Еден Господ, една религија ?

• Креатор на темата Креатор на темата Siddartha
  • Време на започнување Време на започнување
1.’’Не знам зошто не почнете отворено да се мразите и убивате’’ ова ти го напиша нели
2. Ако ми кажеш пример за ова во правславната догма тогаш ќе преминам во твојата сезнајна секта

Не се мразите вие меѓусебно бидејќи едни на други си ја негирате суштината на вашата вера?
Исус за муслиманинот е пратеник, за тебе Мухамед е лажниот пророк што е речено дека ќе дојде во твојата книга и Алах е лажен бог.
Така? така...

Се што е догма не нуди напредок. Ниту вистина. Нуди слепост... и тука не може да се направи ништо од твоја страна, инаку ќе паднат религиите.

Што вели христијанската догма за „ценетиот“ ислам?
Бидејќи муслиманинот е неверник за тебе, а исто и ти за него, вашите „вистини“ не може да егзистираат заедно паралелно една до друга. Тоа можеше претходно, кога народот беше неук и неупатен, но денес..

Зарем не пишува во твојата света книга Не впрегнувајте се во нееднаков јарем со неверниците! Зашто, што има правдата заедничко со беззаконието? Или какво заедништво има светлината со темнината?“

Треба да барам по библијата што се вели за неверниците? Да барам документи по нет што вели православната црква за исламот? За нивното неверување во Исус како Бог и спасител?

Од друга страна, мислам дека во исламот има закони кои пак нудат смрт за твоето проповедање, ако некогаш дојдат до шеријатска држава муслиманите...

Ти велам, подобро отворено се негирајте (како што правите на форумов) и почнете 100% да извршувате од вашиот закон кој што го следите, или не досадувајте со вашите „вистини“ кои нели, не може да е една вистина, кога ете ти до вас уште една, нов бог кој што никако не може да го докажете (бидејќи нели не ви треба знаење, само вера)!

Богот ако е еден, сигурно не е со имиња кои вие ги знаете и сте ги прочитале по вашите книги!

П.С. Не ти треба мој одговор за да побараш пристап во Редот О.Т.О., контактирај ги и можеби ќе разговараат со тебе и ќе видат од што си направен! ;)
Уште кога велиш „секта“ за нешто што не го знаеш, само за да вратиш на нечие писание кое не ти чини се гледа што човек си. Секти раѓаат религиите... и вашата религија почна како секта меѓу многубошци кои беа неуки и лековерни!

Тоа е. :D

Знам, но, јас сум така потпишана поради книгата на Хесе.
Како и да е, за мене никогаш нема една апсолутна вистина или цел.
Тој осврт е многу математички или физички.
Јас секогаш на работите гледам од двете страни, оти вистината и нештата имаат два или повеќе осврти. :)
А која е твојата цел? Вечно чезнеење во текот на животот кон Бога?! А, по смртта допир со него и влез во рајската градина?!

И немам намера да критикувам или исмевам, но сакам одговор. :)

.

За двете страни зборуваш и тоа е во ред, но кога ќе го запознаеш и оштриот врв, кој истовремено ги разделува и спојува двете страни, а тој ќе ти влезе во твоето срце, тогаш ќе сфатиш зошто во Светото Писмо се вели дека Словото БОЖЈЕ е Вистината, дека Словото БОЖЈЕ е пооштро од секој Меч со две острици ... !

Словото Божје е Живо и дејствува
и е поостро од секаков меч со две острици;
и навлегува до разделување на душата и духот,
до зглобовите и мозокот,
и ги проценува мислите и намерите на срцето.
И нема создание сокриено за Него,
туку сè е голо и откриено за очите на Оној,
пред Кого ние ќе одговараме.

(Евре. 4:12+)

Дечки темава ја започнав затоа што мислам дека е невозможно сите да сме во право. Несакам да навредам никого ама ако постои Еден Бог и Една вистина би требало да има Еден правилен пат да стигнеме до таму. Реката се поминува таму каде што има мост - пат, ако одиш во реката верувајќи дека секој пат е правилен и може да те однесе на другиот брег можеш да се удавиш. Еве дали може да ми го разјасни некој ова : Муслиманите веруваат дека јадењето свинско е грешно, а Христијаните веруваат дека е во ред да се јаде свинско. Невозможно е двете сосема спротивни перцепции да бидат вистина во исто време. Односно постоењето на едната вистина ја исклучува можноста за постоење на друга вистина, односно невозможно е да бидеме сите во право во исто време. Ако вистинскиот пат е на пример преку нејадење на свинско, тоа е вистинскиот пат. Неможеме да стигнеме сите до истата цел одејќи секој на свој начин затоа што сигурно е дека некој пат е погрешен и може да те однесе на погрешно место. Еве и друг пример : еден човек одбрал да стигне до бога на свој сопствен начин. Избрал да биде бомбаш-самоубиец верувајќи дека тоа е правилниот начин. Кога тој човек тргнува на својот пат, го одзима сопствениот живот, како и животот на 30 други луѓе. Како може да се оправда неговиот пат и да кажеме дека секој пат е правилен ?

Драга Siddartha, еден ден секој ќе сфати што вистинските чеда БОЖЈИ одамна Гознаат, имено, дека пред и во Совршениот БОГ се оди и влегува единствено поЕдинствениот Совршен Пат, по Единствениот Совршен Мост, Кој еБОЖЈАТА вечна Милост!

Денот засигурно доаѓа, драга Siddartha, кога секој ќе увиди дека пред Вистинскиот БОГникој не ќе неможе да опстои со содржината (или големината) на сопствените црева, стомак, подстомак, мускули, молитви, дела, ... туку единствено со Дарот БОЖЈИ какоединствената содржина на срцето, Kоја е безкрајно поважна и абсолутно одлучувачка!

п.с. Јас со години непијам алкохол (нити конзумирам опијати) и нејадам известни врсти на месо, но тоа никогаш не сум го сметал, нити пак (со БОЖЈА помош) ќе го сметам за одлучувачко нешто, или дека ме прави подобар од било кого.

За МИЛОСТА БОЖЈА, за ХРИСТА
јас сакам само да знам
За Неговата безкрајна ЉУБОВ
За Неговиот Совршен Ислам!

.

.

Но ако си роден во христијанско семејство значи Бог решил дека за тебе нај добар ќе биде христијанскиот пат. А ако ти го смениш значи се сомневаш во Бог.
А ако си роден во семејство на психопати, треба да те одгледуваат како психопат? Ако го смениш тоа, значи се сомневаш во Бог?
--- надополнето: 30 декември 2013 во 22:50 ---
Ипси рече дека чекал некој ЕОН,ти велиш дека ти си тој..
па реков,да му кажеш на човекот дека ти си тој.. да не губи време во чекање :D
Не сум рекол дека чекам "некој ЕОН", туку дека новиот Еон е тука и вие ништо неможете да направите за да го смените тоа. Читај ме повнимателно друг пат.
Нема потреба да се чека, тука е Еонот на Хорус, погледни ги вредностите на западната цивилизација, и спореди ги со Liber Oz, па самиот одлучи дали треба да се чека нешто или не.

Не се мразите вие меѓусебно бидејќи едни на други си ја негирате суштината на вашата вера?
Исус за муслиманинот е пратеник, за тебе Мухамед е лажниот пророк што е речено дека ќе дојде во твојата книга и Алах е лажен бог.
Така? така...

Се што е догма не нуди напредок. Ниту вистина. Нуди слепост... и тука не може да се направи ништо од твоја страна, инаку ќе паднат религиите.

Што вели христијанската догма за „ценетиот“ ислам?
Бидејќи муслиманинот е неверник за тебе, а исто и ти за него, вашите „вистини“ не може да егзистираат заедно паралелно една до друга. Тоа можеше претходно, кога народот беше неук и неупатен, но денес..

Зарем не пишува во твојата света книга Не впрегнувајте се во нееднаков јарем со неверниците! Зашто, што има правдата заедничко со беззаконието? Или какво заедништво има светлината со темнината?“

Треба да барам по библијата што се вели за неверниците? Да барам документи по нет што вели православната црква за исламот? За нивното неверување во Исус како Бог и спасител?

Од друга страна, мислам дека во исламот има закони кои пак нудат смрт за твоето проповедање, ако некогаш дојдат до шеријатска држава муслиманите...

Ти велам, подобро отворено се негирајте (како што правите на форумов) и почнете 100% да извршувате од вашиот закон кој што го следите, или не досадувајте со вашите „вистини“ кои нели, не може да е една вистина, кога ете ти до вас уште една, нов бог кој што никако не може да го докажете (бидејќи нели не ви треба знаење, само вера)!

Богот ако е еден, сигурно не е со имиња кои вие ги знаете и сте ги прочитале по вашите книги!

П.С. Не ти треба мој одговор за да побараш пристап во Редот О.Т.О., контактирај ги и можеби ќе разговараат со тебе и ќе видат од што си направен! ;)
Уште кога велиш „секта“ за нешто што не го знаеш, само за да вратиш на нечие писание кое не ти чини се гледа што човек си. Секти раѓаат религиите... и вашата религија почна како секта меѓу многубошци кои беа неуки и лековерни!

Значи сепак не најде каде правосланата догма или билблијата вели да ги истребиме друите. Значи шпекулираш. И те уверувам нема да најдеш православието е една од нај кротките религии. Праволавен верник не мрази тој сака и простува дури и оние кои што го мразат тоа е основата на православието кон другите религии.

Значи сепак не најде каде правосланата догма или билблијата вели да ги истребиме друите. Значи шпекулираш. И те уверувам нема да најдеш православието е една од нај кротките религии. Праволавен верник не мрази тој сака и простува дури и оние кои што го мразат тоа е основата на православието кон другите религии.

Ќе им простиш на оние од Смилковци?

.

Иако баш тој ден бев во општина газибаба (при која припаѓа и смилковското езеро), јас по име, презиме, адреса, национална, верска, идеолошка, (или билокаква поинаква) припадност не ги знам сторителите, но независно на нивната припадност, знам дека тие (и слични) луѓе се заробени и изгубени чеда во темнината!

Кога тие луѓе би биле чеда на (и би биле во) Единствената Совршена Вистина и Светлина, тогаш засигурно тие тоа не би го сториле!

Но, немојте да мислите дека ние коишто директно не сме сторители на сатанскиот масакар, не сме истотака совиновни за истиот.

Секој човек, кој со својата активност или пасивност не допринесува - или дури се противи - за ширењето на Царството на Светлината и Љубовта БОЖЈА во себе и светот, совиновен е, без (можеби) да е свестен за тоа!

Во еден човек, во еден дом, во едно населено место, во една држава, ... во светот се шири темнината, затоа што луѓето премалку Ја љубат, Ја слушаат и И’ служат на Светлината, со што (најверојатно без да се свестни) Му се противат на Царот и Царството БОЖЈЕ, а го помагаат нечистиот дух, што засигурно ќе има консеквенци по нивните души, душите на нивните најмили, душите на нивните помалку “мили“ современици и (ако не се обрнат) душите на нивните телесни и духовни следбеници!

.

“Оче, прости им, оти не се свестни што прават!”
...(Лука 23:34)

.
jes5s.jpg

Неточно.
Ти реков дека целата библија и твојата догма не ги прифаќа другите и е против другите.
Против исламот, атеисти, источни философии... да не набројувам. Ти тоа го нарекуваш ширење љубов и кроткост?
Кротки сте бидејќи сте неспособни и немате силина за нешто поеќе!

Ниту си кроток, ниту простуваш, ами враќаш.
Имам линкови ставно по форум од „Премин“ порталот што зборуваат за другите! Немој ти мене - кротка религија. Вие сте зло како и секоја друга фракција! И против се што не е христијанско! Не можам да се сложам со тебе дека ти нудиш љубов. Кој бог ти даде љубив?

Кажи ми кој е едниот бог што ти како христијанин и некој муслиман ќе се сложите дека е ок? Додади ги тука и евреите, и индијците и источни религии...
Како ти го гледаш муслиманинот кој што вели дека си неверник?
Што мислиш ти за муслиманинот кој што не верува во твојот бог?
Сеедно ти е?

Ти никогаш нема да простиш на муслиман што твојот бог за нив е пратеник и ништо поеќе!
Може да простуваш вака, кога немаш допир со нив, но кога би имал и би ти забраниле да проповедаш или исповедаш христијанство - ќе дојде до истребување.
Основата е таа,но праксата е друга бре момче... Цитати ќе ти вадам и јас од твојата книга, ама... :) Тоа не е доказ дека сте мирољубиви и благонаклонети кон другите!
Се што не е христијанско за вас е ЗЛО и подржувач на сатаната...
Како бре така, момче?

Простувал тој... ништо не простуваш, зарем не ме нападна мене со муабети за секти и слично бидејќи не се сложувам со твоето верување?
Вака ти простуваш, само со пишување како би било кога би било...

Usaincho do koga kje sirish samo omraza?
Tvoite postovi se sekogash samo za shirenje omraza i raskol, toa li ve uchat vo sektata?
Odmori malku, praznici idat, ne nosi zlo vo tebe...poshtuvaj gi praznicite na drugite ako ti nemash svoi, ili kaj tebe doma nishto ne se slavi?

...

.
Слично како убијците на смилковското езеро, душите кои активно или пасивно, свестно или несвестно И’ се противат на Светлината БОЖЈА, неможат поинаку од онака како што прават.

Од одлучувачка важност е да не се концентрираме на оние коишто со своите негативни дела, недела или зборови се противат на Милоста БОЖЈА чиста, туку да се конценрираме на учењето и праксата на Нејзиното отелотворение во Господа Исуса Христа!

Но, на вас - кои Me слушате - ви велам:
„Љубете ги своите непријатели; правете им добро на оние, кои ве мразат.
Благословувајте ги оние, кои ве колнат; молете се за оние, кои ве навредуваат.
...
(Лука 6:27+)

.

jes5s.jpg

Ако е Христијанин кој доследно си ја следи верата, би требало да им прости и на тие од Смилковско и на остатокот, кој здушно, насилно ги бранеше, како да се тие жртвите, а не починителите.

Ја нигде не сум истакнал дека сум добар Христијанин. Прилично сум грешен.

Возможно ли е да постои верување кое ќе го обедини човештвото и ќе овозможи мир за сите нас ... Еден Господ, една религија ?

Да, возможно е и такво верување, кое тековно се гради на сите нивои од човековото битисување и се именува со повеќе имиња, кои не ја менуваат намерата и целта од тоа униформно религиозно учење, а тоа е, разбира се, учењето за религијата од последните времиња, односно религијата од последниот тоталитарен и планетарен владетел-антихристот.

Ако е Христијанин кој доследно си ја следи верата, би требало да им прости....
.
За простувањето; Така е! (y)

Што се работи за криењето на сторителите (ма кои и да се тие), тие можат под дрво и под камен да се кријат, тие можат и од полицијата, и од судот, и од целиот свет да се сокријат, но од Совршениот БОГ никогаш нема да можат да се сокријат!

Ние пред се’ на Него да се надеваме и за нивно (но не само нивно) правовремено преобраќање да се молиме!

Амин

.
Ја нигде не сум истакнал дека сум добар Христијанин. Прилично сум грешен.

Ти, кој самиот ја согледуваш својата духовна слабост, стоиш многу подобро пред БОГА од сите оние верници и неверници кои самите се сметаат за добри и праведни, и се надеваат на “својата добрина и праведност“, наместо единствено да се наслонуваат на Милоста БОЖЈА чиста - за спасение на сите кои ќе Ја прифатат и нема да Ја одфрлат - отелотворена во Господа Исуса Христа!

.

Да, возможно е и такво верување, кое тековно се гради на сите нивои од човековото битисување и се именува со повеќе имиња, кои не ја менуваат намерата и целта од тоа униформно религиозно учење, а тоа е, разбира се, учењето за религијата од последните времиња, односно религијата од последниот тоталитарен и планетарен владетел-антихристот.

.

Но кога ќе речат:
„Мир и безбедност (безопасност) е!”, тогаш ненадејно ќе ги стигне погибел,
како што ја напаѓаат родилни маки секоја бремена жена ...
(1 Солун. 5:3)

.

И после ќе се чудиме зошто од коските на светиот крал Стеван Немања (кој со Божја помош ги гонел проклетите богонемили), во иночество Симеон, протекло миро...
Најголем дел ги протерувал од својата држава (како и останатите еретици) во Босна и им го конфискувал имотот, друг поголем дел се откажал од своето зловерие, и најмалиот дел од нив и завршиле на клада или пак добиле телесно наказание. Главниот водач во Србија си поминал само со пресечен јазик. Во законикот на цар Душан пропишано е телесно наказание.
Да нема забуна во времето на прогонот свети Симеон Мироточиви бил крал Стеван Немања.
Штета што немаме закон за богохулие, како секоја нормална држава...

Tvoite postovi se sekogash samo za shirenje omraza i raskol, toa li ve uchat vo sektata?
Odmori malku, praznici idat, ne nosi zlo vo tebe...poshtuvaj gi praznicite na drugite ako ti nemash svoi, ili kaj tebe doma nishto ne se slavi?

Не ширам омраза, само реалност. Омразата е во вашите книги,обвиткана со „љубов“ однадвор, но со омраза кон се што не е исто ко вашето. Заради вашето слепило и одбегнување на разликите и негирањата сеуште постоите тетеравејќи се на стаклени нозе...
Мора да ги отворите очите и да признете дека вистината е таа: НЕ ЈА ПРИЗНАВАТЕ ДРУГАТА РЕЛИГИЈА! НЕ ГО ПРИЗНАВАТЕ ДРУГИОТ БОГ!
ИЛИ ВАШЕТО ИЛИ КАЗНА!
Тоа е... религиите се зло! Се додека се повеќе од една!
Оди види како се расправаат муслимани и христијани негирајќи се еден со друг, мразејќи се еден со друг во името на нивните богови!

Но ти тоа не го гледаш бидејќи... не си запознаен со религиите, ти веслаш напразно заедно со Ошо и слични ко него... не знам што досадуваш на подфорумов религија кога, немаш ништо со тоа.

А ако ти мислиш дека не треба отворено да се зборува за вашето негирање и спротиставување кон другите религии - не зборувај. Јас ќе зборувам и ќе ве прашувам!
Празниците ништо не ми значат мене... луѓето ми се побитни, и нивното разбирање на работите.
Ете, муслиманите ги повикале да не слават нова година како другите... ај сега де :)
А ете јас вчера си прославив, иако нова година прославувам на 21 Март, кога сонцето влегува во знакот на Овен! :)

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom