Живот во Словенија

• Креатор на темата Креатор на темата OzbilnaZenska
  • Време на започнување Време на започнување
Колку е границата за пензионирање во Словенија? И дали со 7 години работен стаж во нивна фирма се добива пензија/некаков приход до крајот на животот/еднократно?

Колку е границата за пензионирање во Словенија? И дали со 7 години работен стаж во нивна фирма се добива пензија/некаков приход до крајот на животот/еднократно?
60 и кусур е, слично како кај нас. Може нешто минимално да ти се познава на пензијата во Македонија, а да лапнеш пари одеднаш тешко тоа.

Нека ми пише некој што е таму или бил. Се мислам меѓу љубљана и марибор

Нека ми пише некој што е таму или бил. Се мислам меѓу љубљана и марибор
Ako Maribor onda baraj rabota u Austria - dupla plata.
Ali maribor e tapa.

Ljubljana ti e mnogu podobar grad ali treba poveke pari. Imaš rabota tamo i stan?

Ali maribor e tapa.

Ljubljana ti e mnogu podobar grad ali treba poveke pari. Imaš rabota tamo i stan?
Odam da ucam t.e studiram zatoa se mislam megju ljubljana i maribor. Parite ne se problem, ne znam vo koj grad ke e potesko. Site mi vikat vo ljubljana e tesko za stan zatoa sto ima dosta pomalku makedonci za razlika od maribor. I imam poveke poznanici vo maribor i maski i zenski, a vo ljubljana edno masko i toj e so negovite drugari. Pa zensko so 4 maski vo stan glupavo e nekako.

Mislim deka ke najdes primeren stan i vo eden i vo drug grad.
Vo toj slucaj Maribor ke bide dobar. Ima mnogu studenti i po primerno e za studentskiot dzep.

Ali maribor e tapa.

Da i imas dokumenti da rabotis Avstrija? Zaneš deka plakjas i danok vo Avstrija i Slovenija?
Platata e povisoka da, samo treba da si izracunas dali ti se isplakja i se..inaku da Graz e blisku 50km i dosta odat da rabotat gore.

Mislim deka ke najdes primeren stan i vo eden i vo drug grad.
Vo toj slucaj Maribor ke bide dobar. Ima mnogu studenti i po primerno e za studentskiot dzep.

Stanevi poeftini sigurno vo Maribor ke najdes..samo cimeri najdi si ako mislis da studiras.

А дали може да студираш или да се вработиш таму без БГ пасош?

Последно уредено:
Здраво, дали може да се патува низ ЕУ само со студентската виза, без македонскиот пасош?

Дечки бил некој во спа центарот терме Олимиа во Подчетртек да пише збор два за местото? :)

Здраво на сите,

Барам цимер/цимерка во Љубљана почнувајќи од октомври па натаму. (Вработен сум)
Доколку знаете некои страни или групи по социјални мрежи во врска со барање цимери, би ми помогнало многу.

Фала!
:)

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom