Изгореници од сонце

• Креатор на темата Креатор на темата Олимпија
  • Време на започнување Време на започнување
Ќе идеш на плажа од сабајле до 11,12h максимум (кога е многу топло до 10h, пошо кожата ти е преосетлива), и попладне после 17h. На тоа јако сонце после 12 не влагај у вода коа знаеш дека гориш, џабе ти е и 100 заштитен фактор. Некој пишал погоре да се мачкаш со 30, 50 фактор, тоа обавезно и цело време али да чекаш да ти упие едно 15-30 мин не одма у вода да идеш (пак за период кога не е јако сонцето). Коа ќе излезеш пак мачкање. И така..
Ја вака се справувам и никогаш не горам.
Ја нз која е таа мода идење на плажа у најжешкото. :toe:
А да, сенката од чадориве за сонце ама ич не штитат, моментот е дека не си апла директно изложен на сонце.

Покрај работите што ти ги кажаа погоре исто така многу е важно да пиеш многу течности/вода, конзумирање добри масти за поздрава кожа и постепено изложување на сонце значи првиот ден 20тина минути ништо повеќе другиот ќе зголемиш итн. Не да се криеш цело време под сенка па наеднаш да испаднеш со саати на сонце и да ја оптеретиш кожата

Фала за сите мислења и добронамерни совети кои ги споделувате,многу ми значат сите бидејќи имам проблем со сонцето :)
Инаку прифатив неколку совети...купив Еуцерин Ф50+,исто така купив и многу добра крема за изгореници која ми ја препорачаа во зегин а е 500ден.
На самата крема пишува:
For treating skin's discomfort caused by sunburns,irritation,wounds,burns and chemicals.
Се надевам на никој нема да му треба,ама еве и од мене доколку не дај боже на некој му притреба.
112914.jpg
Инаку на сите им посакувам пријатни летни одмори и убави жешки денови без изгореници :)

Attachments

• 112914.jpg
    112914.jpg
    4,9 KB · Прегледи: 9
Мојата болна тема е ова. :D Не само што горам, туку имам и алергија на сонце, веќе на третиот-четвртиот ден на одмор јас се исфрлам до толку што секое одење на плажа за мене е измачување. Чешање, печење, црвенило, ужас со еден збор, ни еден одмор во годината не можам да истерам како човек. Одам на плажа од 9 до 11 и попладне после 16 часот, и поголемиот дел од времето го поминувам под сенка. Бела сум како вампир, проѕирен тен имам. :P Научив да си ја сакам природната нијанса на тенот, немам амбиции да бидам со чоколаден тен зашто и вака и онака не ми е изводливо. Не им обрнувам внимание на коментарите од типот "па нели беше на одмор, што си се вратила вака бела":) иако порано тоа многу ми пречеше.
По долги години испробување на различни средства, најзадоволна сум од Vichy зашто само тоа ми ја спречува алергијата донекаде и ми овозможува да поседам на сонце околу половина час во денот без некои страшни последици. Иако е скапо, вреди за парите, знаеме сите колку е лошо сонцето и мислам дека барем за заштита на кожата не треба да се штеди. Пак ми се појавува алергија, само не во толку опасна форма.
Мислам дека каква кожа и да имате, не се оди на плажа во најжешкото и се уште не можам да ги сфатам луѓево што лежат и се пржат на пладне.
Значи инвестирај во квалитетно средство за заштита од сонце, пиј си коктел под сенка и неколку дена пред одморот постепено почни да се изложуваш на сонце за да не дојде како шок за кожата.

И јас имав алергија на сонце многу одамна,но ми донесоа некој апчиња,не се ни сеќавам кој ми ги донесе ниту како се викаа,ама за 1 месец комплетно ми исчезна алергијата од сонцето.А инаку кога ќе се појавев на сонце цел се чешав и ми се правеа мозолчиња мали како сипаници да имам.
А што се однесува до горењето и јас горам како рак,затоа никогаш не сум легнал да се сончам.
А за пржењето на плажа,ете има луѓе цеееел ден ќе лежат на сонцето и гајле немаат

Според мене најдобра крема за сончање која ефективно штити од горење на кожата од сонцето е Black Up-от. Тоа е единствената крема која мене бар ме има заштитено од изгореници, а и првата асоцијација на одмор ми е нејзиниот мирис:D Тоа е оваа крема....

blackup-krem-30.jpg

Но еднаш памтам кога изгорев кожата ми стана целата потемнета, поцрвенета и при најмало движење (посебно на кожата на грбот) осеќав како кожата да ми пука и имав страшни болки. Тогаш ја користев кремата Elcurina Hautpflegecreme за сува кожа и знам дека доста ми помогна........., бар не осеќав болки на кожата од тоа што изгорев. Тоа е оваа крема...........

1

Потоа имам слушнато дека и кремата од невен доста помага кога кожата ќе изгори. А од овие природниве лекови знам дека масло од кантарион, кисело млеко, ладно млеко и бањање со ладна вода, помагаат при изгорена кожа.

Успат веќе има ваква тема во која има и други совети за изгореници од сонце:)

Прво една основна работа, постојат различни типови на кожа што различно реагираат на сонце. Општата класификација е на 4 типа, 1 е најчувствителниот тип што веднаш гори, не „поцрнува“, само поцрвенува и на тој тип кожа сонцето предизвикува само оштетувања што понатака може да имаат несакани последици.
Еве во спојлер еден сликовит приказ за типовите на кожа
colour-chart.jpg
Штом си толку чувствителен, пред се', не се изложувај на сонце од 10 до 17 часот. Ако веќе инсистираш тој период да одиш на плажа, барај длабока сенка. Чадорот сам по себе не пружа соодветна заштита, така да смести се под некое големо дрво или друго посоодветно место. Без разлика дали во моментот седиш под сенка или на сонце, задолжително нанеси средство за сончање.
Купи квалитетно средство за сончање со највисок фактор што можеш да најдеш. Пожелно е 75+, ако најдеш и 100+. Обавезно да е со широк спектар (да штити од UVA и UVB). Нанесувај го средството во пообилен слој, повторувајќи на секој саат и пол, најмногу два.
Едно од најдобрите средства за сончање е Anthelios од La Roche - Posay. Не сум сигурна кај нас каде може да се најде, мислам дека во Зегин го гледав, ама ако одиш на одмор било каде во наша околина го има. Ако не го најдеш Anthelios, добри се и Neutrogena, Eucerin (нив 100% ги има во Зегин), Nivea исто не се лоши.
Земи и некое средство за после сончање, тоа ја храни кожата и ја одржува еластична.
Ако веќе си изгорел, или народниот лек - кисело млеко, или уште подобро земи некое средство против изгореници, сега барем ги има мал милион. Било кое средство со алое вера или невен ќе биде од помош.
Но, пак ќе речам, за твојот тип на кожа најбитно е што помалку да се изложуваш на сонце од 10 до 17 часот кога е најсилно зрачењето на сонцето.

Како конкретно помага Зеолитот во превенција и лекување на изгореници на кожа?
Конкретно и стручно незнам се случи повеке пати ако изгорам да се напијам и го снемува црвенилото многу брзо и многу помалку болно, ако се испие и пред да се изложиш на сонце многу заштитува.[DOUBLEPOST=1467485583][/DOUBLEPOST]
А тоа е ?
И кај може да се набави :)
Во повекето аптеки, на Lavavitae се покажа многу добар дали фирмата уште постои незнам и тој го немаше по аптеките. Али и од секоја друга фирма ке биде екстра, Се пие или преку капсула или ако е прашок се разматува во вода.

Според мене најдобра крема за сончање која ефективно штити од горење на кожата од сонцето е Black Up-от. Тоа е единствената крема која мене бар ме има заштитено од изгореници, а и првата асоцијација на одмор ми е нејзиниот мирис:D Тоа е оваа крема....

blackup-krem-30.jpg

Но еднаш памтам кога изгорев кожата ми стана целата потемнета, поцрвенета и при најмало движење (посебно на кожата на грбот) осеќав како кожата да ми пука и имав страшни болки. Тогаш ја користев кремата Elcurina Hautpflegecreme за сува кожа и знам дека доста ми помогна........., бар не осеќав болки на кожата од тоа што изгорев. Тоа е оваа крема...........

1

Потоа имам слушнато дека и кремата од невен доста помага кога кожата ќе изгори. А од овие природниве лекови знам дека масло од кантарион, кисело млеко, ладно млеко и бањање со ладна вода, помагаат при изгорена кожа.

Што се однесува до маслото од кантарион уште еднаш ке напоменам дека пред 2-3 дена слушав на некоја мкд програма некоја докторка кажуваше баш за тие масла дека луѓето како мене кои се алергични на пролетта т.е на полен и останати треви и растенија во никој случај да не користат такви масла бидејќи ќе направат многу голем спротивен ефект со самото тоа што на тоа шти си алергичен го нанесуваш самиот директно на кожата.

Што се однесува до маслото од кантарион уште еднаш ке напоменам дека пред 2-3 дена слушав на некоја мкд програма некоја докторка кажуваше баш за тие масла дека луѓето како мене кои се алергични на пролетта т.е на полен и останати треви и растенија во никој случај да не користат такви масла бидејќи ќе направат многу голем спротивен ефект со самото тоа што на тоа шти си алергичен го нанесуваш самиот директно на кожата.
Па по некоја логика и така е. Цветот од кантарионот отстојува во масло и ги испушта сите свои добри/лековити материи, а кога ќе се намачка на кожата таа го впива. Е сега кај тој што е алергичен на полен ќе делува како алерген и може да му направи некакви проблеми. Но јас го спомнав само како еден од природните лекови кои помагаат за лекување на кожата, во овој случај од изгореници од сонце.

Топ друже за маициве, не знаев.
Ќе си набавам пошто горам ко рак и под сенка.

А исто многу битна работа ако гориш, ќе си направиш мала диета една/две недели пред одмор. Ќе внесуваш секојдневно сок од морков т.е. бета каротен и ќе се хидрираш дупло од тоа што ти треба за да функционираш во нормален ден. Колку толку ќе ти го спреми телото и кожата.
Добра идеа се маициве.А и ова со сокот од морков.
А кај да побарам вакви маички ?
И што цена држат ?
А што се однесува до горењето и јас под сенка рак се правам,на сонце цел живот не сум излегол.
И секоја година истите прашања од роднини/пријатели...
"Абе беше ти на одмор ?Многу бел се врати" :tapp:
Онлајн само мојш да ги купиш. Кј нас неам сретнато.

Конкретно и стручно незнам се случи повеке пати ако изгорам да се напијам и го снемува црвенилото многу брзо и многу помалку болно, ако се испие и пред да се изложиш на сонце многу заштитува.[DOUBLEPOST=1467485583][/DOUBLEPOST]
Во повекето аптеки, на Lavavitae се покажа многу добар дали фирмата уште постои незнам и тој го немаше по аптеките. Али и од секоја друга фирма ке биде екстра, Се пие или преку капсула или ако е прашок се разматува во вода.

Ова веќе одма го купив кога прочитав подетално точно што е.
Инаку покрај детоксификација на организмот,со директна примена со прашокот на оштетената кожа од изгореници од сонце или останати повреди на кожата помага многу во лекување.
Фала за сугестијата не сум слушнал досега за зеолитот.

сте пробале се само не солариум пред одмор...
вие осетливите напрајте едно три третмани по 5мин и потоа зголемувајте по минута две, фатете боја па мн потешко ке горите

Sent from my iPhone using Tapatalk

вие осетливите напрајте едно три третмани по 5мин и потоа зголемувајте по минута две, фатете боја па мн потешко ке горите

Не ти е лоша идејата...и се прифаќа од моја страна :)

Солариум ти е за аристократи бе.
Ние сме деца голомешиња, така спартански фураме цели деној се капиме и буфтаме фудбали на плажана.

Солариум ти е за аристократи бе.
Ние сме деца голомешиња, така спартански фураме цели деној се капиме и буфтаме фудбали на плажана.
знам, у едната рака сендвич со посебна а со другата се буткаш додека играш фудбал ама и изумреа тие генерации

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom