Изгореници од сонце

• Креатор на темата Креатор на темата Олимпија
  • Време на започнување Време на започнување
Јас се мачкам со Јекодерм па се надевам ќе биде ок. Ве молам ако некој ја има користено кремава да пише искуство или пак ако знае некоја поефикасна крема од овој тип нека пише.

Мене ми беше препорачана од лекар да ја ставам тогаш кога изгорев премногу и супер ми беше, онака ја мекнее кожата не осеќав никакво чешање, башка и пријатен мирис имаше :)

Мене ми беше препорачана од лекар да ја ставам тогаш кога изгорев премногу и супер ми беше, онака ја мекнее кожата не осеќав никакво чешање, башка и пријатен мирис имаше :)

Фала многу, јас дека на своја рака си ја купив па не бев сигурна али штом лекар ја препорачува тогаш супер :)

Фала многу, јас дека на своја рака си ја купив па не бев сигурна али штом лекар ја препорачува тогаш супер :)

http://kajgana.com/kako-da-se-zashtitite-od-shtetnite-vlijanija-na-sonceto

Еве што препорачува доктор: кисело млеко, алое вера, хијалуронска киселина. Како и да е, кога се мачкаш со овие креми не треба да се изложуваш на Сонце.

Во продавница купи крема со најголем процент на алое вера и шлапни на местава.

едит: Во насловот, Сонце треба да се напише со голема буква.

Само мачкање со јогурт, и после мачкањето еден ладен туш, правете го ова 2-3 пати во денот и за 2-3 дена ќе бидете како нови.

Доколку нема,овде би сакал да започнам тема во врска со изгорениците на кожата во летниот период по плажите.
Какви се вашите искуства со изгорениците,како да ги избегнеме ефикасно кога ќе одиме на одмор,што препарати препорачувате или користите,и се разбира како да ги лечиме кога ќе настанат.
Оваа тема сакам да ја започнам бидејќи лично ме засега.Јас лично имам многу чувствителна кожа кога се работи за летниот период и самото сончање.
Имам многу лоши искуства со изгорениците од сонцето,дури и до отворање на рани и крварење од лоши изгореници и ноќи непроспани во болки.
Цел живот сум користел препарати за заштита со Ф50 и покрај тоа пак ќе сум изгорел а и сеуште горам иако никогаш не сум легнато на кревет да се сончам,секогаш намачкан седам под сенка и пак горам кога ќе влезам во вода,но не сум нашол ефикасен начин да се справам со изгорениците.
Пробував и со масло од кантарион кога ќе изгорев,не баш многу ефикасно,но баш денес слушнав дека луѓето како мене кои се ачергични на полен и останати пролетни работи во никој случај да не користат масло од кантариом бидејќи повеќе си наштетуваме.
Па затоа ве повикувам да ги споделите вашите искуства и ефикасни совети бидејќи секој летен одмор ми се претвора во кошмар поради сонцето после неколку дена.

Картеноиди и витамин А во форма на ретинол, ова е најдоброто од аспект на храна/суплементација, и zinc во форма/соединение на picolinate/glycinate како и vitamin C.

За креми со заштитен фактор не би знаел.

Ставај повеќе од кремите, повеќето се тестираат во однос 1ml на 1cm квадрат. Нанесувај почесто, на секој 2-3 саати, или после бањање или потење. И избегнувај седење надвор од 12 до 17 часот.

Секогаш проверувај рок на траење на производот, и дали е отворен подолго од препорачаното време (обично после 6 или 12 месеци им се намалува ефект, секогаш има на амбалажата). Во случај на изгореници ефикасно би бил шеа путер (ладно цеден, нерафиниран), го има во сите продавници за здрава храна.

Edit : Многу е битно да ставаш SPF креми и кога не излегуваш од дома. Генерален дерматолошки водич за кога да се нанесува SPF е; ако надвор врне и е облачно, а ти седиш во затворена просторија, стави SPF.

Ставај повеќе од кремите, повеќето се тестираат во однос 1ml на 1cm квадрат. Нанесувај почесто, на секој 2-3 саати, или после бањање или потење. И избегнувај седење надвор од 12 до 17 часот.

Секогаш проверувај рок на траење на производот, и дали е отворен подолго од препорачаното време (обично после 6 или 12 месеци им се намалува ефект, секогаш има на амбалажата). Во случај на изгореници ефикасно би бил шеа путер (ладно цеден, нерафиниран), го има во сите продавници за здрава храна.

Edit : Многу е битно да ставаш SPF креми и кога не излегуваш од дома. Генерален дерматолошки водич за кога да се нанесува SPF е; ако надвор врне и е облачно, а ти седиш во затворена просторија, стави SPF.

Со други зборови седи намачкан дури и кога спиеш :LOL:
Фала за советите,баш ќе го побарам тој шеа путер,прв пат слушам за него.

Мојш и сред зима да изгориш, незначит дек само на лето се горит.
30ка или 50ка фактор и то водоотпорен. 30тина до 40тина минути мачкање пред да излезиш и после на секој 1.5 до 2 сати мачкање пак. (Значит и немат некое правило кога да се мачкаш, све завист колку се бришиш со крпа и колку време поминвиш во вода или надвор од нејзе, све е то индивидуално. Во мојот случај го практивувам горе споменатото) Чак и да сејш под сенка и да е облачно, речиси 40% од зраците успевет да пробиет. Избегавај седење на обала, зато шо ефектот е уште поголем ради то шо сонцето рефлектират од водата.
Ак ти е за капење ептен тешко, тогаш ќе си земиш маичка за пливање. Та ти е технолошки напредна и специјализирана за пливање или бордање, речиси 80% од нив се заштитени и дизанјирани со 50ка фактор.
4169_A20_1.jpg 4686S_BV8_1.jpg 35049603_xl.jpg

Топ друже за маициве, не знаев.
Ќе си набавам пошто горам ко рак и под сенка.

А исто многу битна работа ако гориш, ќе си направиш мала диета една/две недели пред одмор. Ќе внесуваш секојдневно сок од морков т.е. бета каротен и ќе се хидрираш дупло од тоа што ти треба за да функционираш во нормален ден. Колку толку ќе ти го спреми телото и кожата.
Е сеа кој како сака.

Добра идеа се маициве.А и ова со сокот од морков.
А кај да побарам вакви маички ?
И што цена држат ?
А што се однесува до горењето и јас под сенка рак се правам,на сонце цел живот не сум излегол.
И секоја година истите прашања од роднини/пријатели...
"Абе беше ти на одмор ?Многу бел се врати" :tapp:

Добра идеа се маициве.А и ова со сокот од морков.
А кај да побарам вакви маички ?
И што цена држат ?
А што се однесува до горењето и јас под сенка рак се правам,на сонце цел живот не сум излегол.
И секоја година истите прашања од роднини/пријатели...
"Абе беше ти на одмор ?Многу бел се врати" :tapp:
Прво една основна работа, постојат различни типови на кожа што различно реагираат на сонце. Општата класификација е на 4 типа, 1 е најчувствителниот тип што веднаш гори, не „поцрнува“, само поцрвенува и на тој тип кожа сонцето предизвикува само оштетувања што понатака може да имаат несакани последици.
Еве во спојлер еден сликовит приказ за типовите на кожа
colour-chart.jpg
Штом си толку чувствителен, пред се', не се изложувај на сонце од 10 до 17 часот. Ако веќе инсистираш тој период да одиш на плажа, барај длабока сенка. Чадорот сам по себе не пружа соодветна заштита, така да смести се под некое големо дрво или друго посоодветно место. Без разлика дали во моментот седиш под сенка или на сонце, задолжително нанеси средство за сончање.
Купи квалитетно средство за сончање со највисок фактор што можеш да најдеш. Пожелно е 75+, ако најдеш и 100+. Обавезно да е со широк спектар (да штити од UVA и UVB). Нанесувај го средството во пообилен слој, повторувајќи на секој саат и пол, најмногу два.
Едно од најдобрите средства за сончање е Anthelios од La Roche - Posay. Не сум сигурна кај нас каде може да се најде, мислам дека во Зегин го гледав, ама ако одиш на одмор било каде во наша околина го има. Ако не го најдеш Anthelios, добри се и Neutrogena, Eucerin (нив 100% ги има во Зегин), Nivea исто не се лоши.
Земи и некое средство за после сончање, тоа ја храни кожата и ја одржува еластична.
Ако веќе си изгорел, или народниот лек - кисело млеко, или уште подобро земи некое средство против изгореници, сега барем ги има мал милион. Било кое средство со алое вера или невен ќе биде од помош.
Но, пак ќе речам, за твојот тип на кожа најбитно е што помалку да се изложуваш на сонце од 10 до 17 часот кога е најсилно зрачењето на сонцето.

Зеолит-от многу помага.
Како конкретно помага Зеолитот во превенција и лекување на изгореници на кожа?

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom