- Член од
- 16 декември 2013
- Мислења
- 1.856
- Поени од реакции
- 1.203
Е па почни да читаш... и ќе видиш што зборувам. Вака се тегавиш со мене бесцелно. Ок, биди си ти христијанин, но малку намали со романтизмот.
1. Дали според православието Аллах е лажен бог? Ако не е лажен, како тоа има два бога?
2. Православието напаѓа. Побарај на Премин порталот што зборуваат за источните философии и нивните пракси! Не си запознаен добро по се изгледа со љубовта на твојата религија.
3. И зошто не почнете отворено да зборувате како ги негирате сите други? Мислам тоа е јасно од Новиот Завет: или Исус или оган! Еден бог, не Аллах, не Кали, не Афродита...
Ти читаш цел пост што пишувам или... онака бегло прошаруваш и коментираш без веза?
Никаде не реков дека некој ви проповеда тоа, јас велам дека тоа го има во вашите свети книги - негирање на другите. А другите не може да постојат ако не исчезнат заедно со нивните религии! И јас прашав, заборавив ? да ставам, не реков убивајте се... Не ме читаш ниту пробуваш да разбереш што сакам да кажам.
Ќе ми го прикажуваш христијанството како религија на љубов и разбирање на другите?Немој... за тоа може тема да отвориш и да прошараме малку да видиме што е како е
Ете муслиманите може да отворат таква тема! И да видиме едниот бог со една религија и куп верници каде ќе се пронајдат конечно!
Не може да има еден бог една религија на земјата се додека постојат религии кои велат дека „мојот пат е вистината, другите се лажни и патеки и богови“. Директен напад врз другите религии и верници! Секоја религија го има тоа... не знам зошто негираш дека тоа го нема во православието...
Го има и те како!
Само не се зборува многу на таа тема, се во името на мирот, љубовта и добрата плата!
1. Аллах во превод од Арапски значи Бог. Како што на Германски за Бог е Гот, на други јазици...Примерот не ти е соодветен. Првиот божји заповед гласи ’’Јас сум твој Бог да немаш други Богови да не им се поклонуваш и скужиш.’’ И ти како си преставуваш Монотеистична религија да вика да има и други Богови? Нормално не ги признава другите затоа што Бог е еден, но за 100ти пат ќе ти повторам не вика убијте ги оние што неверуваат во мене.
2. Нај неправилното тврдење досега. Јас те прашав за конкретен пример каде и кого во реалноста а ти ми викаш премин портал. Ни премин портал ни Поп Ставре од Крива Река е догмата и филозофијата на Православието а Библијата и нај веќе Новиот Завет се основата во Православието. А тоа како ги интерпретираат портали што ти си ги читал или на знам што тоа си е нивна работа. Затоа е словото за да може секој да прочита имаш Библија и читај. Ако за тебе Православието напаѓа после филозофијата ’’ако ти удрат шамар заврти го другиот образ’’ тогаш нешто имаш проблем со разбирањето.
И за крај во однос на блондираново за втор пат ќе го поставам она што ти го кажа
’’Не знам зошто не почнете отворено да се мразите и убивате според вашите религиозни закони...’’ ако си се предомислил од ова мислење што порано го напиша тоа е добро и навистина ме радува