Каков ефект има казнувањето?

• Креатор на темата Креатор на темата Fortune
  • Време на започнување Време на започнување
За ефектот од казната... зависи пред се кого казнуваш.
Ама кога не можеш да се разбереш со збор..следи казна... а кој не разбира кога ќе му кажеш нема да разбере ништо ни со казнувањето :)
Не сум бил под никаква казна никогаш, а претпоставувам дека би имала негативен ефект кај мене.

Бев прилично бесна и непослушна кога ми удрија хормоните во глава и влегов во пубертет (:pos:), па моите мораа да превземаат некои мерки. Тоа најчесто беше неизлегување следниот викенд или нешто така. Не знам дали имало ефект, ама штом не сум прераснала во деликвент, значи веројатно имало :pos: Не ме казнувале со ќотек никогаш, затоа што би имало само негативен ефект, односно, би ми се створил револт спрема родителите и само за инает би продолжила да го правам она што не смеам. Со убав муабет може многу повеќе да се постигне.

Сега ретко ме казнуваат, и единствен начин да ме казнат е да ми скинат од џепарлакот. :) А без пари ништо не праиме... uzid:

NIKOGAS VO ZIVOTOT NE SUM BILA KAZNETA I NE ZNAM KAKOVO E CUVSTVOTO NO MISLAM DEKA KAZNUVANETO NE E RESENIE:zlo: :nenene: :helou:

Nisto sto pravi roditelot ne e ocajno...ednostavno smeta deka toa e najdobro za negovoto dete...Ne sum za kaznuvanjeto koga stanuva zbor za mali decinja,ama za razgaleni derlinja sto nasle pa zasle od 16-17 godini i te kako moze da upalat edna dobra samracina ili zimanje na telefonot,zasto ima takvi drski i arogantni sto nepokazuvaat nikakva pocit kon roditelot.Zamisli situacija ti se vraka deteto mrtvo pijano doma,sto ke pravis?Muabet ke napravis?Nema saaansi,ednostavno ima slabi karakteri sto kako sunger vpivaat od okolinata i vrsnicite i se pravat za da se dokazat,nema iskacanje i aj da go vidam da pie posle...Mislev na temava se zbori za mali deca samo...

E bas toa sakav da go potenciram? Koj ja ima krivicata zosto negovoto dete ne pokazuva nikakva pocit-samiot roditel i negovite postapki kon sopstvenoto dete. I koga ke mu izbega od kontrola-sleduva kaznuvanjeto. Ne e fer,ni kon decata ni kon roditelite.Zatoa, podobro e so dijalog i razbiranje uste od pocetokot na zivotot da se razgranicat nestata, za posle da ne se koristat ocajnicki merki za revospituvanje, kako sto e kaznuvanjeto!

eci^^^ напиша:
E bas toa sakav da go potenciram? Koj ja ima krivicata zosto negovoto dete ne pokazuva nikakva pocit-samiot roditel i negovite postapki kon sopstvenoto dete. I koga ke mu izbega od kontrola-sleduva kaznuvanjeto. Ne e fer,ni kon decata ni kon roditelite.Zatoa, podobro e so dijalog i razbiranje uste od pocetokot na zivotot da se razgranicat nestata, za posle da ne se koristat ocajnicki merki za revospituvanje, kako sto e kaznuvanjeto!
Добро бе Еци...кое дете ќе сфати грешка само со зборење?
Еве пример. Ти имаш дете од 3-4 годинки. Мирно, примерно и се тоа. Ама ете се погодило да се спречка со некое другарче за играчка и го удрило.
Ти дознаваш за тоа и го „седнуваш” детето на разговор.
Му кажуваш немој вака, немој така, лошо е тоа...само зборуваш теорија, а не му укажуваш практично дека тоа што го направило е лошо. Мислиш дека ќе те сфати?
Факт е дека на таа возраст, многу подобар ефект ќе има некоја блага казна отколку празно зборување.
Не знам што толку си се фатила дека казнувањето е лошо...Ко да ги пребиваат децата од ќотек.:)

Би требало да се казнуваат децата, ама не со ќотек. Дури и на мали нозе со муабет може многу повеќе да се постигне отколку со шамар.

А ако некое дете намислило нешто да прави... Ќе го направи без оглед на тоа колку ќе биде казнувано. И до детето е, не само до родителот.

Скулгрл напиша:
Еве пример. Ти имаш дете од 3-4 годинки. Мирно, примерно и се тоа. Ама ете се погодило да се спречка со некое другарче за играчка и го удрило.
Му кажуваш немој вака, немој така, лошо е тоа...само зборуваш теорија, а не му укажуваш практично дека тоа што го направило е лошо. Мислиш дека ќе те сфати?
Факт е дека на таа возраст, многу подобар ефект ќе има некоја блага казна отколку празно зборување.

Не знам што толку си се фатила дека казнувањето е лошо...Ко да ги пребиваат децата од ќотек.:)
Ќе те свати ако му го тоа опишеш како шо треба!Мислиш дека на две годишно дете ако му ја влепиш една ќе те разбере?Не е се во ќотекот тоа е последната алтернатива.
И никој совет или зборење не е напразно верувај,некогаш зборовите повеќе болат отколку ќотекот.

Како помала татко ми никогаш ме нема удрено,ама ме тегавеше со саати...:nesum:и пред да напраам глупост ми текнуваше на долгото тегавење и потврдување со глаа дека нема више тоа да го праам...абе тешка гњаважа,и секогаш велев дај тато удри ме една подобро е него да ме тегавиш...ама не:toe:и зато праев поретко глупости:toe:шамарот е секунда,ама тегавењето со саати е уфффф:brrr2:Ама ете помагаше бар кај мене:hoho:

Наташа напиша:
Ќе те свати ако му го тоа опишеш како шо треба!Мислиш дека на две годишно дете ако му ја влепиш една ќе те разбере?Не е се во ќотекот тоа е последната алтернатива.
И никој совет или зборење не е напразно верувај,некогаш зборовите повеќе болат отколку ќотекот.

Како помала татко ми никогаш ме нема удрено,ама ме тегавеше со саати...:nesum:и пред да напраам глупост ми текнуваше на долгото тегавење и потврдување со глаа дека нема више тоа да го праам...абе тешка гњаважа,и секогаш велев дај тато удри ме една подобро е него да ме тегавиш...ама не:toe:и зато праев поретко глупости:toe:шамарот е секунда,ама тегавењето со саати е уфффф:brrr2:Ама ете помагаше бар кај мене:hoho:
Под блага казна не подразбирам ќотек, да се разбереме.:smir:
Во мојот случај, многу побрзо сум си ја сфаќала грешката со мала казна, отколку со неколкучасовно тупење дека тоа што сум го направила е погрешно.

Скулгрл напиша:
Под блага казна не подразбирам ќотек, да се разбереме.:smir:
Во мојот случај, многу побрзо сум си ја сфаќала грешката со мала казна, отколку со неколкучасовно тупење дека тоа што сум го направила е погрешно.
А шо е блага казна-леб со шекер(водичка) и кафе одозгора?(се шалам):smir:

Не можеш исто без муабетење туку така да казнеш дете од 3/4 години,влегуваш у соба и му велиш од денес нема гледање тв ти си знаеш зошто-значи пак следува тупење:hm:Без тупење,долги разговори,укажување на грешката нема воспитување.Бар кај мене така функционира и неможам да се пожалам:toe:

Наташа напиша:

Не можеш исто без муабетење туку така да казнеш дете од 3/4 години,влегуваш у соба и му велиш од денес нема гледање тв ти си знаеш зошто-значи пак следува тупење:hm:Без тупење,долги разговори,укажување на грешката нема воспитување.Бар кај мене така функционира и неможам да се пожалам:toe:
Одлично размислуваш. Мораш да му укажеш на детето каде греши со тоа што постојано ќе му повторуваш.

Наташа напиша:

Исто како што и без казната, тоа тупење ќе биде бесцелно.:)
Или па јас сум била терсене детуле, па не сум сфаќала ништо без казна...Секој со своето искуство.:)

Ќе да е тоа. Али женските имаат мозок со големина на верверица. Научно докажано!

Bada Bing! напиша:
Ќе да е тоа. Али женските имаат мозок со големина на верверица. Научно докажано!
Оф топик: исто така какаме цвеќиња и не прдиме.
aa.gif

Скулгрл напиша:

UBAVO E NAPISANO SAMO NE ZNAM KOE DETE OD 3-4 GODINI KE GO RAZBERE POIMOT "KAZNA" I SO STO BI MOZEL TOA DETE DA GO KAZNIS SEPAK RAZGOVOROT ZA TAA VOZRAST NA DECA E NAJDOBAR:raz: :icon_neut :cheeky1:

Рака никогаш не ми дигнале секогаш парично ме казнувале, а кога бев помал до кај 7 одд. ми го вадеа кабелот од компјутерот за да не можам да го уклучам.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom