H
Hip.Hop_MKD
Гостин
Пред некој ден од еден тука наш неиживеан земјак бев нападнат зошто сум немал од оние новине смартфони. Зошто сум користел телефон со таков застарен софтвер и ред други прашања. Среќа во моја одбрана се најде и човек кој работел во странство ( конкретно Швајцарија ) и кој навистина ја знаеше правата употреба на тие телефони. На сето тоа се додаде за што се користат телефоните во странство а за што кај нас.
Странство
Пример 1
Во странство за што ги користат: Банките се поврзани на систем со кој им нудат на своите клиенти преку своите мобилни телефони да прегледуваат фактури, па дури и преку нив да плаќаат сметки.
Пример 2
Преку истите можете да вршите On Line купување, а сумата да се одземе од вашата сметка која е поврзана со вашиот мобилен телефон.
Македонија
Пример 1
Да на крај се дојде до заклучок дека смартфоните во Македонија служат за:
-Скапа декорација на маса во кафана за покажување т.н. перчење пред другите.
Друго што ме заинтересира што прочитав дека Македонија почнува со 4G, а замислете не ги ни користиме функциите на мобилните како во другите понапреди земји. Каде е Македонија по ова прашање?
Немој да сметате дека ве вреѓам тие што имате смартфони, но меѓутоа дали сте се запрашале што друго може да се прави со нив освен повици и користење на социјални мрежи?
Па повелете поправете ме и продолжете.
Странство
Пример 1
Во странство за што ги користат: Банките се поврзани на систем со кој им нудат на своите клиенти преку своите мобилни телефони да прегледуваат фактури, па дури и преку нив да плаќаат сметки.
Пример 2
Преку истите можете да вршите On Line купување, а сумата да се одземе од вашата сметка која е поврзана со вашиот мобилен телефон.
Македонија
Пример 1
Да на крај се дојде до заклучок дека смартфоните во Македонија служат за:
-Скапа декорација на маса во кафана за покажување т.н. перчење пред другите.
Друго што ме заинтересира што прочитав дека Македонија почнува со 4G, а замислете не ги ни користиме функциите на мобилните како во другите понапреди земји. Каде е Македонија по ова прашање?
Немој да сметате дека ве вреѓам тие што имате смартфони, но меѓутоа дали сте се запрашале што друго може да се прави со нив освен повици и користење на социјални мрежи?
Па повелете поправете ме и продолжете.