Како и кога станавте атеисти?

• Креатор на темата Креатор на темата Curious
  • Време на започнување Време на започнување
ne e ist covek koj znae i covek koj ne znae lugeto imaat razlicno svacanje a neumnite luge koga bi go znaele ona shto go znaat umnite sigurno ne bi gi vikale neumni. na nekoi amerikanski naucnici gi macelo edno prashanje zoshto mesecinata ima beleg na linija i eden islamski naucnik im pokazal kniga kade shto pisuvalo deka koga lugeto ne mu veruvale na pratenikot deka toj bil vistinski pratenik togash pratenikot im rekol shto sakate da napravam za da mi poveruvate deka jas sum pratenik i togash lugeto mu rekle podeli ja mesecinata i pratenikot pokazal so prst kon mesecinata i allah ja podelil i zatoa sega mesecinata ima beleg na linija i koga islamskiot maucnik im go pokazal toa drugite naucnici se zacudile i mislam deka go primile islamot. znaci lugeto videle dokaz a po sho naucnici toest uceni umni luge pa svatile deka e toa dokaz jasen.poz

Има неколку теории за настанувањето на Месечината меѓу кои најприфатена и најпопуларна е таа дека Месечината настанала пред околу 4 милијарди години при судир на комета со планетата Земја при што била исфрлена поголема количина на прав во земјината орбита,во вид на масовен облак.Има и некои други теории,но во прилог на првата се примероците на Месечината и хемиска анализа на истите кои покажуваат присуство на кислород,силикон и изотопи на калиум идентични со тие на Земјата.Ова ти е некое лаичко објаснување,имаш куп материјал на интернет ако сакаш подетално да истражиш и да се надградиш себеси во едукативна смисла,освен ако твоето истражување,интерес и желба за знаење ги снемало кога те излажале за тој некојси кој и да е исламски научник(Безименко Непостоевски) и глупите научници кои демек одма после револуцинерното открите на научникот дека
Алах ја создал и поделил Месечината го примиле исламот.Мислам дека сум читал за тие научници,во Шутка кај пазарот им е истражувачкиот центар и на тезгите се изложбени примероци,докази од селотејп кои докажуваат дека Месечината била залепена пред 1400 години.Фала на инфо,позз и до тебе.

Па од увек сам мислеаја дека сфе е природа осфен хемија : )
И како мал си викам кој господ, народ га е измислија сфе тој што се вика религија и верување у нешто за да се има надеж, мир пред сфе и цфрсто општестфо
Ама у задњо време општестфо е у курац, а технологија не праи да смо у офсајд, исперени мозоци, празни џебови,богати лопови, јебеш га едн пут се живи и нема логика да се замарамо што како и зшто. Едноставно нека тече
А нема могуќе некој господ да не е стфорија, ако постои он ке ни даде на знање и ке бидемо целина, а не расцепкани на миљон религие.
Иамо среќу што наша планета земња е природна, а не трула вишња(од Цецу) како остали планете

Модератори, дај тргнете го овој ботов од темава, ја однесе у три лепе, се претворува во прашања за Исламот.. Има теми таму за научни и ненаучни чуда во куранот нека објаснува.

sidel
ти изгледа не знаеш што значи да се биде атеист.
цитат: e pa verskite knigi, kaj vas ne mozat da pominat, zashto site knigi vi se napishani od covek, shto ke mu tekne, i od taa pricina, zborovite vo knigite ne vi imaat nikakva smisla, a koga bi imale smisla i golemi luge ke ja svatat. inaku znacite ne gi pishav, zashto imam premnogu misli da zapisham i duri nekoi misli gi zaboravam i zaradi toa ne staviv znaci.poz
болдот ти е ГРЕШКА. НЕ постои ниедна книга за атеисти. нити пак атеизмот е религија. атеизмот е НЕверување во бог. не верува затоа што нема доказ за неговото постоење. значи, ќе поверува ако/кога ќе има доказ за истото. до тогаш е open mind.
како да ми биде сватливо дека ја пресекол месечината со меч? :confused: или дека од една корка леб наранил илијадници луѓе:confused: треба да си малоумен да поверуваш дека тоа е вистина. и уште ќе ми се докажува дека таа линија што била на месечината била направена од меч. ма дај ти се молам....... IQ треба да ми биде помалку од 40 ..... дури и оние со 50 знаат дека тоа е невозможно.
едно е да си верник, друго е да го буташ тоа како апсолутна вистина. едно е да си верник со разум, а друго е да си без разум. ти верувај во алах, друг нека верува во исус, трет во кришна, али кога ќе се расфрлате со поимите дека и науката го доказува .... дека тоа е тоа и дека нема друга вистина, е тогаш ми се крева коса на глава. тие вери се главна причина за сите срања на светот. едни ..едн, други ... друго и така до бесвест. а јас трпам заради вас. и колку за задоволување на своето его, сакам сите да се во грешка, и докаже дека сме .......еве нека биде матрикс. и тогаш ќе си ги мавате главите дека бадијала сте живееле. а тој матрикс може да биде докажан само од луѓе со отворени умови.
П.С. никој не те брза да пишуваш, секогаш можеш нов пост да напишеш и надополниш претходното. поубаво е кога напишаното е разбирливо, безразлика дали се согласуваме или не.
П.П.С. верувам дека имаш и кирилична подршка;)

sidel
ти изгледа не знаеш што значи да се биде атеист.
цитат: e pa verskite knigi, kaj vas ne mozat da pominat, zashto site knigi vi se napishani od covek, shto ke mu tekne, i od taa pricina, zborovite vo knigite ne vi imaat nikakva smisla, a koga bi imale smisla i golemi luge ke ja svatat. inaku znacite ne gi pishav, zashto imam premnogu misli da zapisham i duri nekoi misli gi zaboravam i zaradi toa ne staviv znaci.poz
болдот ти е ГРЕШКА. НЕ постои ниедна книга за атеисти. нити пак атеизмот е религија. атеизмот е НЕверување во бог. не верува затоа што нема доказ за неговото постоење. значи, ќе поверува ако/кога ќе има доказ за истото. до тогаш е open mind.
како да ми биде сватливо дека ја пресекол месечината со меч? :confused: или дека од една корка леб наранил илијадници луѓе:confused: треба да си малоумен да поверуваш дека тоа е вистина. и уште ќе ми се докажува дека таа линија што била на месечината била направена од меч. ма дај ти се молам....... IQ треба да ми биде помалку од 40 ..... дури и оние со 50 знаат дека тоа е невозможно.
едно е да си верник, друго е да го буташ тоа како апсолутна вистина. едно е да си верник со разум, а друго е да си без разум. ти верувај во алах, друг нека верува во исус, трет во кришна, али кога ќе се расфрлате со поимите дека и науката го доказува .... дека тоа е тоа и дека нема друга вистина, е тогаш ми се крева коса на глава. тие вери се главна причина за сите срања на светот. едни ..едн, други ... друго и така до бесвест. а јас трпам заради вас. и колку за задоволување на своето его, сакам сите да се во грешка, и докаже дека сме .......еве нека биде матрикс. и тогаш ќе си ги мавате главите дека бадијала сте живееле. а тој матрикс може да биде докажан само од луѓе со отворени умови.
П.С. никој не те брза да пишуваш, секогаш можеш нов пост да напишеш и надополниш претходното. поубаво е кога напишаното е разбирливо, безразлика дали се согласуваме или не.
П.П.С. верувам дека имаш и кирилична подршка;)
cao. allah saka da veruvash vo nego bez znamenija, ako veruvash so znamenija toa nema da se primi. jas poveke ne mozam da pishuvam zashto ima mnogu a bbashka pisuvam od mobilen.

cao. allah saka da veruvash vo nego bez znamenija, ako veruvash so znamenija toa nema da se primi. jas poveke ne mozam da pishuvam zashto ima mnogu a bbashka pisuvam od mobilen.
ти изгледа не ме разбораш кога велам “не сакам ни кај алах, ни кај кришна, ни кај ѓаволот!“
но проблемот произлегува од тоа дека исламот како најмилитаристичка религија не ми дава право на тој избор. јас мора да сум верник, и тоа на некоја од “признатите вери“, во спротивно главата ќе ми летне. тоа е за мене провокација, дека јас мора да верувам во нешто што го сметам за НЕпотребно. или ќе треба да се фолирам и викам јас сум најголем верник на таа и таа религија за да си го спасам вратот?
за разлика од овие тврдења во исламот, јас како атеист никого не условивам и приморувам да прави нешто што не сака. ти во моја држава можеш до миле воље да си веруваш во алах, се додека не ги чепкаш другите. ако сакаш и 55 пати моли се, твоја работа. ќе бидеш оставен на мира до крајот на твојот живот.
е тука е разликата со помеѓу атеистите и верниците. атеистите не присилуваат никого, а според мене тоа требада биде основата на човечноста. толерантноста и добрината. а тоа не го нуди ниедна религија, особено гореспоменатата

Откако ги прочитав книгите на Ниче, особено Антихрист. Ми требаа две недели за да се соземам и да ги протолкувам и после тоа СЕ' ми стана јасно. И сега, како атеист лакше се дише.
--- надополнето: 17 септември 2013 во 13:24 ---
А и освен тоа откако престанав да верувам во некој Бог и ги земав работите во свои раце, животот ми тргна нагоре. Па мојата прва филозофска размисла која изникна во мене и ме поттикна на овој чекор е тоа дека не смееме да се надеваме и да чекаме некој од горе да ни ги заврши работите и да ни помогне, се додека го правиме тоа ние нема да напредуваме.

Ја станав атеист на 10-11 години кога увидов која пародија од „побожност“ се случува во институционализираната црква, какви се магии, бесмислени суеверија и неразумски празноверија практикуваат луѓево и едноставно не сакав да бидам дел од таа „хипнотизирана раја“. И така станав атеист. Кога моите ме носеа на некој празник во црква, они влегуваа, а ја како некој „ѓавол“ седев надвор и ги чекав да излезат.

Сепак мојот атеизам траеше доста кратко, бидејќи кога се запознав и заљубив во природните науки, сфатив дека Универзумот и животот апла сведочат дека се создадени и дизајнирани од некое интелигентно битие. Потоа го гледав филмот „Исус од Назарет“ и таму ме фасцинираше една сцена каде што Исус влегува во Храмот, прави камшик од јажиња и ги истерува „бизнисмените“ од таму и им ги растура тезгите. Си реков: Тоооо, еве го мојот херој :) Тука за прв пат си ги раздвоив во мојата глава вербата во Бог и изветопереното и лицемерно „христијанство“ кое што го познавав. Си реков: Нема потреба вината на едното, да ја префрлам на другото. И така станав фан на Исус :) Останатиот дел од приказната на некоја друга тема, бидејќи веќе сум офтопик тука. Позз.

Ја станав атеист на 10-11 години кога увидов која пародија од „побожност“ се случува во институционализираната црква, какви се магии, бесмислени суеверија и неразумски празноверија практикуваат луѓево и едноставно не сакав да бидам дел од таа „хипнотизирана раја“. И така станав атеист. Кога моите ме носеа на некој празник во црква, они влегуваа, а ја како некој „ѓавол“ седев надвор и ги чекав да излезат.

Сепак мојот атеизам траеше доста кратко, бидејќи кога се запознав и заљубив во природните науки, сфатив дека Универзумот и животот апла сведочат дека се создадени и дизајнирани од некое интелигентно битие. Потоа го гледав филмот „Исус од Назарет“ и таму ме фасцинираше една сцена каде што Исус влегува во Храмот, прави камшик од јажиња и ги истерува „бизнисмените“ од таму и им ги растура тезгите. Си реков: Тоооо, еве го мојот херој :) Тука за прв пат си ги раздвоив во мојата глава вербата во Бог и изветопереното и лицемерно „христијанство“ кое што го познавав. Си реков: Нема потреба вината на едното, да ја префрлам на другото. И така станав фан на Исус :) Останатиот дел од приказната на некоја друга тема, бидејќи веќе сум офтопик тука. Позз.
Во бизнис и економија остатокот.

Ја станав атеист на 10-11 години кога увидов која пародија од „побожност“ се случува во институционализираната црква,

А што беше пред Твојата 10-11-та година, пред да станеш атеист?...
Пре-атеист?
Нехипнотизиран?
Рано пробуден?
Во ран пубертет?...:icon_lol:

А што беше пред Твојата 10-11-та година, пред да станеш атеист?...
Пре-атеист?
Нехипнотизиран?
Рано пробуден?
Во ран пубертет?...:icon_lol:

Бев дете со наивна/интуитивна верба во Бог. Можеби делумен агностик, без некаков одреден став по тоа прашање, со многу прашалници во глава. Потоа станав атеист, а потоа верник - христијанин и тоа по своја лична одлука.

Бев дете со наивна/интуитивна верба во Бог. Можеби делумен агностик, без некаков одреден став по тоа прашање, со многу прашалници во глава. Потоа станав атеист, а потоа верник - христијанин и тоа по своја лична одлука.

Ова е краен стадиум?
:)

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom