Жените во Македонија ставени пред тежок избор: Дете или работа?

• Креатор на темата Креатор на темата Acid
  • Време на започнување Време на започнување
Јас сум мајка на 3 (шестошеесетишестпати кажано..), имав работа, сега веќе три месеци не одам, не дека ме отпуштија, туку не ме плаќаа редовно, и јас седнав со отворени карти на маса, добро луѓе што мислите вие, дека јас навистина бегам од мојте домашни обврски и мојте деца за да си ја ладам на работа, без пари? Останаа троа зачудени не очекуваа таков пристап, затоа што од секогаш бев принципиелна, дур замислете кога останав бремена со третото прашав, дали е во ред тоа што сум бремена и дали работата ќе ме чека, се беше супер, до моментот кога се вратив назад после 9 месеци трудничко, ме ставија на друго место што врска немам и прв пат го работам, таму каде што бев 200 посто успешна едноставно го избришаа, со изговор дека сакаат да ме унапредат.. (мижи асан да ти баам), колку помина после тоа две години, си работев поттрчко во права смисла на збор, на сите им ги покривав глупостите и пропустите и на крај на денот незнаев што всушност работам.
Дека е ризик е, дека во нашава држава да си слободен и со сите можни рокови во ред пак ќе те зезаат и тоа е точно, но јас лично завземена со проблемот мајка, неможам да си дозволам секој ден да работам од 8 до 17 часот, и да не носам денар дома туку плус трошоци да правам и згора на тоа да се тресеш секој ден дека ќе те сменат за некој кој е полабаф со време, не е воопшто лесно, јас ниту во блиска иднина не гледам некое решение во врска со истото и покрај тие казни што ги споменуваат, секогаш може да ти најдат одлично оправдување за да те избркаат.

Во минатата фирма менаџерот дури и ми кажа дека ме примиле поради тоа што сум млада и мислеле дека ми е далеку мажачка и деца!!! Се би дала да ви ја доловам фацата кога му кажав дека сум верена и дека планирам свадба. После тој муабет, секое доаѓање во дуќан му беше со прашањето „Да не си трудна?“. Плата 12000. Работа од јутра до сутра, башка смени, башка саботи и празници.
Шефицата што ми беше, во тоа време веќе беше 6ти месец. Уште од тогаш плачеше и мислеше што ќе прави со бебето кога ќе треба да се врати на работа. КОга ја вратија, не ја ставија шефица, пак си е обична продавачка. Вкупен приход имаат 36000. 13000 им е само кирија, а каде се сметки, пелени, јадење, прегледи... Во градинка не може да го запише, двајцата работат во смени, а немаат никој да им помага, бар да им го земе и причува детето. Жена да земе, пак е 10000 месечно...
Друг пример се мои блиски пријатели. Двајцата со поголеми примања. Невестата работи во банка и беше некој директор. Сега ја унапредија во менаџер. АМА во менаџерскиот договор и стои клаузула, според која не смее 2 години да остане трудна. Да напоменам дека има 32 години и дека е мажена 1 година и сака деца. И секојпат кога ќе ме погледне мене на 24 со меше и иде да врисне.
И да останеш трудна со мали приходи е тешко. Само за витамини нема да бидеш под 1500 месечно. Прегледи и со плаво картонче се доплаќаат. Секое ехо 300 ( прво се на две недели, после на 3 ), скрининг ( ги има 3 ) 2500, брисеви 2-3 пати по 750-1000... А не дај Боже нешто да не е во ред, па да треба да се прават дополнителни испитувања.
Во приватните фирми никој не те гледа. Кај породилното не е на нивен терет ( нивна обврска е само навреме да ги уплаќаат придонесите за останатите вработени ), уште и штом се вратиш од породилно, не знаеш што те чека.

ja sum 81 sestra mi 78.1991 godina tatko mi ostana bez rabota do den denesen.bezmalku majka mi ne izrasna so edna plata od pelagonija-gradezna firma.prvpat kompjuter dobiv 1999,mobilen telefon sam si kupiv 2001 nokia 3310. kaj mene doma bese,ako skrsis/rasipes nesto.toa e.nema drugo.taka ucis na posledici.denes gubat telfoni od 500 evra pa utre im kupuvaat novi.so srekja na tie deca. stom pocnav da odam gradinka,majka mi kako nasabajle kje trgnese nakaj rabota vo kola.i kje me ostaese da poodam peski do gradinka 50 metri sabajle a ona si prodolzuvase nakaj rabota.ni tatko mi ni baba(niti pa nekogas me cuvala) mi me tintraa. se vozev so avtobus,kola nikogas ne sum imal se do lani koa sam si kupiv. so avtobus se vozev na skolo,posle na faks si idev peski-no rush.
od denesna gledna tock,moze i podobro sto ne rasnev so med i mleko,poso gleam ovie moi vrsnici sto bea rasteni so srebreni lazicki,denes im propagjaat firmite od tatkovcite.ne se sposbni da gi vodat.nekoi pa i na 28 godini use ne im teknuva da prevzemat biznisite od tatkovcite nivni.a zasto bi rabotele koa ima pari?dur ne seknat,pa posle kje mu ja mislime.
ako na dete ne mu vsadis koncept za izbor(deka nemoze da ima i toa i toa i toa i toa i sve) ondak mu pravis mnogu losa usluga za ponatamu vo zivotot.
ubavo nekoj spomna za smartfoni i tableti.tablet e najdobrata rabota sto realno NE ti treba.a smartfoni za deca vo osnovno...istata rabota kje ja zavrsi i obicen telefon od 2000 denari,a i pomalce kje go maltretiraat lokalnite siledzii. nekoj da kaze deka ako nema za telefon za deteto pa zatoa se misli dali da ima dete voopsto e ocajno alibi.
malku se raspliniv od pocetnata tema za izborot na zenata megju kariera i dete ama toa e.
btw majka mi se penzionirase pred nekolku meseci so cel raboten staz i dve deca.
zboruvaat nekoi za cokoladite...pa ti koa kje ti pobara deteto sve kje mu dades? bas sve sekoj den? pa kako kje nauci bilo sto toa dete?
SAKAM,DOBIJAM
posle vo realniot svet kako kje projde?
mislam deka izborot ne e megju kariera i dete,tuku e pomegju
komoten zivot i zrtvuvanje za svoeto dete.
--- надополнето: 1 октомври 2013 во 03:41 ---
zaboraviv za sobite da pisam. masko zensko moze vo ista soba dur zenskoto ne doe sredno.bar kaj mene bese taka.stom sestra mi pocna vo sredno,ja si se prefrliv so spienje vo dnevna.moite probaa,ja podelija dnevnata pola krevet pola dnevna da imam i jas soba i sestra mi.ama toa na nisto ne licese.pa im rekov da si idat nazad,ja i onaka na trosed spiev.zatoa toa so sekoe dete soba isto taka ne drzi. prvo vikate deka situacijata e teska,a od druga strana postavuvate uslovi kako da ziveete na beverli hills.
soba za sekoj posebno,tableti,telefoni,cokoladi sekoj den,itn itn.isto i za casovi po sve i svasta
ja vo zivot ne sum bil na dopolnitelni casovi angliski ili bilo sto. osven plivanje na insisiranje na tatko mi za pravilen razvoj.za sve drugo moes sam da si naucis.ako ne si sposoben da naucis,donesi mu go aristotel i newton pa nema da nauci.

Новината зад која стои министерот Диме Спасов е содржана во две варијанти - мајките ќе имаат избор дополнителните три месеци да ги искористат веднаш, по истекот на досегашните девет месеци или да ги земат во периодот додека детето наполни три години.

Новите три месеци ќе бидат неплатени, но работодавците ќе бидат обврзани да го сочуваат работното место на мајката.

- Предлогот веќе е пристигнат до Владата и таа ќе се изјасни за него во наредниот период, велат од Владата за Дневник.
Продолжувањето на деветмесечното породилно отсуство е еден од предлозите што стручната јавност ги наведуваше како потребни за да се оствари пресврт во загрижувачките демографски состојби во земјава врзани со малата стапка на наталитетот. Податоците покажуваат дека во триесетина општини бил забележан тренд на поголем број на умрени отколку на родени лица, објави весникот.

Експертите сметаат дека би можело да се размислува и за флексибилно користење на породилното, односно по неколку месеци во различни периоди с` додека детето не наполни одреден број години.

Дневник:Бебињата бараат грижа подолго
Социјалниот педагог Марија Доневска смета дека предлогот е добар.

- Периодот за одмор на мајката зависи од многу фактори вклучувајќи и дали станува збор за прво, второ или има повеќе деца. Деветте месеци се веќе заборавени. Иако досега се сметаше дека се сосема доволен период, сепак времето што го минуваат мајката и детето заедно, особено на таа многу мала возраст, никогаш не е доволно. Особено ми се допаѓа што предлогот новите три месеци да се мобилни, па мајката може да ги искористи во период кога можеби имаат семејна слабост или друга причина, во првите три години по породувањето. Во светот има разни примери, некаде сметаат дека 6 месеци се доволни, некои земји имаат многу либерални закони, па породилното трае предолго вели Доневска за весникот.

Целиот текст за породилното отсуство, прочитајте го на Дневник

Како Македонија дига наталитет:facepalm:

А дали законо ретроактивно ќе важи, на веќе одамна родени и пораснати деца кога државата по грешка сметаше дека се доволни 9 месеци. Дали нам кои сме оштетени со тоа ќе ни вратат по 3 месеци за дете ?

Новината зад која стои министерот Диме Спасов е содржана во две варијанти - мајките ќе имаат избор дополнителните три месеци да ги искористат веднаш, по истекот на досегашните девет месеци или да ги земат во периодот додека детето наполни три години.

Новите три месеци ќе бидат неплатени, но работодавците ќе бидат обврзани да го сочуваат работното место на мајката.

- Предлогот веќе е пристигнат до Владата и таа ќе се изјасни за него во наредниот период, велат од Владата за Дневник.
Пак нешто непродуктивно. За три месеци детето нема да порасне, а на работодавецот му е потребен работник-мајката која е веќе со искуство на тоа место. Единствено како и досега ќе искористат мајките од државна и јавна администрација кои и така користеа на големо (стар одмор па 9 месеци па нов одмор што му иде повеќе од 1 година отсуство).
По 9 месеци колку што се сеќавам дете се носи во јасли а фала богу сеуште јаслите и градинките се прилично ефтини плус традицијата баба дедо сеуште постои. Демографија на нашите простори се гради само со повеќе пари, добри кредити и ниски цени за да може човек да им овозможи барем да не се влечкаат под кирии.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom