Најисплатливи работи за кои не ти е потребен факултет

• Креатор на темата Креатор на темата Polnoletniot
  • Време на започнување Време на започнување
И за крај

01916d3f5cc2f3625cd970cd833a3758.jpg

Ако не те бидуе како личност и карактер, џабе ти се и дипломи и образование и све.
Некој в контењер ќе ги фрлиш па империја ќе изгради... Се е тоа до персоната и како се справува со предизвиците во животот.
Да се испринта ова, амин. Само што кај нас го имаш моментот, „ами сине немој да ојш на тоа (за било што), туку оди си ти на финки или економски, таму работа викет имало...“. И оп, ете ти генерација пропалици што се бунат дека дипломата била за гз бришење само. Неспособни, прости, кратковиди...

Не би рекол. Денеска никој не ти бара писмо да напишеш, ниту речник ти гледа, освен ако не си топ пичица па да те земе да му куцаш документи и да му праиш табели у ексел, туку да му решиш проблем што он не знае да го реши. Еве конкретно ИТ сферата да ја земеме, во две фирми во Скопје познавам двајца кои немаат ни ф од факултетско образование, едниот мислам има идено на курс макромедиа флеш уште на времето а до пред извесно време беше хед оф дипартмент на php одделот, додека другиов фатил јаваскрипт уште на 18 години и плус пракси-макси, факултет нема, и он е хед оф дипартмент на некој си фронтенд департман таму. И двајцата земаат плати што да ги собереш на куп факултетлииве од економски и правен може да ги сањаат у Македонија. Закључок, не е до факултетот, туку до колку ти сече и колку знаеш што сакаш у живот и нормално колку си посветен на тоа, а да и колку ти држи гзето да да работиш под притисок со денови и со саати кога имаш рокови. Тоа што у Македонија младите, а и не само у Македонија, не знаат што да праат со животот па упишуваат факултети и им ги пунат џебовите на луѓе кои продаваат ветар и магла е друг проблем.
Точно, ете вчера бев слепо црево да ми оперираат. Хирургот способен дечко му сече, нема факултет ама затоа знаел што сака во живот и нормално бил многу посветен на тоа. Уште од 18 години почнал со пракси макси, поминал курс по flash suturing и php cutting tissues, и е хед оф департмент. Плата зема повече од сите факултетлии.
Исто пред некој ден ми требаше адвокат, такоџе го одбрав тој без факултет, но со курсови имал уште на 18 години завршено flash course of law and justice и сега е најуспешен адвокат зема плата што сиве факултетлии може да ја сањаат.

Јас сум единствен кај мене во фамилија без факултетска диплома. Моите се архитекти, брат ми е електро инжињер, дедо ми исто така е пензиониран инжињер.
И нај интересниот дел е што јас зимам колку сите заедно x4 плата во Македонија. Тоа бидејки тоа што јас го учев го нема на никој факултет, па идев по курсеви во Сингапур и семинари насекаде за да се запознавам со луге, да градам репутација во таа индустрија. Тоа што никој не го гледа и мисли дека работата си доага сама со завржување на факултет.

Точно, ете вчера бев слепо црево да ми оперираат. Хирургот способен дечко му сече, нема факултет ама затоа знаел што сака во живот и нормално бил многу посветен на тоа. Уште од 18 години почнал со пракси макси, поминал курс по flash suturing и php cutting tissues, и е хед оф департмент. Плата зема повече од сите факултетлии.
Исто пред некој ден ми требаше адвокат, такоџе го одбрав тој без факултет, но со курсови имал уште на 18 години завршено flash course of law and justice и сега е најуспешен адвокат зема плата што сиве факултетлии може да ја сањаат.
Ај прочитај го уште еднаш постов

Во оваа држава и генерално во свет формално факултетско образование се исплати само кај оние професии кај кои постојат лиценци за работа кои се врзани со диплома, пример лекар. Ниту еден факултет, особено па во Македонија, нема да те научи да работиш без оглед на струката. Така да колку си добар во работата се е до тоа колку те интересира, не што факултет имаш завршено.

И ме интересира кога ја носиш колата на годишен сервис или можда некој квар ти се дешава, на тој што ќе ти ја праи му бараш ли диплома од машински?

Ај прочитај го уште еднаш постов

И ме интересира кога ја носиш колата на годишен сервис или можда некој квар ти се дешава, на тој што ќе ти ја праи му бараш ли диплома од машински?
Можеме до бескрај со примери. Еве еден не толку очигледен. Струја во зграда, треба некој да го нацрта проекот. Има техничари со средно што викаат јас можам и знам имам искуство, плус поефтино. Сакаш техничар да ти го нацрта или инижинер со електро факултет.
Со други зборови кој ти е поголем гарант дека нема да ти се запали инсталацијата еден ден.

Можеме до бескрај со примери. Еве еден не толку очигледен. Струја во зграда, треба некој да го нацрта проекот. Има техничари што викаат јас можам и знам. Сакаш техничар да ти го нацрта или инижинер со електро факултет.
Со други зборови кој ти поголем гарант дека нема да ти се запали инсталацијата еден ден.
Ти го прочита ли постот?
Порано имаше и сметководители кои имаа само курс па роботеа без проблем, е сега се донесе закон дека мораш да имаш факултет и јбг. Муабетот е дека факултетот не е гаранција дека ќе те напраи постручен туку тоа пред се зависи од некои индивидуални особини. Зборам за бариери за влез во професија. И да не идам со еклатантни примери ко Стив Џобс и Стив Вознијак, еве прогуглај ги овие Fabien Potencier и Jeffrey Way.

Муабетот е дека факултетот не е гаранција дека ќе те напраи постручен туку тоа пред се зависи од некои индивидуални особини.

Додека немањето факултет е гаранција дека нема ни да ти биде разгледана апликацијата за работа со твоите курсеви во Белизе, Сингапур, Вевчани и Обала Слоновача.

Додека немањето факултет е гаранција дека нема ни да ти биде разгледана апликацијата за работа со твоите курсеви во Белизе, Сингапур, Вевчани и Обала Слоновача.

А може и таа гаранција “дека нема да ти биде ни разгледана апликацијата“ ќе ти биде мотивација повеќе да се трудиш и да успееш во животот па ти да бидеш тој што ќе прегледува апликации на факултетски образовани луѓе и наместо цел живот да живееш на плата ти да бидеш оној кој дава плата. Немој да ме сфатиш погрешно не викам дека не вреди дипломата (и самиот студирам) само се си има и позитивни и негативни страни.

А може и таа гаранција “дека нема да ти биде ни разгледана апликацијата“ ќе ти биде мотивација повеќе да се трудиш и да успееш во животот па ти да бидеш тој што ќе прегледува апликации на факултетски образовани луѓе и наместо цел живот да живееш на плата ти да бидеш оној кој дава плата. Немој да ме сфатиш погрешно не викам дека не вреди дипломата (и самиот студирам) само се си има позитивни и негативни страни..
Тоа може да ги мотивира тие што имаат дедо владика.
Другите тешко.

Тоа може да ги мотивира тие што имаат дедо владика.
Другите тешко.

Тие што имаат дедо владика не им е потребно да се мотивираат и да се мачат, се им е средено. Ти зборувам јас за обичните луѓе, само јас познавам неколку млади дечки од мојот град што им тргна со бизниси по интернетов па сега они зимаат Германски докторски плати а даваат Македонски плати на “дипломирани“ кои им ја водат работата додека првите си уживаат.

Тие што имаат дедо владика не им е потребно да се мотивираат и да се мачат, се им е средено. Ти зборувам јас за обичните луѓе, само јас познавам неколку млади дечки од мојот град што им тргна со бизниси по интернетов па сега они зимаат Германски докторски плати а даваат Македонски плати на “дипломирани“ кои им ја водат работата додека првите си уживаат.
Капа доле за твојот град :icon_mrgr:

Не ви е срам? Културно си праша што може да работи без факултет и дека НЕМА ПАРИ за студирање. И што правите? Наместо да му кажете можеш тоа и тоа, вие го дрвите дали вреди факултет или не :facepalm: Ај тоа...

ако не ти се учи факултет во ова време кај што семестар ти е само 100 евра незнам кога, плус ако земаш и стипендија ќе ти дојде џабе, не знам колку беше у зависност од просекот.

100 евра семестар, а? На кој факултет, да одам и јас да се запишам :cautious: Само под еден услов. Сите трошоци за пријавување/заверка на семестар/пријавување на испит/купување учебници/превоз од дома до факултет и назад... значи вкупни трошоци да бидат во тие 100 евра. Јас ти ветувам, ако најдеш таков факултет, 3 пати ќе се запишам едно по друго и ќе студирам. И тоа на истиот факултет. Ама, ако нема факултет за 100 евра семестар, ти на дечково ќе му го финансираш цело студирање. Фер? ;)

Само кај мене на улица живеат 2 семејства со вкупни 18 000 денари месечни примања. Знаете за нив 100 евра месечно што е? Богатство!

Не се занесувајте како да сме сите деца на директори. Ако знаете за некоја работа со средно и да бараат луѓе, кажете му. Ако не, одминете ја темава.

Со 95% матуранти упишани на факултет земјава расцвета, па затоа вреди во истиот преродбенички дух да ја завршиме оваа година.

Админ: без дневна политика ако може

Среќна нова на сите.

Од која работа во Македонија може да се заработи најмногу пари без да имаме завршено факултет.Немам можност да завршам факултет па сакам да најдам некоја добра работа било што и да е само да биде легална.Доколку некој има некоја идеа за работа или негова фирма бизнис,по можност во Пелагонискиот дел,потребна мие постојана работа немора да бидам пријавен.
Не знам колку ти дал господ талент ама ако не пробаш нема да знаеш. Мој совет ти е да побараш работа во пекарство или слично на тоа . Е сега тешко е , кога ќе купиш занат ако те бива и имаш шлиф , ќе немаш мака . У најлош случај секогаш ќе имаш поголеми примања од факултетски образованите а во најдобар , ќе можеш да си дозволиш работи што обичните смртници дури и не ги сонуваат !

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom