Еден Господ, една религија ?

• Креатор на темата Креатор на темата Siddartha
  • Време на започнување Време на започнување
Празниците ништо не ми значат мене... луѓето ми се побитни, и нивното разбирање на работите.
А ете јас вчера си прославив, иако нова година прославувам на 21 Март, кога сонцето влегува во знакот на Овен! :)

Toa go znaeme, deka na takvite kako tebe praznicite na drugite nishto ne im znachat, ama neznam dali si chul za poimot respekt i negovoto znachenje? Ako ti se bitni lugjeto, zoshto ne gi ostavish da odat po svojot Pat, nego sakash da gi mavash so kamenja samo zatoa shto ti si trgnal vo kjorsokak i ne te sledat?
Da shirish omraza i raskol e tipishno za decata koi nemaat koreni, chii roditele se od razlichni veri pa nemozat da se najdat sebe si i pluvaat po site religii....
Nikoj na sila ne te tera da gi poshtuvash prznicite na drugite, ama nema potreba od pluvanje po drugite zatoa shto ti si zaglavil vo nekoja sekta. Gledaj si ja sektata i moli Boga da ne ti dogori svekjata, a ostavi gi drugite na strana.
Toa li e chistata volja vo vashata sekta, da pluvash po se zivo i divo?
Ako e taka, ti nishto ne si nauchil od zakonot za voljata.

Читај што пишувам и пробај да ме разбереш. Воопшто не ме разбираш што зборувам, воопшто... Само трчаш и ми коментираш твои повраќаници по темите на кои пишувам. Имаш некој проблем ти со мене? :)
Ако не ме разбираш, кажи ќе се објаснуваме...
Доволно сум научил за религиите и сектите кои ти ги следиш и тука се обидуваш да ги протнеш нашаѓајќи ги сите. Ти си непознавач и одбраната е да ги напаѓаш другите дека не знаат ништо за религиите. А ти си неписмен во однос на религиите и нивните симболи! Затоа си создаваш свои толкувања, секташки собрани од секаде! Нормално, неточни и сосема погрешни кои не се поврзуваат со ништо реално и практично!

Плувам по неписмени религиозни личности кои би убиле за својот бог, кои го признаваат само својот бог и сите други се во кошот наречен „пекол и вечна казна“ бидејќи не го дели некој со нив нивното верување и надеж. По такви плукам и тука ништо не можеш. Не може да не се плука по одредена личност која дрдори за својата религија како е совршенство и вистина (заборава дека постојат уште неколку илјади религии и секти), а истата таа религија во своите канони ги осудуваа сите кои не се под нејзина контрола.

Јас не велам никој да го оди мојот пат, само ги прашувам зошто се лицемери, зошто не признаат јавно дека „другата“ религија им е омразата која ја кријат? Како може соживот кога некој муслиман ти вели: Исус не е бог, пратеник е на Алах? Како се чувствува твоето его во тој момент? :)
Како може муслиман да живее со тебе кога велиш: Мухамед е лажниот пророк опишан во Новиот Завет?
Како?
Сите ми зборувате за вистини, за љубов... а ниту вистина ниту љубов имате!
Срамота!

Немам проблем што некој е муслиман или христијанин, негов е како што велиш Патот... но нека го објаснуваат тој пат малку пореално. Не може христијанин и муслиман да се сакаат кога се работи за религија! Точка.
Може тоа само ако не се заморуваат со религијата и не извршуваат ни 5% од правилата дадени во нивните свети книги! А така не бидува.

Се надевам ме разбираш зошто јас коментирам... не ми е битно кој што е и каков е... негово е, но бараме реалност :)

Здраво форумџии. Човештвото е поделено во многу аспекти, едно од поголемите разидувања е во поглед на религијата. Христијанството проповеда дека Господ го создал светот и Човекот. Исламот вели Алах го создал Човекот, Хиндуизмот вели Брама е врховниот креатор, атеистите велат дека целокупното постоење е случајност. Значи, сите религии веруваат во Еден возвишен Креатор, само имаат различни имиња за Него. Самиот Атеист е Човек што значи, без разлика дали верува во постоењето на Бог од него е создаден. Низа од прашања : Дали сите веруваме во Еден ист Бог кој го создал Човекот ? Ако не, дали постојат повеќе Богови ? Дали се согласуваме дека сите сме создадени од Господ, Алах, Вишну, Брама те. секој еден од нас е создаден од Еден ист креатор без разлика како ќе го наречеме ? Понатаму големите луѓе Исус, Мухамед и Буда учат на вистинскиот пат до Него, чист живот без лаги, пороци и страдање и постоење на Еден Бог. И сега, како е можно во тој Еден и единствен за сите Бог да веруваме сите на различен начин ? Дали постои единствен вистински начин да стигнеме до нашиот Креатор, начин кој ќе го обедини човештвото ? Дали има смисла во постоењето на повеќе религии или постои една вистинска религија која е иста за сите ? Возможно ли е да постои верување кое ќе го обедини човештвото и ќе овозможи мир за сите нас ... Еден Господ, една религија ?

ДА, сите веруваат во еден Бог. Наследство на Мојсие е тоа, односно на фараонот у егзил Акенатон.

Samo treta smena maash na rabota...po kazna ili mnogu te sakaat? I za praznici si bil treta, zatoa ne gi poshtuvash...

Na temata...postoi samo Eden Bog a religii ima vo zavisnost od toa so koj centar raboti religioznata shkola. A sekti kje ima sekogash povekje od pravite religii, zatoa shto sekogash zavrshuvaat vo kjorsokak.

Samo treta smena maash na rabota...po kazna ili mnogu te sakaat? I za praznici si bil treta, zatoa ne gi poshtuvash...

Na temata...postoi samo Eden Bog a religii ima vo zavisnost od toa so koj centar raboti religioznata shkola. A sekti kje ima sekogash povekje od pravite religii, zatoa shto sekogash zavrshuvaat vo kjorsokak.

Ако не славам туѓи празници, не значи дека не им честитам на луѓето тоа што го празнуваат. За разлика од нив, јас знам кога празнуваат - тие, поима немаат за другите освен за себе си!
Затоа, нема еден бог, нема една религија за нив!
Тоа е :)

Признајте бре дека се мразите! Признајте и да одиме понатаму!
Пола грев ќе ви се прости што се лажете постојано!

Неточно.
Ти реков дека целата библија и твојата догма не ги прифаќа другите и е против другите.
Против исламот, атеисти, источни философии... да не набројувам. Ти тоа го нарекуваш ширење љубов и кроткост?
Кротки сте бидејќи сте неспособни и немате силина за нешто поеќе!

Ниту си кроток, ниту простуваш, ами враќаш.
Имам линкови ставно по форум од „Премин“ порталот што зборуваат за другите! Немој ти мене - кротка религија. Вие сте зло како и секоја друга фракција! И против се што не е христијанско! Не можам да се сложам со тебе дека ти нудиш љубов. Кој бог ти даде љубив?

Кажи ми кој е едниот бог што ти како христијанин и некој муслиман ќе се сложите дека е ок? Додади ги тука и евреите, и индијците и источни религии...
Како ти го гледаш муслиманинот кој што вели дека си неверник?
Што мислиш ти за муслиманинот кој што не верува во твојот бог?
Сеедно ти е?

Ти никогаш нема да простиш на муслиман што твојот бог за нив е пратеник и ништо поеќе!
Може да простуваш вака, кога немаш допир со нив, но кога би имал и би ти забраниле да проповедаш или исповедаш христијанство - ќе дојде до истребување.
Основата е таа,но праксата е друга бре момче... Цитати ќе ти вадам и јас од твојата книга, ама... :) Тоа не е доказ дека сте мирољубиви и благонаклонети кон другите!
Се што не е христијанско за вас е ЗЛО и подржувач на сатаната...
Како бре така, момче?

Простувал тој... ништо не простуваш, зарем не ме нападна мене со муабети за секти и слично бидејќи не се сложувам со твоето верување?
Вака ти простуваш, само со пишување како би било кога би било...

Прво рече дека продповеда да се истребиме сега викаш дека е против и НЕ ПРИФАЌА други религии правиш ли разлика меѓу овие три тврдења ако да кажи на кое си и посочи пример. Уште еднаш за мирољубието во Православието значи Христос вели ДА ГИ САКАМЕ ОНИЕ ШТО НЕ МРАЗАТ го има и во црковните песни истото. Понатаму досега ниту еднаш на литургија не сум слушнал да се спомене друга религија а камоли да проповеда да ги истребуваме:facepalm:. можеш ли да кажеш и ти за твојта секта дека не ги ни споменува или напаѓа религиите? Цитирај ме те молам каде сум те нападнал. Ти што ме осудуваш дека не простувам без да ме познаваш тоа си е твое.

Мое си е. Не реков дека е твое. Јас прашувам, а тоа што не ви чинат прашањата и муабетите од моја страна, решете ги.

Значи, твојата библија вели дека постои Аллах и исламот е вистинската религија или не?
Христијанството што зборува за Исламот?

Како тоа вие ќе бидете една религија која ќе исповедува еден бог? Кој бог? Ќе ги напуштите вие сите симболи и зборови за да се помират двете дијаметрално спротивни религии кои едни за други убаво велат дека се неверници и местото на истите е во пеколот?
Ќе имате сунет? Ќе ги натерате муслиманите да се крстат?
Ќе верува еден муслиман дека Исус е патот, дел од триделниот бог кој што ти го исповедаш?

Читни ја темата Прашања за Христијанството и види што прашуваат муслиманите. Оди на други форуми и читај ги полемиките помеѓу христијаните и муслиманите!
Не може да постојат две „вистини“ и два бога! Две религии пак сплотени во една - никако.

На литургија нема да слушнеш и за пари земање од страна на свештените лица, ама тие земаат!
Многу се зборува на литургиите, но друга е сцената!

Ти забораваш што е темата: КОЈ БОГ ЌЕ ГО СОЗДАДЕШ ТИ ЗА ДА БИДЕ ПРИЗНАЕН ОД МУСЛИМАНИТЕ И ЕВРЕИТЕ?
Како тоа христијанинот ќе се помири со евреинот и муслиманинот кога овие му ја негираат религијата и верувањето во самата срж?

Повели, објасни...

Јас реков, една религија: НЕ БИДУВА! Еден бог, НИКАКО!

Демантирај ме слободно, а не тука да плачеш бидејќи ти ги кажувам суштинските негирања помеѓу вас, големите верници во „едниот“ бог со премногу имиња!

П.С. А за навредувањето и тоа како ти како христијанин не осудуваш, а туѓото практикување на било какви ритуали и пракси го нарекуваш секташко! Абе марш таму...

2. Ако ми кажеш пример за ова во правславната догма тогаш ќе преминам во твојата сезнајна секта

Мое си е. Не реков дека е твое. Јас прашувам, а тоа што не ви чинат прашањата и муабетите од моја страна, решете ги.

Значи, твојата библија вели дека постои Аллах и исламот е вистинската религија или не?
Христијанството што зборува за Исламот?

Како тоа вие ќе бидете една религија која ќе исповедува еден бог? Кој бог? Ќе ги напуштите вие сите симболи и зборови за да се помират двете дијаметрално спротивни религии кои едни за други убаво велат дека се неверници и местото на истите е во пеколот?
Ќе имате сунет? Ќе ги натерате муслиманите да се крстат?
Ќе верува еден муслиман дека Исус е патот, дел од триделниот бог кој што ти го исповедаш?

Читни ја темата Прашања за Христијанството и види што прашуваат муслиманите. Оди на други форуми и читај ги полемиките помеѓу христијаните и муслиманите!
Не може да постојат две „вистини“ и два бога! Две религии пак сплотени во една - никако.

На литургија нема да слушнеш и за пари земање од страна на свештените лица, ама тие земаат!
Многу се зборува на литургиите, но друга е сцената!

Ти забораваш што е темата: КОЈ БОГ ЌЕ ГО СОЗДАДЕШ ТИ ЗА ДА БИДЕ ПРИЗНАЕН ОД МУСЛИМАНИТЕ И ЕВРЕИТЕ?
Како тоа христијанинот ќе се помири со евреинот и муслиманинот кога овие му ја негираат религијата и верувањето во самата срж?

Повели, објасни...

Јас реков, една религија: НЕ БИДУВА! Еден бог, НИКАКО!

Демантирај ме слободно, а не тука да плачеш бидејќи ти ги кажувам суштинските негирања помеѓу вас, големите верници во „едниот“ бог со премногу имиња!

П.С. А за навредувањето и тоа како ти како христијанин не осудуваш, а туѓото практикување на било какви ритуали и пракси го нарекуваш секташко! Абе марш таму...

Христијанството како што реков не вели ништо за исламот или за било која друга религија. Значи уште од почеток не си ме разбрал или не прочитал јас не велам дека треба да има една религија јас реков дека различните религии се различни патишта до Бога и дека не треба да се напаѓаат меѓусебно како што православието не ги напаѓа секој да си го врви патот кај што е испратен. а Бог нормално е еден.
Што си ми кажал? ти рече дека ни проповедаат да се истребуваме а сега доста по блага варијанта- негирање.
Не ми одговори на прашањето дали во твојата секта споменуваат други религии и ве учат колку другите се не правилни.

Ама ти не си ја читал библијата и Коранот или што, не разбираш што зборува таму и за кој?

Зарем не се муслиманите неверници кои не веруваат во богот човек наречен Исус?
Коранот што зборува за Исус? ТИ во која бајка си израснат?
Не треба да се напаѓаат? А зошто се напаѓаат, ако не треба? Јас сигурно не им велам: одете бре негирајте го Исус или оди христијанину и на секој што не верува во Исус или има друга интерпретација за него нарекувај го секташ и неверник и кажи му дека ќе гори во пеколот според новиот завет.
Тоа е од вашите книги кои проповедаат ЕДНА РЕЛИГИЈА, или христијанство или ислам! Тука не ги мешам сеуште источните религии... За нив христијанството и те како има став! Можам и линк да ти дадам!

Оди запознај се со ситуацијата... Реалноста е опасна.

Јас велам дека различните религии кои проповедаат ЕДЕН ЕДИНСТВЕН БОГ не може да постојат за едно. Тие не зборуваат за еден бог, зборуваат за нивен еден бог. Како тоа муслиманинот зборува за патот до Исус кога ја негира божественоста на Исус?
ТИ ме читаш мене,читаш друга литература освен Новиот Завет?

Јас не реков дека некој ви проповеда да се истребувате! Кај го најде тоа... никаде не сум рекол „проповед за истребување“. Јас реков книгите ваши водат кон тоа да се признае или Исус како бог или Аллах. Другиот е неверник! Не може да постојат и двете... нема два бога нели, така ве учат, така ви проповедаат бидејќи вие не може да истражувате, сакати сте. МОра да верувате! А Исус не е Аллах и обратно!
А како може да исчезне едното? Нели е со истребување? Тоа се прави и ќе се прави... вие сте криви.

Ако постојат и двете, испаѓа дека лажни се проповедите!

Не може една религијата да нуди пат кон божественото кога го негира богот кај другиот и вели дека таа е апсолутната вистина!
Дали се разбираме?

П.С. Не знам за која секта зборуваш. Јас не сум член на ниту една секта... сектите сепак произлегуваат од религиите... нема логика да сум член! ;)

1.Ама ти не си ја читал библијата и Коранот или што, не разбираш што зборува таму и за кој?

Зарем не се муслиманите неверници кои не веруваат во богот човек наречен Исус?
Коранот што зборува за Исус? ТИ во која бајка си израснат?
Не треба да се напаѓаат? А зошто се напаѓаат, ако не треба? Јас сигурно не им велам: одете бре негирајте го Исус или оди христијанину и на секој што не верува во Исус или има друга интерпретација за него нарекувај го секташ и неверник и кажи му дека ќе гори во пеколот според новиот завет.
Тоа е од вашите книги кои проповедаат ЕДНА РЕЛИГИЈА, или христијанство или ислам! Тука не ги мешам сеуште источните религии... За нив христијанството и те како има став! Можам и линк да ти дадам!

Оди запознај се со ситуацијата... Реалноста е опасна.

Јас велам дека различните религии кои проповедаат ЕДЕН ЕДИНСТВЕН БОГ 2. не може да постојат за едно. Тие не зборуваат за еден бог, зборуваат за нивен еден бог. Како тоа муслиманинот зборува за патот до Исус кога ја негира божественоста на Исус?
ТИ ме читаш мене,читаш друга литература освен Новиот Завет?

3.Јас не реков дека некој ви проповеда да се истребувате! Кај го најде тоа... никаде не сум рекол „проповед за истребување“. Јас реков книгите ваши водат кон тоа да се признае или Исус како бог или Аллах. Другиот е неверник! Не може да постојат и двете... нема два бога нели, така ве учат, така ви проповедаат бидејќи вие не може да истражувате, сакати сте. МОра да верувате! А Исус не е Аллах и обратно!
А како може да исчезне едното? Нели е со истребување? Тоа се прави и ќе се прави... вие сте криви.

Ако постојат и двете, испаѓа дека лажни се проповедите!

Не може една религијата да нуди пат кон божественото кога го негира богот кај другиот и вели дека таа е апсолутната вистина!
Дали се разбираме?

П.С. Не знам за која секта зборуваш. Јас не сум член на ниту една секта... сектите сепак произлегуваат од религиите... нема логика да сум член! ;)

1.Да коранот не сум го читал. Јас зборувам за Православието.
2.Зошто да не може ако не се напаѓаат како што Православието не напаѓа. Добро што спомена источните религии еве во Индија живееат заедно Православни и Хинду за проблеми? или за било каде проблеми со Православни? освен каде што се заедно со Муслиманите кои што се напаѓачите а не обратно.
3. Ова е твое ’’Не знам зошто не почнете отворено да се мразите и убивате според вашите религиозни закони...’’ малку поназад.

Е па почни да читаш... и ќе видиш што зборувам. Вака се тегавиш со мене бесцелно. Ок, биди си ти христијанин, но малку намали со романтизмот.

1. Дали според православието Аллах е лажен бог? Ако не е лажен, како тоа има два бога?
2. Православието напаѓа. Побарај на Премин порталот што зборуваат за источните философии и нивните пракси! Не си запознаен добро по се изгледа со љубовта на твојата религија.
3. И зошто не почнете отворено да зборувате како ги негирате сите други? Мислам тоа е јасно од Новиот Завет: или Исус или оган! Еден бог, не Аллах, не Кали, не Афродита...

Ти читаш цел пост што пишувам или... онака бегло прошаруваш и коментираш без веза?
Никаде не реков дека некој ви проповеда тоа, јас велам дека тоа го има во вашите свети книги - негирање на другите. А другите не може да постојат ако не исчезнат заедно со нивните религии! И јас прашав, заборавив ? да ставам, не реков убивајте се... Не ме читаш ниту пробуваш да разбереш што сакам да кажам.

Ќе ми го прикажуваш христијанството како религија на љубов и разбирање на другите? :cautious: Немој... за тоа може тема да отвориш и да прошараме малку да видиме што е како е :) Ете муслиманите може да отворат таква тема! И да видиме едниот бог со една религија и куп верници каде ќе се пронајдат конечно!

Не може да има еден бог една религија на земјата се додека постојат религии кои велат дека „мојот пат е вистината, другите се лажни и патеки и богови“. Директен напад врз другите религии и верници! Секоја религија го има тоа... не знам зошто негираш дека тоа го нема во православието...
Го има и те како!
Само не се зборува многу на таа тема, се во името на мирот, љубовта и добрата плата!

1.Да коранот не сум го читал. Јас зборувам за Православието.
2.Зошто да не може ако не се напаѓаат како што Православието не напаѓа. Добро што спомена источните религии еве во Индија живееат заедно Православни и Хинду за проблеми? или за било каде проблеми со Православни? освен каде што се заедно со Муслиманите кои што се напаѓачите а не обратно.
3. Ова е твое ’’Не знам зошто не почнете отворено да се мразите и убивате според вашите религиозни закони...’’ малку поназад.

I ti najde so kogo da ispravash krivi drini.....
Sektashov ne go prati razgovorot, toj duri i ne gi chita tvoite postovi, samo drdori shto kje mu tekne na um, ama slabo mu raboti intelektualniot centar izgleda.
Zarem ne gledash deka ne dava znachenje na toa shto ti pishuvash, kaj nego zborot respekt prema drugite ne postoi, toj si tera da mava so kamenja po site religii, A i trebe da go razberesh....nema koreni i tradicii kaj nego, nepoznat poim.

.

Што повеќе ги согледувам сопствените глупости, а со тоа и глупостите на останатите луѓе,
толку повеќе имам респект и воодушевување за Единствениот Вистински и Совршен БОГ,
Кој лично во Исус стори нешто, што неверникот неможе, нити пак некогаш ќе може, да Го сфати!

.

Без вистинско будењето за се’опфатната Мудрост (Милост) БОЖЈА чиста
- за спасение на сите - отелотворена во Исуса Христа,
не е возможно да се согледа се’опфатното братство, сестринство и единство!

.
„Стани ти што спиеш, воскресни од мртвите, и Христос ќе те осветли!”

(Ефес. 5:14)

GodsHeart.jpg

.

И што одлучи Мардук за годинава? Ќе влеземе ли во НАТО?

Можеби е заедно со Исус и Аллах и коваат заговори!
Ама тука е Ра-Хоор-Куит и неговата празна рака спремна да скрши уште еден универзум, па залудни се плановите... кој да знае...

I do not like the idea of ONE GOD - ONE RELIGION for now.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom