Која е таа разлика од езеро и море? Мислам биолошки сепак постои голема разлика, но што тоа тебе и останатите тоа ти менува? Демек ќе пливаш по 200 км , па си ограничен со простор или што? Сите што одите на море пак си одите на истите 2 плажи, си се шлапуркате во тие 10 метри до плажа и тоа е тоа. Езерото во Охрид е побистро од 90% од местата во Грција и Бугарија, а да не зборувам за Албанија каде што водата е мочуриште. Треба да си бидеме искрени и реални. Тој што си има стандарт и пари нормално е да оди секоја година на различни места, затоа што има пари. Сигурно нема Трифун Костовски да оди секоја година во Охрид, како што и пола Хрвати не летуваат само во Хрватска, затоа што ти здосадува искрено. Тој што има пари и стандарт сигурно нема да оди во Парајлија на одмор или во Саранда дај не заебавајте.
Многу ме заинтригира каква е таа услуга во Бугарија, Грција различна од Охрид? Во Бугарија и Грција по туристички места работат се само не Грци и Бугари. Грците да си питаат да работат, легачки народ, неработници. Ете мој пријател отиде да работи како PR во грчки ресторан. Охрид е полн со работници од други градови.
Не можам да знам на другите која им е разликата, мене само погледот (бескрај), мирисот и самиот песок што најчесто го има по плажите покрај море, прави огромна разлика.
Друго, за да не бидам сфатена погрешно, места како Полихроно, Олимпик Бич и остали екс рибарски селциња, ретко кога можат да го доловат тоа чувство.
Самата природна убавина, што за почеток ја имаат островите грчки, е нешто што не може на ниедно езеро да го има, било тука или Германија.
Што се однесува до услугата на Грците (Бугарите не ги ни споменувам, еднаш се излажав и за сите времиња доста ми беше), - Гркот знае како да ти ги земе парите.
Од сите одмори на море најчесто во Грција сум одела, еден единствен пат никој не ме навредил, не ми исклучил бојлер, не ми се искурчил келнер, едноставно сум била услужена максимално.
Гркот кој живее од туризам не го интересира дали си Македонец, Блгар или Авганистанец, те гледа како евро, а ти со ќеиф му го даваш, од причина што добиваш одлична услуга за истото.
Периодов ми се случи така еден викенд да бидам во Грција, веќе следниот во Охрид, замисли, ИСТО пари потрошив двата викенда (не го рачунам горивото, туку сместувањето, храната и сл). ама иста услуга не добив.