Еднаквост за сите прекршители на кодексот на однесување, децата и нивните родители не се исклучок

• Креатор на темата Креатор на темата PurplePuma
  • Време на започнување Време на започнување
Во нашата околина, најчесто, егото шиба два чекора испред ликот.

Според мене, не се работи за тоа дали сакам деца или не, дали имам деца или не-највеќе станува збор за култура на однесување-на возрасните. Тоа што некој мисли дека моментот кога направил дете е момент кога земјата (за миг) престанала да се врти е само личен психолошки проблем и невоспитаност. Својата невоспитаност (и проблем со себе), невоспитаните родители, како штафета му ја предаваат на своето дете. Детето гледа пример во своите родители и бара заштита и одобрување од нив за своите постапки (и најчесто, во ова наше време, безусловно ја добива). Ова се случува бидејќи родителите, во неможност/или неспособност да му пружат на детето потребно внимание, компензираат со поддржување на секоја глупост-а критиката и неодобрувањето на околината го сфаќаат како личен напад. Изговори од типот "па тоа е само дете" или "сите сме биле деца", едноставно не држат вода.
Стварно не знам што бара дете во кафана, поготово навечер, во друштво на возрасни? Или какви се тоа родители, што своето петгодишно дете го носат на премиера на Prometheus, на пример??? Мене поише ми оди на таа страна дека НЕКОЈ (читај, возрасните) не сака да пропушти ниедно животно задоволство, за сметка на посветувањето кон своите деца...

Јас се прашувам како ли оваа идиотска тема достигнала 34 страни.

Брееј еднаквост на грешката на 3 годишно дете со некоја возрасна будала:facepalm:

На родителот, не на детето :)
Родителот е одговорен за детето - добро знаеш, па ако детето се однесува несоодветно, родителот е крив.
Автоматски се казнува родителот, а детето од очигледни причини си заминува со истиот.
--- надополнето: 18 август 2013 во 16:23 ---
Зошто Пума не е корисно тоа од болдот? Затоа што ти го велиш тоа?

Јас сум пример, каде што моето дете е малтене растено по ресторани и кафани, од неговата 3 годишна возраст.

Тоа е и начин на живот, култура и сме среќавале еден куп родители и деца во наше присуство.

ИМало и такви "инциденти" кои што ти ги опишуваш, од одредени дечиња, но тоа никому не му сметало.

Кога си родител, точно знаеш што треба и што може едно дете. Никој нема да дозволи неговот дете да палави низ ресторанот. Сакаш да една ситуација што си ја заприметила у 1000 излегувања, д аја генерализираш. Не бива тоа така, ти реков и претходно.

3 години по ред сум сведок на еден куп родители со деца по кафани, ресторани, кафичи. И одговорно тврдам дека не постојат такви инциденти како што ти ги опишуваш.

Затоа сметам дека тоа е премногу надуено, и нема никаква врска со реалноста, и уште повеќе, со размислувањата на огромното мнозинство во државава.

1. Сигурен си, или така ти одговара?

2. Лажеш.
--- надополнето: 18 август 2013 во 16:28 ---
А ако е забрането децата да одат во барови и дискотеки тогаш кај ти сметаат тебе?
И второ, не е корисно едно дете да оди во ресторан??? Ај те молам појасни ми зошто не е корисно?
И трето, како едно дете би научило да се однесува во ресторан ако никогаш не стапнало во ресторан??
Ќеиф на родителите е да седи во ресторан, а дури седат родителите во ресторан, на детето му се исполнети две потреби- со родителите е и е најадено и напиено.

Детето на соодветна возраст треба да почне да оди во ресторан.
Не, озбилно, малце присебно размисли - сметаш дека соодветно место за дете од 2 години е кафич, во кој се пуши, се консумира алкохол, се вртат ,,возрасни,, муабети?
Или е подобро за тоа дете да оди во игротека, каде што ќе биде меѓу играчки, каде што е безбедно и каде што има обезбеден простор за неговото палавење?

Родителите не одат во кафичи за добро на децата, туку за свој ќеиф. Нека се јават оние кои бар еднаш неделно, наместо во кафич, ги носат децата во игротека.
И ако е веќе ресторан, има голема разлика меѓу Мекдоналдс и ресторан во кој е предвидено да се седи и некој да те услужи КУЛТУРНО.

Инаку, ако не знаеше, на детето му е потребно многу повеќе од родители кои само милно викаат ,,Леоооо, мамичкаааа, немоооој сонцееее,, и да биде најадено.
Куче да е, повеќе од тоа му треба.

Не е до толку важно од која причина некој се одлучил на деца, повеќе е до карактерот и принципите на родителите. Тоа што преовладува е мрзливоста и концептите „ не се замарам„ и „моето дете смее се да прави„. На пример малоумноста оди до таму да ги оставаат децата да си играат со струјни кабли и да брцкаат во штекери, демек љубопитноста треба да се негува.

Така да кодекс на однесување и остали утопии се само филмови во нашите глави. Мора тој „кодекс„ да се стави црно на бело и со сите казнени последици кои произлегуваат од неговото непочитување. До тогаш разгалени детишта ќе ни се качуваат на глава, додека на соседната маса мрзливите родители си тераат кеиф и мува не ги лази.

Знаеш, оноа дека мора да се толерираат вриштечи деца по ресторани, кина итд заради тоа да не се изгуби муштерија, многу ме потсетува на моментот кога обична кола, на паркинг во некој супермаркет, ќе зафати место за инвалиди или ќе се паркира така да зафаќа две паркинг-места. Од паркинг не го отстрануваат и казнуваат ваквото непрописно однесување (и би рекла силување на околината) веројатно од страв да не налутат и изгубат муштерија, а при тоа не им текнува дека и инвалидизираните лица се муштерии а паркирањето на 2 места елиминира плус муштерија.

Поентата е дека кај нас нема казна за кретенско понашање и дека имамае превише обзири кон дивљаците и нивното дивеење.
Кој жив у ресторан или кафич ќе се осмели да му укаже на некој родител дека детето му се понаша ко што не треба и дека смета? Нема шанси, без да предизвика инцидент. Башка, родители ми се секогаш фасцинантни како реагираат-ако детето ти дошло на маса и те тормози со гледање право во очи и чепкање на ситници-само ладнокрвно ќе дојде, ќе го фати за раче (најчесто надлактица) и нежно ќе го одвлече до својата маса. Нит извини, нит бутур. Мене у ваков момент ми иде да клоцам...

Знаеш, оноа дека мора да се толерираат вриштечи деца по ресторани, кина итд заради тоа да не се изгуби муштерија, многу ме потсетува на моментот кога обична кола, на паркинг во некој супермаркет, ќе зафати место за инвалиди или ќе се паркира така да зафаќа две паркинг-места. Од паркинг не го отстрануваат и казнуваат ваквото непрописно однесување (и би рекла силување на околината) веројатно од страв да не налутат и изгубат муштерија, а при тоа не им текнува дека и инвалидизираните лица се муштерии а паркирањето на 2 места елиминира плус муштерија.

Поентата е дека кај нас нема казна за кретенско понашање и дека имамае превише обзири кон дивљаците и нивното дивеење.
Кој жив у ресторан или кафич ќе се осмели да му укаже на некој родител дека детето му се понаша ко што не треба и дека смета? Нема шанси, без да предизвика инцидент. Башка, родители ми се секогаш фасцинантни како реагираат-ако детето ти дошло на маса и те тормози со гледање право во очи и чепкање на ситници-само ладнокрвно ќе дојде, ќе го фати за раче (најчесто надлактица) и нежно ќе го одвлече до својата маса. Нит извини, нит бутур. Мене у ваков момент ми иде да клоцам...

Пострашни се оние кои не ги ни прибираат.
Као, најнормална работа е ти да сакаш да го занимаваш баш неговото дете.
Оти неговото дете е најдобро на свет, чак што више и привилегија имаш што ти дошло на маса.

Срамота е, не за детето, не е тоа криво. Срамота е за родителите, не зошто тоа дете мене денес ќе ме замара, туку зошто тоа дете е родено оти ,,треба да се има деца,, , не оти некој размислува што би било најдобро за него.

PurplePuma, Lady.Q i uste nekoj "prosvetlen" koj na 22 god. Ili nesto pojke, mislite deka ste go fatile gospod za madinja, se poveke nalikuvate na borcite za.zamisleniprava, izgubeni vo svemirot, egoisticni i egocentricni, drski do maksimum, a realno nesposobni i nemokni da promenat nesto po toa prasanje.

Izlezete na ulica, lobirajte za vaseto uskrateno pravo, odete od restoran do restoran i kazuvajte imdeka nema da odite se dodeka trckaat decinja. Videte sto ke dobiete kako fidbek. I potoa dojdete tuka i izvinete se na site sto mislat razlicno od vas. Doduse da se izvinite mozete i vednas.

Пострашни се оние кои не ги ни прибираат.
Као, најнормална работа е ти да сакаш да го занимаваш баш неговото дете.
Оти неговото дете е најдобро на свет, чак што више и привилегија имаш што ти дошло на маса.

Срамота е, не за детето, не е тоа криво. Срамота е за родителите, не зошто тоа дете мене денес ќе ме замара, туку зошто тоа дете е родено оти ,,треба да се има деца,, , не оти некој размислува што би било најдобро за него.

Да де, највише ме нервира родителското однесување. Баш ко што викаш, ко да очекуваат сите да имаа разбирање за нивното дете. Деца можам да поднесам, вообразени родители-не.

Башка, многу родитељи се идентификуваат со детето. На пример, ако родителот ко дете бил пуси, слабак и секој го клоцал у маало, таквиот родител нема да дозволи прашинка да падне на неговото дете-он ќе биде спремен да се тепа дури и со комшиските деца за да си го заштити своето. Во психологијата, ваљда, тоа води корен од моментот што родителот кога бил дете не добивал соодветна заштита од своите родители (или така ги доживувал ситуациите), па сега ова му доаѓа ко втора шанса-тој го прави оноа што смета дека неговите родители требало да го прават за него...тешки фрустрации на дело.

Како и да е, не сум психолог, али знам што иде на нерви а што не. Невоспитани дечишта се едно. Фрустрирани, невоспитани и недоеволуирани родители се друго. Вториве се за озбилно посматрање и пружање на бесплатана помош.

Стварно мрзам коа добивам чувство за присуство во детска градинка, док си пијам кафе у кафич, си ручам у некое ресторанче или гледам некој филм...
--- надополнето: 18 август 2013 во 17:16 ---
PurplePuma, Lady.Q i uste nekoj "prosvetlen" koj na 22 god. Ili nesto pojke, mislite deka ste go fatile gospod za madinja, se poveke nalikuvate na borcite za.zamisleniprava, izgubeni vo svemirot, egoisticni i egocentricni, drski do maksimum, a realno nesposobni i nemokni da promenat nesto po toa prasanje.

Izlezete na ulica, lobirajte za vaseto uskrateno pravo, odete od restoran do restoran i kazuvajte imdeka nema da odite se dodeka trckaat decinja. Videte sto ke dobiete kako fidbek. I potoa dojdete tuka i izvinete se na site sto mislat razlicno od vas. Doduse da se izvinite mozete i vednas.

Де бе шефе, не губи нерви.

Прво, не е пристојно да претпоставуваш возраст на една дама ;)

Второ, си праиме му-а-бет овде, не дека ќе земам да шутирам деца низ градов, по кафичи или дека ќе искочам со транспаренти пред собрание. Стварно ми доаѓа смешно, пошто во реалноста сум многу толерантна и сочувствителна кон луѓе што имаат деца и тоа најчесѕо на своја штета. Не се шалам за ова, хе хе...

Критикувам на форум појава што ни малку не ми се допаѓа, а е присутна, мора да признаеш.

Човечки е да признаеш дека кај нас има доста возрасна неписмена стока. Децата само се слика и прилика на своите родители.

да се воведат посебни ознаки за родители со такви деца, нешто како давидова звезда и да можат да пазарваат само во одредени продавници, да патуваат само со одредени авио компании и да летуваат само на одредени одморалишта (со драстични казни за прекршителите) исто така да се изградат изолирани населби за родители со деца кои плачат.
Има уштекатегории на особи кои би требало да се одвојат од нормалното општество (цигани, сиромашни, необразовани, хомосексуалци, членови на СДДСМ... но секако идејата на Пума е добродојдена ако сакаме да имаме убаво мирно тивко образовано и културно општество.

Де бе шефе, не губи нерви.

Прво, не е пристојно да претпоставуваш возраст на една дама ;)

Второ, си праиме му-а-бет овде, не дека ќе земам да шутирам деца низ градов, по кафичи или дека ќе искочам со транспаренти пред собрание. Стварно ми доаѓа смешно, пошто во реалноста сум многу толерантна и сочувствителна кон луѓе што имаат деца и тоа најчесѕо на своја штета. Не се шалам за ова, хе хе...

Критикувам на форум појава што ни малку не ми се допаѓа, а е присутна, мора да признаеш.

Човечки е да признаеш дека кај нас има доста возрасна неписмена стока. Децата само се слика и прилика на своите родители.

Лејди ова му доаѓа коа не можеш у реалноста, бар дај на форум ќе се испукам:)

Критикуваме појава која е многу ретка, а има еден куп друг појави полоши од критикуваната.

Со две раце признавам дека за болдот си во право.

Меѓутоа, инцидентите кои се најспоменувани од типот какање у сред ресторан, мењање пелени, скокање по маси, сметање на други маси, ми се толку напумпани и сигурен сум, дали некој од вас еднаш барем присиствувал на таква појава.

Јас 3 години и кусур го носам своето дете по ресторани и кафиќи, најчесто од сабајле докај 12 часот, или од 18 до 20, максимум 21 часот, понекогаш и на ручек некаде, и одговорно тврдам дека никогаш не сум заприметил да некои родители дозволиле или направиле некој од горенаведените инциденти. А има еден куп родители со деца.

Максимум што прават "лошо" по ваши критериуми е што трчкаат низ терасата на ресторанот, или на кеј надвор од масите, на просторот кон новиве мостови.

Затоа велам, смешна е оваа тема, апсурдна.

Критикуваме појава која е многу ретка, а има еден куп друг појави полоши од критикуваната.

Меѓутоа, инцидентите кои се најспоменувани од типот какање у сред ресторан, мењање пелени, скокање по маси, сметање на други маси, ми се толку напумпани и сигурен сум, дали некој од вас еднаш барем присиствувал на таква појава.

Јас 3 години и кусур го носам своето дете по ресторани и кафиќи, најчесто од сабајле докај 12 часот, или од 18 до 20, максимум 21 часот, понекогаш и на ручек некаде, и одговорно тврдам дека никогаш не сум заприметил да некои родители дозволиле или направиле некој од горенаведените инциденти. А има еден куп родители со деца.

Максимум што прават "лошо" по ваши критериуми е што трчкаат низ терасата на ресторанот, или на кеј надвор од масите, на просторот кон новиве мостови.

Зависи у кој кафич излеваш :)

Мене стварно ми се фасцинантни родители што внимаваат на своите деца, водени од идејата дека детето сепак го претставува својот родител. Не викам дека е грев да се носат деца на јавни места, тоа е неизбежен дел од современиот живот. Мислам дека ќе се сложиш, како постојат многу родители што си ги препуштаат своите деца на околината. Мене лично, ми се има случено детско торнадо што ја опфати масата и столиците, хипнотизирање, вриштење од петни жили (така да во еден момент имав чувство дека сите, дури и луѓето од околните кафичи, гледаат накај мојата маса (ова од дете на моја пријателка и во моментот сакаше да го привлече вниманието на таткото, кој зборуваше со друг од масата) и тротинетирање (со тротинет меѓу маси), сето ова во различни пригоди. Ајде тоа, него ко што реков, лично ме поразува рамнодушноста на родителот. Најчесто нема извини, или ако има тоа е одвај чујно и со пола уста и најчесто добивам чувство на вина што седам баш таму, во тој момент. Башка како некои луѓе умеат да си ги продрмаат децата на јавно место, страв да те фати-па си принуден да гледаш и мала сцена во која родителот од петни жили се дере на детето. Децата си се деца, сигурна сум дека им е многу досадно во светот на возрасните и дека прават се за да го привлечат родителското внимание.

Мислам дека самите родители треба у старт да проценат дали детето може да издржи неколку часа во ваква атмосфера; потемпераментните деца тешко издржуваат.

Tокму така, поентата ти е на место.
Народов тука ти е чудо едно. Толку се навикнати сите на секакви малтретирања и на трпење секакви страња, што чудно те гледаат кога се буниш.

Аман бе, исти се и таа пијана будала што прави бука и неред во ресторан со урлање и кршење чаши и чинии, иста е и таа мрзливата будала што мува не го лази додека невоспитаното му дете прави р’шум наокулу. Сметаат и двата случаја.
Што, овој првиов ќе го исфрлат надвор а вториов ќе го штедиме затоа што демек го фатил господ за јајца ако еднаш не употребил кондом додека го тресел во женатаму? Да се разбереме, не го омаловажувам родителството: ама родителство е воспитувањето и градењето на тоа дете. Баналниот физички акт на копулација на никој не му дава право да малтретира други.

Правилата за однесување на такви места мора да се ИСТИ за сите.
Ако некој смета, персоналот треба да реагира. Немам намера јас да изигравам шериф, ама ако не го бива местото не одам таму повеќе. И не ми е срам да им кажам на персоналот/шефот зошто нема да доаѓам. И зошто на сите што ги знам ќе им кажам зошто да не доаѓаат таму. Повеќемина да прават така, нема да им биде сеедно на газдите.
Ама Трпе трпи, и затоа на глава му се качуваат. А пошто многу Трпевци и Трпејци има тука, и ние другите го јадеме реметот со нив.

Инаку мене не ми смета ако понекогаш дојде дете на маса и притоа културно се понаша кога ќе го прашаш два-три збора, ама повеќето од тие деца ништо не одговараат само бленат. И како што кажа ти, потоа госпожата (ако воопшто се удостои да си го прибере детето) нема ни да се извини или барем нешто пригодно шеговито да каже за да ја поправи атмосферата... туку само ќе го одвлече малото без збор, демек ти си крив тука што си присутен да му го одвлекуваш вниманието на детето.
Ма ситници се тоа, иако те разбирам. Но има цел куп други невидени глупости што се дешаваат, па сум оттрпнал на такви работи.

П.С. Што ќе кажеш на бебе во кино? (барем имаа некаква доблест да си излезат надвор, иако не веднаш туку по неколку минути плачење)
П.П.С. Сега претпоставувам Donald Sikert ќе каже дека нас уствари бебешкото плачење не ни сметало за да уживаме во филмот

Ванлок е spot on со првиот параграф најмногу. Научени сме си на секаква бука и малтретирања. Нормално ни е ако некој турира кола во 3 попладне, дете ако вришти непрестајно а неговите не му обрнуваат внимание... така не научил системот дека се ни е нормално, затоа потоа во странство ни е тешко да се вклопиме.

Како помала поминував доста време во Скандинавија, таму пет, шестгодишни деца (да, од толку мали) можеше да видиш на автобуска како мирни чекаат автобус со наметка за дожд, со мобилен на врвца на врат седи мирно А не вика. Само. Ни вришти ни замара други што седат на постојката. Да го прашаш на било кој јазик, како автомат, на истиот тој ти одговара.
До воспитувањето е најмногу.

Затоа јас сум многу благодарна на моите што како мала не ми оделе по газот, мајка ми уште од дома ми викаше ако сакам да дојдам со нив, тешко мене ако плачам и ме научиле сама да се занимавам. Ќе отидев со нив некаде и си ќутев или наоѓав занимација во други работи.
Ама како што пишав негде на прва страна таа случката во ресторанот до ден денес не ја заборавам еј, страшно нешто. Денес родителството некои го сфаќаат како напрај го детево и после влечи го сегде со тебе, воспитување, што е тоа...

Немам потреба да се извинувам каде што не сум виновна.
Демек ако ме нападнеш мене како личност, докажуваш некоја поента?

Развикани дечишта се проблем, и тоа проблем кој родителите на тие дечишта го создаваат.
Ако не ти се допаѓа тоа, можеш комотно и ти да урлаш во сред ресторан.
Да видиме колку за тебе ќе имаат разбирање :)
--- надополнето: 18 август 2013 во 18:38 ---

Добро Мики, јас мислам дека бевме јасни што се толерира, а што не.
Трчкање на деца на тераса, каде што не шутираат маси на муштерии, зошто побогу некому би пречело?
Зборуваме за моментот каде што однесувањето на децата дирекно пречи на мирот на муштериите.

И не ми кажувај за ,,нормални,, деца. Вчера ми беа на работа родители со 3 мали деца - најстарото немаше ни 5 години.
Како бе тие деца културно седеа, јадеа, кога сакаа да прошетаат - прошетаа, меѓутоа без да урнат се околу себе?
Како можеа тие родители точно 3 на број деца да воспитаат како да се однесуваат?

Никој не кажува дека сите деца по дифолт се брливи, се бара отстранување на брливите.
На оние кои уриваат се околу себе, и посебно оние кои плачат како чакнати од досада, а родителите не преземаат нешто.
ДА МИКИ, мењаат пелени во сред кафичи и ресторани, ДА, вриштат деца оти нема кој да ги погледне.

Ако ти не си видел, не значи дека не се случува. А, кога ќе се случи, на таа личност, не треба да и биде дозволено да мисли дека е тоа во ред.

НЕ Е.

PurplePuma јас не сум сретнал такви ситуации, кои ти велиш дека постојат. Ниту еден што го знам не го споменал ова, кое ти и уште неколкумина го говорите.

Тоа е доволно и ми дава за право да заклучам дека ги пумпате работите, глумите нешто, или пак еднаш сте виделе можеби такво нешто и од тоа се прави фама.

PurplePuma јас не сум сретнал такви ситуации, кои ти велиш дека постојат. Ниту еден што го знам не го споменал ова, кое ти и уште неколкумина го говорите.

Тоа е доволно и ми дава за право да заклучам дека ги пумпате работите, глумите нешто, или пак еднаш сте виделе можеби такво нешто и од тоа се прави фама.

Гледаш, и насловот е променет, без простор за дискусија. Веќе е одлучено. Пумата за нов премиер!
Фашист овојпат, диктатор! Не позер!

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom