Демолиран објект во Крива Паланка кој се користел за верски обреди

• Креатор на темата Креатор на темата Dardan-ia
  • Време на започнување Време на започнување
Значи ако најдам слики на македонци кои крадат, се пијанчат, и истите влегуваат во црква, црквата треба да ја демолираме?

Да не се правиме наудрени, не е револтот на палачаните затоа што ромите не се вистински муслимани или платени, или заради контекстот денешен од опасноста од радикален ислам.
Знаеме сите дека иста реакција би имало и пред 10 год. Не е првпат џамија да гори од цела маса на народ собран.

Јас лично религијата би ја забранил инстантно, само овде ми пречи двоаршинското гледање на работите, насилството е насилство, нели беше така? Зошто стана во овој случај херојски чин.
Има институции кои треба овие работи да ги следи, вака само се потикнува креирање понатамошни инциденти.
Се е јасно, само знаеш што?!
Се добива впечаток дека албанците би поддржале и магаре, и една вреќа сол би изеле, и Ромите би почнале да ги жалат и да ги сметаат за крвни браќа, ако тоа на некаков/билокаков начин не им одговара на Македонците. Во тој контекст беше забелешката, дека често сме биле сведоци на слични ситуации кога албанците наполно неосновано се спротивставувале на изградба на цркви само затоа што иницијатори се Македонци.

Убаво е што си атеист, ама најверојатно ќе треба подолго да почекаме да еволуираш до тоа ниво да се откажеш од етнонационализмот.

Ако истите македонци кои крадат, се пијанчат итн дојдат во Арачиново и бараат да им се изгради црква ќе им дозволат?
Мислам таа е аналогијата.
Секако дека не, но ти би подржувал таа црква да се демолира?

Јас лично религијата би ја забранил инстантно, само овде ми пречи двоаршинското гледање на работите, насилството е насилство, нели беше така? Зошто стана во овој случај херојски чин.
Има институции кои треба овие работи да ги следи, вака само се потикнува креирање понатамошни инциденти.

Пуно, сине, и мене ми пречат двојните аршини, ама шо да прајме?

Коа се рушеше објектон на Кале, албанците се чукавте во гради. Спомениткот на Душан коа се рушеше гледавме само навивање од ваша страна.
Нели се и тоа чинови на вандализам? Оти тогаш не ги осудивте?

Двојни аршини Пуно, тоа ти е.

Секако дека не, но ти би подржувал таа црква да се демолира?

Немаше џамија за да истата се демолира. Дај не се прави на мутав. И да би подржалА да се демолира секаков објект подигинат од платеници со нечисти намери. Без разлика чија религија користи како маска.

Ах пак исто. Незнам што сака Дарди, Пуно и остали (ш)иптари да постигнат тука? Истите теми, истата дискусија, истите линкови, видеа и се останато. Зошто има вакви теми незнам, кога повторно истиот муабет се врти со останатите теми каде што има македонци и шиптаранава.

Се е јасно, само знаеш што?!
Се добива впечаток дека албанците би поддржале и магаре, и една вреќа сол би изеле, и Ромите би почнале да ги жалат и да ги сметаат за крвни браќа, ако тоа на некаков/билокаков начин не им одговара на Македонците. Во тој контекст беше забелешката, дека често сме биле сведоци на слични ситуации кога албанците наполно неосновано се спротивставувале на изградба на цркви само затоа што иницијатори се Македонци.

Убаво е што си атеист, ама најверојатно ќе треба подолго да почекаме да еволуираш до тоа ниво да се откажеш од етнонационализмот.

Коа се рушеше објектон на Кале, албанците се чукавте во гради. Спомениткот на Душан коа се рушеше гледавме само навивање од ваша страна.

Двојни аршини Пуно, тоа ти е.
Добро, албанците први тоа го правеле, никаде не реков дека нема грешки во оваа страна.
Ама истото се случи во Паланка, вие се чукавте во гради.
Албанците не ги критикувам овде, затоа што нема.

Јас вистина не знам зошто губите време со лицемеров...
За еден скршен прозорец Омер Буњаку една година затвор.
За фрлање камења се осудени 3 год.
Патем, Омер и другарите освен прозорци, демолираа и неколку глави истиот ден...

Добро, албанците први тоа го правеле, никаде не реков дека нема грешки во оваа страна.
Ете гледаш?!
Ама сето ова со двојните аршини тргна знаеш од каде?! Од Охридскиот срамковен договор. Кога ве направија "специјални", па сега "што ви на ум, тоа на друм".

Албанците од 2002 година по сила на консензуалната демократија можат да се спротивставуваат на спроведувањето на законите само затоа што не им се допаѓаат или во нивното поимање на демократијата и општеството им се чини дека се дискриминаторски. Следствено на тоа, бидејќи државата не ги/не е способна да ги спроведува законите, на другата група, Македонците, не им останува ништо друга освен да ги применуваат истите "методи".
Охридскиот рамковен договор е ќорсокак, а повремените ескалации на страсти се директна последица од него.

На Кале Македонците дошле и ги провоцирале Албанците (и покрај тоа што Македонците први најавија протест), читај:
Ајде албанците глупи, излегоа да протестираат протви црква на кале, но зошто излегоа македонците на истиот протест, на исто време?
Зошто ако не за предизвикување инциденти?
За Душан -- Aлбанците волонтери уривале нелегално поставен споменик, читај:
Сега ни останува да ги казниме сторителите за неуспешното волонтерско уривање на споменикот, без разлика што сакаа да му помогат на системот за воведување на ред и мир.
И стварно, она сериозно мислите дека со лицемеров треба било што да докажувате?

Немаше џамија за да истата се демолира. Дај не се прави на мутав. И да би подржалА да се демолира секаков објект подигинат од платеници со нечисти намери. Без разлика чија религија користи како маска.
Сите религии се такви, само некои се пософистицирани.

Имаше и католички мисионери од Албанија во Скопје(строг центар го имаа локалот), проповедеа за христијанството, бевме една група, повеќето македонци и дискутиравме но повеќе слушавме, искрено само двапати сум бил. Само забележав што беше нивната цел, а и без пари не беа дојдени. Ова нека е само пример.[DOUBLEPOST=1447670496][/DOUBLEPOST]
На Кале Македонците дошле и ги провоцирале Албанците (и покрај тоа што Македонците први најавија протест), читај:

За Душан -- Aлбанците волонтери уривале нелегално поставен споменик, читај:

За што протестираа македонците?[DOUBLEPOST=1447670723][/DOUBLEPOST]
Ете гледаш?!
Ама сето ова со двојните аршини тргна знаеш од каде?! Од Охридскиот срамковен договор. Кога ве направија "специјални", па сега "што ви на ум, тоа на друм".

Албанците од 2002 година по сила на консензуалната демократија можат да се спротивставуваат на спроведувањето на законите само затоа што не им се допаѓаат или во нивното поимање на демократијата и општеството им се чини дека се дискриминаторски. Следствено на тоа, бидејќи државата не ги/не е способна да ги спроведува законите, на другата група, Македонците, не им останува ништо друга освен да ги применуваат истите "методи".
Охридскиот рамковен договор е ќорсокак, а повремените ескалации на страсти се директна последица од него.
Да требаше ти да решаваш, што би предложил наместо ОРД.[DOUBLEPOST=1447670843][/DOUBLEPOST]
Трагедијата да е поголема не можам да ти се налутам, ако и од албански форум ме банираа затоа што со саракзам го критикував исламот што можам да очекувам овде? Ама ти знаеш, само се правиш...

Последно уредено:
Mislam sekoj ateist koga bi bil vo hipoteticki bezizlezna situacija po bi odbral da zivee vo hristijanska zaednica nego li muslimanska, od denesen aspekt ovie dve religii se nesporedlivi, hristijanstvoto e vekovi ponapred od islamor, da ne se razbereme pogresno porano imalo golemi sranja od hristijanite no denes slikata e sosema poinakva..
Napravete anketa i ke se uverite..

Пуно, види, јас пишав како стојат работите. Такви ќе бидат уште долго време. Најарно е да не се создаваат ситуации кои би можеле да произведат инциденти.

Тоа што некој ги собрал циганчињата од Паланка, со кој знае какви ветувања, во квази-религиозен објект и сака да ја префрли вината на македонското население во Паланка ти е создавање на таква ситуација. Тој "некој" требало да стави прстот на глава и да ги согледа можните последици. Не е тешко да се претпостави што се случува во вакви ситуации.
Тој некој ја има полната одговорност во случајов.

Mislam sekoj ateist koga bi bil vo hipoteticki bezizlezna situacija po bi odbral da zivee vo hristijanska zaednica nego li muslimanska, od denesen aspekt ovie dve religii se nesporedlivi, hristijanstvoto e vekovi ponapred od islamor, da ne se razbereme pogresno porano imalo golemi sranja od hristijanite no denes slikata e sosema poinakva..
Napravete anketa i ke se uverite..

Не постојат христијански држави. Постојат само религиозни и секуларни држави. Моментот кога човештвото создаде секуларна држава е најсветлиот настан во неговата политичка историја. Дај му на религиозни идиоти од било која провиниенција власт, и ќе видиш што ќе се случи.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom