Светото писмо - БИБЛИЈАТА

• Креатор на темата Креатор на темата Serdarot
  • Време на започнување Време на започнување
Целта во верувањето не е ЌСакам Пежо..Ќ БАМ! Еве ти пежо. Многу повеќе е од тоа. Христијанството како целина е днимаика, бран на мудрост, цунами на просветлување, торнадо од емоции. Секој и ТРЕБА да се прашува за својата религија бидејши 4те работи што го движат цовековиот прегресс сеЧ динамика, индивидуализам, емоции и шо се вика на англиски "questioning nature". Апостѕолите ја прошириле верата низ светот бидејши тие сакале да знаат зошто, како, и на кој начин. Тие имале желба, глад за одговори и мудрост.

Сепак некој ја протолкувал. Сега зошто да не чуеме или прочитаме нечие друго толкување?
Во името на Бог се и крстоносните војни и спалувањето на вештерки итн.
Вербата никој не ти ја оспорува, ниту пак некој те тера поинаку да мислиш или не дај Боже да се откажеш.
Колку што јас сфаќам не е темава колку сме побожни туку колку ја познаваме Библијата.

Едноставно кажано, Библијата е огромен Кодекс на човековиот аспект на живеење. Библијата е таа што удри темели на денешната модерна цивилизација. Од друга страна може да биде сајбер-пунк фантази книга :P :P :P :P

Само Будизам поштуем, христијанството е основано врз политика, библија,абе се е тоа политика, уште еден вид контрола, профитна организација...

абе луѓе, нити бог нити исус нема да ти го направат животот поубав ако сам не се потрудиш, верувањето у бог е само како изговор кога ке ти се деси нешто да си кажеш -Ај господ ке даде- или -господ гледа- кога некој ке направи нешто лошо, бабини деветини, каков рај каков пекол луѓе, приказни за мали деца, немој да мислите дека идам намерно контра, едноставно јас така си ги сфаќам работите, и не ми е потребен бог да ме води во животот или некоја библија, сам ке се водам со мојот разум, сам на себе ке си бидам бог

natasa напиша:
Уф продадени души :x :x :x :x

Секој си бира што си сака, зар не? А? Па ти како Христијанка и као демократ (нели Христијанството е демократска религија) не би требало да ти смета тоа..

Рудиментирани сиви клетки на затворените умови. :viol1: :viol1: :viol1: :viol1: :viol1: :viol1: :viol1: :viol1:

Оставете секој да си верува во што сака. Побогу!

Гижо напиша:
абе луѓе, нити бог нити исус нема да ти го направат животот поубав ако сам не се потрудиш, верувањето у бог е само како изговор кога ке ти се деси нешто да си кажеш -Ај господ ке даде- или -господ гледа- кога некој ке направи нешто лошо, бабини деветини, каков рај каков пекол луѓе, приказни за мали деца, немој да мислите дека идам намерно контра, едноставно јас така си ги сфаќам работите, и не ми е потребен бог да ме води во животот или некоја библија, сам ке се водам со мојот разум, сам на себе ке си бидам бог

Убаво речено......

Офчар напиша:
natasa напиша:
Уф продадени души :x :x :x :x

Секој си бира што си сака, зар не? А? Па ти како Христијанка и као демократ (нели Христијанството е демократска религија) не би требало да ти смета тоа..

Рудиментирани сиви клетки на затворените умови. :viol1: :viol1: :viol1: :viol1: :viol1: :viol1: :viol1: :viol1:

Оставете секој да си верува во што сака. Побогу!

Уште поубаво речено...

:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: на сето тоа напишано само тоа одговара од мене.јас со затвотен ум :lol: :lol: :lol: :lol: ај уживајте во секс, алкохол,дрога тоа е цилта на младежот.Повеке не ви се мешам пошто како што реков(и како што рече офчар) умот ми е затворен :lol: :lol: :lol: :lol:

natasa напиша:
:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: на сето тоа напишано само тоа одговара од мене.јас со затвотен ум :lol: :lol: :lol: :lol: ај уживајте во секс, алкохол,дрога тоа е цилта на младежот.Повеке не ви се мешам пошто како што реков(и како што рече офчар) умот ми е затворен :lol: :lol: :lol: :lol:

е сега, не мора да се браниш со тоа дека ние сме за секс, дрога и алкохол, финтата е самиот себе да се пронајдеш, а не да се водиш според некоја книга

natasa напиша:

Целта е субјективна работа. Секој сам си ја наоѓа.

Ама никој нема право да му суди на друг за тоа. За религија - најмалку.

И да, затворен ти е умот. Ама ете, со тоа што нема да се мешаш, правиш 1 чекор кон ослободување.

Гижо напиша:
Се согласувам.

ГОСПОД ПОСТОИ ЗАШО СЕУШТЕ НИКОЈ НЕ МОЖЕ ДА ГО ДОКАЖЕ ИЛИ НЕГИРА НЕГОВОТО ПОСТОЕЊЕ..........

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom