Религиска поделеност или Меѓурелигиски соживот?

• Креатор на темата Креатор на темата kralot
  • Време на започнување Време на започнување

Религиска поделеност или Меѓурелигиски соживот?

• Вкупно гласачи
    82
Тоа е твое мислење, можеби и е така, еве ова го сваќам како укажување, но еве истото се случува, и ти го сметаш она што јас го правам и милсам како грешно, значи да сметаш дека некој греши е едно а соживотот е друго.

Или и од тебе не треба да бараме соживот затоа што сметаш дека ние не сме во право и грешиме??
Јас не сметам за грешно ништо се додека тоа не вклучува ограничување или мешање во нечиј туѓ живот. Значи во што ќе веруваш, како ќе живееш, со кого каде и како ќе имаш секс....итн, итн е твоја работа и тоа не го сметам ниту за грешно, ниту за одвратно, се додека не почнеш тоа да им го наметнуваш на останатите како единствено прифатливо однесување.
Сметам дека тоа е единствениот можен начин на кој може да се има соживот, се останато е само глумење толеранција.

Долгогодишната меѓунационална нетрпеливост,па и омраза која тлееше помеѓу Македонците и Албанците,со брзина на светлината после случувањата со Смилковско езеро и организираните протести по повод подршка и заложба за ослободување на осомничените само заради тоа што се Муслимани,ескалираше и се роди и меѓуверската омраза.Тоа беа такви матни води,во кои најголем победник излезе албанскиот радикализам,кој успеа да накалеми уште една поделба помеѓу Македонците,поточно помеѓу Христијаните и Муслиманите.Премогу емоции и вжештени глави и од едната и од другата страна не доведоа до ова дереџе,наместо да се работи во насока на обединување на народот и прифаќање на разликите.

Сликата на форумов е една,јас тука сеуште не сретнав некој од Македонците Муслимани,бидејќи од Албанците и не очекувам ништо и не ме боли половиот орган за нив-одамна сум раскрстил со нив како луѓе,да излезе со еден реален и нормален став и да пише во стилов-"Абе луѓе страшно е тоа што се случи,мене навистина ми е криво што некој се обидува да ни го оцрни Исламот и што сака да го подели и раскара нашиот народ,криво ми е што има и такви Муслимани доколку навистина се тие сторителите кои мислат дека работат во име на Алах кога убиваат невини деца,ние треба да се оградиме од нив бидејќи се опасност за угледот на нашата мирољубива религија,нашиот Бог бара од нас љубов и разбирање,а не убиства."

Но не,сите излегоа со патетични аргументи во обид да се дистанцираат,и сето тоа личеше на одбрана и солидаризирање со убијците.А јас знам дека убиствата немаа врска со Ислам,туку со албанскиот шовинизам кој нам ни е добро познат.Да се надоврзам на претходното,сум пишал и порано,сликата на форумот е една која се прелева и во реалниот живот,но не е се црно бело,живеам и се дружам со Македонци-Муслимани,Бошњаци кои верувајте,врска немаат со Алкаеда форумџииве кои тропаат глупости на форумов и лично сум ги чул од нив зборовите кои сакав да ги слушнам и тоа не по мое барање.Криво ми е што Македонците Муслимани се на некој начин маргинализирани,Бошњаците исто прибидејќи се случија некои срања кои не спаѓаат во доменот на нивните интереси и заложби и не верувам дека во иднина ќе биде подобро.Малку е непријатно да си ок личност,нормален,образован,интелигентен и остало и се тоа да падне во вода,бидејќи некој шовинист кој научил така да се однесува ги вреднува луѓето врз основа на своите предрасуди и стереотипи.

Помаранџите се виновни,тие ги донесоа овие ветришта во Македонија заедно со чичо Али Калашников.

А зошто сето тоа да се поистоветува со Исламот?? зашто секој Муслиман да биде потенциран како во коментарите на Вертер??
--- надополнето: 9 септември 2013 во 16:29 ---
Не се нервирај, нема потреба. И он-топик сме. Темата е соживот помеѓу луѓе со различна вера. Јас велам дека со муслимани не може никој различен да живее.

Ќе ти откријам и една тајна. Кога ќе се запознаеш со некој немуслиман, безразлика колку и да е човекот мултикулти и либерален, на тебе секогаш со презир ќе гледа, како нешто пониско од себе. ;)

Живеам и работам помеѓу немуслимани, не се секирај, има Многу немуслимани на кои им сум шеф и мн немуслимани кои мене ми се шефови, така да ако ти тоа така го гледаш не мисли дека е секој како тебе.

Не ги поистоветувам сите немуслимани со тебе!
--- надополнето: 9 септември 2013 во 16:31 ---
Јас не сметам за грешно ништо се додека тоа не вклучува ограничување или мешање во нечиј туѓ живот. Значи во што ќе веруваш, како ќе живееш, со кого каде и како ќе имаш секс....итн, итн е твоја работа и тоа не го сметам ниту за грешно, ниту за одвратно, се додека не почнеш тоа да им го наметнуваш на останатите како единствено прифатливо однесување.
Сметам дека тоа е единствениот можен начин на кој може да се има соживот, се останато е само глумење толеранција.

Тоа е твое мислење, ова е мое, јас имам мое мислење за животот, ти имаш твое, исто и за моралот и за секоја работа во општеството, тоа не треба да не ограничува во нашиот соживот, секој ќе си биде и ќе си верува на своето!

А зошто сето тоа да се поистоветува со Исламот?? зашто секој Муслиман да биде потенциран како во коментарите на Вертер??
Затоа што исламот е генератор на таа одвратност кон оние начини на живот кои ги споменав. Поттикнува омраза кон различната сексуалност и моралност, поттикнува антисемитизам и слично.
Тоа е твое мислење, ова е мое, јас имам мое мислење за животот, ти имаш твое, исто и за моралот и за секоја работа во општеството, тоа не треба да не ограничува во нашиот соживот, секој ќе си биде и ќе си верува на своето!
Соживотот во својата суштина мора да ја има либералноста за да може да опстои како искрен и реален, а исламот е дефиниција за конзервативност, и поради тоа сметам дека најблиску што може да дојде исламот до соживот е глумењето на толерантност, ништо повеќе.

Затоа што исламот е генератор на таа одвратност кон оние начини на живот кои ги споменав. Поттикнува омраза кон различната сексуалност и моралност, поттикнува антисемитизам и слично.

Соживотот во својата суштина мора да ја има либералноста за да може да опстои како искрен и реален, а исламот е дефиниција за конзервативност, и поради тоа сметам дека најблиску што може да дојде исламот до соживот е глумењето на толерантност, ништо повеќе.

Тоа го прави погрешниот став и нискиот степен на познавање и разбирање на Исламот!!

Тоа го прави погрешниот став и нискиот степен на познавање и разбирање на Исламот!!
Што е погрешно? Дека исламот предвидува смртни казни за "неморал"? Или можеби е погрешно тоа дека евреите се претставени како "проколнат народ"?
Или можеби тоа дека останатите религии се сметаат за заблуда?
Што од ова е погрешно?

Што е погрешно? Дека исламот предвидува смртни казни за "неморал"? Или можеби е погрешно тоа дека евреите се претставени како "проколнат народ"?
Или можеби тоа дека останатите религии се сметаат за заблуда?
Што од ова е погрешно?

Погрешен е твојот став до Исламот!! темата не е што Исламот проповеда, туку Религискиот соживот!!

Соживот кој исто така го Налага Исламот!! но ти не го знаеш тоа и не го прифаќаш!!

Погрешен е твојот став до Исламот!! темата не е што Исламот проповеда, туку Религискиот соживот!!

Соживот кој исто така го Налага Исламот!! но ти не го знаеш тоа и не го прифаќаш!!
Епа што е погрешното? Глумење толерантност, додека некого сметаш за одвратен, "неморален" заблуден и слично, не е соживот, бидејќи кога тогаш, таа глума ќе исчезне и на површина ќе испливаат вистинските чувства.

пред малку истиот член кој ја отвори оваа тема покажа огромна почит кон мене и моите прашања во темата за исламот.
би сакал да му се заблагодарам за тоа дека јасно и гласно покажа колку е тој спремен за соживот кога некој ќе постави прашање, а за него тоа е провокација.

пред малку истиот член кој ја отвори оваа тема покажа огромна почит кон мене и моите прашања во темата за исламот.
би сакал да му се заблагодарам за тоа дека јасно и гласно покажа колку е тој спремен за соживот кога некој ќе постави прашање, а за него тоа е провокација.

Хехехеех,

Тоа е тема каде што се дебатира за различностите и недоразбирањата и служи за објаснување на работите поврзани со религиите и верувањата во нив, а ова тука е тема поврзана со сите без разлика на религија, ако сум отворил тема за соживот, не значи дека нема да ги бранам моите верски убедувања!!

Хехехеех,

Тоа е тема каде што се дебатира за различностите и недоразбирањата и служи за објаснување на работите поврзани со религиите и верувањата во нив, а ова тука е тема поврзана со сите без разлика на религија, ако сум отворил тема за соживот, не значи дека нема да ги бранам моите верски убедувања!!
те нападнав на дадената тема или поставив прашање? или прашањето е напад? :confused:

КОј е доказот дека Муслимани се сторителите???

Муслиманите не веруваат во икони, а плус тоа, вие се молите во иконите да ве чуваат, како тоа вас ве чуваат а сами себе не се дочувале??

а јас само едно ќе ти пратам, што е доволно за сите три твои.

http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Prilep_032.JPG
--- надополнето: 9 септември 2013 во 14:35 ---
.

Чекај, чекај, чекај... ти отвараш тема за соживот или отвараш тема за препукување? o_O
--- надополнето: 9 септември 2013 во 19:48 ---
Тоа е дело на неупатени и залутани, иначе да те потсетам, во Битола и Прилеп тоа се случува секојдневно во спротивна релација, сето тоа е проблемот за кој коментираме тука, како и од едната и од другата страна да се смири тоа.
Во Прилеп, злато мое, се запали џамијата во 2001, има многу добра причина за тоа- 11 згаснати животи! Сега, ако се прошеташ во околината на Прилеп, ќе видиш еден тон новоизградени џамии/ракети- пример Црнилиште, никој нит отишол да им ги бутне па ни да им ги запали. Притоа, ќе потенцирам, ново изградени џамии.:)
--- надополнето: 9 септември 2013 во 19:56 ---
А си се запрашал ли ти на колку од овие луѓе им се убиени фамилиите???

Дали знаеш ти што им се случило во животот и што ги натерало на тоа??

Не осудувај!! и говориме за Македонија а не за Либија!!

Ајде, нив им се убиени фамилиите, на овие што им е убиено? Или бараа убијци да се ослободат? o_O И замисли, во Скопје е ова а не Сирија ;) (иако и Скопје почна да наликува на Сирија).

А каква врска има Сирија со нашиот соживот??

во Сирија има граѓанска, а не религиска војна!! народот бара демократија, ти сега ги нарече бунтовници, истите оние за кои нашата држава испрати мировници во Ирак за да им помогнат, или сега се исплашија од случајот со Египет, народот си ја одбра својата опција на демократски начин, али таа не ги исполни условите на Америка, па сега не се добри, па сега така и во Сирија, од борци за демократија станаа бунтовници нели??

Но темата не ни е тоа, темата е за нашата ситуација во државава.
--- надополнето: 9 септември 2013 во 14:34 ---

КОј е доказот дека Муслимани се сторителите???

Муслиманите не веруваат во икони, а плус тоа, вие се молите во иконите да ве чуваат, како тоа вас ве чуваат а сами себе не се дочувале??

а јас само едно ќе ти пратам, што е доволно за сите три твои.

--- надополнето: 9 септември 2013 во 14:35 ---

Убаво Кажано!(y) Само кога сите би размислувале на таков начин.
Да, но ти, и тие мирољубиви исламисти, се додека не се дистанцирате и оградите од фундаменталистите нема да може да има соживот.Едноставно е...
И еве, ти пак ги браниш твојте милитаризирани исламски радикални верници, а во Сирија војната ја води Акаеда. И да, од Сирија ќе се вратат неколку изгомнарени фаци кој ќе шират верска нетрпеливост (таму трењираат сечење на глави). Ниту ИВЗ ќе реагира, ниту пак ти. А што е потрагично, на нив вие гледате како на херои.
Замисли, за подршка на тероризмот испаднаа преку 10 000 исламистички радикали во Скопје. Да не сакаш да имам соживот со тие што носат зелени знамиња, што викаат Алах Акбар и што викаат дека ќе ги исколат сите Македонци.
МММммммМммМмммммммм не не не,
Проблемот што не ги разликувате погрешните фракции на исламот ниту пак исламските свештеници сакаат да ве посоветуваат што е исправно... се додека зимаат пари од Арапија...

Во Прилеп, злато мое, се запали џамијата во 2001, има многу добра причина за тоа- 11 згаснати животи! Сега, ако се прошеташ во околината на Прилеп, ќе видиш еден тон новоизградени џамии/ракети- пример Црнилиште, никој нит отишол да им ги бутне па ни да им ги запали. Притоа, ќе потенцирам, ново изградени џамии.:)

Е ај сеа злато мое,одговори ми.
1. ШТО БЕШЕ ВИНОВНА ЏАМИЈАТА ВО ПРИЛЕП ЗА 11 ЗГАСНАТИ ЖИВОТИ,МЕЃУ КОИ ИМАШЕ И МУСЛИМАНИ?
ТАКА ЛИ ИМ СЕ ЗАБЛАГОДАРИВТЕ ШТО ГО ДАЛЕ ЖИВОТОТ ЗА МАКЕДОНИЈА? СО ТОА ШТО ЈА ЗАПАЛИВТЕ ЏАМИЈАТА,ПА СЕГА НОВА ЌЕ ГРАДИТЕ ВО ТРИЗЛА,И ТОА ПАЗИ ИРОНИЈА И ЛИЦЕМЕРИЕ,ВО НИВНА ЧЕСТ ЌЕ ЈА ГРАДИТЕ.
И КАКО ВООПШТО ВОЈНАТА ВО 2001 ИМА ДОПИРНА ТОЧКА СО ИСЛАМОТ,НЕМА НИ И ОД ИСЛАМ,НИТИ НЕКОГАШ БИЛА ОКАРАКТЕРИЗИРАНА КАКО ТАКВА.

2. ПА ТИ АКО ПРОШЕТАШ НА ПРИМЕР ВО ЦРНИЛИШТЕ ЌЕ ВИДИШ ДЕКА ТАМУ ЖИВЕАТ 99% МУСЛИМАНИ,ШТО Е ПРОБЛЕМОТ ДА СЕ ПРАВАТ ЏАМИИ, И СО КОЕ ПРАВО ЌЕ ИДЕШ ДА ЈА БУТНЕШ ИЛИ ЗАПАЛИШ???

Е ај сеа злато мое,одговори ми.
1. ШТО БЕШЕ ВИНОВНА ЏАМИЈАТА ВО ПРИЛЕП ЗА 11 ЗГАСНАТИ ЖИВОТИ,МЕЃУ КОИ ИМАШЕ И МУСЛИМАНИ?
ТАКА ЛИ ИМ СЕ ЗАБЛАГОДАРИВТЕ ШТО ГО ДАЛЕ ЖИВОТОТ ЗА МАКЕДОНИЈА? СО ТОА ШТО ЈА ЗАПАЛИВТЕ ЏАМИЈАТА,ПА СЕГА НОВА ЌЕ ГРАДИТЕ ВО ТРИЗЛА,И ТОА ПАЗИ ИРОНИЈА И ЛИЦЕМЕРИЕ,ВО НИВНА ЧЕСТ ЌЕ ЈА ГРАДИТЕ.
И КАКО ВООПШТО ВОЈНАТА ВО 2001 ИМА ДОПИРНА ТОЧКА СО ИСЛАМОТ,НЕМА НИ И ОД ИСЛАМ,НИТИ НЕКОГАШ БИЛА ОКАРАКТЕРИЗИРАНА КАКО ТАКВА.

2. ПА ТИ АКО ПРОШЕТАШ НА ПРИМЕР ВО ЦРНИЛИШТЕ ЌЕ ВИДИШ ДЕКА ТАМУ ЖИВЕАТ 99% МУСЛИМАНИ,ШТО Е ПРОБЛЕМОТ ДА СЕ ПРАВАТ ЏАМИИ, И СО КОЕ ПРАВО ЌЕ ИДЕШ ДА ЈА БУТНЕШ ИЛИ ЗАПАЛИШ???

А, кажи, ти се свиѓа видеово ? На Косово беа уништени околу 180 цркви после војната (груба проценка).

На овие од УЧК, манастирот во Лешок сигурен сум дека ништо не им сметал, но сепак решиле во мирниот дух на Исламот да го распарчат. Јебига, тоа ти е.

220px-%D0%92%D1%82%D0%BE%D1%80%D0%BE_%D1%81%D0%B0%D1%80%D0%B4%D0%B8%D1%81%D1%83%D0%B2%D0%B0%D1%9A%D0%B5_%D0%BD%D0%B0_%D0%9B%D0%B5%D1%88%D0%BE%D1%87%D0%BA%D0%B8%D0%BE%D1%82_%D0%9C%D0%B0%D0%BD%D0%B0%D1%81%D1%82%D0%B8%D1%80_%D1%81%D0%BE_%D1%84%D1%80%D0%B5%D1%81%D0%BA%D0%B0.jpg

А, кажи, ти се свиѓа видеово ? На Косово беа уништени околу 180 цркви после војната (груба проценка).

На овие од УЧК, манастирот во Лешок сигурен сум дека ништо не им сметал, но сепак решиле во мирниот дух на Исламот да го распарчат. Јебига, тоа ти е.

220px-%D0%92%D1%82%D0%BE%D1%80%D0%BE_%D1%81%D0%B0%D1%80%D0%B4%D0%B8%D1%81%D1%83%D0%B2%D0%B0%D1%9A%D0%B5_%D0%BD%D0%B0_%D0%9B%D0%B5%D1%88%D0%BE%D1%87%D0%BA%D0%B8%D0%BE%D1%82_%D0%9C%D0%B0%D0%BD%D0%B0%D1%81%D1%82%D0%B8%D1%80_%D1%81%D0%BE_%D1%84%D1%80%D0%B5%D1%81%D0%BA%D0%B0.jpg

Кога говориш за Косово, имај ги во предвид многубројните масакри кои се извршени од српска страна, знаеш ли ти тој крст кој дечкото го вади од црквата колку пати на сила го натерале да го бакнува???

Да но види како изгледа Лешочкиот Манастир денес:

http://www.panoramio.com/photo/1597774

А еве како изгледа Џамијата во Прилеп:

--- надополнето: 10 септември 2013 во 06:44 ---
Чекај, чекај, чекај... ти отвараш тема за соживот или отвараш тема за препукување? o_O
--- надополнето: 9 септември 2013 во 19:48 ---
--- надополнето: 9 септември 2013 во 19:56 ---

Ајде, нив им се убиени фамилиите, на овие што им е убиено? Или бараа убијци да се ослободат? o_O И замисли, во Скопје е ова а не Сирија ;) (иако и Скопје почна да наликува на Сирија).

Прво, Убијци ќе бидат кога ќе ги осудат, и ако ги осудат како што треба, со докази, а не колку да осудат некого за да не е тежината на нив!!

Како второ, само што слушнавте за случката ја поврзавте со Исламот, Зашто?? тоа е она што ги натера на улица луѓето, затоа што сите до еден ги нарекувате убијци, иако врска немаат со случајот!!

Како на пример сега ние цел Свет да го наречеме убиец поради делото на Брејвик, или не знам, Америка, која си зема за право да убива што ќе најде по истокот, или делата на босанските срби во Босна, или Аркан на Косово!!

Не бива тоа така, поради некои расеани и изолирани случаи ти да осудуваш цел еден народ е неправедно!!

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom