Загадувањето не сопира, секоја година нови 4.500 заболени од рак!

• Креатор на темата Креатор на темата bobipp
  • Време на започнување Време на започнување
Neznam dali skoro ste pominale pod kasarna Ilinden, i tuka se vrti kon Topaana ili Kon DJon Kenedi ulicata.
E tamu se zacudiv vcera, ima pazar za otkup na bakar, i lici kako Bngla dez.
Aj toa da se cudis ama bas togas vidov otkupuvat bakar vo kabli,gumeni i plasticni najverojatno sto gi vadat-kradat od onie zgradi-baraki sto se rusat po Aerodrom.
A cena e 30 deneri za kilo kabel bakaren a za cist bakar po otpadite mislam e 260-300 denari. Pa potoa tie kabli se palat pokraj kejot na Vardar i ete ti Smog.
Ova go ima izgleda samo kaj nas ili sekade kaj sto ima Romi.

Neznam dali skoro ste pominale pod kasarna Ilinden, i tuka se vrti kon Topaana ili Kon DJon Kenedi ulicata.
E tamu se zacudiv vcera, ima pazar za otkup na bakar, i lici kako Bngla dez.
Aj toa da se cudis ama bas togas vidov otkupuvat bakar vo kabli,gumeni i plasticni najverojatno sto gi vadat-kradat od onie zgradi-baraki sto se rusat po Aerodrom.
A cena e 30 deneri za kilo kabel bakaren a za cist bakar po otpadite mislam e 260-300 denari. Pa potoa tie kabli se palat pokraj kejot na Vardar i ete ti Smog.
Ova go ima izgleda samo kaj nas ili sekade kaj sto ima Romi.

Зошто е толкав пазарот за бакарот? И зашто се палат тие кабли?

Зошто е толкав пазарот за бакарот? И зашто се палат тие кабли?
се палат оти отпад не го прима кабелот.... Туку може државата да нареди откуп на кабли по 30мкд за да не се горат... А има и друг проблем, па и за 30мкд се крадат кабли, а за подебели со многу бакар се ризикува и смрт од висок напон...
се краде и по релеи и репетитори...
Автоматски споено мислење:

https://www.facebook.com/jpolenak/posts/10223019002320957

121969330_10223019001160928_283178742126670536_n.jpg

шестовалентен Хром од Јегуновци што завршува и во Рашче

Brat mi zabole od zagaduvanjeto lani, tesko disese i mnogu mnogu dlaboko kaslase.Edno 15tina pati dnevno imase epizodi od po 5 minuti borenje za vozduh.Site lekari gi svrtevme nikoj ne mu kaza tocno sto mu e samo mu dijagnosticiraa vospaluvanje na belite drobovi, kako da ne sakaa da mu navlezat vo slucajot pa duri i privatnite....Srekja otide vo Kanada momentalno se leci so maslo od kanabis.

https://www.biznisvesti.mk/dali-i-k...ete-gi-fotografiite-koi-se-pojavija-ova-utro/

Ова е можно само со корупција на највисоки ешалони, премиер, министер, поглавица на племе...не може ова да го аминува некое инспекторче. Казнениот систем е намерно лабав, казните се намерно ниски, инспекциите се смислено ретки и не се наоѓа ништо.
500 инвертери, 1000, 5000 за цела држава се п****н дим во таканаречената "борба" против загадувањето. Тоа е еден циркуз, спореден бизнис за импортерите на клими и инвертери. Суштината е дека дебело ќе го јадеме и оваа зима од наши корумпирани гнаси што си ги гласаме секои 4 години како овци.
Не викам дека греењето на дрва е добра опција, би рекол дека е ужасно лоша, посебно што ја стимулира сечата, посебно дивата и непланската, ама отидете на село и мириснете го дрвото што гори и споредете го со гнасниов скопски воздух - немаат врска едно со друго.

https://www.biznisvesti.mk/dali-i-k...ete-gi-fotografiite-koi-se-pojavija-ova-utro/

Ова е можно само со корупција на највисоки ешалони, премиер, министер, поглавица на племе...не може ова да го аминува некое инспекторче. Казнениот систем е намерно лабав, казните се намерно ниски, инспекциите се смислено ретки и не се наоѓа ништо.
500 инвертери, 1000, 5000 за цела држава се п****н дим во таканаречената "борба" против загадувањето. Тоа е еден циркуз, спореден бизнис за импортерите на клими и инвертери. Суштината е дека дебело ќе го јадеме и оваа зима од наши корумпирани гнаси што си ги гласаме секои 4 години како овци.
Не викам дека греењето на дрва е добра опција, би рекол дека е ужасно лоша, посебно што ја стимулира сечата, посебно дивата и непланската, ама отидете на село и мириснете го дрвото што гори и споредете го со гнасниов скопски воздух - немаат врска едно со друго.
Не ми ја отвара сликата, меѓутоа сакав да го искоментирам остатокот од постот. Ретко кој на село има централно со големи котли, најчесто е една печка. Додади греење со јаглен мазут, нафта и што било што ќе се најде и го добиваш скопскиот мирис. Греењето, домашно и индустриско е најголема причина за загадувањето кај нас. Има направено неколку студии од странски и наши консултанти и сите се со ист резултат. Дур не го разберат ова луѓето нема никогаш да почне да се работи на проблемот. Ние моментално сме во баба рога фаза, кај што некој не труе и целосмо се избегнува системскиот проблем.

Не ми ја отвара сликата, меѓутоа сакав да го искоментирам остатокот од постот. Ретко кој на село има централно со големи котли, најчесто е една печка. Додади греење со јаглен мазут, нафта и што било што ќе се најде и го добиваш скопскиот мирис. Греењето, домашно и индустриско е најголема причина за загадувањето кај нас. Има направено неколку студии од странски и наши консултанти и сите се со ист резултат. Дур не го разберат ова луѓето нема никогаш да почне да се работи на проблемот. Ние моментално сме во баба рога фаза, кај што некој не труе и целосмо се избегнува системскиот проблем.
Истото го збориме.
На ова треба да додадеш издувни гасови од возила, горење мебел, врати и прозори (хемиски третирани со бои и лакови), гуми и пластика и честици од песок и земја од градилиштата - тоа е магичната формула, која евентуално може да се збогати со пестицидите, кои генерално се застапени во населби кои се практично составен дел на градот или во котлината.
Е сега, на се' ова набројано, градот одговара со субвенции за инвертери и две растурени диви живеалишта (што се негде лево-десно пак стационирани).

Јас не знам како до сега на никој од град Скопје не им текна дека и синхронизирани семафори би помогнале со загадувањево.

Едното е водена пареа од те-то, другото е цементара. Овие мислите дека не трујат?

Истото го збориме.
На ова треба да додадеш издувни гасови од возила, горење мебел, врати и прозори (хемиски третирани со бои и лакови), гуми и пластика и честици од песок и земја од градилиштата - тоа е магичната формула, која евентуално може да се збогати со пестицидите, кои генерално се застапени во населби кои се практично составен дел на градот или во котлината.
Е сега, на се' ова набројано, градот одговара со субвенции за инвертери и две растурени диви живеалишта (што се негде лево-десно пак стационирани).
Да само сакав да напоменам, ако мириса поубаво не значи дека нема да има ПМ 10 честички. Грото од луѓето сепак се греат на дрва а не глупости и дур не се реши тоа ќе рушиме светски рекорди. Ние имаме високо загадување со ПМ честички во секој можен град. Во градови кај што нема индустрија, нема цигански населби и нема Дрисла. Јасно е од кај е проблемот.

Не им се лоши мерките со инверторите. Добиваш скапа инвертер клима а во замена се откажуваш од греење со фосилни горива. Слично беше и со субвенциите за пелети. Ова во комбинација со субвенции за фасади е единствено решение за проблемов.
Проблемот е што све е ова џабе ако постојано се градат нови енергетско неефикасни куќи со нееколошки системи за греење. Значи мора да се воведе регулатива за новите градби а потоа да се решаваат постарите.

Јас не знам како до сега на никој од град Скопје не им текна дека и синхронизирани семафори би помогнале со загадувањево.
Автомобилите се минорен дел од загадувањето кај нас. Такви мерки може да влијаат у градови како Парис кога вредноста на ПМ честички ќе рипне од 30 на 50. Кај нас у зима рипа на 1000. Дал ќе биде 1000 или 980 не ми мења многу.

Последно уредено:
Не знам еве....работам од дома ради вирусов и ретко излегувам додека е светло. Деновиве е магливо и се подрасчистува околу пладне на кратко. Денеска морав да излезам и надвор воздухов е црн гроб, црна смрт. Не ти треба ни мерна станица, ни апликација, ни нотификација.....увлечи и пази да не умреш.

Денеска нешто сите со земјотресиве опседнати и периодов со коронава, меѓутоа ова со воздухов е проблем со врвен приоритет, а на сите влади до сега им е задња рупа, не го есапат. Ако мислат дека со парада со 100 неисправни собрани ќумбиња ќе решат вакво нешто се тотални идиоти.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom