Демолиран објект во Крива Паланка кој се користел за верски обреди

• Креатор на темата Креатор на темата Dardan-ia
  • Време на започнување Време на започнување
Вака те гледам со многу напредни и мултиконфесионални сваќања си, у Чаир или Тетово сигурно не живееш, нели?
А кaквa врскa имaaт Чaир и Тетoвo сo религијaтa ?
Тoa штo е кaшa пoпaрa тaму не е прoизвoд нa религијaтa туку неуспех нa држaвaтa и сигурнo не требa сеa рaди тoa дa се тaкмичиме вo кoј дел oд Скoпје или вo кoј дел oд Мaкедoнијa ќе имa пoвеќе цркви/џaмии.

Sent from my LG-D620 using Tapatalk

А кaквa врскa имaaт Чaир и Тетoвo сo религијaтa ?
Тoa штo е кaшa пoпaрa тaму не е прoизвoд нa религијaтa туку неуспех нa држaвaтa и сигурнo не требa сеa рaди тoa дa се тaкмичиме вo кoј дел oд Скoпје или вo кoј дел oд Мaкедoнијa ќе имa пoвеќе цркви/џaмии.

Sent from my LG-D620 using Tapatalk
Како е на Марс, водата ладна е?

Тие испокрадоа и демолираа еден куп цркви, па за еден демолиран (верски) објект (шо ни тоа не е али нема везе) галамат...

Борани-ава кога ќе пушти некоја информација од џеб извадена значи аааааааааааааа - па плус интересно е што селектира на кои постови (таму кај што може да изврти) одговара - ако му го плеснеш во фаца нема да ти врати хихихи.

Ако сакате да се молите - молите се кај што треба - не во некој измислен објект што пази се наоѓал помеѓу 2 кафани и над коцкарница.

Патем, преку таквово сте со тортурата што Мкд наводно им ја вршат на пустите муслиманчиња ама знам, ВИ СЕ МОЖЕ - а ви се може пошто македончето какво што го дало - за свои интереси ќе си продаде родена мајка.

Ајт идам ја назад у подрум ....

За да има етничко/религиски мир во Македонија, треба да се завземе еден универзален став во врска со верските објекти и почитувањата на верските обичаи.
Не е за оправдување ваков чин (како оној во Крива Паланка), но не е за оправдување ни ограбувањето и демолирање на цркви низ Западна Македонија. Крај на краишта не го прави она што несакаш да ти го направат.
Прва работа, ако некој е толку фраер да уништи верски објект, просторија, нега отиде во Гостивар или Тетово нека уништи џамија, или обратно во Берово или Делчево нека уништи црква.
Второ, ДУИ и ДПА реагираат и осудуваат уништување на муслимански објекти,а воопшто не реагираат (или сосема незабележително) за уништување на цркви. Истото е и со македонските партии, ретко кога реагираат за уништување на џамии, а галамат кога ќе се уништи црква.
Единсвен излез е при ваква случка (безразлика дали се работи за муслимански или христијански објект), сите партии да искочат заедно со ист став, истите да се осудат (морално), а и да следи сериозна сакнција за чинителите.

Истото е и со македонските партии, ретко кога реагираат за уништување на џамии, а галамат кога ќе се уништи црква.
Кога се уништуваат/ограбуваат цркви, сè најчесто завршува со два-три реда текст на некое опскурно интернет-страниче.

Последно уредено:
Кога се уништуваат/ограбуваат цркви, сè најчесто завршува со два-три реда текст на некое опскурно интернет-страниче.
Токму тоа ми е поентата...Срамота е да се реагира за едно, а не за друго. Сепак сите сме исти и сите заслужуваат исто. Јас сум атеист ама ми смета кога се уништува или џамија или црква, безразлика.

а зошто нема црква во Шипковица ? па минијатурни споменичиња, не само кај Вејце, туку ни кај Карплак не може да опстојат ни 24ч...
А зошто нема џамија во демократска Грција, одамна ги запалија и старите турски џамии, сега се спрема градба на џамија во Атина. Во Албанија , во малото место Химара, каде мнозинство се грци ( а има и понекој муслиман), но не верувам дека муслиманите се молат во некој импровизиран објект туку одат во најблиското место, каде има џамија.
Проблемот е како сме поставени. Џамии има и во Хрватска, посебно на јадранскиот брег, ама таму албанецот не смее да ги негира ни државата ни мнозинската нација...

Токму тоа ми е поентата...Срамота е да се реагира за едно, а не за друго. Сепак сите сме исти и сите заслужуваат исто. Јас сум атеист ама ми смета кога се уништува или џамија или црква, безразлика.
Да, де, тоа ти е поентата, се согласувам, ама друго си напишал. Погоре напиша:
Истото е и со македонските партии, ретко кога реагираат за уништување на џамии, а галамат кога ќе се уништи црква.
Да бидеме докрај искрени. Кога се демолираат/ограбуваат цркви, македонските партии (било која) не реагираат воопшто. Никој, ништо. Некое бедно текстче ќе протече како информација и толку.

Да, де, тоа ти е поентата, се согласувам, ама друго си напишал. Погоре напиша:
Да бидеме докрај искрени. Кога се демолираат/ограбуваат цркви, македонските партии (било која) не реагираат воопшто. Никој, ништо. Некое бедно текстче ќе протече како информација и толку.
Тоа е грешка на медиумите.Партиите на митинзи и собири го потенцираат тоа (што е од погрешни причини направено).
Пак ќе повторам, не завземам страна пошто е греота било каков верски објект да се уништи (иако јас сум неверник), и дека сите тие кои го прават тоа да се осудат и морално и правно.

Во Октиси 350 православци веќе имаа во употреба 2-3 цркви (со крстови, камбани и све то), и сакаа уште една.
Во Крива Паланка 520 муслимани, сакаа во тишина, приватно да имаат во употреба еден спрат од куќа, ни тоа не им беше дозволено.

Гледаш дека не е исто, тие во Октиси дури имаат можност да изберат во која црква ќе одат, во првата, втората или третата, овие во Крива Паланка ни на улица не се слободни, ни на приватен имот.
Гледаш Дарди по туѓ грб и 100 стапа се малку. Во Октиси имале црква сосе камбана и оџата кажал доволно им е неможи да се возобнови црквата. Сигурно ова во твоите очи е многу праведно и претпоставувам те радувало што не им се овозможи на луѓето да си ја обноват црквата, исто како што те радува(претпоставувам), неодобрувањето за изградба на црква во јужниот дел на Тетово, како што го одобруваше рушењето на црквата на калето, како што се правиш наудрен за 100тиците осквернавени цркви по западна Македонија, но сега кога стапот е по твојот грб е тогаш боли и не е во ред, епа така е Дарди како што муслиманите од Октиси превцениле дека неможе да се обнови старата црква така сега православните од Крива Паланка прецениле дека неможе да има џамија.:toe:[DOUBLEPOST=1447064923][/DOUBLEPOST]
Македонија не е христијанска земја, земја е на сите граѓани.
Според пописот 2002, 66% од населението е православно, значи Македонија е доминантно христијанска земја.

Дарди не го фуфљај многу многу, оди отвори тема и плачи во таа пошо село косово не го примиле во унеско.

Дарди не го фуфљај многу многу, оди отвори тема и плачи во таа пошо село косово не го примиле во унеско.
Отиден е да си го земе голфот од автоперална да го врати во гаража, го спремал за дрифтање ама ништо тоа...

Муслиманите од тој град со солзи во очите кажуваат за настанот, како и за притисокот кој го имаат од своите сограѓани православци.
Okay-Crying-Meme-06.png

Aууу лошите каури, што збориш море! Ова под итно да се потепа, да се срамни со земја, и на местото џамија да се изгради!
big_laugh_lol.gif

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom