Старата словенска религија

• Креатор на темата Креатор на темата Unicor777
  • Време на започнување Време на започнување
@Homer MakeDonski ти да не си Ниче Македон ???
Со теорииве за палатализации во ``античкиот македонски јазик`` и ``Македонија центар на универзумот`` може само сликовници да се печатат за деца.

Со теорииве за палатализации во ``античкиот македонски јазик`` и ``Македонија центар на универзумот`` може само сликовници да се печатат за деца.
Ваква слична дискусија пратев пред некој ден на ФБ.
Имено некои Х горди чеда Александрови наследници на Атлантида и Анунаки,му се сипаа на еден зошто ставил слика од Перун.Го нападнаа демек тоа не се богови на нашите предци,тоа се Руски богови.Типот само едно,едноставно прашање им постави-Ок,кои биле нашите Богови?
Бувкално никој немаше појма.Освен 3-4 што вртеа муабет дека Зевс е наш Бог,Грците го украле а другите збореа за Божицата Мајка како врховен Бог на античките Македонци(via Аристотел Тентов).
.
.
Шта речи,коју поруку послати?

Ваква слична дискусија пратев пред некој ден на ФБ.
Имено некои Х горди чеда Александрови наследници на Атлантида и Анунаки,му се сипаа на еден зошто ставил слика од Перун.Го нападнаа демек тоа не се богови на нашите предци,тоа се Руски богови.Типот само едно,едноставно прашање им постави-Ок,кои биле нашите Богови?
Бувкално никој немаше појма.Освен 3-4 што вртеа муабет дека Зевс е наш Бог,Грците го украле а другите збореа за Божицата Мајка како врховен Бог на античките Македонци(via Аристотел Тентов).
.
.
Шта речи,коју поруку послати?
И ја сум патриот и националист ,но ова се тешки глупости непоткрепени со никакви научни докази кои не ми се адекватни да ги сметам ни како теорија на заговор.
Со Цоцев Камен ја знаеш легендата ??
Тоа е мегалитска опсерваторија кај село Шопско Рударе,Кратово и наводно некој од ``научнициве`` во карпите каде што имало клесани астрономски знаци, прочитал зборови напишани на кирилица од праисторијата. И готово сега цел свет ни се чуди како ние од праисторија сме имале кирилица....
Перална за деца :
2095mala.jpg

И ја сум патриот и националист ,но ова се тешки глупости непоткрепени со никакви научни докази кои не ми се адекватни да ги сметам ни како теорија на заговор.
Со Цоцев Камен ја знаеш легендата ??
Тоа е мегалитска опсерваторија кај село Шопско Рударе,Кратово и наводно некој од ``научнициве`` во карпите каде што имало клесани астрономски знаци, прочитал зборови напишани на кирилица од праисторијата. И готово сега цел свет ни се чуди како ние од праисторија сме имале кирилица....
Перална за деца :
2095mala.jpg

Ниче Македон...
template.jpg

Еве,јас сум отворен за дискусија со таквите кои мислат дека немаме поврзаност со Словенскиот мит/религија/етнос.По разговорите со тебе и сликите и ти си исто запознаен доста со (пан)славизмот и сите негови елементи.Еве нека не побијат со аргументи,нека докажат дека не сме во право.Нека дадат некој неутрален извор од светски научници објавен во светскита научни списанија,а не од луѓе од Мкд што тврдат дека Македонија е центар на светот.
Уште неколку прашања за сите што мислат дека не сме со Словенски дух
Зошто св Илија е громовник со сите сличности на Перун?
Зошто сметаме дека душата 40 дена по смртта скита во светот на живите?(и за Задушница важи ова)
Зошто дури и во Христијанска Македонија се верувало во Самовили?
Зошто се слави куќна слава?
Зошто баш Бадниково гранче?
Зошто топоними со словенски имиња?
Зошто славиме коледе?
листата е долга .....

Последно уредено:
И готово сега цел свет ни се чуди како ние од праисторија сме имале кирилица....
нам ни се чудат а Америка која има 300 години држава, користи туѓ јазик и писмо, го владее светот и политички и економски и спрема човечка мисија на Марс

Јас сум Гоце Јаневски,економист 46 од Штип .
Веројатно не си читал ниту Ниче доволно штом ме заменуваш со него.Сепак кај мене нема таква национална романтика .
Палатализацијата инаку си е палатализација .Сум ти навел пример за промена на една кон друга буква преку изедначување на гласот.Методот што јас користам се нарекува компаративна методологија .Почнеш од сега и денес и враќаш нанаѕад колку што се може појќе .Бараш корен на збор, барајќи првобитно можно значење

Прашањето беше реторичко зашто теориите многу ти беа слични со неколку псевдоархеолози и псевдоисторичари кои тврдеа дека имаат многу битни ``откритија`` за македонскиот идентитет . Ова за со корениве треба и од лингвисти да биде истражено и докажано за да имаме сигурни факти дали на вистинскиот пат сме да го најдеме потеклото на личните имиња.
До тогаш 3 -4 науки (етнологија,археологија,историја,лингвистика.... ) го докажуваат спротивното.

Дај не ми ја силувајте темава бе!

И тука ќе напоменам; едно време не верував во миграциите сега е обратно, бидејќи знам - доказите се ептен очигледни (историски извори + археологија).

Неможе за се да си информиран, така да продолжете околу словенската религија не е битно дали има остатоци на територијата на мкд или дали можеме да следиме некој континуитет, туку општо.

Еве; да предпоставиме дека никогаш не дошле, одовде ќе зборуваме за "словените" на просторот на Украина за почеток. (за нивната религја ебаго - 5 пати едит праам упм)

Последно уредено:
5 пати едит е малце Лорду.Колку и да се поправаме пак ќе е малце.
Ова затоа што не треба ниту да се продолжи со истражување во тој правец на таков начин.
Мое мислење е дека самиот термин Словени сам по себе е религиозен термин.
Славјани или Славјанин како назив е оригиналниот ,од кого се изведуваат термините Словени, Словен .
Што би можело да биде Славјанин?
Според мене објаснува припадност кон група луѓе што се воведени во вербата во Слав ја та Божја .
Би разложил зборот вака :
Славјанин - Слав ја нин
нин -припадност
Славја - група на луѓе воведени во Славјата

Дали на пр. си се обидел лично ти да пристапиш на зборот Словени како на да речеме термин?
Дали на пример си размислувал дека оригинално овој збор потекнува од еден друг а тоа е зборот Славјанин?[DOUBLEPOST=1432760006][/DOUBLEPOST]Нашите лични имиња ..имаме многу имиња , дај Боже да се појават млади сили кои ќе проработат околу етимологијата им .
Некои што сме анализирале :
Гоната Антигон
Гоната
од десно на лево
Атанаг
г-з
палатализација од трет ред
пр:
излеЗ
излеГува
АтанаЗ
Атанас
Антигон
од десно на лево
Неготин
Говата Антигон ~ Атанас од Неготино[DOUBLEPOST=1432760114][/DOUBLEPOST]Види погоре псевдонимот на соговорникот е Oleg Ribarcuk
Олег
Алег
г-К
АлеК
Александар ..[DOUBLEPOST=1432760196][/DOUBLEPOST]Сократ
од десно кон лево
Таркос
Т-Д
Даркос*
Без буквата с
ќе да е ептен тн словенски[DOUBLEPOST=1432760395][/DOUBLEPOST]Богдан
Б-М
примери се :
Бекање -Мекање
Брборење-Мрморење

Могдан*
Г-К
пр:
ВелиКден-ВелиГден
Мокдан*
МакДан*
Македон

Богдан од Македон[DOUBLEPOST=1432760507][/DOUBLEPOST]А што е со таа Македонска религија?Баш од таа пак немаме никакви докази.
Како мислиш дека нема докази ?
Те молам напиши нешто овие дуплирања на мислењата се баш никаква технологија
:)
Ова е најголемата глупост што сум ја прочитал.Атанас од Неготино не е ист со Атанас од Прилеп а сепак и двајцата се Антигон.А како би звучело ова со јазикот пред реформата од Блаже Конески?Мене пологично ми е ако се заменуваат нумеролошки буквите со бројки,како кај Хебрејската и Грчката азбука,отколку оваква ретарда,да се читале наопаку.:facepalm:

Ова е најголемата глупост што сум ја прочитал.Атанас од Неготино не е ист со Атанас од Прилеп а сепак и двајцата се Антигон.А како би звучело ова со јазикот пред реформата од Блаже Конески?Мене пологично ми е ако се заменуваат нумеролошки буквите со бројки,како кај Хебрејската и Грчката азбука,отколку оваква ретарда,да се читале наопаку.:facepalm:

Види сега вака:

Атанас од Неготино и Атанас од Прилеп и Атанас од каде и да е си е Атанас.
Не ти се допаѓал пристапот што наведувам не ти се допаѓа...а ако не е така наведи зошто не е така и дополни како е ?
Дали си увидел на пр дека со најновата религија Ислам , постои прилив од изменети имиња?
Не е Исус туку Иса
Не е Светлост туку Нур
не е Мојсие туку ...
Поентата е една религија едни имиња

Види сега вака:

Атанас од Неготино и Атанас од Прилеп и Атанас од каде и да е си е Атанас.
Не ти се допаѓал пристапот што наведувам не ти се допаѓа...а ако не е така наведи зошто не е така и дополни како е ?
Дали си увидел на пр дека со најновата религија Ислам , постои прилив од изменети имиња?
Не е Исус туку Иса
Не е Светлост туку Нур
не е Мојсие туку ...
Поентата е една религија едни имиња
Во заблуда си,а за тоа што си го навел ни најмалку не е крив Исламот како религија,туку говорните подрачја.Исус дури и кај самите Христијани варира од исток до запад.Хесус,Џизус да набројувам ќе биде премногу.За да правиш анализа,потребно е да имаш и познавање од арапскиот јазик за исламот,исто така и арамејски и хебрејски за христијанството.Не може како овие самоуки научници од Македонија кои си толкуваат како ќе им текне и си донесуваат заклучоци.

Можеш да си извлекуваш какви сакаш заклучоци.
Доколку успеав пишав дека
Древната религија на Македон
го има името Антигон Гонат
Со христијанството доаѓа видоизменетоста па се јавува Атанас како име...
Потоа споредив пр за имиња меѓу две последни религии
Исус во христијанството
Иса кај мухамеданите....
Кој спомнува говорни подрачја?

Да знаеш дека си прав и јас ги читам ...не само на кајгана
:)

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom