Долгогодишната меѓунационална нетрпеливост,па и омраза која тлееше помеѓу Македонците и Албанците,со брзина на светлината после случувањата со Смилковско езеро и организираните протести по повод подршка и заложба за ослободување на осомничените само заради тоа што се Муслимани,ескалираше и се роди и меѓуверската омраза.Тоа беа такви матни води,во кои најголем победник излезе албанскиот радикализам,кој успеа да накалеми уште една поделба помеѓу Македонците,поточно помеѓу Христијаните и Муслиманите.Премогу емоции и вжештени глави и од едната и од другата страна не доведоа до ова дереџе,наместо да се работи во насока на обединување на народот и прифаќање на разликите.
Сликата на форумов е една,јас тука сеуште не сретнав некој од Македонците Муслимани,бидејќи од Албанците и не очекувам ништо и не ме боли половиот орган за нив-одамна сум раскрстил со нив како луѓе,да излезе со еден реален и нормален став и да пише во стилов-"Абе луѓе страшно е тоа што се случи,мене навистина ми е криво што некој се обидува да ни го оцрни Исламот и што сака да го подели и раскара нашиот народ,криво ми е што има и такви Муслимани доколку навистина се тие сторителите кои мислат дека работат во име на Алах кога убиваат невини деца,ние треба да се оградиме од нив бидејќи се опасност за угледот на нашата мирољубива религија,нашиот Бог бара од нас љубов и разбирање,а не убиства."
Но не,сите излегоа со патетични аргументи во обид да се дистанцираат,и сето тоа личеше на одбрана и солидаризирање со убијците.А јас знам дека убиствата немаа врска со Ислам,туку со албанскиот шовинизам кој нам ни е добро познат.Да се надоврзам на претходното,сум пишал и порано,сликата на форумот е една која се прелева и во реалниот живот,но не е се црно бело,живеам и се дружам со Македонци-Муслимани,Бошњаци кои верувајте,врска немаат со Алкаеда форумџииве кои тропаат глупости на форумов и лично сум ги чул од нив зборовите кои сакав да ги слушнам и тоа не по мое барање.Криво ми е што Македонците Муслимани се на некој начин маргинализирани,Бошњаците исто прибидејќи се случија некои срања кои не спаѓаат во доменот на нивните интереси и заложби и не верувам дека во иднина ќе биде подобро.Малку е непријатно да си ок личност,нормален,образован,интелигентен и остало и се тоа да падне во вода,бидејќи некој шовинист кој научил така да се однесува ги вреднува луѓето врз основа на своите предрасуди и стереотипи.
Помаранџите се виновни,тие ги донесоа овие ветришта во Македонија заедно со чичо Али Калашников.