроном прво мораш да имаш поголемо земјиште на пример 3 хектари и да се испита земјата и ќе ти зададат услови и ако е погодно земјиштето ќе засадиш. Е сеа проблем е вода едно друго системи капка по капка и така натаму. Точно е дека потпишуваш договор со Фереро Рошер газдиве на Нутела и Киндер и на милион други чоколади, едни од најбогатите во Европа, имаат удел и во Јувентус и цел откуп ти е загаринтаран. Има многу заебанции но ако имаш пари или земјиште што знам ваљда се исплати скап е тој Лешник на кило може по 2000 ден. сеа не знам лупам цена ама сигурно е над 1500 кило. И требало едно 5 години за да почне да се заработува ама можело многу да се заработува. А земјиште може да се најде и да се изнајмува државно нели преку тендери хахахахах(Мвро-Вмро),
А за пчели секој пчелар што сум го прашал вика нееее бе бегај таму јас сум у зијан дури, ова од љубов го работам така да не знам.
Pa zemjiste mozes da zemes na koristenje na 70 godini, plus kolku povekje pari imas tolku podobro ke go ogradis ke postavis kameri edno drugo, redovno ke odis. Kako i da e ima lugje sto mnogu zasadija, eden biznismen mislam nad 9 hektari zasadi ne znam tocno ama investicija moze 50-60k evra, plus ima svoe zemjiste, prvata godina mu se slucila nekoja nesrekja pa pak od pocetok ama sea vekje dobro mu odelo.Брат, нит земјиште, нит знаење имам ама мора од некаде да се почне, нели? Иначе, нормално дека за земјиште треба да се потклиза под рука, за владеачкава да ти даде зелено светло за државно.
Во врска со пчеларствово, брат, тегла мед оди по 400-500 денари, што реално не е малку. Тука имаш инстант заработка ама па повеќе замарање, додека кај лешнициве, како што викаш, на старт, додека решиш земјиште, потпишеш договор со италијаниве, средиш наводнување ќе се окозиш, после ќе чекаш 4-5 години, ќе тапкаш во место ама после тоа само ќе си капе. Е сега, проблем е со крадење на плодови, не можеш туку така да ги насадиш пример позади Водно и да одиш еднаш неделно да проверуваш, зошто за пар часа маме можат да ти ебат. Е сега, тука си имаш осигурување и попатни ствари, кои не знам дали зашитуваат од кражба или само од временски непогоди.
Во врска со пчеларствово, брат, тегла мед оди по 400-500 денари, што реално не е малку. Тука имаш инстант заработка ама па повеќе замарање, додека кај лешнициве, како што викаш, на старт, додека решиш земјиште, потпишеш договор со италијаниве, средиш наводнување ќе се окозиш, после ќе чекаш 4-5 години, ќе тапкаш во место ама после тоа само ќе си капе. Е сега, проблем е со крадење на плодови, не можеш туку така да ги насадиш пример позади Водно и да одиш еднаш неделно да проверуваш, зошто за пар часа маме можат да ти ебат. Е сега, тука си имаш осигурување и попатни ствари, кои не знам дали зашитуваат од кражба или само од временски непогоди.