- Член од
- 21 јануари 2009
- Мислења
- 8.831
- Поени од реакции
- 8.863
па искрено ја не познавам сестра (која е во добри односи со братот) да му земе дел од куќата. нели она заминува од дома за да живее кај мажот, па таму е се нејзино. секако дека кога и да посака да дојде, да остане, или нејзините деца да останат вратите треба секогаш да и се отворени во домот каде што пораснала. ама да си заклучи соба во куќата каде што живее братот со неговото семејство е претеризам.
и пази малку на речникот.....животиња??? сакаш да кажеш дека и ја и сестра ми сме животињи, па кога таа ќе си замине од дома ја ќе останам ЕДИНА животиња???
преиспитај се малку те молам. како можеш вака да се обраќаш кон личност што не ја познаваш?
а вие дома ако си се понашате како животињи, не се сите семејства исти.
--- надополнето: 4 јануари 2013 во 02:03 ---
секако дека сите деца се исти и секако дека сите имаат дел ама како што пишав и погоре, обично ( 98%) сестрите ако имаат брат, со кој се во добри односи, се нему му оставаат, затоа што тие се мажени во друга куќа и таму е се нивно.
и секако дека нивна е и куќата каде што пораснале, имаат право да дојдат, да спијат, да останат колку што сакаат, само глупаво е соби да му земат на братот. да си ги заклучат и шо? сите ќе се испокараат после.......
а ако се две/три женски тогаш е друго........
Како тоа ,,да му земе,,?
Не можам да земам од некој друг нешто што е мое. Може ако цела куќа му ја земам, да зборуваме за земање.
Животиња не требаше да те навреди, штета што тоа така го сфати. И јас сум ,,животиња,, на моите, ама не сум крива јас за тоа. Ако е се како што треба во животов и земјава, (а не е), не треба ниту јас, ниту ти, ниту било кој да живее со родителите. Туку да се вработи и да си создаде сопствен дом. Малкумина се такви среќлии тука, најголемиот дел пола живот се шлепаат на грбот на родителите (старите плаќаат сметки, на пример).
Кај и да се мажам, маж ми може има сестра, а јас не би сакала истата таа да биде лишена од нешто што и припаѓа ради мене. Освен тоа, мажот домот го стекнал пред моето доаѓање, па во случај на развод, нема да добијам јас половина од таа куќа, без оглед дали 30 години сум вложувала во неа.
При развод се дели само стекнатото во брак.
--- надополнето: 4 јануари 2013 во 17:41 ---
За тоа може да се размисли.а триесет и кусур многу ти се?![]()

--- надополнето: 4 јануари 2013 во 17:46 ---
ме изнасмеа со постов.
ова што го кажа ама воопшто не е точно. посебно за делот: "ако дојде до развод ќе остане на улица"???
куќата каде што растела секогаш е нејзина и секако дека има дел. ако дојде до развод секако дека ќе се врати во куќата на своите родители. еве жив пример имам в комшии. жена се разведе после 20 згора години брак и нормално дека си се врати кај мајка и, татко и, братот, снаата, и двајцата внуци. мислиш дека некој при здрава свест би ја оставил сестрата или ќерката да остане на "улица"? дај ти се молам.......
а и во поново време како што гледам, младите си купуваат башка стан. не си ни кај нејзините, ни кај неговите. чиста сметка долга љубов.
--- надополнето: 4 јануари 2013 во 02:41 ---
ако си сака и сестрата дел (што и сосема во право е нели и нејзина е куќата) братот е најубаво да и даде пари, половина од колку што вреди имотот отколку да му земе 2-3 соби, да ги заклучи и да нема пристап братот во нив. колку е глупаво така. еве сега ја си замислувам како би било ако пола од собиве (кај мене дома) да се закучени и да си се од тета (сестра на тато). глупаво.![]()
Не заебавај, кој зборува за заклучени соби?
И се подразбира по смртта на родителите или при продажба на куќата.
Законот е таков, ако родителите не назначиле наследник, рамномерно се дели наследството на сите наследници. А како тие ќе си ги регулираат меѓусебните односи, е сосема друго.
Мајка ми има половина од наследството на нејзините родители, баба ми е уште жива, но правно се е регулирано по смртта на дедо ми. Имотот е поделен не пропорционално (пола соби мои, пола твои, пола фонтана моја, пола твоја) туку според вредноста е делен.