ФИНКИ или ФЕИТ?

• Креатор на темата Креатор на темата am1121
  • Време на започнување Време на започнување
Член од
23 април 2014
Мислења
43
Поени од реакции
4
Поради тоа што за отприлика година ќе треба да се одлучам за на кој факултет ќе се запишам, па се мислам помеѓу финки и феит, односно дали да студирам компјутерски технологии и инженерство на феит или на финки? Зошто видов на нивните веб страни дека предметите се различни што се изучуваат. Сакам да прашам и дали би избрале КТИ или електроенергетика? Кое според вас е попросперитетно?

Поради тоа што за отприлика година ќе треба да се одлучам за на кој факултет ќе се запишам, па се мислам помеѓу финки и феит, односно дали да студирам компјутерски технологии и инженерство на феит или на финки? Зошто видов на нивните веб страни дека предметите се различни што се изучуваат. Сакам да прашам и дали би избрале КТИ или електроенергетика? Кое според вас е попросперитетно?
Прво најди ги и разгледај ги книгите и од двата смера и види што повише те интересира.

Пошо секој втор е на ФИНКИ, иди на ФЕИТ.
Затоа прва година не ја поминуваат ни пола од тие што упишуваат. Како што кажаа ако те интересира програмирање ФИНКИ, во спортивно ФЕИТ.

И ако не ти иде физика ич не иди на ФЕИТ. Правец ФИНКИ.

електро енергетика
сметај ти додека да завршиш пред тебе ќе дипломираат:
500 (годишно) студенти на ФИНКИ + студенти на програмирање од ФЕИТ + студенти на програмирање од Битола + студенти на програмирање од ФОН + студенти на програмирање од Европски + студенти на програмирање од Штип + студенти на програмирање од академиите како Александрија тоа се отприлика 2000 студенти годишно само на програмирање. * 4 години тоа се 8000 студенти ќе дипломираат на програмирање пред ти да дипломираш. За Македонија тоа е преголема бројка. Ако гледаш во светски рамки ги имаш Кинезите и Индиците кои програми од 5000 реда ги пишуваат за 5$. Муабетот ми е дека во информатичката индустрија во гранка програмирање имаш преголема конкуренција како во Македонија така и во светот.
Има многу други гранки во информатиката кои се ем поплатени, ем помала конкуренција.
Пример внездени системи (КХИЕ на ФЕИТ), мрежни инжинери (ФИНКИ), телекомуникации (ТК на ФЕИТ), процесирање на сигнали (КХИЕ на ФЕИТ) итн инт, од другите струки ги имаш електро енергетика (висока струја), Автоматика (КСИАР на ФЕИТ)
Затоа прва година не ја поминуваат ни пола од тие што упишуваат. Како што кажаа ако те интересира програмирање ФИНКИ, во спортивно ФЕИТ.
според ЕКТС 60% од студентите кои запишуваат еден предмет, мора да го положат во 3 испитни сесии.
значи од 1000 студенти 600 положуваат секако (по 1 предмет), а и патем годинава околу 300 студенти ќе дипломираат на ФИНКИ и тоа се само студенти кои се префрлија од ФЕИТ на ФИНКИ во 2011.

Убаво ти објаснија некои погоре. Ако сакаш програмирање,г.е. да се усмериш во тоа, оди на ФИНКИ. Ако нејќеш тоа и не ти претставува проблем физика, оди на ФЕИТ.

Ако сакаш информатика запиши се на ФИНКИ. Информатика на ФЕИТ и информатика на ФИНКИ реално не се споредува. За тие што го тврдат спротивното нека земат нека споредат испитни задачи по основите програмирања од типот на Структурно, ОО, Алгоритми итн...
А дека на ФИНКИ завршуваат 500 студенти годишно, тоа малце потешко. Можда има 500 апсолвенти, од кои пола влечат предмети од втора година....

Ниту едното ниту другото.......еве ја твојата ситуација после 4 години....седнат дома, и праќаш апликации за работа каде ќе стигнеш оти немаш скршен денар во џебот, и со големо каење зошто не си заминал кога требало....многу малку знаење....си се запрашал зошто секаде бараат со искуство работници? затоа што знаат дека кога ке излезе дипломец од факултет нема поима од работење, затоа што знаат дека образовниот систем е капитулиран кај нас, без квалитет.............моја препорака што најверојатно нема да ја послушаш.......Ако успееш нормално, запиши се на факултет во Германија, секогаш имаш опција да се вратиш не заборавај, но секогаш нема да имаш опција да отидеш таму........еве ја твојата ситуација после 4 години (), ти си полн со знаење, знаеш и Германски покрај англискиот, имаш пари затоа што во Германија можеш да работиш како студент, и после факултет веднаш наогаш работа затоа што твојата струка која и да ја избереш е дефицитарна во Германија...........и покрај се, и ако сакаш да се вратиш после 4 години, ти ке вредиш многу повеке на пазарот на трудот отколку другите во Македонија.....дополнително, имаш евтини летови да си доагаш кога ке ти свирне на оној.........да ти акцентирам....времето не можеш да го вратиш назад, искористи ги овие 4 години да станеш вредност која ке ти го олесни животот.....која ке ти овозможи наутро кога ке станеш да се облчеш во костум, сако и да се погледнеш во огледалото без каење....со среќа дете...

Абе дајте некој на Физика на ПМФ.

Подготви си се прво на тоа дека стварно ќе треба да го загрееш столчето доколку треба да се запишеш на еден од овие 2 факултети. Остај ти што викаат дека ФЕИТ било полесно. Полесно е да, ама тоа ти е исто како да пробаш 2 вида на мед, и да речеш дека едниот е поблаг од другиот.

Јас бев на ФИНКИ, и си ги земав документите по некоја година, затоа што сум преслаб математичар и неможев повеќе да терам. Сублимирано, дрво сум за тоа и не ми иде никако. Пре би прочитал 20.000 страни теорија него да решавам задачи.
Треба да си математичар невиден за да успееш таму и стварно треба да решаваш премногу задачи и да бидеш активен цело време. Има напредно ниво на математика, има програмирање (кое е исто тешко доколку не си работел претходно со кодови C, C++, Java итн.), има и англиски јазик кој беше еден од најлесните предмети, заедно со уште еден друг кој го имаше во мое време - Основи на компјутерско инженерство, како и Веб дизајн.
Бев на смер КНИ (Компјутерски науки и инженерство) на ФИНКИ. Претешко беше и таму се бара човек да решава напредно ниво на математика. Имаш „болни, забегани“ математики од типот на Калкулус 1, Калкулус 2, Дискретна математика 1, Дискретна математика 2, како и лабораториски вежби за скоро секој предмет кои мора редовно да ги посетуваш доколку сакаш да фатиш услов за да полагаш колоквиум.
На лабораториските вежби можеш да препишуваш, ама асистентите знаат да ви даваат и индивидуална работа (за секого различна задача), па тек тогаш ќе сфатиш зошто е добро да учиш и да ја разбираш теоријата. Јас од програмот Wolfram Mathematica си немав појма, исто како што си немав појма и од предметот Калкулус.
Услов за колоквиум е тешко да фатиш, а првиот колоквиум мораш да го положиш барем 60% за да добиеш дел од правото да го полагаш вториот.
Услови, услови, услови насекаде....
Имаш и смер ИКИ (Информатика и компјутерско инженерство) кој е на ФИНКИ, и таму Калкулус е заменето со Физика, а еден друг предмет (не се сеќавам кој) беше заменет со електротехника.
Исто ти се фаќа, секако ќе мораш да се убиеш од учење ако сакаш да студираш на ФИНКИ или ФЕИТ.

За ФЕИТ Подетално нека ти каже некој кој студирал таму.
Не ти го кажувам ова за да те заплашам, туку баш напротив да ти помогнам доколку не ти одат такви ствари, за да не се зафркнеш како мене.

фала многу на сите, и да прашам само што мислите дека е подобро за студирање односно попросперитетно за во други држави, електроенергетика или кти? (инаку штом се мислам помеѓу овие факултети значи дека ми иде математика и физика, во спротивно ќе си отидев правен или економски)

фала многу на сите, и да прашам само што мислите дека е подобро за студирање односно попросперитетно за во други држави, електроенергетика или кти? (инаку штом се мислам помеѓу овие факултети значи дека ми иде математика и физика, во спротивно ќе си отидев правен или економски)
Батали просперитет, битно е да те бива у тоа што ќе го избереш. Секад гледај да го бираш тоа што ти лежи, просперитетот ти си го градиш.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom