Стевија

  • Креатор на темата Креатор на темата @cool@
  • Време на започнување Време на започнување

@cool@

Η Μακεδονία δεν είναι Ελληνική
Член од
2 јуни 2007
Мислења
23.601
Поени од реакции
27.115
275px-Stevia_July.jpg
%D0%A1%D0%B0%D1%85%D0%B0%D1%80+%D0%B8+%D0%A1%D1%82%D0%B5%D0%B2%D0%B8%D1%8F.jpg
Искористете ја шансата за производство на стевија бар додека МК сеуште не е во ЕУ , бидејќи со законите на ЕУ ја забрануваат:
Još malo glupih zakona pod utjecajem EU. Ako ste ikad željeli vidjeti grupu stvarnih zombija, pogledajte vladu koja bez razmišljanja kopira zakone. Kad bi se posmatrao ovaj izolirani slučaj, dobio bi se utisak da sa EU vlada farmaceutska industrija, šira analiza kaže: korporacije, a dublja: uska grupa koja posjeduje korporacije, medije i glavne političke stranke. Još jednom slatko obećanje je prevarilo ljude:"Biće vam bolje u EU." A realnost već sad postaje zabrinjavajuća, kao vampir koji otvara vrata dvorca gostima koji žele da prenoće. И видеото

Инаку;
Стевија е растение од Парагвај кое е најздравиот природен засладувач бидејќи не содржи калории, го намалува чувството на глад и не предизвикува кариес. Со оглед дека се ближат новогодишните и божиќните празници, можете слободно десертите и колачите да ги засладите со стевија.
Освен што поволно делува на здравите луѓе, особено е добра за сите кои се заболени од дијабетес тип 2. Имено, испитувањата покажале дека бескалоричната стевија со низок гликемиски индекс ги засладува јадењата без да се искористува од страна на организмот, како што е случај со останатите шеќери. Со тоа, се осигурува константно ниво на гликоза во крвта и се избегнуваат нејзини ненадејни осцилации.
Стевијата е одличен избор и за сите оние кои мака мачат со вишокот телесна тежина. Како дополна на тоа, стевијата има состојки кои имаат способност привремено да го блокираат чувството на глад. Понатаму, се покажало дека освен што содржи слатки стевиозиди, богата е и со витамини А и Ц, железо, калциум, натриум, калиум, магнезиум и цинк.
Се употребува во индустријата за храна и пијалоци, бидејќи може да ги замени вештачките засладувачи. Стевијата се користи во медицината во превенција на дијабетис, бидејќи глигемискиот индекс е нула. Содржи калиум, калциум, бакар, железо, манган, протеини, бетакаротен, танини и етерични масла.
Делување:
Хипогликемиско: доколку гликозата во крвта е покачена, со консумирање на стевијата, ќе се намали
Кардиоваскуларно: Консумирање на листови стевија ја подобрува работата на срцето, крвен притисок, бубрези и црн дроб
Антимикробно: во биорба против грип, настинки, инфекции, кариес
Дигестивно: сушени листови се варат и се подотвува чај, кој служи за намалување на калории,, враќа апетит, варање на храна
Дерматолошко: делува на некои болести на кожата, акни, изгореници
Во текот на минатите две децении се врзуваа и определени сомневања за канцерогено делување на една од нејзините состојки. Со оглед на тоа дека по извршените безброј испитувања не е потврдено такво делување, денес е прифатена и во САД и во неколку други земји како природен засладувач. Во ЕУ сѐ уште има резерви кон неа и се класифицира како диететски производ и може да се најде само во билните аптеки.
Но, и во Европа почна да се менува ставот кон ова прашање. Франција е првата земја која дозволи употреба на 97% чиста стевија во прехранбената индустрија. Со оглед на тоа дека и другите европски земји ќе ја следат, може да се очекува стевијата набргу да завладее и со нашите пазари.

 
Правев сутлијаш со стевија, подобро без шеќер да го јадев. Ужасен вкус ми има и само ја преместувам додека не ја фрлам.
Видов на Дорина некои нови чоколади со стевија, кога ќе ги пробам ќе напишам и за нив дали се исто толку ужасни или повеќе и од тоа.
--- надополнето: 17 декември 2013 во 14:24 ---
Кај може ова да се најде?

Во сите супермаркети и и продавници за здрава храна. А како растение не знам ... Од што е ужасна, не приметив дека темава е во Економија и Бизнис, а не во здравје.
 
Правев сутлијаш со стевија, подобро без шеќер да го јадев. Ужасен вкус ми има и само ја преместувам додека не ја фрлам.
Видов на Дорина некои нови чоколади со стевија, кога ќе ги пробам ќе напишам и за нив дали се исто толку ужасни или повеќе и од тоа.
--- надополнето: 17 декември 2013 во 14:24 ---


Во сите супермаркети и и продавници за здрава храна. А како растение не знам ...
a, можеш ли да опишеш на што точно има вкус ? - баш ме интересира
инаку велат дека лесна е за одгледување, и’ одговара секаква почва - таа одично си се чувствува дури и на тераса , двор......посадена во саксија :icon_mrgr:
images
 
Кај може ова да се најде?

Во странство, кај нас чиста стевија нема, тоа што има е алкохолен шеќер со 1% стевиа или друг минимален процент.

Чоколадите на Дорина врска немаат со Стевиа, дали 1% содржат, другото е алкохолен шеќер што кај многу луѓе создава гасови ако изедеш малку повеќе.
 
a, можеш ли да опишеш на што точно има вкус ? - баш ме интересира


Такво нешто не се опишува. :icon_lol: Најизразен вкус ми имаше во кафето. Ја нема таа блага нишка како шеќерот или другите заблажувачи, туку повеќе му доаѓа како "изветреан" вкус со мирис на стар шкаф. И превладува она, без разлика дали пиеш кафе, јадеш сутлијаш или пудинг ... се станува исто.
Не, залудно се обидувам, пробај турско кафе со една лажичка од нејзе, ќе доловиш се. :))

Vitalia%20Sweet%20Stevia%2040vo1-1.jpg


Оваа ја имам пробано ама не во пакетчиња туку пакување од 300 гр. мислам беше.
 
Такво нешто не се опишува. :icon_lol: Најизразен вкус ми имаше во кафето. Ја нема таа блага нишка како шеќерот или другите заблажувачи, туку повеќе му доаѓа како "изветреан" вкус со мирис на стар шкаф. И превладува она, без разлика дали пиеш кафе, јадеш сутлијаш или пудинг ... се станува исто.
Не, залудно се обидувам, пробај турско кафе со една лажичка од нејзе, ќе доловиш се. :))

Vitalia%20Sweet%20Stevia%2040vo1-1.jpg


Оваа ја имам пробано ама не во пакетчиња туку пакување од 300 гр. мислам беше.

Види погоре што сум пишал, си користела малтитол или нешто слично :).
 
Во странство, кај нас чиста стевија нема, тоа што има е алкохолен шеќер со 1% стевиа или друг минимален процент.

Чоколадите на Дорина врска немаат со Стевиа, дали 1% содржат, другото е алкохолен шеќер што кај многу луѓе создава гасови ако изедеш малку повеќе.


mlijecna.jpg


Eве ја. Станав за да проверам, во 100 гр. има 480 калории и 46 јагл. хидрати. :eek:

Види погоре што сум пишал, си користела малтитол или нешто слично :).

Среќа што беа само обиди.
 
Такво нешто не се опишува. :icon_lol: Најизразен вкус ми имаше во кафето. Ја нема таа блага нишка како шеќерот или другите заблажувачи, туку повеќе му доаѓа како "изветреан" вкус со мирис на стар шкаф. И превладува она, без разлика дали пиеш кафе, јадеш сутлијаш или пудинг ... се станува исто.
Не, залудно се обидувам, пробај турско кафе со една лажичка од нејзе, ќе доловиш се. :))

Vitalia%20Sweet%20Stevia%2040vo1-1.jpg


Оваа ја имам пробано ама не во пакетчиња туку пакување од 300 гр. мислам беше.


Ако веќе идете на здрав засладувач, оваа стевиа не е добра идеја заради фактот дека е вештачки добиена и е во бел прав, полна со емулгатори !?
За да го доловите ефектот како пример ќе ви наведам овошен сок од јаболко - Во пластично шише или тетрапак и природно и здраво :D Вистинската и здрава стевиа се става како тревка свежа,сушена или да треба во гранули ама со зелена боја, без никакви додатоци,ароми,емулгатори и еден куп глупости на денешницава :)
 
Стевијата сум ја користел неколку пати. Кафето пиено со чудово никогаш не сум го допил. Никако не ја бива. CafeDelMar убаво и го опиша вкусот како неопислив :) и оние ужасни аспартами и сахарини повеќе потсетуваат на шеќер.
Мед, темен шеќер, можеби маџун или нешто слично. Јок стевија.
 
Сите што барате замена за сахароза и пробувате со стевија со додаток на алкохолен шеќер или некој друг додаток (цената е поевтина) а ви треба за кафе важно е да пробате повеќе производи зашто не се сите исти на вкус.

Досега сум пробал две од кај нас што биле ок во кафе, едната беше супер а другата е пристојна (ок е е на вкус).

Стевијата не слади како бел шеќер (речиси нема калории) така да не очекувајте ист вкус и бара мало привикнување и постепена супституција додека се навикне организмот на помалку шеќер.

Пазарот ни е тапа, само неколку производа и толку, чиста стевија речиси нема или е изгор скапа.
 
Темава беше Стевија како култура, те одгледување како индустриско растение... ја бива ли на нашево поднебје и тло!? Или и таа ќе заврши неславно како и многу не-автохтони култури!? Втора работа е одгледувајте до влез на Мк во ЕУ. Па ние само што не сме станале членка! ;)
 
За стевијата знам благодарение на тетка Лидија од BrBa :icon_mrgr:
Иначе чоколадото не го бива не се лажете јадете си стевија природно (или како и да се конзумира ова :ROFLMAO: )
 

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom