Религиска поделеност или Меѓурелигиски соживот?

• Креатор на темата Креатор на темата kralot
  • Време на започнување Време на започнување

Религиска поделеност или Меѓурелигиски соживот?

• Вкупно гласачи
    82
Немам јас доказ, судот има. И сум сигурен дека овие обвинетите се убијците.

А овие, што излегоа и ги поддржаа, и ти што уште ги поддржуваш обвинетите и бараш ослободување за нив, ги имаш доказите дека се невини ?

За црквите ограбени, во места населени од 100% муслимани и тоа како има врска. Кој ги ограбил, марсовци ?

Вистината е дека сте гнаси, и на секој немуслиман сте му одвратни. ;)

Јас не викам ниту да ги пуштат, ниту да ги осудат, туку јас сум да се докаже вистината, да се обелодени и вистинските убијци да си ја добијат заслужената казна, ако се они, да си ја добијат казната, ако не се, да се бараат правите убијци, Убијците заслужуваат казна, но не било кој!!

Според тебе каква казна треба да им се даде на убијците на децата??

Веќе кажав оние што ги носат иконите од по македонските манастири, по манастирите наоколу за цели убави богатства!!!

ние сме браќа по човечкиот род, научи се на соживот, ако сакаш да живееш во мир и спокојство, али искрен соживот, не онака подло и прикриено!!
Дали ти можеш да се пронајдеш во оваа реченица кога ќе кажеш дека евреите се проколнат народ? Кога ќе кажеш дека се што не е исламски морал е "неморал", и дека треба да се искорени?
Дали не е скриено, подло и прикриено да зборуваш за соживот, а комшијата до тебе што можеби е хомосексуалец да го сметаш за нешто гнасно и одвратно, и да поддржуваш егзекуција на луѓе како него?
Дали е искрен соживот кога некој друг комшија кој живее со жена во која не е во брак да го сметаш исто така за човек чиј живот е гнасен и одвратен?
Дали е искрен соживот кога ќе кажеш: "какви светци се тие што неможат самите да се спасат", а да се противиш кога некој ќе нацрта карикатура со мухамед?

Веќе кажав оние што ги носат иконите од по македонските манастири, по манастирите наоколу за цели убави богатства!!!

Иконите од манастирите во Западна Македонија ги крадат муслимани (Албанци). Џабе тресеш глупости. Во место целосно населено од муслимани, сигурно не се клингонци.

И не е само крадењето, често црквата во Чаир е мета на вандалски напади од страна на муслимани, пишуваат УЧК на црквата, фрлаат со камења...

Дали ти можеш да се пронајдеш во оваа реченица кога ќе кажеш дека евреите се проколнат народ? Кога ќе кажеш дека се што не е исламски морал е "неморал", и дека треба да се искорени?
Дали не е скриено, подло и прикриено да зборуваш за соживот, а комшијата до тебе што можеби е хомосексуалец да го сметаш за нешто гнасно и одвратно, и да поддржуваш егзекуција на луѓе како него?
Дали е искрен соживот кога некој друг комшија кој живее со жена во која не е во брак да го сметаш исто така за човек чиј живот е гнасен и одвратен?
Дали е искрен соживот кога ќе кажеш: "какви светци се тие што неможат самите да се спасат", а да се противиш кога некој ќе нацрта карикатура со мухамед?

Јас имам мој став и мое мислење, но тоа мислење не ме тера да го мрзам секого, јас го гледам убаво, бидејќи не знам што може да се случи понатака во неговиот живот, можеби ќе се покае искрено за неговата постапка и грешка!! моја обврска е да се однесувам убаво, а судот е тој кој пресудува и Бог!!
--- надополнето: 9 септември 2013 во 15:44 ---
Иконите од манастирите во Западна Македонија ги крадат муслимани (Албанци). Џабе тресеш глупости. Во место целосно населено од муслимани, сигурно не се клингонци.

И не е само крадењето, често црквата во Чаир е мета на вандалски напади од страна на муслимани, пишуваат УЧК на црквата, фрлаат со камења...

Тоа е дело на неупатени и залутани, иначе да те потсетам, во Битола и Прилеп тоа се случува секојдневно во спротивна релација, сето тоа е проблемот за кој коментираме тука, како и од едната и од другата страна да се смири тоа.

Јас имам мој став и мое мислење, но тоа мислење не ме тера да го мрзам секого, јас го гледам убаво, бидејќи не знам што може да се случи понатака во неговиот живот, можеби ќе се покае искрено за неговата постапка и грешка!! моја обврска е да се однесувам убаво, а судот е тој кој пресудува и Бог!!
Значи за тебе соживот е да чекаш некој да се покае и да живее на начин кој ти го сметаш за исправен? А до тогаш да глумиш толеранција?
Начините на живот различни од твојот ги сметаш за грешка, а си отворил тема за соживот?

Ma се тие си почитуваат, еве на видеото може да забележите:

Тоа е дело на неупатени и залутани, иначе да те потсетам, во Битола и Прилеп тоа се случува секојдневно во спротивна релација, сето тоа е проблемот за кој коментираме тука, како и од едната и од другата страна да се смири тоа.

Во Битола и Прилеп може се случува во обратна релација, но реципроцитетот е 100:1 во корист на муслиманите. Што значи, имаме 100 сквернавени/ограбени цркви/манастири, насперма 1 ограбена/сквернавена џамија. ;)

Значи за тебе соживот е да чекаш некој да се покае и да живее на начин кој ти го сметаш за исправен? А до тогаш да глумиш толеранција?
Начините на живот различни од твојот ги сметаш за грешка, а си отворил тема за соживот?

Па да не ги сметав за грешка ќе ги практикував, но и јас правам некои грешки, бидејќи човекот е грешник !!!

секој греши, јас се трудам да го правам она што мене ми изгледа право, се трудам да го избегнувам грешното, тоа е нормално, јас си имам мој став за постапките на луѓето, ако сметам дека некој греши и ако го предупредам, тоа би било поради тоа што му мислам добро, иначе зашто би ми било гајле за неговата грешка??

Луѓе кои не сакаат коментари а јас го знам тоа, нема потреба од укажување, но соживотот е друга работа.
--- надополнето: 9 септември 2013 во 15:53 ---
Ma се тие си почитуваат, еве на видеото може да забележите:

Во Битола и Прилеп може се случува во обратна релација, но реципроцитетот е 100:1 во корист на муслиманите. Што значи, имаме 100 сквернавени/ограбени цркви/манастири, насперма 1 ограбена/сквернавена џамија. ;)

А си се запрашал ли ти на колку од овие луѓе им се убиени фамилиите???

Дали знаеш ти што им се случило во животот и што ги натерало на тоа??

Како второ, кој е доказот дека овие се Муслимани?? Брадите и превезите на главите?? па по цел исток без разлика на религија луѓето изгледаат така!!

Не осудувај!! и говориме за Македонија а не за Либија!!

Па да не ги сметав за грешка ќе ги практикував, но и јас правам некои грешки, бидејќи човекот е грешник !!!

секој греши, јас се трудам да го правам она што мене ми изгледа право, се трудам да го избегнувам грешното, тоа е нормално, јас си имам мој став за постапките на луѓето, ако сметам дека некој греши и ако го предупредам, тоа би било поради тоа што му мислам добро, иначе зашто би ми било гајле за неговата грешка??

Луѓе кои не сакаат коментари а јас го знам тоа, нема потреба од укажување, но соживотот е друга работа.
Епа тоа не е соживот! Бидејќи ти на тој начин секогаш ќе ги гледаш различните од себе како несоодветни, одвратни, грешни...итн,итн! Неможеш да зборуваш за соживот, а само сопствениот начин на живот да го сметаш за нормален и прифатлив, додека останатите ги гледаш со одвратност глумејќи толерантност.
Соживот каде од старт постапките и животот на останатите ги дефинираш како грешка?

А си се запрашал ли ти на колку од овие луѓе им се убиени фамилиите???

Дали знаеш ти што им се случило во животот и што ги натерало на тоа??

Како второ, кој е доказот дека овие се Муслимани?? Брадите и превезите на главите?? па по цел исток без разлика на религија луѓето изгледаат така!!

Не осудувај!! и говориме за Македонија а не за Либија!!

Тој што снима на видеото вели: „Алаху Акбар“. Сигурно евреин или рисјанин, не е. Инаку за воља на вистината, и тие имаат многу фамилии испотепано. ;)

Епа тоа не е соживот! Бидејќи ти на тој начин секогаш ќе ги гледаш различните од себе како несоодветни, одвратни, грешни...итн,итн! Неможеш да зборуваш за соживот, а само сопствениот начин на живот да го сметаш за нормален и прифатлив, додека останатите ги гледаш со одвратност глумејќи толерантност.
Соживот каде од старт постапките и животот на останатите ги дефинираш како грешка?

Па и мои некои постапки ги дефинирам како грешка, што значи тоа, дека се сметам за одвратен самиот себеси???
--- надополнето: 9 септември 2013 во 15:59 ---
Тој што снима на видеото вели: „Алаху Акбар“. Сигурно евреин или рисјанин, не е. Инаку за воља на вистината, и тие имаат многу фамилии испотепано. ;)

Еве и ти викаш Аллахуекбер, и ти ли си Муслиман??

Ма нема везе, тоа е во Либија, сконцентрирај се на Македонија!!

Еве и ти викаш Аллахуекбер, и ти ли си Муслиман??

:pos::pos::pos:

Добро, знаеш дека се муслимани, и тоа прават гнасна ствар, рушат надгробни плочи на загинати. И пробуваш да го затскриеш тоа со бедни изговори. Сум викал и јас алахекбер. :facepalm:

Нема соживот со вас, вие сте гнасно племе, кое по секоја цена сака различните од нив да ги уништи.

Па и мои некои постапки ги дефинирам како грешка, што значи тоа, дека се сметам за одвратен самиот себеси???
Разликата е што останатите не го сметаат за грешка или за одвратно тоа што ти го сметаш. Тоа што за нив е нормално, ти го сметаш за грешно и одвратно, а зборуваш за соживот, тоа е апсурдно. Се додека не ги прифатиш различните од тебе како еднакви на себе, неможе да се зборува за соживот.

:pos::pos::pos:

Добро, знаеш дека се муслимани, и тоа прават гнасна ствар, рушат надгробни плочи на загинати. И пробуваш да го затскриеш тоа со бедни изговори. Сум викал и јас алахекбер. :facepalm:

Нема соживот со вас, вие сте гнасно племе, кое по секоја цена сака различните од нив да ги уништи.

Вака како што ти сакаш да ги уништиш??

Можеби прават јас го осудувам тоа, но сепак треба убаво да се познава ситуацијата!!

нема повеќе да ти враќам на офф топик постови, оди и за тоа дискутирај на друга тема!!
--- надополнето: 9 септември 2013 во 16:07 ---
Разликата е што останатите не го сметаат за грешка или за одвратно тоа што ти го сметаш. Тоа што за нив е нормално, ти го сметаш за грешно и одвратно, а зборуваш за соживот, тоа е апсурдно. Се додека не ги прифатиш различните од тебе како еднакви на себе, неможе да се зборува за соживот.

Тоа е твое мислење, можеби и е така, еве ова го сваќам како укажување, но еве истото се случува, и ти го сметаш она што јас го правам и милсам како грешно, значи да сметаш дека некој греши е едно а соживотот е друго.

Или и од тебе не треба да бараме соживот затоа што сметаш дека ние не сме во право и грешиме??

Долгогодишната меѓунационална нетрпеливост,па и омраза која тлееше помеѓу Македонците и Албанците,со брзина на светлината после случувањата со Смилковско езеро и организираните протести по повод подршка и заложба за ослободување на осомничените само заради тоа што се Муслимани,ескалираше и се роди и меѓуверската омраза.Тоа беа такви матни води,во кои најголем победник излезе албанскиот радикализам,кој успеа да накалеми уште една поделба помеѓу Македонците,поточно помеѓу Христијаните и Муслиманите.Премогу емоции и вжештени глави и од едната и од другата страна не доведоа до ова дереџе,наместо да се работи во насока на обединување на народот и прифаќање на разликите.

Сликата на форумов е една,јас тука сеуште не сретнав некој од Македонците Муслимани,бидејќи од Албанците и не очекувам ништо и не ме боли половиот орган за нив-одамна сум раскрстил со нив како луѓе,да излезе со еден реален и нормален став и да пише во стилов-"Абе луѓе страшно е тоа што се случи,мене навистина ми е криво што некој се обидува да ни го оцрни Исламот и што сака да го подели и раскара нашиот народ,криво ми е што има и такви Муслимани доколку навистина се тие сторителите кои мислат дека работат во име на Алах кога убиваат невини деца,ние треба да се оградиме од нив бидејќи се опасност за угледот на нашата мирољубива религија,нашиот Бог бара од нас љубов и разбирање,а не убиства."

Но не,сите излегоа со патетични аргументи во обид да се дистанцираат,и сето тоа личеше на одбрана и солидаризирање со убијците.А јас знам дека убиствата немаа врска со Ислам,туку со албанскиот шовинизам кој нам ни е добро познат.Да се надоврзам на претходното,сум пишал и порано,сликата на форумот е една која се прелева и во реалниот живот,но не е се црно бело,живеам и се дружам со Македонци-Муслимани,Бошњаци кои верувајте,врска немаат со Алкаеда форумџииве кои тропаат глупости на форумов и лично сум ги чул од нив зборовите кои сакав да ги слушнам и тоа не по мое барање.Криво ми е што Македонците Муслимани се на некој начин маргинализирани,Бошњаците исто прибидејќи се случија некои срања кои не спаѓаат во доменот на нивните интереси и заложби и не верувам дека во иднина ќе биде подобро.Малку е непријатно да си ок личност,нормален,образован,интелигентен и остало и се тоа да падне во вода,бидејќи некој шовинист кој научил така да се однесува ги вреднува луѓето врз основа на своите предрасуди и стереотипи.

Помаранџите се виновни,тие ги донесоа овие ветришта во Македонија заедно со чичо Али Калашников.

Вака како што ти сакаш да ги уништиш??

Можеби прават јас го осудувам тоа, но сепак треба убаво да се познава ситуацијата!!

нема повеќе да ти враќам на офф топик постови, оди и за тоа дискутирај на друга тема!!

Не се нервирај, нема потреба. И он-топик сме. Темата е соживот помеѓу луѓе со различна вера. Јас велам дека со муслимани не може никој различен да живее.

Ќе ти откријам и една тајна. Кога ќе се запознаеш со некој немуслиман, безразлика колку и да е човекот мултикулти и либерален, на тебе секогаш со презир ќе гледа, како нешто пониско од себе. ;)

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom