Старата словенска религија

• Креатор на темата Креатор на темата Unicor777
  • Време на започнување Време на започнување
Arthokk Lionheart

Дали си помислил на тоа ,дека официјалната наука секаде па и кај нас е базирана на теории ?

Последно уредено:
Slavic Pagan World
Compilation by Garry Green
Welcome to Slavic Pagan World: Slavic Pagan Beliefs, Gods, Myths, Recipes, Magic, Spells, Divinations, Remedies, Songs.

Slavic Mythology
by Jan Machal and Louis H Gray

The definitive Slavic Mythology.With illustrations and a chapter on Baltic Mythology.This book, taken from The Mythology of all Races, is the most complete study of Slavic mythology available. The pagan Slavs had a unique view of spirituality, and their own pantheon of fascinating gods. This book delves into the past of the Eastern Europeans to construct a surprisingly full account of their rituals, religion, gods, and beliefs from the scarce primary sources still in existence.

Споредуваме ,споредуваме...
Јаровит и Арес
јаровит (Yarovit) или јарило (Yarilo), тн Слајнаски Бог на Војната ..1
со тн грчки Бог на Војната -Арес

Лингвистички гледано според некој си Хесичиус(Hesychius) и неговата книга “Голоси ’’'( Glossary )’’речиси и да нема разлика во двата назива.Објаснувањето дека Арес бил Бог на Тракијците ,кој понатаму според
“Интерпретатио Граеција’’ е назначен како грчки ,при што со уште едно дополнително објаснување ќе го именуваме со “Интерпретатио Склавјаника’’ е назначен како словенски бог кај тн Словени..
Етимолошки разликата е :
Арес->Јарес*->Јарец ,па оттука изводите кон ->Јарило ->Јаровит

извор од нет:
https://www.facebook.com/ancientmac...1711743208078/879726795406571/?type=1&fref=nf

Арес->Јарес*->Јарец ,па оттука изводите кон ->Јарило ->Јаровит
Добро бе, по која налудничава логика си ги вадите овие изводи!?
Еве по истата налудничава логика и јас ќе си направам извод:
Хомер ->Гомер -> ГОМНО

Добро бе, по која налудничава логика си ги вадите овие изводи!?
Еве по истата налудничава логика и јас ќе си направам извод:
Хомер ->Гомер -> ГОМНО

Уште еден профил што себеси би да се сврсти во категоријата на “интелектуални мртовци’’.
Доколку се може посакувам да се врати нанаѕад и да читне дека она што сум постирал воопшто не е мое ,ниту пак е налудничаво, туку е од некој со име со книга со линк .Богу Фала тој некој има ум и го користи ,а го користи бидејќи не е ниту од Ману, ниту пак по форумиве прави услуга некому за нешто што го боли курац,ниту па е славенолубец кој запнал да ја трга нанаѕад без компас.
Не е така ?
А како е?
Топиков насловен како Религијата на тн Словени .
Дали некој од вас словољубците по теорија умее да каже ,или да цитира кој бил религиозниот симбол на таканаречените заведени на пишување на тоалет хартија?
Ако сонцето било симбол на верниците во Богињата Мајка,ако крстот сега е симболот на христијаните ,ако полумесечината со ѕвезда петокрака е симболот на верните во Исламот
Кој бил симболот на оваа археолошка невидлививост и нивната отпосле допишувана тн верба .
Има ли учени да просветлуваат или и понатаму ќе читаме за гомна од сератори на тастатура ?
Има ли ?
:)

Доколку се може посакувам да се врати нанаѕад и да читне дека она што сум постирал воопшто не е мое ,ниту пак е налудничаво, туку е од некој со име со книга со линк .Богу Фала тој некој има ум и го користи ,а го користи бидејќи не е ниту од Ману, ниту пак по форумиве прави услуга некому за нешто што го боли курац,ниту па е славенолубец кој запнал да ја трга нанаѕад без компас.

Тој беше ако не се лажам типот кој прави "реконструкција" на Тракискиот јазик врз основа историски извори го кои ти не ги признаваш, грчки а башка што не ги знае границите на Тракија - корисити имиња на градови од Пајонија и Македонија. Добро де, целта ми е јасна.
Таман сте за под рака.[DOUBLEPOST=1434219812][/DOUBLEPOST]
Дали некој од вас словољубците по теорија умее да каже ,или да цитира кој бил религиозниот симбол на таканаречените заведени на пишување на тоалет хартија?
http://www.rebellogblog.com/sveta/rebel/quilt10-21.htm[DOUBLEPOST=1434220256][/DOUBLEPOST]
Ако сонцето било симбол на верниците во Богињата Мајка

katt_williams_480.jpg
[DOUBLEPOST=1434220516][/DOUBLEPOST]
ако крстот сега е симболот на христијаните ,ако полумесечината со ѕвезда петокрака е симболот на верните во Исламот

robryandisgusted.gif
[DOUBLEPOST=1434221557][/DOUBLEPOST]
Кој бил симболот на оваа археолошка невидлививост и нивната отпосле допишувана тн верба .
im_4_29.jpg

im_6_34.jpg

im_7_36.jpg

Имет ушче ак ти саквет душана

И остај ја темата на раат, отвори си нова тема т.е. твоја теорија.

Последно уредено:
http://www.promacedonia.org/
И курсот од ептен мртвата Југославија кон никоогаш прежалената*Бугарославија ?
Велат дека оној што нема своја идеологија трча по туѓи

Се извинувам за офф топиков
;))

http://www.promacedonia.org/
И курсот од ептен мртвата Југославија кон никоогаш прежалената*Бугарославија ?
Велат дека оној што нема своја идеологија трча по туѓи

Се извинувам за офф топиков
;))

On line книга е тоа (до мене ја држам печатената верзија;
Средновековни градови и тврдини во Македонија, Иван Микулчиќ (Македонска академија на науките и уметноститеСкопје, 1996) а артефаките се најдени на територија на РМ - може да ги видиш во Охрид и Тетово.

Последно уредено:
Ако сонцето било симбол на верниците во Богињата Мајка
Споредуваме, споредуваме....
Етимолошки(според твојот предложен принцип)
Б>м; Њ > н; Г>ж

Добиваме од богиња > можина> можна

Од мајка> бајка.

Заедно можна бајка. Во принцип нешто шо ти и другарите твои ни го раскажуваат во последните десетина години.
Да не ме разбереш погрешно.
Не велам дека не постоел култ на (божицата) мајка на оваа територија.Фигурата (божица)
Мајка е присутна во сите теистички религии.

Јас тврдам дека она што го проповедате никој го нема "забележано" пред вас. Нема никакви докази дека нешто такво постоело (во периодот за кои зборувате), ниту има некаков континитет таквата религија/вера.

Конкретно мислам на Ѕе,( Божицата ) Мајка како ексклузивни и централни фигури во религиозната сфера на античките Македонци, паралелите со словенската митологија и на крај она таканареченото македонско писмо/јазик на Тото, шо и сиротиот не може никаде да го "продаде" освен во локалните идеолошки центри.

Конкретно мислам на Ѕе,( Божицата ) Мајка како ексклузивни и централни фигури во религиозната сфера на античките Македонци, паралелите со словенската митологија и на крај она таканареченото македонско писмо/јазик на Тото, шо и сиротиот не може никаде да го "продаде" освен во локалните идеолошки центри.

Штосот е тоа што тој незнае дека почитувачите на култот на големата Мајка биле масакрирани од страна на еден ИЕ народ кој подоцна ќе прерасне во Пајонци и Македонци (со соларно божество, патем кои толку многу ги величи).

Ама човекот може да сонува нели?

Последно уредено:
Споредуваме, споредуваме....
Етимолошки(според твојот предложен принцип)
Б>м; Њ > н; Г>ж

Добиваме од богиња > можина> можна

Од мајка> бајка.

Заедно можна бајка. Во принцип нешто шо ти и другарите твои ни го раскажуваат во последните десетина години.
Да не ме разбереш погрешно.
Не велам дека не постоел култ на (божицата) мајка на оваа територија.Фигурата (божица)
Мајка е присутна во сите теистички религии.

Јас тврдам дека она што го проповедате никој го нема "забележано" пред вас. Нема никакви докази дека нешто такво постоело (во периодот за кои зборувате), ниту има некаков континитет таквата религија/вера.

Сталкерот ,јас тебе многу читко те разбирам.
Би се обидел вака да ти доловам.
Она што ти го наведуваш како можност е пример како не треба да се одработува.
Историчарите спомнуваат дека зборовите никој не ги фалсификува туку видоизменува до некаде .Се смени буква се смени значење.
Во лингвистиката постои признаен и доста употребувана методологија на споредба на зборовитешто го употребувам .Таа поаѓа од состојбата сега и денес па тера нанаѕад.

Компаративен метод или метод на споредување

Во лингвистиката, компаративниот метод е техника за проучување на развојот на јазиците, која се изведува функција по функција - споредба на два или повеќе јазици, како спротивна на начинот на внатрешната реконструкција, која го анализира внатрешниот развој на еден јазик, со текот на времето . 1
Вообичаено и двете методи се употребуваат заедно да се реконструираат праисториски фази на јазици, да го пополнат празнините во историски запис на еден јазик, за да го разоткријат развојот на фонетичниот , морфолошкиот, и други јазични системи, со цел да се потврди или го отфрли прептпоставениот однос помеѓу јазиците.
Овој метод е развиен во текот на 19 век. Клучни придонеси биле воведени од страна на данските научници Рамсус Ракс и Карл Вернер,како и германскиот научник Јакоб Грим. Првиот лингвист што понудил реконструирани форми на прото-јазик бил Август Шлеичер во делото “ Низ на споредбената граматика на Индо-Европските јазици’’ 2

За мене Ѕе не е олицотворение на Божицата Мајка туку на нејзиниот симбол -Сонцето - Ѕвездата .
За жал не сум доволно проучувал пишувањата на Тентов ,така да моето околу нивното е немеродавно .Треба да ги исчитам.Она кога сме во контакт и им се воодушевувам и ги критикувам донекаде ...колку сум ги разбрал.Само да знаеш со нив е и фактот дека држат предавања во Русија на руски универзитети...што треба да се респектира.
Дали некој има забележано пред нас?
Секако но,секој си има своја “Филозофија на Интерпретатио..’’

Еве еден пример .Думата е Ма

μα[ma] but || by || ~ το Θεό by God!, God be witness...3

а исто така неговото постоење е забележено и во :

μâ,shorten Aeol. and Dor. form for μάτερ in the form μâ γâ for μήτεργή .,μâ,πόθενάνθπωπος; Theo cr. I5.89; cf.βâ δώ, λî ...4
каде читаме дека се работи за пократка форма од матер

Значи се е до објаснувањата .Ваму објаснувањето е Ма -машки род ,Бог место Божица
2 - Lehmann,Winfred P.” Theoretical Bases of Indo-European Linguistics.” 1993. London: Routledge. ... p. 26.
3-Collins-Gem "Greek-English English-Greek dictionary", Glasgow 1987 Great Britain стр.130
4-- Henry George Liddell and Robert Scott “Greek-English Lexicon”Oxford,May 1869 …стр.593

Последно уредено:
абе батка, наместо да веруваш на некои што немаат три чисти ко мене, сам отвори и прочитај нешто.
П.С. Не ти зборам од памет. Имав предмет на факултет за ова и се што пишав го имам учено. Од книгава што учев беа користени, тези и материјали од наши, хрватски, руски, полски и бугарски проучувачи на словенскиот фолклор. Али сега ако сакаш да веруваш у нискобуџетни бугарски цртанчиња, твое право.
Значи вака прво. Трејлерот од цртанот го ставив таму и би го гледал како забавен дел поврзан со словенската или бугарската митологија а не како научен документарец (од професори потврден за вреодостојноста). Или пак цртанов го гледам како исто срање со серијата Vikings. Но цртанов настрана.

За словенската религија незнам на кој факс ова си го учел и од каде си го читал , но прво треба да почнеш логички да гледаш на работите.

Зашто на интернетов а и по книги се спомнува цел пантеон на божества од машки до женски до 100000 митски суштества и митски херои а ти викаш дека немале богови словените и дека се молеле на дрва !?!??!?! :eek:
Од каде ти е оваа информација баш ме интересира.
Зашто словенските,келтските и германските народи имаат богови со 90% слични особини и моќи (нормално зошто сите се индоевропски народи со заеднички корен) а ти тврдиш дека словените се тотално различни од овие !?!??! :eek:
Кој се тие ``автори`` кој ја застапуваат твојава теорија баш ме интересира зашто прпат слушам за ова ?
Ја инаку можам да ти најдам 10000 трудови за религијата на словените и за тоа колку била богата што половина култови со се богови се преминати во православното христијанство.
На темава иди нагоре и побарај неколку постови на Лорд Драгон со постирани книги, а ко за почеток би ти го препорачал Мирчеа Илијаде.

Значи вака прво. Трејлерот од цртанот го ставив таму и би го гледал како забавен дел поврзан со словенската или бугарската митологија а не како научен документарец (од професори потврден за вреодостојноста). Или пак цртанов го гледам како исто срање со серијата Vikings. Но цртанов настрана.

За словенската религија незнам на кој факс ова си го учел и од каде си го читал , но прво треба да почнеш логички да гледаш на работите.

Зашто на интернетов а и по книги се спомнува цел пантеон на божества од машки до женски до 100000 митски суштества и митски херои а ти викаш дека немале богови словените и дека се молеле на дрва !?!??!?! :eek:
Од каде ти е оваа информација баш ме интересира.
Зашто словенските,келтските и германските народи имаат богови со 90% слични особини и моќи (нормално зошто сите се индоевропски народи со заеднички корен) а ти тврдиш дека словените се тотално различни од овие !?!??! :eek:
Кој се тие ``автори`` кој ја застапуваат твојава теорија баш ме интересира зашто прпат слушам за ова ?
Ја инаку можам да ти најдам 10000 трудови за религијата на словените и за тоа колку била богата што половина култови со се богови се преминати во православното христијанство.
На темава иди нагоре и побарај неколку постови на Лорд Драгон со постирани книги, а ко за почеток би ти го препорачал Мирчеа Илијаде.
Бугарите немале митологија!!! Друго, мешаш религија и митологија што е различно. Може се блиску една со друга, ама различни се!!! Да, има делови од фолклорот кој се пренесени во религијата особено во христијанството, да многу од обичаите, бадник, едно-друго се пагански и преземени од старо време, ама баш тие култови што ги спомна, а заборавив да ги кажам претходно, биле со растенија и животни, со никакви богови. Ова со пантеонов го претера ама баш, не мора да се удираш толку у груди. Ко ние сме Словени, од нас се настанало. Преку кур и да настанало, што ми вреди тоа. Ја ти кажувам дека има едвај 10-тина божества на кој им се клањале, од професор кој предава на факултет таква тематика и има истражувано и напишано неколку книги на темава. Знам имаше и уште еден нашинец со книги за тематикава само не ми текнува како се викаа ни книгите ни тој. Ти ми разлагаш нешто што си прочитал на интернет од некој си Ромунец што врска си нема од Словените, а не пак од нивниот фолклор. И што ги претставува и тие неколку божества со лажни карактеристики. Ги набројал 10.000, абе ајде. И имало 10.000 трудови од оваа област? Да не претера малку? Баш овој и уште еден Русин и Бугарин, ни беа споменати ко лажни проповедници на словенската митологија кој сами си смислувале богови и митови.Не треба да си генијалец за да отвориш википедија и да прочиташ дека Е(а не И)лијаде покрај историчар на религија бил и писател на фикција. Тури му го, штом е писател на фикција, веројатноста да неговите митови и богови се измислица е 100%.
P:S: Уште ако веруваш пак дека Перун и останатите божества се вакви ко на сликиве, нема што да продужуем со дискусија.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom