Зошто никој не ја посетува православната црква во Македонија?

• Креатор на темата Креатор на темата Sheep
  • Време на започнување Време на започнување
Чекај, чекај малку полека да ги разјасниме малку работите една по една полека ...
Значи како што напишав и во еден претходен пост да бидеш Атеист не значи по дифолт дека си расипана и покварена личност, значи ако некој е Атеист не значи дека по дифолт е ултра-хардкор-либерална личност и дека сите тие општествени негативности ги прифаќа и прави, значи секој Атеист си е посебен човек и ги има секакви исто како што постојат и секакви верници !
Гледај ги работите на индивидуален аспект е не на групен, да кажеш дека сите Атеисти се отпад и шљам и дека сите се негативци, неморални и.т.н. е најголемата глупост која ја имам чуено во животот, јас на пр. сум Атеист па сум скромен како личност, по некои прашања имам либерален пристап, по некои па конзервативен пристап и досега немам направено/прифатено некои штетни општествени негативности и пороци(ОК освен цигарите) ... и навистина незнам како успеваш да им гледаш на девојчињата испод гаќите да видиш која и кога се скинала дали во основно, средно или подоцна ... каква врска има тоа ако некоја е Атеистка не значи и дека е хард-кор дроља, а според тебе значи !
Значи секаде има секакви и кај верниците и кај Атеистите, суди ги делата на поединецот а не на целата група кон која припаѓа ... како што кажав и претходно не секој Атеист по дифолт е тотално неморална, покварена и расипана личност исто како што ниту секој верник е 100% безгрешен, чист и невин како ангел !
П.С. Со самиот твој пост ти фактички ги навредуваш сите Атеисти и Атеистки а на форумов истите се мнозинство па и во реалноста надвор !

Добро,тоа ти така си го сватил но јас воопшто ни мислев да навредувам ни некого да оцрнувам.Ајде како што кажа по ред,прво далеку од тоа дека секој Атеист е покварен,не се сложувам со тоа бидејќи тука има огромна врска генетиката и психологијата како и социјалното однесување па и домашното воспитување на секој подинец без разлика верник,атеист,демократ,комунист,црн,бел итн.. ова важи и за тоа што рече групен аспект,да не се повторувам повторно истово.Друго што рече за хард-корд дроља и дека ги гледам девојчињата под гаќи,ни ги гледам ни мислам дека секоја Атеистка е тоа,истото од погоре што го кажав важи за сега,но со ова дрољава ќе речам дека тука има огромна улога домашното воспитување,како што кажав предходно КРУШАТА РАЃА КРУША НЕ РАЃА ЛУБЕНЦА.. (кој како го разбира ова има повеќе разбирања),со тоа ќе кажам дека отсуството и напуштањето на оние традиционални патријахални семејни вредности и обичаи водат токму кон тоа ДРОЉА,НАРКОМАНКА,АЛХОХОЛИЧАРКА но најзастапено е ова првово кое е еднакво според мене гнасно како и другите 2 па и тие што не ги набројав работи.Човек без морал и етика е како дрво без гранки и лисја... на што личи ? ништо.. жив мртовец во превод.. а тоа МОЕ ПРАВО да зборам како знам дали некоја се скинала ВО ОСНОВНО ИЛИ СРЕДНО тоа ни гледам ни следам,едноставно слушам и гледам со свои очи секојдневно,тоа е толку многу застапено во нашето опшество што би било глупаво некој овде да ми рече НЕ СИ ВО ПРАВО,РЕТКИ СЕ ТИЕ ТАКВИИ.. тоа не е ни епидемија тоа има размер на ПАНДЕМИЈА да се изразам толку медицински,проширено е како оној анттракс вирус.. а зошто ? заради тоа што напишав погоре.. за последниот дел со ангелите,се сложувам и пак ќе речам истото важи тоа погоре што го напишав во првиот ден од овој пост..

Добро,тоа ти така си го сватил но јас воопшто ни мислев да навредувам ни некого да оцрнувам.Ајде како што кажа по ред,прво далеку од тоа дека секој Атеист е покварен,не се сложувам со тоа бидејќи тука има огромна врска генетиката и психологијата како и социјалното однесување па и домашното воспитување на секој подинец без разлика верник,атеист,демократ,комунист,црн,бел итн.. ова важи и за тоа што рече групен аспект,да не се повторувам повторно истово.Друго што рече за хард-корд дроља и дека ги гледам девојчињата под гаќи,ни ги гледам ни мислам дека секоја Атеистка е тоа,истото од погоре што го кажав важи за сега,но со ова дрољава ќе речам дека тука има огромна улога домашното воспитување,како што кажав предходно КРУШАТА РАЃА КРУША НЕ РАЃА ЛУБЕНЦА.. (кој како го разбира ова има повеќе разбирања),со тоа ќе кажам дека отсуството и напуштањето на оние традиционални патријахални семејни вредности и обичаи водат токму кон тоа ДРОЉА,НАРКОМАНКА,АЛХОХОЛИЧАРКА но најзастапено е ова првово кое е еднакво според мене гнасно како и другите 2 па и тие што не ги набројав работи.Човек без морал и етика е како дрво без гранки и лисја... на што личи ? ништо.. жив мртовец во превод.. а тоа МОЕ ПРАВО да зборам како знам дали некоја се скинала ВО ОСНОВНО ИЛИ СРЕДНО тоа ни гледам ни следам,едноставно слушам и гледам со свои очи секојдневно,тоа е толку многу застапено во нашето опшество што би било глупаво некој овде да ми рече НЕ СИ ВО ПРАВО,РЕТКИ СЕ ТИЕ ТАКВИИ.. тоа не е ни епидемија тоа има размер на ПАНДЕМИЈА да се изразам толку медицински,проширено е како оној анттракс вирус.. а зошто ? заради тоа што напишав погоре.. за последниот дел со ангелите,се сложувам и пак ќе речам истото важи тоа погоре што го напишав во првиот ден од овој пост..

Епа така кажи си де ... сега се разбираме ...
Да домашното воспитание е ите-како важно, но исто така и самата средина на живеење, школување, работење, движење, општеството/системот се си има свое влијание врз индивидуата ...
Не ги расипуваат родителите децата друже, повеќето родители(барем на ова поднебје) си се ОК и сакаат своето дете да го фати правиот пат во животот, но проблемот е во тоа што средината и воопшто општеството/системот негативно влијаат врз психата особено кај младите поколенија и тука настанува тој хаос, тој тип на размислувања и тој тип на живот ко што погоре и самиот си опишал ...
И мене не ми е баш омилен екстремниот либерализам кој го има денеска но самото општество т.е. системот го наметнува тоа, тој тип на однесување и кај машките и кај женските, работи кои се ценеле порано денеска не се ценат толку туку денеска се цени сосема нешто друго, сето ова што се случува мислам дека е етапа од процесот на глобализација и сопирачка тука нема, светот одамна е тргнат по тој пат(глобализација) токму тој процес на глобализација и ги донесе сите овие нус појави во општествата ширум Европа, Америка и воопшто светот !
А глобализацијата е производ на ционистите и.т.н. да не навлегуваме сега во други теми ... :icon_mrgr:

Епа така кажи си де ... сега се разбираме ...
Да домашното воспитание е ите-како важно, но исто така и самата средина на живеење, школување, работење, движење, општеството/системот се си има свое влијание врз индивидуата ...
Не ги расипуваат родителите децата друже, повеќето родители(барем на ова поднебје) си се ОК и сакаат своето дете да го фати правиот пат во животот, но проблемот е во тоа што средината и воопшто општеството/системот негативно влијаат врз психата особено кај младите поколенија и тука настанува тој хаос, тој тип на размислувања и тој тип на живот ко што погоре и самиот си опишал ...
И мене не ми е баш омилен екстремниот либерализам кој го има денеска но самото општество т.е. системот го наметнува тоа, тој тип на однесување и кај машките и кај женските, работи кои се ценеле порано денеска не се ценат толку туку денеска се цени сосема нешто друго, сето ова што се случува мислам дека е етапа од процесот на глобализација и сопирачка тука нема, светот одамна е тргнат по тој пат(глобализација) токму тој процес на глобализација и ги донесе сите овие нус појави во општествата ширум Европа, Америка и воопшто светот !
А глобализацијата е производ на ционистите и.т.н. да не навлегуваме сега во други теми ... :icon_mrgr:

Сега не знам дали е на ционистите,илуминатите,масоните и така натаму,но дека е тргнат по лош пат е тргнат,гледаш пример во Данска се легализува ицестот,хомосексуалноста веќе е во крајна фаза да стане секојдневна реалност,кај и да е содомонијата,некрофилијата,педофилијата и дрогата се следни,натаму иде светот.. како што се обединуваат хомосексуалците и останатите во она ЛГБТ така и овие ќе се обединат еден ден.. секако дека родителите не се целосно криви но 90% ја носат они одговорноста останатите 10% се расподелени по школо,друштво,и други работи.. прав родител го држи своето дете во свој раце и го гледа со своето око,а не спие на ушето АБЕ ДЕЦА СЕ НЕКА ЖИВАТ... да,ама знаеш и многу слобода како и многу моќ не е добро,човек кога ќе му дадеш огромна моќ таа го заслепува и тој забегува,кога ќе му дадеш преголема слобода тогаш се збунува,да буквално.. содомонијата,хомосексуалноста,педофилијата се работи кои се развиваат пријатно уште во пубертетот и после него затоа што децата се тогаш збунети.. и затоа родителите ја носат одговорноста.. тоа е кога се напуштаат оние традиционални патријахални обичаи.. да живее цела планета според Библијата сега секаде цвеќе ќе имаше а не дрога и војни.. се плашам дека иде времето кое е наведено во Библијата,дека на светот му претстојат црни денови,ќе се дигаат многу војни и револуции.. (така пишува) а и во реалност малку војни и револуции има по Африка,Блискиот Исток и другите места..

Сега не знам дали е на ционистите,илуминатите,масоните и така натаму,но дека е тргнат по лош пат е тргнат,гледаш пример во Данска се легализува ицестот,хомосексуалноста веќе е во крајна фаза да стане секојдневна реалност,кај и да е содомонијата,некрофилијата,педофилијата и дрогата се следни,натаму иде светот.. како што се обединуваат хомосексуалците и останатите во она ЛГБТ така и овие ќе се обединат еден ден.. секако дека родителите не се целосно криви но 90% ја носат они одговорноста останатите 10% се расподелени по школо,друштво,и други работи.. прав родител го држи своето дете во свој раце и го гледа со своето око,а не спие на ушето АБЕ ДЕЦА СЕ НЕКА ЖИВАТ... да,ама знаеш и многу слобода како и многу моќ не е добро,човек кога ќе му дадеш огромна моќ таа го заслепува и тој забегува,кога ќе му дадеш преголема слобода тогаш се збунува,да буквално.. содомонијата,хомосексуалноста,педофилијата се работи кои се развиваат пријатно уште во пубертетот и после него затоа што децата се тогаш збунети.. и затоа родителите ја носат одговорноста.. тоа е кога се напуштаат оние традиционални патријахални обичаи.. да живее цела планета според Библијата сега секаде цвеќе ќе имаше а не дрога и војни.. се плашам дека иде времето кое е наведено во Библијата,дека на светот му претстојат црни денови,ќе се дигаат многу војни и револуции.. (така пишува) а и во реалност малку војни и револуции има по Африка,Блискиот Исток и другите места..

Личен пример од мојот живот ...
Моите родители се строги личности(не се религиозни б.т.в. но се и одсекогаш биле доста строги) и цело време ме контролирале од мало дете па и сеуште делумно ме контролираат се што правам на повеќе од 25 години возраст) ... строги интелектуалци се, доста се образовани, немам ниту еден порок фала богу(освен цигарите) но проблемот е во тоа што поради таквото нивно однесување чувствувам огромна празнина во мене, нереализираност, неизживеаност, неисполнетост, мислам дека се разликувам од другите ... ова ти го кажувам како личен пример дека и претераната строгост на родителите кон децата не е баш добра, исто како што не е добро и родителите да бидат екстра либерални и се да им дозволуваат на своите деца и позитивно и негативно, какви што всушност повеќето денеска и се !
Строгоста на родителите нема врска со тоа дали се верници или атеисти, моиве се атеисти али строги се и бајаги конзервативни(имаат сфаќања ко од пред 30-40-50 год.) одсекогаш си биле такви и сеуште се !
Патријархалноста и воопшто семејните вредности немора секогаш да бидат поврзани со тоа дали некој/некои се религиозни или нерелигиозни, туку мислам дека се си зависи до типот на човекот/луѓето, моиве се на некој начин така да ги наречам конзервативни и строги нерелигиозни интелектуалци, од друга страна познавам мал-милион самонаречени верници кои се далеку полиберални од моиве родители на пр. и се и сешто им дозволувале и им дозволуваат на своите деца, значи постојат секакви типови на комбинации на луѓе, конзервативноста, строгоста и патријархалноста немора секогаш по дифолт да бидат поврзани со не/религиозноста на индивидуите !
Нивната строгост донекаде и ме направила цврст човек, да размислувам доста за се и да пазам што правам и што да прифаќам од надворешната средина, но од друга страна за некои одредени работи и тотално ме унаказила !

Личен пример од мојот живот ...
Моите родители се строги личности(не се религиозни б.т.в. но се и одсекогаш биле доста строги) и цело време ме контролирале од мало дете па и сеуште делумно ме контролираат се што правам на повеќе од 25 години возраст) ... строги интелектуалци се, доста се образовани, немам ниту еден порок фала богу(освен цигарите) но проблемот е во тоа што поради таквото нивно однесување чувствувам огромна празнина во мене, нереализираност, неизживеаност, неисполнетост, мислам дека се разликувам од другите ... ова ти го кажувам како личен пример дека и претераната строгост на родителите кон децата не е баш добра, исто како што не е добро и родителите да бидат екстра либерални и се да им дозволуваат на своите деца и позитивно и негативно, какви што всушност повеќето денеска и се !
Строгоста на родителите нема врска со тоа дали се верници или атеисти, моиве се атеисти али строги се и бајаги конзервативни(имаат сфаќања ко од пред 30-40-50 год.) одсекогаш си биле такви и сеуште се !
Патријархалноста и воопшто семејните вредности немора секогаш да бидат поврзани со тоа дали некој/некои се религиозни или нерелигиозни, туку мислам дека се си зависи до типот на човекот/луѓето, моиве се на некој начин така да ги наречам конзервативни и строги нерелигиозни интелектуалци, од друга страна познавам мал-милион самонаречени верници кои се далеку полиберални од моиве родители на пр. и се и сешто им дозволувале и им дозволуваат на своите деца, значи постојат секакви типови на комбинации на луѓе, конзервативноста, строгоста и патријархалноста немора секогаш по дифолт да бидат поврзани со не/религиозноста на индивидуите !
Нивната строгост донекаде и ме направила цврст човек, да размислувам доста за се и да пазам што правам и што да прифаќам од надворешната средина, но од друга страна за некои одредени работи и тотално ме унаказила !

Да ама поубаво да ги чуствуваш тие работи отколку да те пуштеле народски кажано низ вода и да си станал многу полош... и јас сум конзервативен и имам сваќања од пред 50 години и горд сум на тоа,барем имам морал и етика.. за разлика од голем број модерни што ни едното ни другото го имаат.. како и да е,ќе го коментирам само тоа што рече верници а полиберални,во христијанската вера нема ни попуст ни либерализам за некои работи како хомосексуалност и други изопачени работи,тоа што викаш ти мал милион верници а либерали (сигурно не им сметаат тие изопачени работи) тогаш тие не ја познаваат својата вера односно религија.Никаде во Библијата не се попушта за изопачени работи,за нив има само покајание ако нема тоа има ВЕЧНА КАЗНА.. така да ако овие верници се либерални и не им сметаат тие работи тогаш они треба да купат една библија и да ја прочитаат барем 2,3 пати најмалце цела.. пример ете кога спомнав хомосексуалност,како ете либерална работа,во Библијата хомосексуалноста се смета како Непокорност кон Бог,нешто гнасно и одвратно.Како и овие други работи.. курвање,алхохолизам,содомонија итн.. патем за последното тоа што рече за строгоста,биди среќен,поарно да се каеш за тоа од колку за друго,да речеш Они беа криви што станав наркоман,криминалец,ваков таков никогаш не беа строги кон мене.А и не сме сите исти,сите ние сме по самата природа напредни и унакажани во некои работи,пример мене не ми идат некои работи.. ама во некои можам да бидам професор,сите ние не само јас,како вика онаа теорија Секој човек на светот е најдобар во нешто...

А дали знаете дека секој член на ИВЗ (ИСЛАМСКА ВЕРСКА ЗАЕДНИЦА) во државава плаќа по 4000-5000 месечно?

не
побогатите даваат парична помош за посиромаси и донираат и облека и др работи, ( ова го кажувам за кај мене што кажуваат турците), но ништо не им е задолжитело, а најчесто даваат за време на постот ( мислам дека ако не постиш треба некого да го нахраниш тој ден, ама нз точно како е )

Eве го одговорот.:D
Untitled.jpg

Навистина не би сакал да ја менувам верата но православната црква во Македонија не ја бендисувам. Зошто? Затоа што народот се повеќе ја напушта, и не познавам ниту еден човек во градов каде што живеев (Куманово) да оди во црква на богослужба, да чита библија, да пости, да се моли и слично. Истото се случува и во Скопје каде што моментално живеам. Јас имам 22 години, тука се преселив на мојата 13 годишна возраст. И ниту еден од луѓето што ги познавам не оди во црква ниту пак верува во христијанството, ниту се моли, ниту пости и слично. Зошто е тоа така? Кога ќе го испуштиш стадото од раце, секој си заминува каде што сака! Таков е и случајов со православната црква во Македонија! Каде биле поповите тогаш да го учат народот за православјето, имало ли проповедници на нашата вера? Во Македонија речиси неможеш да сретнеш млад човек кој ја проучува својата вера, и се моли,пости,посетува литургии и слично. Најголемата посетеност на литургиите е од стари луѓе, кои обично ја посетуваат црквата на празници, еднаш годишно, ниту пак знаат како да се однесуваат во црква. Има и млади кои одат во црква за некои големи празници и палат по една свеќа, но тоа го прават традиционално и не ни веруваат во православјето. Јас многу би бил среќен кога секој ден би имало богослужби, и кога луѓето би ги посетувале црквите секојдневно, каде што во сите католички земји христијаните имаат миси по повеќе пати дневно! Исто како и муслиманите што имаат по 5 пати на ден. Молењето на Бога е нешто кое треба да се практикува секој ден, и кога се оди во црква на богослужба треба и да се научи нешто, а јас толку пати сум бил на богослужби во недела кога во црквата има не повеќе од 10 луѓе (вкупно со се поповите и хорот) и едвај го разбирам попот што зборува, а кога ги посетувам богослужбите за празниците, воопшто не се ни слуша попот, туку само се слуша зборењето на луѓето. Навистина сум разочаран од раководството на православната црква, и глeдам дека се повеќе и повеќе луѓето стануваат атеисти или пак едноставно престануваат да веруваат во христијанството од многу причини. Најчесто заради поповите кои имаат огромни стомаци, и возат прескапи коли, и наплаќаат премногу, а има луѓе кои што немаат пари за да платат, и многу од поповите се однесуваат недолично, а треба да се пример за луѓето какви да бидат. Ако вака продолжи православјето во државава, јас нема да ја посетувам православната црква и ќе се преобратам во католицизам, каде луѓето се длабоко порелигиозни и се поорганизирани и почесто се молат на нашиот Господ, и онака си имам католичка црква во Куманово.

1. Јас не гледам дека некој ја напушта Православната Црква, туку се повеќе и повќе луѓе се причислуваат и духовно се разбудуваат во неа.
2. Од денеска (во 17:30) во парохијата свети Георгија во Чаир започнува курс по веронаука на основно ниво составен од 10 предавања. Секој е добрепојден, па и ти.
3. Неработењето на православното свештенство е реален проблем, но не е најголем. Сепак и овој проблем се решава. Ете во Куманово имате нов владика (Јосиф Пејовски), кој е желен да почни активно да го работи своето лозје. Ако и тој не ви чини имате Епископ од ПОА (Црквата чиј поглавар е вл. Јован В.) кој важи за свет човек, па можете и кај него да се обратите.
4. Во мојот роден град (и јас сега живеам во Скопје), во нашето керне, во секој втора куќа има по барем еден литургиски Христијанин.
5. Јас имам 26 години и познавам голем број на мои врсници, па и помлади кои редовно доаѓаат на светите богослужби и во се` се послушни на својата Мајка Црква.
6. Секоја недоличност на свештеникот Христијанинот е должен да ја пријави кај надлежниот владика или прота.
7. Богослужби во ПЦ има секој ден во парохиските цркви. (Во Скопје: св. Илија во Аеродром, св. Климент, св. Димитрија, Пресвета Богородица). Кај римокатолиците има секој ден миса, која трае пократко од вечерните и утрените во ПЦ.

Не сакам да одам офф-топик, но пред мојата куќата секоја недела доаѓаат хрвати ( католиците ) на молитва ( или што и да е ) и куп деца :). Е ова ти се "вистински" верници.

Соопштение во сите активни теми на подфорумот Религија

Доколку забележите мислење кое е надвор од форумската етика на однесување, навреда, оф-топик или слично, користете ја опцијата "Пријави" што се наоѓа во менито на долниот дел од секој пост.
Со тоа си помагате себе, на модераторот.. и пред се, придонесувате во квалитетна дискусија за која сите ние сме овде.

Читаш, не дочитуваш. Кај реков дека познавам некој? Ај препочитај ги сите постови....не одговарам на детски прашања што ми се испод ниво. Немам 10 години за да разговараш на тој начин со мене.

Смири се, диши. НИкаде во моите постови не наметнав ни мое верување, ни ништо. Ти ако си го имаш мечот со мене, повели и изјасни се.

А што се теглиме со прашањево, тоа си е твој проблем. Се закачуваш како пијавица за едно нешто, а не дочитуваш. Јас само седам и гледам до каде ќе отидеш.

Боже сачувај, мечот со тебе :) Само кафе може, мечовите по дома :pipi:

Озбилно не ме терај да барам постови, ти кажа оти ,,познаваш,, некоја што била во Тетово кај некоја икона за плодност.
Муабетот беше тоа.

Боже сачувај, мечот со тебе :) Само кафе може, мечовите по дома :pipi:

Озбилно не ме терај да барам постови, ти кажа оти ,,познаваш,, некоја што била во Тетово кај некоја икона за плодност.
Муабетот беше тоа.

хихи...не, реков дека сум слушала дека таа и таа икона била посетувана за тоа и тоа...нигде не наведов дека познавам. :coffee:

Еве, на пример, Св Никита црквата на Скопска Црна Гора. Тука самиот поп те застанува на местото кајшто се верува светецот е закопан, те чати и ти кажува желба да кажеш. После, иконата на Црна Богородица во село Калишта во Струга...тука жени неротки обично доаѓаат за да забременат. Имаше уште една во Тетовско, ама ја заборавив.

Се се врти околу постот - ако некоја не може да раѓа, ниедна икона нема да и помогне.

Ако не сум во право, една нека се јави и нека каже оти доктор не и помогнал, туку само икона или бајачка или каков и да е надрилекар.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom