Зошто никој не ја посетува православната црква во Македонија?

• Креатор на темата Креатор на темата Sheep
  • Време на започнување Време на започнување
Што е тоа кое Апостолите бесплатно го добија од Христа па бесплатно и треба да го раздадат? Што?

Милостињата пак, им се доделува само на оние кои навистина имаат потреба од неа, но не и свештнеството. Ако сакаш да се повикуваш на Светото Писмо, ајде тогаш посочи, од што живееше еврејското свештенстВо?...Дај, потсети ме, сум заборавил...:confused:
Тоа што бесплатно го добиле е тоа што треба и да го дадат - бесплатно како што и го добиле! Тоа што го проповедаат - учењето - верата! Но иако самиот си кажа дека материјалното и следува на државата а на црквата духовното, иако во самите евангелија се порачува дека бесплатно треба да се дава тоа учење, сепак за истото постои ценовник! И сепак свештениците и таквите како тебе кои ги бранат, наплаќаат за тоа што самите проповедаат дека треба е духовно и дека не треба да се наплаќа. Тоа однесување има само едно име - лицемерие, а тие кои го практикуваат само еден назив - лицемери!
ОФ корс...
Никогаш не вели „никогаш„.
Да, да најверојатно ти ќе дојдеш да го разубедиш моето семејство. :tapp:

Пред:

Но, имаме и друга вистина, а таа е дека баптизмот секаде е минимално малцинство, кое ради својата малубројност е обична општествена маргина...

И потоа откако му покажав дека всушност православието е малцинство во светот, одма го смени ставот кон „малцинството“ и вели:

И што е најбитно, Христос ги нарече Неговите со изразот „....мало стадо...„

facebook-laughing-smiley-emoticon.gif

Тоа што бесплатно го добиле е тоа што треба и да го дадат - бесплатно како што и го добиле! Тоа што го проповедаат - учењето - верата! Но иако самиот си кажа дека материјалното и следува на државата а на црквата духовното, иако во самите евангелија се порачува дека бесплатно треба да се дава тоа учење, сепак за истото постои ценовник! И сепак свештениците и таквите како тебе кои ги бранат, наплаќаат за тоа што самите проповедаат дека треба е духовно и дека не треба да се наплаќа. Тоа однесување има само едно име - лицемерие, а тие кои го практикуваат само еден назив - лицемери!

Од моите досегашни разговори со свештениците, на верски теми, се‘уште ниту еден не ми наплатил за разговорот за верата или за дадените совети. Е зашто?
--- надополнето: 17 септември 2013 во 02:43 ---
Да, да најверојатно ти ќе дојдеш да го разубедиш моето семејство. :tapp:

Немам ниту таков повик ниту таква потреба...
--- надополнето: 17 септември 2013 во 02:45 ---
Пред:

И потоа откако му покажав дека всушност православието е малцинство во светот, одма го смени ставот кон „малцинството“ и вели:

facebook-laughing-smiley-emoticon.gif

Секако: „минимално малцинство„, попут баптизмот, кој во Македонија е застапен со чак 100 (претпоставени/проценети!!!) членови, не е исто што и религиозно малцинсто во однос на целиот човеков род, како што е православието во однос на оние 7 милј. (и кусур) жители на Земјава, од кои огромно мнозинство се пагани, незнабожци и атеисти...

„Кафичите„ не се место за социјалириање, туку за сосема друга намена, која нема благе везе со социјализацијата на единките.
--- надополнето: 16 септември 2013 во 09:25 ---

Еве, јас не можам да си објаснам зашто не ми паѓа „седумка„ на лото, ама овој проблем, никој од Црквата нејќе да ми го реши...
--- надополнето: 16 септември 2013 во 09:27 ---

„Не прави прељуба!„ - 7-ма Божја.
--- надополнето: 16 септември 2013 во 09:28 ---

Тарифникот си постои барем откога сум јас дел од Црквата...а и претходно.
--- надополнето: 16 септември 2013 во 09:29 ---

Коментарот е едноставен: неверниците секогаш наоѓаат начин за да го оправдаат своето неверие и да си ја затапат совеста со тоа оправдување.
Мики, како што Фарух му вика на Чомбе и јас така тебе, толку си глуп што полесно ќе ти влезе доле отколку во глава.

Мики, како што Фарух му вика на Чомбе и јас така тебе, толку си глуп што полесно ќе ти влезе доле отколку во глава.

Ова го велиш од Твое искуство, така?...

Од моите досегашни разговори со свештениците, на верски теми, се‘уште ниту еден не ми наплатил за разговорот за верата или за дадените совети. Е зашто?
Што сакаш да кажеш, дека тарифникот е нечија измислица? Дека свештениците не наплаќаат?

Што сакаш да кажеш, дека тарифникот е нечија измислица? Дека свештениците не наплаќаат?

Такво нешто не сум напишал, ниту ќе напишам...

Ситуацијата е следна: мене, а и на другите членови во Црквата, никој не ни‘ наплаќа за литургии, за вечерни молитви, за акатисти, за исповест и за причест, за разговор, за совет....Значи, свештенството сето тоа го чини бесплатно. Она кое свештенството го наплаќа, тоа е одредено со тарифникот, и тоа за точно одредени потреби, од кои свештенството живее, а не за вкупното служење од свештениците.

Она кое свештенството го наплаќа, тоа е одредено со тарифникот, и тоа за точно одредени потреби, од кои свештенството живее, а не за вкупното служење од свештениците.
Тоа што свештенството го наплаќа се пари, парите спаѓаат во материјални средства - средства на државата, на општеството. Е сега ајде уште еднаш твоите сопствени зборови да ги видиме:
Наведената Христова реченица воопшто не се однесува на немешањето на државата со Црквата, туку на јасната поделба на нивните надлежности: за Бога (и за Црквата) е духовното а за власта е овосветовното и материјалното.
Свештенството треба да живее од тоа што ќе го заслужи - од тоа што ќе му даде народот по своја волја и одлука, а не од наплаќање услуги за кои има тарифници! Тоа ти го пишува во евангелијата, Матеј 10:8-10
Бесплатно добивте, бесплатно давајте!

Што ќе добијам ако ја посетам? За тоа време ќе влезам в обложувалница...

А дали знаете дека секој член на ИВЗ (ИСЛАМСКА ВЕРСКА ЗАЕДНИЦА) во државава плаќа по 4000-5000 месечно?

Свештенството треба да живее од тоа што ќе го заслужи - од тоа што ќе му даде народот по своја волја и одлука, а не од наплаќање услуги за кои има тарифници! Тоа ти го пишува во евангелијата, Матеј 10:8-10
Бесплатно добивте, бесплатно давајте!

Веќе одговорив...
--- надополнето: 17 септември 2013 во 13:48 ---
А дали знаете дека секој член на ИВЗ (ИСЛАМСКА ВЕРСКА ЗАЕДНИЦА) во државава плаќа по 4000-5000 месечно?

Кому му плаќа? На ИВЗ? Се сомневам дека е работи за таа цифра...

Како прво не си требало да ме цитираш со волкав состав од 555 редови, каков второ не си ме прочитал убаво кажав дека не сум верник и дека без разлика дали и колку пати ќе одам во црква годишно ако одам одам од традиционални причини(да не се делам од другите) а не дека верувам во тоа и не одам во црква да се молам, да се молам на кого тоа на украсените ишарани насликани ѕидови и сл. купувам свеќа ја палам и ја ставам таму каде што стојат свеќите, редам по иконите некои ситни денарчиња и тоа е се, не одам во црква ниту да се молам ниту пак да правам некакви ритуали а па попови и општо свештени лица не ги есапам ни 2% тоа се само полначи на џебови и ништо повеќе, замантиени лопови(печалат пара на сметка на неукиот народ) !
Инаку ако некој е Атеист не значи и дека по дифолт е расипана и покварена личност исто како што и ако некој е верник не значи дека е 100% чист и невин како ангел, секаде има секакви, без генерализации, лично право на секоја индивидуа си е тоа дали, колку, како и во што ќе верува или пак дали и воопшто ќе верува во нешто(натприродно), па бетер од Муслимани станавте веќе со сила го терате народот и кој сака и кој несака да верува, сте чуле ли вие за секуларност, за поделбата на државата од религиската сфера, сте чуле ли за индивидуални права на човекот, ако некој не верува и не се замара со религии тоа си е индивидуална одлука на таа личност !

Како прво тоа пишав за твое добро,можам да напишам 2 реченици и да не ме сватиш.Второ според мене глупаво е да се иде во црква ако не си верник,со самото тоа што испаѓаш...... ајде да не кажам да не го сватиш лично (според мене),идеш во нешто во што не веруваш односно влагаш,исто како да идеш во полиција за да пријавиш кражба дека соседот те украл а си убеден дека полицијата нема да му направи ништо,идеш затоа што баба ти вадела во истата полициска станица пред 60 години пасош и лична карта.. исто и со црквата идеш,палиш свеќа,оставаш пари а всушност длабоко во себе си викаш НЕМАМ ПОЈМА НИ ЈАС ШТО ПРАВАМ затоа што неверуваш во тоа (ова беа генерални примери зборам општо).Трето не ги есапиш поповите биле лопови,и како сега ти прво од морален аспект се осудуваш да обвиниш и судиш на некого кога ти самиот сигурно имаш барем 2 пати поголем грев направено и спорема Господ (како верник дури и да не си) и ете КОН ДРЖАВАТА ? пример си крадел,лажел службени лициа итн.... ајде запрашај се себе и биди искрен ДАЛИ ТИ КАКО НИ ВЕРНИК НИ СВЕШТЕНО ЛИЦЕ КОИ СЕ ПРИДРЖУВА КОН БОЖЈИТЕ ЗАКОНИ А ВО НАЈМАЛА РАКА ГОРЕ ДОЛУ И УСТАВОТ НЕМАШ НАПРАВЕНО ПОГОЛЕМ ГРЕВ ОДНОСНО ПРЕТСТАП ОД ЧОВЕК КОЈ МУ Е ЗАБРАНЕТО ДА ПРАВИ ТОА И НА ДРЖАВА И НА ВЕРАТА ? ете КРАДАТ викаш,добро,А ТИ НЕМАШ НАПРАВЕНО 10 ПАТИ ПОГОЛЕМ ПРЕТСТАП ИЛИ ГРЕВ ОД ТОА ? ЗАПРАШАЈ СЕ СЕБЕ СИ ДЛАБОКО И БИДИ ИСКРЕН КОН СЕБЕ.. значи не те прашувам да кажеш што си направил,туку дали имаш или немаш направено нешто многу полошго од свештеник,во минатото,или можеби сега правиш.. И ПОТОА ОДГОВОРИ МИ.. јас не те убедувам да веруваш во ништо,не ми е едноставно гајле а и бидејќи се повикуваш гледам на законите на државата и за тоа исто од тој аспект почитувам и затоа не ми е гајле (многу добро знам бидејќи учам уставно право,казнено итн).Кој те присили тебе овде на форумов,во живо или било каде ВЕРУВАЈ ВО ГОСПОД,ТОА Е НАРЕДБА А НЕ СОВЕТ !? кажи ми еден човек со име и презиме што ти рекол тоа...

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom