За што може да служат смартфоните?

• Креатор на темата Креатор на темата Hip.Hop_MKD
  • Време на започнување Време на започнување
H

Hip.Hop_MKD

Гостин
Пред некој ден од еден тука наш неиживеан земјак бев нападнат зошто сум немал од оние новине смартфони. Зошто сум користел телефон со таков застарен софтвер и ред други прашања. Среќа во моја одбрана се најде и човек кој работел во странство ( конкретно Швајцарија ) и кој навистина ја знаеше правата употреба на тие телефони. На сето тоа се додаде за што се користат телефоните во странство а за што кај нас.
Странство
Пример 1
Во странство за што ги користат: Банките се поврзани на систем со кој им нудат на своите клиенти преку своите мобилни телефони да прегледуваат фактури, па дури и преку нив да плаќаат сметки.
Пример 2
Преку истите можете да вршите On Line купување, а сумата да се одземе од вашата сметка која е поврзана со вашиот мобилен телефон.

Македонија
Пример 1
Да на крај се дојде до заклучок дека смартфоните во Македонија служат за:
-Скапа декорација на маса во кафана за покажување т.н. перчење пред другите.

Друго што ме заинтересира што прочитав дека Македонија почнува со 4G, а замислете не ги ни користиме функциите на мобилните како во другите понапреди земји. Каде е Македонија по ова прашање?

Немој да сметате дека ве вреѓам тие што имате смартфони, но меѓутоа дали сте се запрашале што друго може да се прави со нив освен повици и користење на социјални мрежи?

Па повелете поправете ме и продолжете. :)

Ја никогаш не научив на која страна од чинијата се става смартфонот на слава, па после сите ме гледаат чудно, а ја црвенеам.

Строго на повидливо место. А ако си на Влашка слава и ако некој сака да го види ќе му речеш- строго само со поглед.

И конечно се сетија одкако поминаа најголемите гужви.. :tapp:

Плаќање на таксена марка преку СМС порака

Заради квалитетен и брз одговор на граѓанските потреби и барања, Министерството за информатичко општество го спроведува проектот за воведување можност за електронско плаќање (преку мобилен, контакт центри, веб портал) на услугите што ги даваат владините институции, со што се елиминира потребата од посета низ банките и поштите за да се изврши плаќање, како и потребата од купување таксени марки.

Заради квалитетен и брз одговор на граѓанските потреби и барања, Министерството за информатичко општество го спроведува проектот за воведување можност за електронско плаќање (преку мобилен, контакт центри, веб портал) на услугите што ги даваат владините институции, со што се елиминира потребата од посета низ банките и поштите за да се изврши плаќање, како и потребата од купување таксени марки.
Како пилот проект, прва услуга за која е овозможено плаќањето на административни такси да може да се врши преку мобилен телефон, е услугата на Министерството за внатрешни работи-издавање на патни исправи, возачка дозвола.
Во врска со тоа постигнати се договори со 3-те мобилни оператори во Република Македонија, така што претплатниците на било кој од мобилните оператори може да изврши плаќање.
Притоа, за почеток услугата плаќање за таксени марки преку СМС пораки се воведе како услуга на СВР Скопје. Постепено, секоја од подрачните единици ќе ги прилагоди системите и ќе прима електронски плаќања.

Процедурата за плаќање на таксена марка е следна:
Лицето кое сака да изврши наплата за одреден административен трошок преку СМС порака, потребно е да испрати СМС порака на бројот 144 166 со префикс на мобилен оператор. Пораката има строго дефинирана содржина и тоа <коден збор> <име> <презиме> <сума> до која што корисниците треба да се придржуваат. Кодните зборови ќе бидат објавени на шалтерите на МВР.
Доколку корисникот не испрати СМС порака со точно определената содржина, истата нема да се обработи и наплатата нема да биде реализирана.
Доколку уплатата била успешна, со СМС пораката ќе биде приложен и трансакцискиот број. Овој трансакциски број корисникот треба да го сочува и приложи на шалтер при поднесување барање за конкретна услуга.
http://uslugi.gov.mk/VestDetali.aspx?VestID=841787086B58452B87C3C2EACD28F587

Се користи за ГПС, плаќање сметки преку банка, плаќање преку ПејПал, купување на Амазон и ибеј додека се возиш во бус, гледање филмчиња и серии, читање стрипови.

Почнува да заживеува плаќањето со смартфони/телефони и кај нас

и да ги користиме многу повеќе и чепкаме подлабоко во нив отколку што "странците" тоа го прават

Реално гледано ретки се смартфон-корисниците кои го користат онака како што налага телефонот.Дури и да знаат да го користат и е купен наменски, сепак би биле ограничени во Македонија со одредени работи. 4G сеуште не е во оптег,немаме опција за интернет плаќање/купување,букирање ресторани/кафани/останати локали, следење преку GPS што е како е, возење со истите,затоа што ни мапите не функционираат баш како што треба.
Е кај нас,се купува смартфон затоа што било во мода. Кај нас, се креваат кредити со бедни 1000 евра и куп камати за еден ајфон или нешто од тој калибар.Кај нас смартфонот важи за телефон кој се користи за зборување...кај нас..и нигде на друго место.
Последната мода се носи во џеб, а кредит ни за титкање. Или се плашат од вклучен интернет “Да не ми дојди голема сметка“. Дете,не си ти за смартфон дефинитивно.

Друго што ме заинтересира што прочитав дека Македонија почнува со 4G, а замислете не ги ни користиме функциите на мобилните како во другите понапреди земји. Каде е Македонија по ова прашање

Уште од старт грешка ги поставуваш работите. Ниеден смартфон не е крив што кај нас институциите/фирмите не работат на тоа поле. Ако воведат такви услуги - бујрум. Ама не можеш да се правдаш зошто не користиш смартфон со неможност на плаќање шо и да било преку нет. Не се смартфоните во Македонија криви за тоа.

И да... било кој смартфон > твојот

П.С Човекот од Швајцарија донеси го на форумов... преобразуваме неверници

Дури бев во Македонија не ни имав смартфон. На крајот зедов, некој месец пред да си заминам и немав ама никаква потреба таму од него, освен фејсбук да шпартам. :)
А тука е сосема друга прикаска. Секој ден на пример, најмалку по еден-два меилови примам... најкористената функција ми е таа, примањето и праќањето меилови. Календарот со организер исто така доста корисна работа. GPS-от досега ми го спасил животот многу пати, поготово во градови како Штутгарт или Франкфурт или Минхен кога треба да се снајдиш во сообраќај нема шанси без GPS. Понатаму, апликации за преведување, како гугл транслејт на пример. Апликацијата за возен ред на возовите итекако користи. Whatsapp за комуникација со пријатели и колеги...
Ова се дел само од најкорисните работи, другите глупости како фејсбук, јутјуб, сурфање, временска прогноза не мора да се спомнат...

Vovedot vo temata mozese malku drugacije da bide,vo stil na nepotrebno frlanje preku 300 evra za nesto sto moze da ti vrsi ista rabota ko toj od 200,250 i maksimum 300.

Na primer:...za sebe zboram sega...ako veke imam IPhone 4,zosto bi daval plus 100 i kusur evra za 5-ka koga bukvalno istite raboti ke gi koristis a so 150 evra(da receme) pokus vo dzepot.

Jas poseduvam Xperia Sola i sum presreken so nea,toa sto mi treba go imam...internet,Viber,Whatsapp i nekoi,Fb,Skype...sega da sakam da kupam IPhone treba da dodadam bar 250 evra za sto...za istite raboti sto mi gi vrsi Sola.

A opsto dali smartfon treba,,,jas mislam deka treba samo ne nekoj preskap.

Plus uste eden primer....ides kupuvas TV a doma nemas nitu Blue Ray nitu nisto i baras po sekoja cena Full Hd a za toa imas razlika od 5-6 iljadi od Hd,a znaes deka niedna kablovska nema full Hd signal i prasanje e koga ke ima,ili ke platel 5000 povise zosto bil Smart Tv i imal internet...znaci totalno nepotrebno frlanje pari za nesto sto nema da go koristis vo zivotot.

демек у странство само може да се користи за преглед на фактури, и од нлб тутунска ја има истата можност за другите незнам немам сметка кај нив,

може он не бил у право што те нападнал како што викаш зашто немаш самртфон тоа си е твој избор ама не си ти у право ако мислиш дека смартфон е само за декорација, сега има искључоци што го користат само за декорација, ама има 1000 корисни апликации не само за банка, погоре пиша @Strider

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom