Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Забелешка: This feature may not be available in some browsers.
Природна потреба е нешто за преживување на поединката, за опстанок. Репродукција е природен нагон.
А второто...ај, стварно прекини со глупи прашања.
Ако под тоа „секаде“ мислиш „секаде на балканот“ може си и у право, али ако мислиш секаде во светот, тогаш си у тешка заблуда.
Православни во светот има околу 230 милиони, а да не е Русија не би биле ни третина од тоа.
Протестанти во светот има околу 600-800 милиони.
А во Америка православни се 0.6% (од кои мнозинството руски и грчки православни цркви), а протестанти 26.3%. Значи односот на протестантите наспроти православните на Американскиот континент е 44:1
Едно од главните учења на баптистичката деноминација е одвоеноста на црквата од државата, спроед Христовата клауза „Цезаревото на Цезарот, Божјото на Бога“. Црквата може да учествува во некои заеднички хуманитарни дејности со другите цркви, па и со државните институции, но нема побратимување со власти, политички партии, нема мешање едни во други. Тоа важи генерално во повеќето протестантски деноминации. Али ете, туку си информиран. Само колку да се пишело нешто.
Што е глупаво во моето прашање, Алмала?
Прашањето е просто - дали иконата исполнува желби само ако силно ги сакаш, или има построги критериуми?
kako be 230 000 000 pravoslavni 150 000 000 rusija 70 000 000 ukraina 22 000 000 romanija 10 000 000belorusija 20 000 000 bugarija i grcija 5 000 000 gruzija 10 000 000 srbija makedonija i bsna i plus niz svetot najmalku uste 50 000 000 i na seto ova -10% brojkata e okolu 300 000 000
Како прво тоа пишав за твое добро,можам да напишам 2 реченици и да не ме сватиш.Второ според мене глупаво е да се иде во црква ако не си верник,со самото тоа што испаѓаш...... ајде да не кажам да не го сватиш лично (според мене),идеш во нешто во што не веруваш односно влагаш,исто како да идеш во полиција за да пријавиш кражба дека соседот те украл а си убеден дека полицијата нема да му направи ништо,идеш затоа што баба ти вадела во истата полициска станица пред 60 години пасош и лична карта.. исто и со црквата идеш,палиш свеќа,оставаш пари а всушност длабоко во себе си викаш НЕМАМ ПОЈМА НИ ЈАС ШТО ПРАВАМ затоа што неверуваш во тоа (ова беа генерални примери зборам општо).Трето не ги есапиш поповите биле лопови,и како сега ти прво од морален аспект се осудуваш да обвиниш и судиш на некого кога ти самиот сигурно имаш барем 2 пати поголем грев направено и спорема Господ (како верник дури и да не си) и ете КОН ДРЖАВАТА ? пример си крадел,лажел службени лициа итн.... ајде запрашај се себе и биди искрен ДАЛИ ТИ КАКО НИ ВЕРНИК НИ СВЕШТЕНО ЛИЦЕ КОИ СЕ ПРИДРЖУВА КОН БОЖЈИТЕ ЗАКОНИ А ВО НАЈМАЛА РАКА ГОРЕ ДОЛУ И УСТАВОТ НЕМАШ НАПРАВЕНО ПОГОЛЕМ ГРЕВ ОДНОСНО ПРЕТСТАП ОД ЧОВЕК КОЈ МУ Е ЗАБРАНЕТО ДА ПРАВИ ТОА И НА ДРЖАВА И НА ВЕРАТА ? ете КРАДАТ викаш,добро,А ТИ НЕМАШ НАПРАВЕНО 10 ПАТИ ПОГОЛЕМ ПРЕТСТАП ИЛИ ГРЕВ ОД ТОА ? ЗАПРАШАЈ СЕ СЕБЕ СИ ДЛАБОКО И БИДИ ИСКРЕН КОН СЕБЕ.. значи не те прашувам да кажеш што си направил,туку дали имаш или немаш направено нешто многу полошго од свештеник,во минатото,или можеби сега правиш.. И ПОТОА ОДГОВОРИ МИ.. јас не те убедувам да веруваш во ништо,не ми е едноставно гајле а и бидејќи се повикуваш гледам на законите на државата и за тоа исто од тој аспект почитувам и затоа не ми е гајле (многу добро знам бидејќи учам уставно право,казнено итн).Кој те присили тебе овде на форумов,во живо или било каде ВЕРУВАЈ ВО ГОСПОД,ТОА Е НАРЕДБА А НЕ СОВЕТ !? кажи ми еден човек со име и презиме што ти рекол тоа...
Во сите балкански земји православната црква е многу малку посетена, пример во Србија, Бугарија, Црна Гора, БиХ. Додека во католичките земји како што се Хрватска,Албанија,Италија и многу други католички држави во светот црквата е многу посетена. Сакам да кажам дека православните не одат на миси/литургии, а католиците одат многу почесто. Пример во католичкава црква во скопје има миси секој ден.
Чкрапаш работи без врска бе чоек, јас сум си свој човек, ниту лажам, ниту крадам, ниту пак планирам со такви работи да се бавам некогаш, не сум од тој тип, не ме привлекува и пали тоа, кажав накратко за поповите дека лапаат лесни пари од неукиот народ без никаков труд и пот, без некаква реална работа/труд !
Контрапродуктивно е во 21 век да очекуваш/те сите да трчаат по цркви и да бидат верници, мислам религијата си ја одиграла својата улога во минатото односно во Историјата ОК поштуем ама денеска не игра веќе никаква улога и тоа не само денеска туку и бајаги време наназад !
А за тоа што викаш зашто сум одел понекогаш во црква иако не сум верник, па од традиција кажав и претходно да не се делам од другите влагам палам свеќа оставам некое денарче и искачам, кратко и јасно !
Религијата си е право на избор, како што кажав и погоре кој, како, колку и во што ќе верува(ако воопшто и верува во нешто) си е право на личен избор !
Ако зависеше нешто од религијата и од господ-бог тешко нам сега ќе седевме уште со свеќи и кандила ноќе и сеуште ќе умиравме од најобично грипче и сл. туку среќа се појавија научниците(кои вие ги палевте на клада) па видовме сите аир !
Точно, во право си...прашањето Е просто.
И самиот знаеш дека имаш сигурно направено поголем грев од некој си поп на кој цело време се повикуваш и затоа ни ти ни јас ни било кој немаме право да судиме едни на други затоа што не сме светци без гревови.Второ контрапродуктивно,ете ти кога ќе имаш ќерка,речи им ''Ќерко немој да идеш во цркви,Господ е измислица,гледај наука и гледај го западот,губи ја невиноста на 15 години и ништо во животот да не ти биде свето,морал и етика немој никако да имаш ни по цена на животот тоа е контрапродугтивно во 21 век,гледаш има легализација на инцести,хомосексуалност,содомонија и некрофилија,ти ориентирај се накај овие работи''..... зошто го дадов овој пример,од проста причина што денешните деца што губат невиност од 15 години,шмркаат,се пијанчат и пушат и се во некој филм од Дивиот Запад се криви ама не они туку нивните родители,ете некои како тебе кои ги напуштиле они христијански и патријахални начини,патем ако крушата е круша како може да роди јаболка !? неможе.. така и ова... за ова последново... истресе такви глупости што не ми е по волја да коментирам ама сепак ќе одговорам,научници викаш а ? оние научници кои го создадоја ХИВ вирусот,сега создаваат ГМО храна,оние кои создаваат други грипови за ништење на човештвото,оние нуклеарни,хемиски,биолошки и биохемиски оружја ? огромни филантропи,хуманисти и пред се ЛЕКАРИ нема што,ја одма би им поделил Нобелова награда за Хуманост... патем НИЕ не ПЛАЕВМЕ никого,тоа е политика на една католичка црква,имаш појма што е Католицизам и Православие или се исто ти е а.. во стилот се што лета се јаде..
A одговор зошто нема?
Сериозна сум многу, затоа што е лесно да напишеш - аха, таму и таму чудесии се случуваат.
Е после, и критериуми имало.
Јас разбирам некој лично да си верува, ама ваквите лажни надежи ич не ми делуваат фер и хумани према оние кои имаат сериозен проблем.
И самиот знаеш дека имаш сигурно направено поголем грев од некој си поп на кој цело време се повикуваш и затоа ни ти ни јас ни било кој немаме право да судиме едни на други затоа што не сме светци без гревови.Второ контрапродуктивно,ете ти кога ќе имаш ќерка,речи им ''Ќерко немој да идеш во цркви,Господ е измислица,гледај наука и гледај го западот,губи ја невиноста на 15 години и ништо во животот да не ти биде свето,морал и етика немој никако да имаш ни по цена на животот тоа е контрапродугтивно во 21 век,гледаш има легализација на инцести,хомосексуалност,содомонија и некрофилија,ти ориентирај се накај овие работи''..... зошто го дадов овој пример,од проста причина што денешните деца што губат невиност од 15 години,шмркаат,се пијанчат и пушат и се во некој филм од Дивиот Запад се криви ама не они туку нивните родители,ете некои како тебе кои ги напуштиле они христијански и патријахални начини,патем ако крушата е круша како може да роди јаболка !? неможе.. така и ова... за ова последново... истресе такви глупости што не ми е по волја да коментирам ама сепак ќе одговорам,научници викаш а ? оние научници кои го создадоја ХИВ вирусот,сега создаваат ГМО храна,оние кои создаваат други грипови за ништење на човештвото,оние нуклеарни,хемиски,биолошки и биохемиски оружја ? огромни филантропи,хуманисти и пред се ЛЕКАРИ нема што,ја одма би им поделил Нобелова награда за Хуманост... патем НИЕ не ПЛАЕВМЕ никого,тоа е политика на една католичка црква,имаш појма што е Католицизам и Православие или се исто ти е а.. во стилот се што лета се јаде..
Одговор нема затоа што: прашањето е адолесцентно, неинтелегентно, condescending, смрди на затворен ум што личи на маска со тие на очите за да не и е дозволено да ја види целата слика....а ти не си таа особа, нели?
Јас не знам од каде ти скокна да гледаш во мојот пост она што ти сакаш да го гледаш. Јас набројав тоа што Мики го праша....а после ти си протумачи онака како што сакаш.
И ако до толку ти е стало да дискутираш религија со верници (што јас добро знаеш дека не сум), имај малку респект и прашања како твоите навистина прости и не заслужуваат одговор ама од никој.
грешна ти е статистикава. Романија имат 19мил жители од кои имат и католици и муслимани.
Чекај сега, не скокај од едно на друго.
Јас си имам респект према уверувањата на секој поединечно, дали за мене лично се тешка глупост или не тоа си е мое.
Но кога твоите убедувања пробуваш да ги презентираш јавно и да убедуваш некого во нив, не знам зошто мислиш дека треба здраво за готово да ги земеме?
Ти кажуваш дека познаваш личност која добила дете благодарение на некоја икона, а јас те прашав како си толку сигурна дека е баш ради иконата?
Или очекуваше утре ако некој има сличен проблем, пред икони да го праќам, без да имам било каква поткрепа за тоа во што верувам?
Моето прашање ич не е ниту затворено, ниту осудувачко, ниту какво било - ако така го сфаќаш не е мој проблем.
Да го одговореше до сега, просто и едноставно, како што беше поставено, ич немаше да дискутираме на темата.